ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 07 Νοε 2023 17:05
* «ΚΑΘΕ επίσκεψη στον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο είναι ευλογία και ταυτόχρονα ψυχική ωφέλεια», είπε ο διευθύνων την εφημερίδα Γ. Μιχαλόπουλος, μετά τη συζήτησή του με τον κ. Ιερώνυμο. «Λόγω και της πολυετούς του εμπειρίας, ειδικά οι συμβουλές του για τα τοπικά θεσσαλικά δρώμενα, πολιτικά και μη, είναι πολύτιμες...». Ζ. * «ΚΑΘΕ επίσκεψη στον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο είναι ευλογία και ταυτόχρονα ψυχική ωφέλεια», είπε ο διευθύνων την εφημερίδα Γ. Μιχαλόπουλος, μετά τη συζήτησή του με τον κ. Ιερώνυμο. «Λόγω και της πολυετούς του εμπειρίας, ειδικά οι συμβουλές του για τα τοπικά θεσσαλικά δρώμενα, πολιτικά και μη, είναι πολύτιμες...». Ζ.

Από Δευτέρα
* ΕΔΕΙΧΝΕ χθες μια κατανόηση, στον εαυτό της, η νεαρή Λαρισαία.

- Άλλη μια Δευτέρα που θα ξεκινήσω να κάνω πράγματα από Δευτέρα. Την άλλη. (Και φυσιολογικά, από Τρίτη και μετά, όλα πάνε από Δευτέρα).
Ζ.

Στην πτώση
* ΕΩΣ και ρομαντικός, σε φθινοπωρινό κλίμα, ο Λαρισαίος Α.Κ.
Πονάνε τα φύλλα κατά
την πτώση τους.
Ο αέρας δεν τα χάρισε
ένα μικρό ταξίδι.
Τα δάκρυά τους
πλημμύρισαν τους δρόμους.
Δεν αλλάζουν ανώδυνα
οι εποχές.
Ζ.

Χειρουργεία
* ΦΩΝΑΖΟΥΝ οι γιατροί τόσο του Πανεπιστημιακού όσο και του Γενικού Νοσοκομείου. Ανοίξτε τις αίθουσες των χειρουργείων λένε, καθώς με λίγες κινήσεις μπορεί αυτό να γίνει. Αρκεί, βέβαια, να το θέλει η Κυβέρνηση, γιατί με αυτά που γίνονται μάλλον κλείνει το μάτι στους ιδιώτες, ισχυρίζονται. Το εθνικό σύστημα φαίνεται μπλοκαρισμένο, με αποτέλεσμα ο κόσμος να φεύγει για να χειρουργηθεί πιο γρήγορα. Οδηγείται δηλαδή. Και όλο αυτό ενισχύει την προβληματική εικόνα του δημόσιου συστήματος υγείας. Ένας φαύλος κύκλος που δεν θα κλείσει ποτέ.
Το μόνο που θα κινδυνεύει να κλείσει κάποια στιγμή είναι η παροχή δωρεάν ποιοτικής και ουσιαστικής παροχή υγείας. Το ΣΔΙΤ που πήρε μια παράταση, λόγω πανδημίας, επιστρέφει πιο βελτιωμένο φαίνεται με καλύτερες άμυνες. Σαν τους ιούς ένα πράμα λένε οι καλά γνωρίζοντες. Γιατροί άλλωστε...
Κ.Γ.

Στον καναπέ
* ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ επί των εξελίξεων από μεσήλικο Λαρισαίο.
- Όλη μέρα κοιμόμαστε με όσα συμβαίνουν και το βράδυ πάμε για ύπνο.
Ζ.

Ακρίβεια
* - ΚΑΛΑ βρε παιδιά, μισό ευρώ η αμπούλα; Η μια δόση;
Ενοχλημένος ο Λαρισαίος, ο οποίος πήγε στο φαρμακείο να πάρει τεχνητά δάκρυα, που χρειαζόταν η γυναίκα του για τα μάτια της.
- Σκέφτομαι μήπως είναι προτιμότερο να τη χαστουκίζω. Θα δακρύσει, δεν μπορεί... (Αν και θα μπορούσε να συγκινηθεί και με την τιμή του σκευάσματος).
Ζ.

Δεν ασχολούνται
* - ΦΑΙΝΕΤΑΙ ότι έχουν ρίξει λευκή πετσέτα, τα έχουν παρατήσει...
Σ’ αυτό το συμπέρασμα είχε καταλήξει ο Λαρισαίος βλέποντας τη μη ανταπόκριση των δημοτικών υπηρεσιών στη μάχη της καθημερινότητας, στη μάχη της λακκούβας.
- Μετά τις εκλογές και μέχρι να αναλάβουν οι καινούργιοι, δεν φαίνεται να έχουν πια και τόσο τον νου τους οι απερχόμενοι. (Άλλωστε, οι αντιδήμαρχοι, εκτός από πληγωμένοι για την ήττα, φαίνεται να έχουν προσηλωθεί στη μάχη της διαδοχής).
Ζ.

Παλαιστίνη
* ΜΠΟΡΕΙ το θέμα να μην είχε άμεση σχέση, καθώς η συνέντευξη Τύπου ήταν για το θέμα της κατάστασης των δημόσιων νοσοκομείων, όμως οι εκπρόσωποι των γιατρών, τόσο του Γενικού όσο και του Πανεπιστημιακού, αναφέρθηκαν και στο θέμα του πολέμου, εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους στον παλαιστινιακό λαό. Στην αίθουσα, μάλιστα, βρέθηκαν και γιατροί από την Παλαιστίνη που ζουν στην περιοχή.
Κ.Γ.

Τριβές
* ΠΑΛΙΑ και νέα ζευγάρια Λαρισαίων σε τριβή.
- Με τη γυναίκα μου έχουμε μια διαφωνία. Εγώ θέλω να με κάψει όταν πεθάνω. Κι εκείνη θέλει να με κάψει ζωντανό.
***
* - ΓΚΑΡΣΟΝ, τι κρασί μας προτείνετε για την 20ή επέτειο του γάμου μας;
- Εξαρτάται. Θέλετε να το γιορτάσετε ή να το ξεχάσετε;
***
* - ΕΧΟΥΜΕ πρόβλημα στη σχέση μας...
- Γιατί το λες αυτό, Μαρία μου;
- Έφη με λένε, Δημήτρη μου...
- Ο Σταύρος είμαι.
Ζ.

Για τη διαδοχή
* ΟΛΟΙ θεωρούν βέβαιο ότι με την έναρξη της νέας θητείας, από την καινούργια χρονιά, ο απερχόμενος Δήμαρχος θα παραιτηθεί από επικεφαλής της παράταξης. Κάποιοι επιμένουν πως πρέπει να το καθυστερήσει ο Απ. Καλογιάννης, ίσως και μέχρι το επόμενο φθινόπωρο, ώστε να διαφυλαχθεί η ενότητα της «Συμπαράταξης», όπου εκείνος είναι ο βασικός συνδετικός κρίκος.
- Ωστόσο, τι σημασία έχει; Τι σε τέσσερις μήνες, τι σε δέκα... Ο κραδασμός θα υπάρξει, έλεγε δημοτικός παράγοντας.
***
* ΚΙ ο κίνδυνος προβάλλει εμφανής, να διαλυθεί η «Συμπαράταξη» εις τα εξ ων συνετέθη. Κι είναι πολλά όσα τη συνέθεσαν, μια κομματική πολυχρωμία που είναι δύσκολο να διατηρηθεί. Όταν, μάλιστα, δεν υπάρχει και το δίχτυ της εξουσίας να τη συγκρατεί.
***
* ΤΟ διάστημα, πάντως, μέχρι τις αρχές της χρονιάς φαίνεται να είναι αρκετό για τις εξελισσόμενες διεργασίες, αλλά και την οργάνωση των διαδικασιών ανάδειξης διαδόχου. Ήδη τρεις τουλάχιστον αντιδήμαρχοι βρίσκονται στην αφετηρία του αγώνα και οργανώνουν τις κινήσεις τους. (Ένας εξ αυτών, πάντως, θεωρείται το φαβορί. Το ερώτημα θα είναι πόσους πέραν των δικών του θα μπορέσει να συγκρατήσει στην παράταξη).
Ζ.

Κοζάνη
* ΠΗΡΑΝ μεγάλη τρομάρα οι Λαρισαίοι που βρέθηκαν στο γήπεδο της Κοζάνης την Κυριακή για να δούνε την αγαπημένη τους ΑΕΛ. Είκοσι περίπου λεπτά πριν αρχίσει το ματς σωριάστηκε στο έδαφος ο προπονητής των τερματοφυλάκων Παναγιώτης Νάσης. Φώναζαν οι παίκτες, έτρεχαν οι γιατροί, έφταναν ασθενοφόρα. Όλοι καταπάνω του και τελικά ο στόχος επετεύχθη. Ο άνθρωπος είναι μια χαρά και αυτό ήταν η μεγάλη νίκη. Η ανθρώπινη. Στα αγωνιστικά η ΑΕΛ τα πήγε, επίσης, περίφημα και έδωσε υποσχέσεις για κάτι καλύτερο φέτος. Το βράδυ οι Λαρισαίοι γύρισαν ευχαριστημένοι από την όμορφη πόλη της Δυτικής Μακεδονίας. Όλα πήγαν καλά στο τέλος...
Κ.Γ.

Το καφεδάκι
* ΓΙΑ την καθημερινότητα της Λάρισας, της πρωτεύουσας του καφέ, το στιχούργημα του Δ. Ντ.
Απολαμβάνουμε
πριν τη δουλειά,
το καφεδάκι μας,
γουλιά γουλιά
κι όπως τ’ αμάξια
θέλουν βενζίνη,
κινούνται οι άνθρωποι
με καφεΐνη.Οι καφετέριες πλέον
σωρηδόν,
καφέδες κάνουν
ειδών-ειδών,
με δίχως ζάχαρη ή πετιμέζι
και δυσκολεύεσαι
να βρεις τραπέζι.Τα λένε οι άνθρωποι
μ’ έναν καφέ,
συνήθεια έγινε βρε αδερφέ,
πρωί ως αργά
απογευματάκι,
φλιτζάνι, κούπα
και κυπελάκι.
Ζ.

Παίζει μπάλα
* - ΤΙ γίνεται βρε παιδιά; Πήραν φόρα οι δικοί μας μετά το 90’ ...
Αυτοσαρκάζονταν οι γαύροι μετά τη συντριβή του Ολυμπιακού από τον ΠΑΟΚ στο Καραϊσκάκη.
- Γκολ αυτοί; Σέντρα εμείς...
***
* ΟΙ πάντες, όμως, εντυπωσιασμένοι από τον νεαρό Κωνσταντέλια, μετά το γκολ αριστούργημα στο τέλος, την αέρινη ενέργειά του. Πιτσιρικάς, που, όμως, δεν θεωρείται ταλέντο, είναι ήδη παίχτης υψηλού επιπέδου ο εικοσάχρονος από τον Βόλο, ο οποίος από 10 χρονών βρίσκεται στον ΠΑΟΚ. Το ακόμα σπουδαιότερο είναι ότι παίζει μπάλα, παίζει με την μπάλα. Δεν είναι σύνηθες να γελάει κάποιος ποδοσφαιριστής μετά από κάτι που πέτυχε, συνήθως είναι αγριεμένοι οι σκόρερ. Αυτός δείχνει να το διασκεδάζει, να θεωρεί ότι είναι παιχνίδι.
Ζ.

Ασυνεννοησίες
* ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑΚΙΑ Λαρισαίων με υγειονομικούς.
- Γιατρέ, βλέπω μπλε και πράσινους κόκκους.
- Οφθαλμίατρο έχετε δει;
- Όχι. Μόνο μπλε και πράσινους κόκκους.
***
* - ΟΤΑΝ δίνω αίμα, δεν το δίνω μόνος μου, μου το παίρνει η νοσοκόμα...
- Ναι κύριε, αλλά εδώ είναι τράπεζα σπέρματος.
***
* - ΛΟΓΩ προσωπικών δεδομένων δεν μπορώ να σας φωνάζω με το επώνυμό σας, εξήγησε η νοσοκόμα στον προθάλαμο του γιατρού. Να περάσει μέσα λοιπόν η κυρία με τις αιμορροΐδες. (Ανωνύμως θα την έβλεπαν όλοι οι υπόλοιποι).
Ζ.

Πέρασε ο καιρός
* ΝΑ βρεθεί λύση ζητούν οι αγρότες της Λάρισας και του κάμπου της Θεσσαλίας. Ζητούν να ενημερωθούν για τους «μάρτυρες» που άφησαν στα χωράφια τους, έτσι ώστε να γίνει η εκτίμηση των ζημιών.
Πότε με το καλό; Βιάζονται, καθώς πρέπει να προχωρήσουν στην καλλιέργεια του εδάφους και σε νέες σπορές. Το έχει επισημάνει η εφημερίδα με θέμα προ δεκαπενθημέρου, ωστόσο η σιγή ασυρμάτου των αρμοδίων παραμένει.
Γ.Γ.

Διοχέτευσις
των υδάτων
* Ο Πηνειός πάντα στο προσκήνιο της Λάρισας και έργα γενικώς και ο τρόπος που εκτελούνται. Ακόμη και το 1906, από τότε είναι το δημοσίευμα της εφημερίδας «Σάλπιγξ», που εντόπισε ο φωτοθηκάριος Γ. Γρ.
Διά αποφάσεως τοῦ Δημοτικού Συμβουλίου Λαρίσης παρεχωρήθη τω Πρωτοπαπαδάκη ἡ ἀνύψωσις καὶ διοχέτευσις τῶν υδάτων τοῦ Πηνειοῦ ἐν τῇ πόλη μας. Περὶ τῆς προτιμήσεως τοῦ κ. Πρωτοπαπαδάκη καὶ τῆς μετ᾿ αὐτοῦ καὶ τοῦ Δήμου συμβάσεως πολλά ψιθυρίζουσιν αἱ κακαὶ λεγόμεναι γλῶσσαι καὶ τὰ ὁποῖα ἡμεῖς ἐπὶ τοῦ παρόντος ἀποφεύγομεν νὰ μνημονεύσωμεν μέχρις οὗ ἀκριβέστεραι πληροφορίαι ἐνισχύσωσι τοὺς θρύλλους τούτους. Χάριν μόνον χρονογραφικού καθήκοντος σημειοῦμεν ὅτι τὴν ἑπομένην τῆς παραχωρήσεως παρετέθη γεύμα ὑπὸ τοῦ κ. Δημάρχου τοῖς κ. κ. Δημοτικοῖς Συμβούλοις ὡς προανάκρουσμα τοῦ μετ’ οὗ πολύ παρατεθησομένου τοῖς ἐμπίστοις λουκουμά, καθ᾽ ὁ πολλαί και ποικίλλαι σχετιζόμενες πρὸς τὸ διατυμπανισθέν γεγονὸς ἐγένοντο προπόσεις.
Υ.Γ. Λέγεται ὅτι ἑνὸς ἐκ τῶν συνδαιτημόνων ή πρόποσις κατέληγεν οὕτῳ: Ας τὰ κλαίῃ αὐτὸς ποῦ τὰ ‘χει!
Ζ.
3.700
* ΜΕ αφορμή το σχόλιο για τον νεαρό Λαρισαίο, ο οποίος ανησύχησε εντόνως για την υγεία του επειδή πονούσε στο στήθος και αποδείχθηκε ότι του προέκυψε εξαιτίας του βάρους που τοποθετούσε πάνω του, καθώς διάβαζε ξαπλωμένος το τριχιλιαδοσέλιδο μυθιστόρημα «Πόλεμος και Ειρήνη», ο Ε. Ρ. θυμίζει πως το προσφάτως εκδοθέν στη Λάρισα βιβλίο του Γ. Ρούσκα για την ιστορία της ΔΕΥΑΛ έχει βάρος 3 κιλά και 700 γραμμάρια.
Το ζύγισε. Επίσης, σκέφτεται να προμηθευτεί αναλόγιο για να συνεχίσει την ανάγνωσή του.
Ζ.

Ανεμιστήρας
* ΔΥΟ ξανθιές πετούν παρέα προς το νησί με ελικοφόρο αεροπλάνο.
Κάποια στιγμή κοιτάζοντας η μία από το παράθυρο δείχνει στην άλλη τον έλικα.
- Ξέρεις τι είναι αυτό;
- Είναι κάτι σαν ανεμιστήρας, μάλλον για να δροσίζονται οι πιλότοι.
- Είσαι σίγουρη;
- Απολύτως. Μια άλλη φορά που σταμάτησε να γυρίζει, να έβλεπες πώς ίδρωσε ο πιλότος...
Ζ.

Επιθυμίες
* ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΗ η νεαρή Λαρισαία.
- Τι περιμένεις από τη ζωή σου;
- Μία κρέπα.
- Όχι, λέω ιδανικά τι θα ήθελες;
- Δύο κρέπες.
Ζ.

 

----------

TAXOS-ALEXOUL.jpg

* ΜΑΛΛΟΝ δεν τα καταφέρνει ο Γιάννης Αλεξούλης, που έκανε πάλι πρωταθλητισμό σε σταυρούς, να παρηγορήσει τον πρόεδρο Δημ. Τάχο, ο οποίος δεν κατάφερε να εκλεγεί στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο.
Ζ.

 

 

KASETA.jpg

 

* ΤΗ βρήκε λέει ένα παιδί στο πάρκο και φοβήθηκε ότι μπορεί να είναι από τα υπολείμματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου...
Ζ.

 

 

 

KATOIKIES.jpg

* ΠΗΡΑΝ τρομάρα οι Λαρισαίοι που αγαπούν την ιστορία. Θυμήθηκαν και την παλιά φωτογραφία από το 1951 που μοίρασε προ ημερών στο διαδίκτυο ο βιβλιοπώλης και λάτρης της παλιάς Λάρισας, ο Αχιλλέας Καλτσάς, και με το που είδαν να γίνεται αυτό πίστεψαν πως έχουμε εξελίξεις για τις λαϊκές πολυκατοικίες της πόλης. Τις πρώτες, μάλιστα, εργατικού τύπου κατοικίες επί της Ηρώων Πολυτεχνείου. Μα γρήγορα ο συναγερμός έληξε, καθώς ήταν εργασίες από ιδιώτη και δεν αφορούσαν στο σύνολο των κατοικιών...
Κ.Γ.

 

 

MASTORAS.jpg

* ΜΑΣΤΟΡΑΣ, όχι αστεία... Και στο ψήσιμο. Να γυρίζει, εννοείται η μπετονιέρα.
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass