Ψιθυριστά και άλλα

Δημοσίευση: 05 Νοε 2023 17:10
* ΜΕ κάτι ανάμεσα σε μαγικά υπνωτισμού και «κου πε πε», ο Β. Κόκκαλης προσπαθεί με τη Λ. Λιακούλη, να την πείσει ότι με Κασσελάκη, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ είναι προς το συμφέρον τους. «Να, δες και την περίπτωση Κουρέτα πίσω σου», της εξηγεί.                                                                                                         Ζ. * ΜΕ κάτι ανάμεσα σε μαγικά υπνωτισμού και «κου πε πε», ο Β. Κόκκαλης προσπαθεί με τη Λ. Λιακούλη, να την πείσει ότι με Κασσελάκη, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ είναι προς το συμφέρον τους. «Να, δες και την περίπτωση Κουρέτα πίσω σου», της εξηγεί. Ζ.

Εξω
* ΧΘΕΣΙΝΟΒΡΑΔΙΝΗ συνομιλία νεαρών Λαρισαίων.
-Πού είσαι φίλε;
-Πού να είμαι Σάββατο βράδυ ρε, έξω είμαι…
-Και τι κάνεις;
-Τσιγάρο στο μπαλκόνι.
***
* ΜΕΤΑ ο άλλος του εξήγησε ότι τον είχε αναζητήσει επειδή μαζεύει υπογραφές να καταργηθεί η Δευτέρα.
Ζ.

Καρποί
* ΚΟΛΟΚΥΘΕΣ και κυδώνια, καρποί της γης της εποχής. Γλυκό και τα δύο, τραγανό, πίτες μόνο οι Χάλογουιν. Γλυκές και αλμυρές κι από γεύση θεϊκές.
***
* ΚΑΤΑ τα άλλα, νεκρή εποχή λέει για τα social.
- Έχουν τελειώσει οι φωτογραφίες από τη θάλασσα και αργούν εκείνες με τα χιόνια.
Ζ.

Για το τσιγάρο
* ΕΠΙ διαφόρων κοινωνικών θεμάτων η συζήτηση στην παρέα των Λαρισαίων, με τον ίδιο όμως πάντα βασικό άξονα.
- Για να μην είναι αμαρτία το σεξ, πρέπει να είστε παντρεμένοι, τέκνον μου...
- Και οι δύο, πάτερ;
***
* - ΣΥΖΗΤΑΜΕ πέντε άτομα για το πότε είναι το καλύτερο τσιγάρο. Οι δύο λένε μετά το φαγητό κι οι τρεις με τον καφέ.
Είναι προφανές ότι κατά τα άλλα κανένας μας, τίποτε…
***
* - ΑΚΟΥΩ το τραγούδι «Πήρα την καρδιά μου» και σκέφτομαι πόσο τυχερός είναι ο μπαγάσας. Μην πω τι πήραμε εμείς…
Ζ.

Στο στήθος
* ΕΝΙΩΘΕ έναν πόνο στο στήθος ο τριανταπεντάχρονος Λαρισαίος, φοβήθηκε καμιά καρδιά και πήγε στον γιατρό, γεγονός πρόσφατο. Τον εξέτασε εκείνος ενδελεχώς, δεν έβρισκε τίποτε. Και κουβέντα στην κουβέντα που κατέληξαν…
Της φιλαναγνωσίας ο πάσχων, διάβαζε το τελευταίο διάστημα ξαπλωμένος στο κρεβάτι το «Πόλεμος και Ειρήνη» και μάλιστα την έκδοση σε έναν τόμο, κοντά 3.000 σελίδες, ασήκωτο βιβλίο. Ε, το ακουμπούσε στο στήθος και… Πόσο θα άντεχε…
Δεν το γύρναγε κι αυτός από Τολστόι σε Ντοστογιέφσκι… Το «Έγκλημα και Τιμωρία» πολύ πιο χαλαρό, σε βάρος, όμως πιο ζόρικο ίσως για το μυαλό. Κι έλεγαν παλιά μη διαβάζεις πολύ θα χαλάσεις τα μάτια σου, τώρα φαίνεται ότι το διάβασμα προκαλεί κι άλλα προβλήματα.
Ζ.

Η μανούλα
* ΣΕ δυσκολίες, μονίμως, οι νεαροί Λαρισαίοι.
-Καλημέρα μωρό μου…
-Καλημέρα.
-Ξύπνησες;
-Όχι είναι ηχογραφημένο μήνυμα.
***
* - ΓΙΑΤΙ βρε αγόρι μου δεν πήρες δώρο στην κοπέλα σου;
-Αφού τη ρώτησα ρε μάνα, τι θέλει και μου είπε τίποτε.
-Έλα να σου πω παιδί μου, νομίζω ότι ήρθε η ώρα να σου μιλήσω για το Τίποτα.
***
* - ΔΕΝ θα μας πεις εσύ κοπέλα μου αν είμαστε κούκλοι ή όχι, έχουμε μανούλα γι’ αυτές τις δουλειές.
Ζ.
Περσινό
* ΦΥΣΙΚΑ και το λάδι που πουλιέται τον τελευταίο καιρό σ’ αυτές τις εξωφρενικές τιμές, είναι περσινό, το οποίο όταν είναι σωστά αποθηκευμένο δεν παθαίνει και τίποτε. Το φετινό τώρα ξεκίνησε και θα είναι και ελάχιστο στην ευρύτερη περιοχή αλλά και παντού στη χώρα, με μειωμένη την παραγωγή της ελιάς. Εξωφρενικές τιμές όπως διαπιστώνουν οι Λαρισαίοι καθότι πέρυσι ο τενεκές των 16 κιλών, των 17 λίτρων δηλαδή, πωλούνταν 80-90 ευρώ, ενώ φέτος τον βρίσκεις και με 170, το ίδιο λάδι το περσινό. Κι είναι λάδι, χρειάζεται, δεν μπορεί να πει κανείς, δεν θα πάρω.
Ζ.

Αγορά Λαρίσης
* Η Αγορά της Λάρισας κάναν αιώνα πριν, συναρμολογώντας ψηφίδες από δημοσιεύματα που εντοπίζει διαρκώς ο Φωτοθηκάριος Γ. Γρ.
Εφημερίδα «Όλυμπος», το 1904: Εν τω αρτοποιείω Γ. Αντωνιάδου κατά Σάββατον θα πωλείται άρτος της μπύρας. Ωσαύτως πωλούνται τσουρέκια, παξιμαδάκια, κουλουράκια δια βουτήγματα με υλικά γνήσια και εκλεκτά πλήρης δε καθαριότητος. Πωλείται μαγιά Γερμανικής μπύρας.
***
* ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «Σάλπιγξ», το 1906: Κρέατα βόεια και ερίφια παχύτατα, νοστιμότατα και ευθηνότατα στο κρεοπωλείον Λεωνίδα Τζιντότα.
***
* ΚΑΙ πινελιές της «Ελευθερίας», το 1932:
- Επανήλθεν εξ Αθηνών ο κ. Λεωνίδας Μπέρτολης, και επλούτισε το κατάστημά του δια των τελευταίων Παρισινών μοντέλλων και γαρνιτουρών γυναικείων πίλων της χειμερινής σαιζόν.
- Η Κα Δήμητρα Κουβαρου ανεχώρησε δι’ Αθήνας προς παραλαβήν των μοντέλλων της χειμερινής σαιζόν.
- Επανήλθεν εξ Αθηνών η μοδίστα γυναικείων πίλων Δις Άννα Σδούγκα και επλούτισε το επί της οδού Παπακυριαζή (έναντι Ξυλαποθήκης κ. Π. Γέμτου) κατάστημά της με τα νεώτερα και ωραιότερα μοντέλλα της χειμερινής σαιζόν.
- Επέστρεψεν εξ Αθηνών η καλλιτέχνις μοδίστα γυναικείων φορεμάτων Αντωνία Δαλανίκα εκ Τυρνάβου και εκόμισε μεγάλην συλλογήν μοντέλλων με τα τελειότερα γούστα του Οίκου Πατού.
***
* ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «Κήρυξ», το 1938: Νέον Ζαχαροπλαστείον η «Κυψέλη» Αδελφών Κωνσταντινίδου (Παραπλεύρως Ξενοδ. «Πάλλας») Παρασκευάζονται τα καλλίτερα γλυκά με τα αγνότερα υλικά. Εκτελούνται παραγγελίαι δια γάμους, αρραβώνας, εορτάς κλπ. Είμεθα άφθαστοι εις τέχνην. Τηλεφ. 6-48
Ζ.

Καθηγητές τρεις
* - Drei Professoren, Vaterlandverloren…
Δεν ήταν δα και κάνας γερμανομαθής ο Λαρισαίος, τον κοίταζαν παραξενεμένοι στην παρέα. Οπότε κι εκείνος άρχισε να εξηγεί ότι αναφερόταν στον νέο περιφερειάρχη που ανακοίνωσε ότι συγκρότησε πολυμελή ομάδα πανεπιστημιακών καθηγητών, οι οποίοι θα βοηθήσουν στην εκπόνηση του σχεδίου ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας.
- Καθηγητές τρεις κι εχάθη η πατρίς, είχε αποφανθεί ο Γερμανός καγκελάριος Βίσμαρκ. Τώρα ο Κουρέτας μαζεύει δεκατρείς… (Με όλο τον σεβασμό στους επιστήμονες, διευκρίνισε.)
Ζ.

Στη θάλασσα;
* ΕΓΡΑΦΕ ο Ν. Ζ. για τις Νηές, τον παραθαλάσσιο οικισμό της Μαγνησίας που βρίσκεται κοντά στη Σούρπη. Θυμίζοντας ότι από το σημείο εκείνο, κατά την Ελληνική Μυθολογία, ξεκίνησε ο Αχιλλέας με τους Μυρμιδόνες του για τον Τρωικό Πόλεμο.
Κι ο άλλος αναρωτήθηκε αμέσως, δεν το είχε σκεφτεί άλλοτε.
- Μα πώς, οι καμπίσιοι οι Φαρσαλινοί και καράβια είχαν τότε και από ναυσιπλοΐα ήξεραν ώστε να διασχίσουν το Αιγαίο; Οι σύγχρονοι ήταν επιφυλακτικοί άμα τους πήγαιναν πριν σαράντα χρόνια για μπάνιο στο Κατήραγα…
- Ε ναι, σε κάποια σημεία φαίνεται ότι έπασχε το σενάριο του Ομήρου…
Ζ.

Πού είναι ο Θεός;
* ΗΤΑΝ δύο πολύ άτακτα κλεφτρόνια μικρής ηλικίας. Απελπισμένη η μάνα τους αποφάσισε να τα πάει στον παπά της ενορίας ζητώντας του να τους μιλήσει.
Ο παπάς πήρε το μικρότερο αδελφό, του πρόσφερε καρέκλα και του έκανε την πρώτη ερώτηση: « Πού είναι ο Θεός;». Ο μικρός κοίταξε αριστερά, κοίταξε δεξιά, αλλά δεν έδωσε απάντηση.
«Πού είναι ο Θεός». τον ξαναρώτησε ο παπάς. Ο μικρός ξανακοίταξε γύρω του αλλά δε μίλησε.
***
* «ΠΟΥ είναι ο Θεός, σε ρωτάω...», ανέβασε τους τόνους ο παπάς.
Ο μικρός σηκώθηκε βγήκε γρήγορα από την πόρτα, πήγε κοντά στον αδελφό του και του ψιθυρίζει στο αυτί: «Άσε μεγάλε... Υπάρχει πρόβλημα.» Εκείνος τον κοίταξε ανήσυχος. «Τι πρόβλημα;».
Κι ο μικρός: «Να, έχουν χάσει τον Θεό και νομίζουν πως τον πήραμε εμείς».
Ζ.

Καναρίνια
* ΕΚΑΤΟΝΤΕΣ καναρίνια γέμισαν μια αίθουσα στα ΤΕΙ Λάρισας, όπου γίνεται η έκθεση και ο διαγωνισμός με Ιταλούς μάλιστα κριτές, για να μην υπάρχει καμία σκιά για το αποτέλεσμα. Όσοι πάντως θέλουν να θαυμάσουν αυτό το ωραίο θέαμα μπορούν να το κάνουν και σήμερα μέχρι το μεσημέρι. Το κτίριο βρίσκεται όλο ευθεία από την είσοδο, στο τέλος του δρόμου μετά τα γήπεδα.
Κ.Γ.

Φωνή
* ΠΑΕΙ και ο Βασίλης Γεωργίου. Ο Πατρινός δημοσιογράφος που περιέγραψε τον πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο στο μπάσκετ για ελληνική ομάδα το 1968. Σίγησε η πιο χαρακτηριστική φωνή των γηπέδων της χώρας στο ραδιόφωνο. «Απόλλων Πάτρας 63 – Γυμναστικός Σύλλογος Λάρισας 62, τρία λεπτά και σαράντα δευτερόλεπτα πριν την ολοκλήρωση της αναμέτρησης…» ξεκινούσε πάντα με τα βασικά στοιχεία που ήταν και απαραίτητα και μετά πάντα συνέχιζε μ’ έναν χαρακτηριστικό σβέλτο τρόπο στα σχόλια για το αγωνιστικό μέρος που έπαιζαν οι ομάδες. Θα λείψει…
Κ.Γ.

Δρόμος
* ΦΩΝΑΖΟΥΝ Λαρισαίοι και Καρδιτσιώτες τόσο καιρό για τον δρόμο που συνδέει τις δύο πόλεις. Έχει κοπεί εδώ και καιρό και όλοι περιμένουν να υπάρξει μια λύση.  Ήρθε προχθές ο υφυπουργός Ταχιάος και αφού πέρασε από εκεί το έβαλε ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων.  Άντε μπας και προχωρήσει λιγάκι η δουλειά, γιατί εκτός από χρονοβόρα είναι και επικίνδυνη για τους οδηγούς η όλη κατάσταση.
Κ.Γ.

Κικίλ Μπιλ
* «ΤΙ είσαι; Ένα τίποτα» και «τυχάρπαστο πολιτικό και δημοσιογράφο, που τρέχει να πάρει αυτόγραφο και μια φωτογραφία με κάποιο από αυτά τα παιδιά» χαρακτήρισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Βασίλης Κικίλιας τον τηλεσχολιαστή, μόνιμο πανελίστα και για λίγο βουλευτή Μπάμπη Παπαδημητρίου, όπως καταγγέλλει ο δεύτερος. Αιτία η ατάκα «υπουργός μπασκετμπολίστας» του Μπάμπη Παπαδημητρίου σε τηλεοπτική ενημερωτική εκπομπή του ΣΚΑΪ με τον οποίο χαρακτήρισε τον Βασίλη Κικίλια. Μάλιστα όπως έλεγε ο Μπάμπης Παπαδημητρίου σε άαααλλη τηλεοπτική εκπομπή, του Μέγκα αυτή τη φορά, ο υπουργός μπασκετομπολίστας κατά τη διάρκεια των διαφημίσεων κινήθηκε απειλητικά προς το μέρος του και ευτυχώς ήταν δημοσιογράφοι και τεχνικοί μπροστά και αναχαίτισαν την επίθεση.
***
* ΘΙΧΤΗΚΕ ο Βασίλης Κικίλιας από το «υπουργός μπασκετμπολίστας» και ενώ ήταν για άλλο θέμα καλεσμένος στον ΣΚΑΪ, αναφέρθηκε και στην ατάκα του Μπάμπη Παπαδημητρίου. Ολο το καλοκαίρι που η Ελλάδα καιγόταν και μετέπειτα που πνίγηκε η Θεσσαλία, ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας δεν πρέπει να θίχτηκε καθόλου, γι’ αυτό και δεν ένιωσε την ευθιξία να παραιτηθεί παρά τις τεράστιες καταστροφές. Κικίλ Μπιλ, σαν τον δικό μας τον Βασίλη Σπανούλη, αλλά ο ένας είναι θρύλος και ο άλλος όχι και τόσο ...πετυχημένος.
***
* ΑΝ αληθεύουν, βέβαια, όσα καταγγέλλει ο δημοσιογράφος ανοίγει ένα μεγάλο θέμα σχετικά με την κακοποιητική συμπεριφορά ενός υπουργού, που αν μιλάει έτσι σε έναν προβεβλημένο δημοσιογράφο με μάρτυρες παρόντες, σκεφτείτε πώς θα μιλάει σε πολίτες ή υπαλλήλους.
ΘΑ.

------------

AGORAST-KOURET-XAMOGELA.jpg

* ΑΝ δεν ήξερε κάποιος τι συνέβη κι έβλεπε απλώς το στιγμιότυπο με Αγοραστό-Κουρέτα, θα έκανε λάθος για το ποιος κέρδισε και ποιος έχασε τις εκλογές. (Εκτός κι αν ο ένας σκέφτεται από τι γλίτωσε κι ο άλλος τι τον περιμένει.)
Ζ.

 

PAPASTERG-MAMAK.jpg

* ΞΕΡΕΙ καλά τον πόνο των δημάρχων, ο υπουργός πλέον Δημ. Παπαστεργίου, είναι και γείτονας τρικαλινός θα τον βοηθήσει τον Θαν. Μαμάκο στις δυσκολίες του.
Ζ.

XARTHS.jpg

* ΠΟΛΛΑ μίλια ωκεανού χωρίζουν την Ιρλανδία από την Ισλανδία. Στο ελληνικό αλφάβητο μόνο ένα γράμμα, γειτονικά κιόλας τα δυό τους. Όχι όμως και στο αγγλικό, όπου η σκάλα της αλφαβήτου ξεκινά από to c προς το d, το e κ.λπ. για να φτάσει στο p, το q και εν τέλει στο r κι από την Iceland να αποβιβαστεί στην Ιreland. (Κατεβαίνοντας 14 σκαλιά από το Ρέικιαβικ ως το Δουβλίνο.)
Ζ.

PODHLATODROMOS.jpg

* ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ποδηλατόδρομου. Στην Κίνα. Για ασφάλεια.
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass