ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 02 Νοε 2023 17:29
* ΜΕ την ομάδα της HVA International που εκπονεί το masterplan για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας βρέθηκε ο νέος περιφερειάρχης καθηγητής Δημήτρης Κουρέτας. Ανεπίσημα φυσικά γιατί επίσημα θα βρεθούν σήμερα το απόγευμα σε ξενοδοχείο της πόλης, με τη συμμετοχή και της ομάδας ειδικών που έχει συστήσει ήδη ο περιφερειάρχης και θα συνεργάζεται με την HVA στο project Θεσσαλία. * ΜΕ την ομάδα της HVA International που εκπονεί το masterplan για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας βρέθηκε ο νέος περιφερειάρχης καθηγητής Δημήτρης Κουρέτας. Ανεπίσημα φυσικά γιατί επίσημα θα βρεθούν σήμερα το απόγευμα σε ξενοδοχείο της πόλης, με τη συμμετοχή και της ομάδας ειδικών που έχει συστήσει ήδη ο περιφερειάρχης και θα συνεργάζεται με την HVA στο project Θεσσαλία.

Και του κουνουπιού
* ΤΟΝ έλεγαν Παχνιστή τον Νοέμβριο, επειδή πάνε πλέον τα ζώα στα παχνιά, όχι από την πάχνη, αυτή είναι χαρακτηριστικό καιρού που θα έρθει αργότερα.

Φέτος πάντως το πάει πολύ μαλακά, ούτε βροχή, μήτε κρύο καθόλου. Κι άρχισαν οι Λαρισαίοι τ’ αστειάκια.
- Όπως βλέπω τον καιρό, φέτος τα Χριστούγεννα στη βασιλόπιτα θα κόψουμε κομμάτι και του κουνουπιού.
***
* - ΤΑ δώρα των τριών μάγων φέτος θα είναι κατά πώς το πάει, χρυσός λιβάνι και αντηλιακό.
***
* - Η βασιλόπιτα φέτος, δεν αποκλείεται να είναι και τούρτα παγωτό.
Ζ.

 

Την προφυλάσσουν
* ΟΠΟΥ να ‘ναι όμως ενσκήπτει κακοκαιρία, λένε οι μετεωρολόγοι. Κακοκαιρία τύπου «Π». Στη Δυτική χώρα όμως, στα βόρεια και τα ανατολικά. Σχηματίζοντας ένα «Π», σαν ένα σπιτάκι, που στο εσωτερικό του ο καιρός θα είναι καλός. Στη Λάρισα, μια βροχούλα ίσως μόνο το Σάββατο. Κι αυτό συμβαίνει, λέει, γιατί το συγκεκριμένο βαρομετρικό χαμηλό εκδηλώνεται κυρίως σε περιοχές της Ιταλίας και δεν μπορεί να περάσει την οροσειρά της Πίνδου για να εισέλθει κεντρικά στην Ελλάδα. Η Πίνδος και οι παραφυάδες της που έπνιξαν τη Θεσσαλία με τα νερά που της έστειλαν, τώρα την προστατεύουν.
Ζ.

 

Καθάρισε
* ΜΟΛΙΣ τη Δευτέρα, οι Λαρισαίοι που διατηρούν λογαριασμό στην Πειραιώς της Φιλιππούπολης είχαν λάβει μήνυμα από την τράπεζα: «Από 6/11 μεταφέρονται οι εργασίες του καταστήματος επί της Χατζημιχάλη 81, στο κατάστημα επί της Νικηφ. Μανδηλαρά 25. Ευχαριστούμε για τη συνεργασία.» Επομένως τρεχάτε στο κέντρο να εξυπηρετηθείτε. Μετά ανέλαβε ο Χρ. Κέλλας και κατά τα φαινόμενα καθάρισε. Ο βουλευτής συναντήθηκε με την ηγεσία της τράπεζας στην Αθήνα, εξήγησε τη χρησιμότητα του υποκαταστήματος, αξιοποίησε και τις πληγές της πλημμύρας κι έλαβε την υπόσχεση ότι το υποκατάστημα δεν θα κλείσει. (Εκκρεμεί βέβαια το ακυρωτικό sms στους πελάτες της.)
Ζ.

 

Το είχαν ξεχάσει;
* ΑΥΞΗΣΗ φόρου 1.444 ευρώ κατά μέσο όρο για εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες. Πάλι καλά που δεν είναι 1.666.
Η κυβέρνηση αποφάσισε και ανακοίνωσε ότι θα ισχύει πια τεκμαρτό εισόδημα στα 10.920 για όλους, κανένας δεν μπορεί να δηλώνει κάτω από τον κατώτερο μισθό. Δίκαιο αλλά ξέχασαν να το πουν πριν τις εκλογές, οι οποίες έγιναν πριν λίγους μόνο μήνες, τότε είχαν κρεμάσει στα μανταλάκια τον Γ. Κατρούγκαλο.
***
* ΕΙΧΕ αποσιωπηθεί τεχνηέντως η αδιαμφισβήτητη αλήθεια ότι διαχρονικά οι αυτοαπασχολούμενοι χαίρουν ευνοϊκότερου φορολογικού και ασφαλιστικού καθεστώτος, συγκριτικά με τους μισθωτούς. «Δεν γίνεται 7 στους 10 ελεύθερους επαγγελματίες να δηλώνουν ετήσια εισοδήματα μικρότερα και από τον κατώτατο μισθό. Δηλαδή ο εργοδότης να εμφανίζεται να εισπράττει λιγότερα χρήματα από τον εργαζόμενο», είπε τώρα ο πρωθυπουργός, λες και δεν το ήξερε, εκείνος κυβερνούσε και πριν κάνοντας ταυτόχρονα κι ένα δημαγωγικό τρικ, καθώς ταύτισε τους ελεύθερους επαγγελματίες με τους εργοδότες, που οι περισσότεροι δεν είναι. (Κατά τα άλλα, μισθωτοί και συνταξιούχοι χαίρονται με τα παθήματα των επαγγελματιών, καθώς τους ακολουθούν κι αυτοί στην πρέσα.)
***
* ΤΟ θετικό με τον λαϊκισμό και τη δημαγωγία, σχολιάζει ο Γ. Α. , είναι ότι φέρνουν ψήφους και οδηγούν στις εκλογικές νίκες. Από την άλλη, το μειονέκτημά τους είναι ότι όταν φτάνει η ώρα της αλήθειας, και κάποια στιγμή φτάνει αυτή η ώρα, μπορεί οι ψηφοφόροι να αισθανθούν εξαπατημένοι και να εξοργιστούν με εκείνους που τους κορόιδεψαν. (Και με βάση αυτά που ειπώθηκαν ισχυρίζεται ότι ο Μητσοτάκης δικαιώνει αναδρομικά τον Κατρούγκαλο...)
Ζ.

 

Σύντομο ανέκδοτο
* ΚΙ έρχεται και το ΚΚΕ να τους τρολάρει: «Η δήθεν «φορολογική δικαιοσύνη» της κυβέρνησης αποτελεί το πιο σύντομο ανέκδοτο.» Μπορεί να μην πρόκειται για την πολύπαθη εργατική τάξη ωστόσο ο Περισσός δεν διστάζει να καταγγείλει: «Χαρατσώνουν απροκάλυπτα τους αυτοαπασχολούμενους ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ συνεχίζουν να αφήνουν στο απυρόβλητο τα αμύθητα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.»
***
* ΚΑΙ συνεχίζουν με στοιχεία, αξιοποιώντας τον Προϋπολογισμό: «Οι επιχειρηματικοί κολοσσοί πληρώνουν μόλις το 5% των φόρων και απολαμβάνουν κάθε είδους φοροαπαλλαγές. Όπως την εθελοντική φορολόγηση και τις 58 ειδικές φοροαπαλλαγές των εφοπλιστών, τον «αναβαλλόμενο» φόρο των τραπεζών, τις 12ετείς και άλλες φοροαπαλλαγές των στρατηγικών επενδυτών, τα νέα προκλητικά «δωράκια» στους καναλάρχες, αλλά και τις offshore, τις τριγωνικές συναλλαγές κ.ά, που κανείς από τους «Ράμπο» της εφορίας δεν είδε, ούτε άκουσε...» (Οπότε φυσικό κι επόμενο το χαράτσωμα.)
Ζ.


Θα γυρίσει;
* ΜΕ τη σοφία των άσπρων τους μαλλιών προσέγγιζαν την κατάσταση οι Λαρισαίοι μεσήλικες.
- Είστε σίγουροι ότι γυρίζει ο τροχός; Γιατί νομίζω ότι μας έχει πατήσει κι έχει τραβήξει και χειρόφρενο.
***
* - ΤΟ κόλπο για να μη σας στενοχωρήσει η απάντηση, είναι να μην κάνετε την ερώτηση.
***
* - ΤΑ σόσιαλ μίντια κατάφεραν να ενώσουν τους ανθρώπους που βρίσκονται μακριά και να χωρίσουν εκείνους που ζουν στο ίδιο σπίτι.
Ζ.

 

Ενιπτε
* ΕΙΝΑΙ άλλωστε κι η περιοχή όπου είχε δράσει ο Πόντιος Πιλάτος. Με το Κουλούρι να αποκαλύπτει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με το στενό του περιβάλλον, δεν βγήκε ιδιαίτερα εκτός της οικίας του, στην οποία και παρέμεινε τις περισσότερες ώρες, πλένοντας τα χέρια του. Κοντινές πηγές του δεν μπορούσαν να εξηγήσουν τη συμπεριφορά του αυτή, την οποία και απέδιδαν στο πρόσφατο ταξίδι του στις Βρυξέλλες και τη συμμετοχή στη διάσκεψη για το Μεσανατολικό ζήτημα. Έγινε απόπειρα επικοινωνίας με την ομάδα του πρωθυπουργού, ώστε να προκύψει ένα σχόλιο για την αποχή της χώρας από το ψήφισμα για εκεχειρία στη Γάζα, με τον ίδιο να μην μπορεί να απαντήσει αφού έπλενε τα χέρια του.
Ζ.

 

Ψυχρολουσία
* - ΑΥΤΕΣ οι μειωμένες επιδοτήσεις θα έπρεπε να είναι για το 2027, υπουργέ, όχι για φέτος...
Δεξιοί τα λένε, που ήξεραν ότι τα Κοινοτικά κονδύλια βαίνουν μειούμενα χρόνο με χρόνο με τη νέα ΚΑΠ. Δεν τους είχαν πει όμως ότι τα άσχημα θα άρχιζαν αμέσως κι ότι θα ακολουθήσουν χειρότερα. Άριστα. (Των αρίστων.)
***
* ΚΙ ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την παραίτηση του Λευτ. Αυγενάκη. Φτιάχνοντάς του προστατευτικό κουκούλι. Έτσι, ο Κυρ. Μητσοτάκης που τον είχε στη σέντρα, αποκλείεται να τον διώξει. Να τους κάνει το χατίρι… Κι εκείνοι πολύ τον θέλουν στο υπουργείο, είναι σίγουροι ότι θα συνεχίσει τις γκάφες.
Ζ.


Προτιμήσεις
* ΜΕ ατελείωτη όρεξη οι Λαρισαίοι φοιτητές, από τα παιδιά που δεν χορταίνουν ποτέ τους.
- Με κοιτάνε που χαμογελάω ενώ μιλάω στο κινητό και νομίζουν ότι έχω κοπέλα κι είμαι ερωτευμένος. Ενώ εγώ ακούω τη μάνα μου που λέει ότι θα φτιάξει μπριζόλες με τηγανητές πατάτες.
***
* -ΜΩΡΟ μου με σκέφτεσαι καθόλου όπως εγώ τώρα;
-Είσαι αρνί ή κοντοσούβλι στα κάρβουνα;
-Όχι.
-Ε τότε δεν σε σκέφτομαι.
***
* - «ΨΗΤΟΠΩΛΕΙΟ», λένε  μεταξύ τους τα δύο γουρουνάκια…
-Καλά, τρία δεν ήταν;
-Το ένα το έφαγαν...
Ζ.

 

Δεν πήγαν
* ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ «βλακεία» του Πάνου Σάπκα, όπως κι ο ίδιος παραδέχτηκε με τις χθεσινές δηλώσεις του, σ’ αυτήν ανύπαρκτη υπόθεση με το «Θεσσαλικό». Βλακεία που δεν πήγε κι ο ίδιος Αμερική να στηρίξει την παράσταση του θεάτρου στη Ν. Υόρκη, να μη μπορούν να του πουν και κουβέντα. Ένα τζάμπα ταξιδάκι με έξοδα του Δήμου, θα ήταν ό,τι έπρεπε. (Το ίδιο θα έπρεπε να κάνει και η πρόεδρος του «Θ. Θ.», η Ρίτα Απρίλη, τι το τσιγκουνεύτηκαν…)
***
* ΑΤΡΟΜΗΤΟΙ πάντως αυτοί οι παράγοντες της Δημαρχίας. Μα δεν φοβήθηκαν μην τους αρχίσει η διευθύντρια Κυριακή Σπανού στις διαγραφές από τη Ν. Υόρκη αλα Κασσελάκη;
Ζ.

 

Εκ της Απογραφής
* ΩΣ συνέχεια του χθεσινού σχολίου, με τα προσφάτως δημοσιοποιηθέντα στοιχεία της τελευταίας απογραφής, του 2021, για τη Θεσσαλία και τις παρατηρούμενες κοινωνικές αλλαγές σε σύγκριση με την απογραφή του 2011.
Με πληθυσμό λοιπόν 690 χιλιάδες ανθρώπους, η Θεσσαλία, κατέγραψε: Μονομελή νοικοκυριά 80 χιλιάδες, αυξημένα κατά 35%, αργεί περισσότερο ο κόσμος να παντρευτεί, τα διμελή άλλα 80 χιλιάδες, τριμελή νοικοκυριά 50 χιλιάδες, λιγότερα 5% μέσα στη δεκαετία, οι πάλαι ποτέ κλασσικές τετραμελείς οικογένειες μόνο 40 χιλιάδες, ήτοι με μείωση 15% και κοντά στις 20 χιλιάδες, μειωμένα κατά 20%, οι πενταμελείς και άνω. Η υπογεννητικότητα συνεχίζει στον ρυθμό της.
***
* ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ με όλα τους τα μέλη Έλληνες 250 χιλιάδες, όλα τα μέλη αλλοδαποί 7 χιλιάδες κατά 30% λιγότερα πια, έφυγαν πολλοί ξένοι εργάτες από τη χώρα αλλά και 9 χιλιάδες, περισσότερα δηλαδή τα μικτής ιθαγένειας νοικοκυριά, αριθμός αυξημένος κατά 50% . (Τους παντρευόμαστε για να τους κρατήσουμε; Μάλλον απλώς οι ξένοι ενσωματώνονται στην κοινωνία.)
***
* ΟΙ ξένοι που απογράφηκαν, μόνιμος πληθυσμός δηλαδή με ιθαγένεια άλλης χώρας, μετρήθηκαν στη Θεσσαλία 33.000 άνθρωποι, μειώθηκαν θεαματικά, 26% λιγότεροι σε δέκα χρόνια, ένας στους τέσσερις αλλοδαπούς έφυγε από τη χώρα στα χρόνια της κρίσης, άνοιξαν τα φτερά τους γι’ αλλού, να βρουν δουλειές.
Ανά χώρα προέλευσης, οι Αλβανοί διατηρούν φυσικά την πρωτοκαθεδρία, 23 χιλιάδες άνθρωποι, χίλιοι περίπου οι Βούλγαροι κι άλλοι τόσοι οι Ρουμάνοι, όλοι τους λιγόστεψαν, όπως και οι προερχόμενοι από λοιπές χώρες, πλην των Εγγλέζων που από εξακόσιοι έφτασαν σε δέκα χρόνια τους οκτακόσιους. Οι περισσότεροι ξένοι είναι ηλικίας 20-50 ετών, μετανάστες για δουλειά δηλαδή, πλην Αμερικανών και Αυστραλών καμιά διακοσαριά όλοι κι όλοι, όπου παρατηρείται συγκριτικά αυξημένο ποσοστό πληθυσμού άνω των 60, αυτοί μάλλον αποσύρονται για τα γεράματα στα θερμά κλίματα.
Ζ.

 

Παλαιστίνη
* ΠΡΩΙ πρωί τοποθετήθηκε το γιγαντοπανό από το Εργατικό Κέντρο Λάρισας υπέρ της Παλαιστίνης, όμως λίγες ώρες μετά κατέβηκε από το Δημαρχείο. Δεν το άφησε ασχολίαστο ο πρόεδρος του ΕΚΛ, Γιάννης Σκόκας και τα έβαλε με τη δημοτική αρχή και την αντίδρασή της. Όταν ήταν εδώ και ένα μήνα άλλο πανό δεν τους ενοχλούσε, είπε μεταξύ άλλων και συμπλήρωσε πως τους ενοχλεί το περιεχόμενο. Έκανε λόγο μάλιστα για πλήρη ταύτιση με την πολιτική επιλογή και στάση της κυβέρνησης…
Κ.Γ.

 

Γολγοθάς
* ΤΕΛΕΙΩΜΟ δεν έχουν τα βάσανα των πλημμυροπαθών, αφού δεν τους έφτανε ότι βίωσαν τον απόλυτο εφιάλτη χάνοντας τους κόπους μιας ζωής μέσα σε λίγες ώρες, έχουν να αντιμετωπίσουν μια δύσκολη καθημερινότητα χωρίς να ξέρουν από πού να το πιάσουν. Όλοι υπόσχονται βοήθεια, εκατομμύρια έχουν μοιραστεί στα λόγια, αλλά οι τσέπες τους είναι άδειες όπως τα κατεστραμμένα σπίτια τους. Μπορεί αποζημιώσεις να μην πήραν, μπορεί να χάσανε τις δουλειές και να είναι σε αναστολή χωρίς ακόμη να έχουν πληρωθεί, αλλά οι λογαριασμοί έρχονται κανονικά στην ώρα τους.
Το είπε χθες μια πλημμυροπαθής στη συνάντηση στο Δημαρχείο της Λάρισας. Στις 29 Σεπτεμβρίου της ήρθε ο λογαριασμός της ΔΕΥΑΛ. Τι ειρωνεία να έχεις χάσει τα πάντα εξαιτίας του νερού και να πρέπει να το πληρώσεις κιόλας. Η αλήθεια είναι ότι μόνο όσοι το βιώνουν καταλαβαίνουν τι Γολγοθά ανεβαίνουν αυτοί οι άνθρωποι.
Φτάνει όμως το «τσάι και η συμπάθεια»… χρειάζονται πράξεις.
Ν.Π.


Κολύμβηση
* «ΠΛΗΜΜΥΡΑ» από το λουκέτο στο ΕΑΚΛ. Είναι το γήπεδο ποδοσφαίρου, είναι και το γήπεδο του μπάσκετ. Παραείναι όμως το κολυμβητήριο κι εκεί υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Εκατοντάδες παιδιά θα αλλάξουν συνήθειες καθώς θα πάνε σ’ εκείνο της Νέας Πολιτείας του Δήμου. Αλλαγή προγραμμάτων και τέτοια σημαίνει. Όμως πρόβλημα θα έχουν και οι πολίτες που θα συμπιεστούν οι ώρες για το κοινό όπως όλα δείχνουν. Για να δούμε πώς θα τα βολέψουμε.
Κ.Γ.

 

ΑΤΜ
* ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ του 2016 ήταν όταν ξαναχτύπησαν ΑΤΜ στη Νίκαια. Πέρασαν έξι χρόνια περίπου και ξανά η ίδια δουλειά. Τότε της Πειραιώς, τώρα η Εθνική. Κι άντε τα χρήματα ήταν της τράπεζας θα πει κάποιος. Η ταλαιπωρία όμως θα ναι του κοσμάκη. Λιγοστεύουν που λιγοστεύουν τα φυσικά καταστήματα, αν μειώνονται και τα αυτόματα μηχανήματα, πάει, τη βάψαμε.
Κ.Γ.

 

Ανοιξε
* ΑΝΟΙΞΕ το μεγάλο σούπερ μάρκετ-εμπορικό κέντρο στη Γιάννουλη που είχε υποστεί ολοσχερή καταστροφή από την κακοκαιρία Daniel. Σε χρόνο ρεκόρ φτιάχτηκαν τα πάντα, απόδειξη ότι όταν υπάρχει χρήμα όλα μπορούν να γίνουν με απίστευτη ταχύτητα. Ανακαινισμένο και με δώρα για τους πελάτες το άνοιγμα. Έπρεπε να ανοίξει και πάλι, τόσος κόσμος εργάζεται σε αυτό. Θετικό. Να αρχίσει σιγά σιγά να επανέρχεται η κανονικότητα.
Ν.Π.

 

------

PAPASTERG_KALOGIAN_AGORAST.jpg

* ΟΠΟΥ ο Απ. Καλογιάννης εξηγεί στον Κ. Αγοραστό ότι ο Τρικαλινός υπουργός Δημ. Παπαστεργίου εγκατέλειψε εγκαίρως το αυτοδιοικητικό σκάφος, πριν τις εκλογές.
Ζ.

 

DROMOS.jpg

* ΝΕΡΟ της πλημμύρας που απέμεινε πενήντα μέρες μετά, στον Αγ. Θωμά; Ή ανάβρα στην Αργυρακούλη και Νίτσου; Που δρόμο δεν το λες με τόση λακκούβα...
Ζ.

 

 

SHMAIA.jpg

* Η Ελληνική σημαία, σε περίοπτη θέση στην οδό Δημοσθένους, λίγα μέτρα πριν την περιοχή που πλημμύρισε στη συνοικία της Νέας Σμύρνης, στη Λάρισα. Έμεινε από την 28η Οκτωβρίου, ή οι κάτοικοι θέλουν να περάσουν άλλο μήνυμα;

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass