ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 04 Νοε 2023 18:00
* Ο ένας Καλο-Γιάννης η άλλη Κοντο-Γιάννη, ο δήμαρχος με την παρολίγον βουλευτίνα, ας όψεται ο Βελόπουλος που τη θυσίασε στις πρώτες βουλευτικές και ο εκλογικός νόμος που την απέκλεισε στις δεύτερες, ωστόσο εκείνη επιμένει να παραμένει στο προσκήνιο ως εκπρόσωπος του κόμματος. Ζ. * Ο ένας Καλο-Γιάννης η άλλη Κοντο-Γιάννη, ο δήμαρχος με την παρολίγον βουλευτίνα, ας όψεται ο Βελόπουλος που τη θυσίασε στις πρώτες βουλευτικές και ο εκλογικός νόμος που την απέκλεισε στις δεύτερες, ωστόσο εκείνη επιμένει να παραμένει στο προσκήνιο ως εκπρόσωπος του κόμματος. Ζ.

Τα χελιδόνια
* - ΕΝ τω μεταξύ ο χειμώνας κάπου θα έχει μπλέξει, δεν εξηγείται αλλιώς που αργεί…

Οι παρατεινόμενες ζέστες απασχολούν τους Λαρισαίους.
***
* - ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ χριστουγεννιάτικα και στολίδια και να φοράμε κοντομάνικο και μερικοί να ψάχνουν να βρουν και τα αντικουνουπικά…
- Πιο Αυστραλία γίνεται; Τα πάνω κάτω κυριολεκτικά, οι Αντίποδες στον Βορρά.
***
* - ΤΑ χελιδόνια μάλλον θα λένε, τι μεγάλη βλακεία κάναμε και φύγαμε από την Ελλάδα...
Ζ.

 

Μεταβατικός
* ΤΟΝ λένε και «Βροχάρη» για τις πολλές του βροχές, να που κάτι άρχισε να κάνει και φέτος, αλλά και «Παχνιστή» για το κλείσιμο των ζώων στο παχνί. Λόγω των γιορτών του, τον λένε «Αϊταξιάρχη», «Αϊφίλιππα» και βεβαίως «Αντριά». Μεταβατικός μήνας ο Νοέμβριος, με πολλές αγροτικές εργασίες και καιρικά φαινόμενα, είναι ο μήνας που φέρνει τον χειμώνα.
***
* ΓΙΑ τον Νοέμβριο γράφει η Β. Κ. μεταξύ άλλων: Για έναν λαό όπως ο ελληνικός, που λατρεύει την καλοκαιρία και το ύπαιθρο, ο χειμώνας αποτελεί μια σκοτεινή, αναπόφευκτη πραγματικότητα. Με τρόπους πολλούς προσπάθησε να δώσει στον ερχομό αυτής της δύσκολης εποχής μια γλυκύτερη αίσθηση. Κι αυτή η αίσθηση είναι ο Νοέμβριος που προσωποποιήθηκε ως ένας καλοσυνάτος γέροντας που παίρνει από το χέρι τους ανθρώπους και τους βοηθά να μπουν στον χειμώνα.
***
* ΤΟΥΣ χαρίζει τη σπορά και την υπόσχεση της σοδειάς και άρα της ευημερίας, τους χαρίζει και την επίπονη, αλλά ιδιαίτερα αγαπητή εργασία του λιομαζώματος. Η σπορά είναι η πλέον σοβαρή αγροτική εργασία του χρόνου από την αρχαιότητα. Τότε, τιμούσαν τη θεά Δήμητρα, προστάτιδα της Γεωργίας, και στη γιορτή της, τα Πυανέψια, ετοίμαζαν προσφορές από δημητριακά, όσπρια, ξηρούς καρπούς, μέλι και ρόδια. Η χριστιανική λαϊκή λατρεία συνέχισε αυτήν την παράδοση με τη γιορτή της Παναγίας Μεσοσπορίτισσας στις 21 Νοεμβρίου.
Ζ.

 

Από τώρα
* ΒΓΗΚΕ λέει η Μαράια Kάρεϊ, η Βασίλισσα των Χριστουγέννων και κήρυξε την έναρξη της εορταστικής περιόδου, κι άργησε κιόλας λιγάκι, είναι πολλά τα λεφτά, βγήκε αμέσως μετά το Χάλογουιν, γενικώς σε Γιορτή να βρισκόμαστε κι οι Αμερικανοί. Στη Λάρισα πάλι, παρά την έφεσή της στα πανηγύρια, ακόμη τίποτε, κανείς δεν στόλισε.
Ζ.Συγκριτικά
* ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ είδηση ο τυφώνας στο Μεξικό που έπληξε προχθές το Ακαπούλκο, εκτιμάται λέει ότι θα χρειαστούν πάνω από 3 δισ. δολάρια για την αποκατάσταση των καταστροφών. Κι η Θεσσαλία δηλαδή που μετρά καμιά 20αριά δισ. ζημιές, πόσο μπορεί να μην ακούστηκε; Ούτε ως την Αθήνα...
Ζ.

 

Αδιαφόρησαν
* ME το στόμα ανοιχτό έμειναν οι θαμώνες της Τρίγωνης πλατείας προχθές, βράδυ Πέμπτης, όταν κατά τις 11 η ώρα έγιναν μάρτυρες μιας παράξενης σκηνής. Ένα αυτοκίνητο εθεάθη να κινείται ανάποδα στον μονόδρομο της Μανδηλαρά, πολύ παράξενο και φυσικά επικίνδυνο. Επιβάτες του 3-4 περίεργες λέει φυσιογνωμίες. Και κάποια στιγμή το ΙΧ βρέθηκε μούρη με μούρη, αντιμέτωπο με περιπολικό της Αστυνομίας που κινούνταν κανονικά στον δρόμο. Ατυχία, έκαναν την παρανομία, αλλά, να, την πάτησαν. Αμ δε… Το ΙΧ έκανε πίσω, έκανε μανούβρα στην Ηλιοδώρου και έφυγε ανενόχλητο. Από το περιπολικό έδειξαν κατανόηση, ουδόλως ασχολήθηκαν. Ούτε παράβαση κατέγραψαν, ούτε έλεγχο έκαναν. Και κανείς δεν κατάλαβε γιατί...
Ζ.

 

Μισές κουβέντες
* Ο Νίκος Ράπτης θυμήθηκε φυσικά την επέτειο, σημειώνοντας δημοσίως: «Πριν έναν ακριβώς χρόνο, η εκπαιδευτική μας κοινότητα και η τοπική μας κοινωνία βγαίναμε στον δρόμο για να ματαιώσουμε το άδικο κλείσιμο του ιστορικού μας σχολείου. Έκτοτε, οι σαλταδόροι αποκρούστηκαν, οι συκοφάντες σιώπησαν, οι διώκτες μας λούφαξαν…».
Γεγονός. Η ησυχία. Ωστόσο θα είχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να ονοματίσει και τους σαλταδόρους, συκοφάντες και διώκτες. Ιδιαίτερα τώρα που ο ίδιος είναι εκλεγμένος περιφερειακός σύμβουλος και μάλιστα με τη νικήτρια παράταξη, που θα κυβερνήσει. Κάποιοι βέβαια αμφιβάλλουν αν τον παίρνει να το κάνει, έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα.
Ζ.

 

Ανέπαφα
* ΣΥΝΑΝΤΟΥΣΑΝ ή και δημιουργούσαν εμπόδια οι νεαροί Λαρισαίοι.
- Σε μια ώρα έρχεται ο άντρας μου…
- Ε και; Δεν κάνουμε τίποτα κακό.
- Γι’ αυτό στο λέω…
***
* - ΠΩΣ τα περάσατε χθες με τον Γιώργο;
- Σαν πιστωτική, καλέ…
- Δηλαδή;
- Ανέπαφα.
***
* - ΘΕΛΕΙΣ να πάμε σπίτι μου για τρελίτσες;
- Όχι.
- Όχι σαν του Μεταξά ή σαν του Τσίπρα;
Ζ.

 

Αντιστρόφως
* «ΕΤΣΙ όπως σας άκουσα, σε λίγο θα μας πείτε να ζητήσουμε συγγνώμη για τις υποκλοπές…» απάντησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Και δεν απείχε και πολύ από την κυβερνητική επιθυμία αυτό που είπε ο Ν. Ανδρουλάκης, θύμα κι ο ίδιος των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων. Εδώ κατηγορήθηκε ευθέως από τον πρωθυπουργό για προσωπική ατζέντα, ο Χρ. Ράμμος, ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής που αντιστάθηκε στις πιέσεις κυνηγώντας την υπόθεση. Ενώ συνεργάτες του ελέγχονται να δικαστούν επειδή προσπάθησαν και δεν έκαναν στην άκρη. Εναντίον των δραστών των υποκλοπών και των ηθικών αυτουργών δεν υπήρξε κάτι. Όταν όλοι πλέον ξέρουν ή φαντάζονται τι περίπου συνέβη με το σκάνδαλο, αλλά οι υπεύθυνοι σιωπούν και ξεγλιστρούν. Όσο για τον Χρ. Ράμμο μπορεί να ευελπιστεί ότι στο απώτερο μέλλον μπορεί να προστεθεί το όνομά του στη λίστα με τους Τερτσέτη, Πολυζωίδη, Σαρτζετάκη και άλλους Έλληνες που δεν ολιγώρησαν μπροστά στους ισχυρούς της εποχής τους. Μέχρι τότε έχει να περάσει ακόμα του λιναριού τα πάθη...
Ζ.

 

Ψιλά και ψέματα
* Η κυβέρνηση αποφάσισε ότι περίπου 470.000 ελεύθεροι επαγγελματίες θα φορολογούνται πλέον τουλάχιστον για εισόδημα 10.920 ευρώ τον χρόνο, όσο δηλαδή ο κατώτατος μισθός. Από αυτό προσδοκά να έχει πρόσθετα φορολογικά έσοδα περίπου 600 εκατ. ευρώ, ήτοι να πάρει 1.444 ευρώ επιπλέον φόρο κατά μέσο από κάθε ελεύθερο επαγγελματία. Συνεχίζοντας με τα νούμερα, έχει γραφεί ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες δηλώνουν συνολικό εισόδημα 4,3 δισ. ευρώ, ενώ το πραγματικό τους μπορεί να είναι και δεκαπλάσιο. Οπότε τα 600 ψωροεκατομμύρια είναι μάλλον φραγκοδίφραγκα. (Το πιο σημαντικό ωστόσο παραμένει ότι το σχέδιό τους λησμόνησαν να το αναφέρουν προεκλογικά, άλλα έλεγαν μόλις προ εξαμήνου).
Ζ.

 

Με γενειάδα
* ΕΙΧΑΝ θεματάκια επικοινωνίας με το υγειονομικό σώμα οι μεσήλικες Λαρισαίοι.
- Γιατρέ, νομίζω ότι χρειάζομαι γυαλιά.
- Σίγουρα, κύριε. Εδώ που μπήκατε είναι δικηγορικό γραφείο.
***
* - ΜΗ βήχετε στα μούτρα μου, κύριε…
- Και πού να βήξω;
- Ξέρω γω, στο χέρι.
- Μα το έχεις στην τσέπη σου.
***
* - ΓΙΑΤΡΕ, πριν την εγχείριση δεν είχατε γενειάδα.
- Δεν είμαι ο γιατρός, ο Άγιος Πέτρος είμαι.
Ζ.

 

Με παράδοση
* ΑΝΕΚΑΘΕΝ πρωταθλητές στην ακρίβεια οι Έλληνες, όχι μόνο φέτος. Ίδια κατάσταση και πριν 40 χρόνια, «Η Ελλάδα πρώτη χώρα της ΕΟΚ σε αυξήσεις τιμών Υπάρχει πάντως επιβραδυντικός ρυθμός». Τι είναι, καμιά μπανανία της σειράς; Στη χώρα όπου ανθεί φαιδρά πορτοκαλέα, έχει ρίζες η μπανανοκαλλιέργεια. Να, δημοσίευμα του 1982 που εισφέρει ο Αρχειοφύλαξ Ε. Ρ.
Βρυξέλλες, 27 (ΑΠΕ): Ο δείκτης τιμών καταναλωτού για το σύνολο των χωρών μελών της ΕΟΚ αυξήθηκε τον τελευταίο μήνα κατά 0,7%. Οι αυξήσεις διαφέρουν πολύ από χώρα σε χώρα. Η άνοδος για την Ελλάδα ήταν στο διάστημα αυτό 2,6%, για το Λουξεμβούργο 1,1%, ΓΙΑ ΤΗΝ Ομοσπονδιακή Γερμανία και την Ιταλία 1%. Οι μικρότερες αυξήσεις σημειώθηκαν στο Ην. Βασίλειο με 0,3% και την Ολλανδία με 0,2%. (Υπάρχει πάντως επιβραδυντικός ρυθμός, αναφέρεται, διότι και τότε υπήρχε Άδωνις να ανακαλύπτει μια ελπίδα πάντοτε, μια παρηγοριά καλύτερα).
Ζ.

 

Απολύτως
* ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ικανοποιημένη με την κυβέρνηση εμφανίζεται η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας και τις οποίες αποκαλύπτει το Βατράχι. Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, τα ποσοστά ικανοποίησης της κυβέρνησης με την κυβέρνηση αγγίζουν το 100%, ποσοστό ρεκόρ σε σχέση με το 99.9% που καταγράφηκε τον περασμένο μήνα.
***
* ΑΛΛΩΣΤΕ τα σοβαρά προβλήματα του κόσμου, είναι άλλα: Αναγκασμένοι να θυμηθούν «πώς ρυθμίζεται αυτό το μαραφέτι», ήταν την περασμένη Κυριακή χιλιάδες Έλληνες με τη μετάβαση στη νέα ώρα. Αφού ελάχιστοι είναι αυτοί που διαθέτουν τις εξειδικευμένες τεχνικές γνώσεις μηχανικών της NASA που απαιτούνται για να το ρυθμίσουν το ρολόι της κουζίνας.
Σε κάποιες περιπτώσεις, πάντως, η αλλαγή βρήκε τα ρολόγια σε φούρνους και σε αυτοκίνητα να δείχνουν και πάλι τη σωστή ώρα, αφού είχαν παραμείνει αρρύθμιστα έξι μήνες από την προηγούμενη αλλαγή της ώρας. Σύμφωνα με επιστημονική έρευνα, η αλλαγή της ώρας παραμένει ένας άλυτος γρίφος για χιλιάδες Έλληνες, αφού ποτέ δεν ξέρουν αν η ώρα πάει μπροστά ή πίσω, αν κερδίζουν ή χάνουν μία ώρα ύπνου, ενώ τους εκνευρίζει το γεγονός ότι γίνεται Κυριακή καθώς έτσι χάνουν μια πολύ καλή δικαιολογία για να αργήσουν στη δουλειά. (Τι, μια ώρα μπροστά και μία πίσω, να το σταντάρουμε στο μισάωρο και να μένει σταθερή, είπε ο νεαρός Λαρισαίος, μελλοντικός πυρηνικός επιστήμων).
Ζ.

 

Πολύ ευγενικός
* ΠΗΓΑ, έλεγε ο Λαρισαίος, σε ένα κρεοπωλείο και ο υπάλληλος ήταν πολύ-πολύ ευγενικός
- Ένα κιλό κιμά, λέω.
- Ένα κιλάκι κιμαδάκι στον κύριο...
Και προσθέτει στο ίδιο μοτίβο.
- Από ποιο σημείο; Θέλετε λαπίτσα; Μπουτάκι; Στηθάκι;
Ήθελα κιλότο και λέω μέσα μου, άστο καλύτερα θα μας κράξουν...
Ζ.

 

Ευχή
* ΖΩΗ είναι αυτή; Δίχως παζάρι και δίχως Πάρκο των Ευχών; Τίποτα. Ούτε έναν χαλβά. Ούτε ένα σουβλάκι στο χέρι. Ένα ζεστό ποτήρι κόκκινο κρασί βρε αδερφέ. Τίποτα.
Ξέρουν τον τρόπο οι Λαρισαίοι. Δεν τους κάθισε στη Λάρισα, θα ταξιδέψουν προς Τρίκαλα μεριά. Καλά είναι κι έτσι.
Κ.Γ.

 

Χιόνι
* ΧΙΟΝΙΣΕ λέει στον Όλυμπο. Άντε να ετοιμαζόμαστε για τον χειμώνα σιγά - σιγά και να αρχίσουν οι αναρτήσεις κάποιων σάιτ που μόνο ενημερωτικά δεν είναι, «Δείτε πού θα χιονίσει αύριο;» ή «Δείτε πού θα το στρώσει» και «Σοκ έρχεται μεγάλη κακοκαιρία» και άλλα τέτοια. Και όπως κάθεσαι στον καναπέ, λες, δεν το πατάω;, και το πατάς και σχεδόν πάντα σιχτιρίζεις, καθώς αναφέρεται μάλλον στην άλλη άκρη του Ατλαντικού...
Κ.Γ.

 

Επισήμανση
* ΓΙΑ τον παράπλευρο του κεντρικού δρόμου από τη ΔΕΥΑΛ μέχρι τον κόμβο της ΓΑΙΟΠΟΛΙΣ η επισήμανση αναγνώστη της στήλης. Δύο μήνες κοντεύουν να περάσουν από τις πλημμύρες και οι λάσπες βρίσκονται ακόμα εκεί για να θυμίζουν σε περιπατητές και ποδηλάτες την καταστροφή. Μα δεν κοστίζει για τις δημοτικές υπηρεσίες να καθαριστεί ο δρόμος, να απομακρυνθούν οι λάσπες και τα χώματα, που αφήνουν ακόμα τα αποτυπώματά τους στα ρούχα και τα παπούτσια. Είπαμε στόχος να επανέλθουμε στην καθημερινότητα...

 

Κοζάνη
* ΠΑΙΖΕΙ και η ΑΕΛ την Κυριακή πάλι εκτός. Μετά τη μεγάλη νίκη στην Καρδίτσα με 0-2 ετοιμάζεται για νέα επιτυχία. Ετοιμάζονται και οι φίλοι της. Ακόμα και οι πιο ηλικιωμένοι που, παρά τα προβλήματα ακοής, έχουν όρεξη για ταξίδια.
«Πάμε Κοζάνη;»
«Τι να κάνουμε στη Λωζάνη...;».
Κ.Γ.

 

Λακωνικός
* ΔΕΝ λέει πολλά ο νέος περιφερειάρχης Δημήτρης Κουρέτας. Λίγα και καλά. Έφτασε στο ξενοδοχείο προχθές και έκανε μια τοποθέτηση μετρημένων δευτερολέπτων. Σαν μην κρατιόταν για να περάσει στην αίθουσα να δει την επιτροπή και τους Ολλανδούς. Το λες και θετικό σημάδι για τη συνέχεια.
Κ.Γ.

 

-------------TERZ_TSIAR_ARGYROP.jpg* Ε ναι, δεν τους χρειάζονται πια τους ούλτρα δεξιούς στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο. Και ανετότατη πλειοψηφία έχουν οι «Μαμάκοι» και οι άλλοι δεν κατάφεραν να εισέλθουν.
Ζ.

 

MAMAK_GOULAS.jpg

* - ΕΝΤΑΞΕΙ κύριε Παναγιώτη, θα μπορούσε να λέει ο νέος δήμαρχος στον Π. Γούλα. Καλά συνεργαστήκαμε τέσσερα χρόνια στην αντιπολίτευση, εκτιμάται η στάση σου, τώρα που θα είσαι απέξω, θα δούμε τι θα μπορέσουμε να κάνουμε…
Ζ.

 

 

PAPASTERG_AGORAST_APOLOGOUMEN.jpg

* ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ να απολογείται στον Κ. Αγοραστό, ο Τρικαλινός υπουργός Δημ. Παπαστεργίου, που δεν βοήθησε και τόσο στις εκλογές.
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass