ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 08 Νοε 2023 16:00
* Ο Τρικαλινός πρώην δήμαρχος και νυν υπουργός Δημ. Παπαστεργίου διαπίστωσε ότι στο Φρούριο της Λάρισας έχει περισσότερα τραπέζια από την Ασκληπιού και τα Μανάβικα μαζί των Τρικάλων. Ζ. * Ο Τρικαλινός πρώην δήμαρχος και νυν υπουργός Δημ. Παπαστεργίου διαπίστωσε ότι στο Φρούριο της Λάρισας έχει περισσότερα τραπέζια από την Ασκληπιού και τα Μανάβικα μαζί των Τρικάλων. Ζ.

Τέτοια πτώση
* ΑΠΟ αύριο Πέμπτη έχουν πει ότι οι αέρηδες θα μεταστραφούν σε βοριάδες και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση. Το θερμόμετρο, λέει, θα δείχνει τους 22 βαθμούς Κελσίου από τους 26 που ήταν ως τώρα οι μέγιστες. Μιλάμε βαρυχειμωνιά. Από τις 10 Νοεμβρίου 22 βαθμούς. Τυχαίο δεν ήταν που έπιασε το τραγουδάκι «…κρύο δεν έκανε ποτέ…».
Ζ.

Και χρόνια πολλά
* ΤΗΝ προσεχή Τετάρτην η Σύναξις του Αρχιστρατήγου Μιχαήλ και των λοιπών Ασωμάτων Δυνάμεων, εορτάζει ο Διευθυντής της εφημερίδας μας κυρ. Μιχαήλ Τσόγκας. Επίσης, εορτάζει ο κ. Μιχ. Μυλωνάς. Δεν δέχεται επισκέψεις ο κ. Μιχαήλ Σιάπκας, ιατρός. (Τετάρτη, όπως και φέτος, έπεφτε και το 1900 η Σύναξις των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Σάλπιγξ» που ανασύρει ο φωτοθηκάριος Γ. Γρ.).
* * *
* ΑΠΟ την ίδια περίοδο, σε άλλη σελίδα: Κατά την λήξασαν εβδομάδα ο καιρός υπήρξεν ευνοϊκώτατος διά την γεωργίαν μας, διότι, μετά επαρκή βροχήν, ήτις επί ημέρας έλουσε την πόλιν μας και τα πέριξ εν γένει, ο καιρός από της Πέμπτης μετεβλήθη επί το βέλτιον, ούτως ώστε αι γεωργικαί εργασίαι βαίνουσιν ήδη ταχέως και ομαλώς εις το τέρμα των. Η σπορά των δημητριακών, ήτις μέχρι προ ολίγου ήτο σποραδική, εγενικεύθη πανταχού, ενεργείται δε υπό τους ευνοϊκωτέρους όρους.
Ζ.

Ενδιαφέρουσα...
* ΤΗΝ ερχόμενη Παρασκευή θα γίνει η πρώτη συνάντηση του δημάρχου Βόλου, Αχιλλέα Μπέου, με τον νέο περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Δημήτρη Κουρέτα. Αναμένεται με ενδιαφέρον με δεδομένο ότι συνεργάτες του κ. Κουρέτα έκαναν πολλές φορές δηλώσεις κατά του κ. Μπέου…
Σ.Κ.

 

Τι καλός...
* ΛΕΤΕ κάποιοι που θα έχουν πρωταγωνιστικούς ρόλους να αρχίσουν να εγκωμιάζουν και το έργο του δημάρχου Βόλου, ώστε να μην έχουν τριγμούς στη συνεργασία τους; Να ακούσουμε κανένα σχόλιο ότι είναι πολύ καλός Δήμαρχος και τον είχαν αδικήσει… Οψόμεθα…
Σ.Κ.

 

Για όλους
* ΟΙ γιατροί σε απεργία και μάλιστα 48ωρη, στα τέλη του μήνα, πανελλαδικά και στη Λάρισα, διεκδικώντας να ζήσει το ΕΣΥ. Όλοι οι υπόλοιποι που το χρειάζονται; Εξαιρούνται μόνο οι άτρωτοι, οι αθάνατοι…
Τα λεφτά είναι το μυστικό, κι αυτό το ξέρουν όλοι. Η κοινωνία, το κράτος, η Κυβέρνηση δηλαδή, να ενισχύσει γενναία τα κονδύλια που διατίθενται για τη Δημόσια Υγεία, η οποία την τελευταία δεκαετία βρίσκεται σ’ ένα καθοδικό σπιράλ. (Οι πάντες το βλέπουν, οι προτεραιότητες, όμως, φαίνεται να είναι άλλες).
* * *
* ΤΑ είπαν χοντρά οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών μιλώντας στους δημοσιογράφους, η Γεωργία Παπαδάμου, ο Νίκος Νταφούλης, η Πόπη Κουρσούμη: Εν ολίγοις, απαιτείται διπλασιασμός των μισθών στα νοσοκομεία, διπλασιασμός του ρυθμού των προσλήψεων σ’ αυτά και άρα, διπλασιασμός της χρηματοδότησής τους. Τα υπόλοιπα είναι ασπιρίνες. Και σιγά μην τους ακούσουν επειδή τα είπαν. Χρειάζεται πίεση κι όχι φυσικά μόνο απ’ τους ίδιους.
* * *
* ΕΝΑ ενδεικτικό παράδειγμα που ανέφεραν: Με πρόσληψη 15 νοσηλευτών απλώς, μπορούν να λειτουργήσουν πλήρως 6 επιπλέον χειρουργικές αίθουσες στο Πανεπιστημιακό κι έτσι θα περιοριστεί θεματικά ο χρόνος αναμονής των ασθενών. Αμ δε… Και πώς θα δουλέψουν τότε οι ιδιωτικές κλινικές; Όπου κατά κανόνα κυρίως χειρουργούν, αμέσως όμως, χωρίς αναμονή, οι ίδιοι γιατροί του Δημοσίου… (Ποιος δεν καταλαβαίνει ότι ο άγριος καπιταλισμός έχει τους κανόνες του;).
Ζ.

 

Κιόλας;
* ΤΟ υπό συγκρότηση επιτελείο Κουρέτα γέρνει λέει δεξιά, διαδόσεις προς το παρόν, με κάποιες υπερβολές ανάμεσά τους, φυσιολογικό, όμως, οι συριζαίοι να νιώθουν εντελώς εκτός παιχνιδιού. Σάμπως πότε ήταν εντός; Αλλά και πασοκτζήδες δυσφορούν, εντάξει δεν θεωρούσαν και δικό τους τον επερχόμενο Περιφερειάρχη, όμως και τέτοια γαλάζια απόκλιση με το καλημέρα δεν την περίμεναν. Μπορεί να έχει πολύ ψωμί αυτή η εξέλιξη. Εφόσον υπάρξει.
Ζ.

Ο αόρατος
* ΣΕ υγειονομικές περιπλοκές οι μεσήλικες Λαρισαίοι.
- Γιατρέ, παίζει το δεξί μου μάτι.
- Κάποιον γνωστό σου θα συναντήσεις.
- Είστε σίγουρα οφθαλμίατρος;
* * *
* - ΓΙΑΤΡΕ νομίζω ότι είμαι σκύλος.
- Ψυχραιμία αγαπητέ. Από πότε νιώθετε έτσι;
- Από κουτάβι.
* * *
* - ΓΙΑΤΡΕ, ήρθε πάλι ο ασθενής που νομίζει ότι είναι αόρατος.
- Πες του ότι δεν μπορώ να τον δω τώρα.
Ζ.

 

Πρώην,
μα και νυν
* ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΣ πρωθυπουργός ένας μόνο παρών, ο νυν, πλην του τιμωμένου εννοείται, στην εκδήλωση για τον Κ. Σημίτη. Και πολλοί υπουργοί στο ακροατήριο, οι μισοί πρώην δικοί του, τώρα του Μητσοτάκη, αρκετοί άλλοι περιμένουν μήπως κι αξιοποιηθούν κι αυτοί. Εξαιρουμένων φυσικά όσων είχαν μπλέξει με τη Δικαιοσύνη.
Ζ.

 

Πλαστοπροσωπία
* ΜΠΡΟΣΤΑ σε καθημερινά εμπόδια οι νεαροί Λαρισαίοι.
- Και όμορφη και έξυπνη και πνευματώδης και νοικοκυρά και βέρι σέξι. Ε ναι, θα με βαλσαμώσω, δεν υπάρχει άλλη επιλογή.
* * *
* - ΕΚΤΟΣ από πολύ όμορφος, έξυπνος, πλούσιος, γοητευτικός και μορφωμένος, είμαι και φαντασιόπληκτος.
* * *
* - ΚΟΙΤΑΞΤΕ κορίτσια... Από ένα σημείο και μετά δεν λέγεται μέικ-απ, αλλά πλαστοπροσωπία και απάτη κατ’ εξακολούθηση, πρέπει μάλλον να διώκεται και ποινικά.
Ζ.

 

Ανάποδα
* ΡΑΓΔΑΙΕΣ, όπως αποκαλύπτει το Βατράχι, θα είναι οι εξελίξεις στη δημοφιλή σειρά «Η Γη της Ελιάς», όπου στο αποψινό επεισόδιο οι δημιουργοί της σειράς αναμένεται να αποκαλύψουν γιατί έχει φτάσει τα 200 ευρώ ο τενεκές το ελαιόλαδο. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, αναμένεται να αποκαλυφθεί ότι η κατακόρυφη αύξηση στην τιμή του ελαιόλαδου δεν οφείλεται στην κλιματική αλλαγή, αλλά στο γεγονός ότι οι πρωταγωνιστές της σειράς ασχολούνται συνεχώς με το σεξ και τις ίντριγκες αντί να φροντίζουν τις ελιές τους.
* * *
* ΕΠΙΣΗΣ: Νέες μεθόδους για την πάταξη της φοροδιαφυγής επιστρατεύει το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο ανακοίνωσε ότι σύντομα θα αρχίσει να γυρνάει τους ελεύθερους επαγγελματίες ανάποδα προκειμένου να πέσουν όσα χρήματα έχουν από τις τσέπες τους. Όπως προβλέπει το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου, ειδικές ομάδες του ΣΔΟΕ με ιδιαίτερα εύσωμους ελεγκτές θα αναποδογυρίζουν ελεύθερους επαγγελματίες χωρίς προειδοποίηση και θα τους τινάζουν μέχρι να πέσουν όσα κέρματα ή χαρτονομίσματα έχουν πάνω τους.
«Ξέρουμε ότι δεν είναι ιδανική επιλογή, αλλά δυστυχώς η ανάγκη είσπραξης των φόρων μας υποχρεώνει να προβούμε σε κάπως ανορθόδοξα μέτρα» παραδέχονται πηγές του Υπουργείου. Όπως τονίζουν, όμως, το τίναγμα θα γίνεται με σεβασμό στον πολίτη. «Μετά θα τους επιστρέφουμε στην όρθια θέση». Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι εξετάζονται και άλλα μέτρα, όπως το ενδεχόμενο να μπορούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες να εξοφλούν τις οφειλές τους καταβάλλοντας ένα νεφρό ή δίνοντας το πρωτότοκο παιδί τους στο κράτος.
Ζ.

 

Χαμηλό
* ΧΑΜΗΛΟ το προσδόκιμο όριο ζωής στην Περιφέρεια Θεσσαλίας σε σχέση με άλλες Περιφέρειες της χώρας, ακριβώς, όμως, το ίδιο με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι 77,2 για άνδρες και 82,9 για γυναίκες. Ακόμη και ο δείκτης του προσδόκιμου όριου ζωής στη Θεσσαλία έχει ευρωπαϊκούς ρυθμούς.
Σ.Κ.

 

Μετανάστευση...
* ΠΑΝΤΩΣ, το Βόρειο Αιγαίο είναι η Περιφέρεια με τους μακροβιότερους Έλληνες. Σύμφωνα με έκθεση της Eurostat (στοιχεία 2021), το συνολικό προσδόκιμο φτάνει τα 83,1 έτη: 80,5 έτη για τους άνδρες και 85,8 για τις γυναίκες. Πρόκειται για επίδοση η οποία ξεπερνά κατά 3 έτη τον μέσο ευρωπαϊκό όρο και κατά 2,9 έτη τον μέσο όρο της Ελλάδας (80,2 έτη). Προτείνεται η μετανάστευση στην περιοχή για όσους θέλουν να ζήσουν παραπάνω…
Σ.Κ.

 

Είχε ομπρέλα
* ΑΙΧΜΕΣ Καραμανλή κατά Μητσοτάκη, είδε σε πρωτοσέλιδο αναγγελτικό της η «Αυγή», στην ομιλία του πρώην Πρωθυπουργού. Την ίδια ημέρα και η εκδήλωση της «Ομπρέλας», αλλά φαίνεται ότι η ίδια εφημερίδα βαστούσε ομπρέλα και ουδέν αντελήφθη από την καταιγίδα Τσακαλώτου κατά Κασσελάκη. Είναι και λεπτή η θέση της, τι να γράψει. Κάπως έτσι, βέβαια, με σιωπές ή κροτίδες, ανάλογα με το θέμα και τον στόχο, πολιτεύονται και οι απέναντι.
Ζ.

 

Τεράστιες ζημιές
* ΑΠΟ τις αιτήσεις αποζημιώσεων που υπέβαλαν οι πληγέντες των καταστροφικών πλημμυρών στη Θεσσαλία, όσοι εξ αυτών είχαν ασφαλισμένες τις περιουσίες τους σε εταιρείες, προκύπτει λέει ότι οι συνολικές αποζημιώσεις δεν αποκλείεται να ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ. Στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς εκτιμούσαν αρχικά, με βάση τις πρώτες αιτήσεις για τις ζημιές από τον «Daniel», ότι οι αποζημιώσεις θα έφθαναν τα 300 εκατ. ευρώ, στη συνέχεια το ποσοστό επανεκτιμήθηκε στα 500 με 600 εκατ. ευρώ, για να φτάσουμε σήμερα να μιλάμε για καταβολές που ενδέχεται να ξεπεράσουν και το 1 δισ. ευρώ. (Και μόνο αυτό δείχνει το μέγεθος της καταστροφής.
* * *
* ΟΠΟΤΕ γίνεται κατανοητό το πόσα χρήματα θα κληθεί να καταβάλει το κράτος, σύμφωνα με τις κυβερνητικές υποσχέσεις για αποζημιώσεις. Αρκεί να σκεφτεί κάποιος ότι ιδιωτική ασφάλιση έχουν κυρίως οι μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ περίπου 1 στα 10 σπίτια είναι ασφαλισμένο. Αγρότες και κτηνοτρόφοι δε, που είναι οι πλέον πληγέντες, έχουν ΕΛΓΑ. Και τρέχουν τώρα τρελαμένοι, καθώς το σύστημα καθυστερεί μέχρις αδιαφορίας.
* * *
* ΤΟ μεγαλύτερο ποσό που είχε καταβληθεί ποτέ, από τις Ασφαλιστικές της χώρας για κάποιο καταστροφικό συμβάν, ήταν λέει 100 εκατομμύρια συνολικά για αποζημιώσεις από τον σεισμό στην Αθήνα το 1999.
Ζ.

 

Αλλιώς δεν...
* ΜΙΑ μέρα ο Λαρισαίος περνάει το φανάρι με κόκκινο και ακριβώς μετά τη γωνία βρίσκεται ένας τροχονόμος, που φυσικά τον σταματάει.
- Καλά, δεν είδες το κόκκινο φανάρι;
- Αυτό το είδα, εσένα δεν είδα.
Ζ.

Κάθοδος
* ΔΥΝΑΜΙΚΗ κάθοδο στην Αθήνα προγραμματίζουν για τις 24 Νοεμβρίου οι συνταξιούχοι της Λάρισας στο πλαίσιο της πανελλαδικής κινητοποίησής τους. Αυτό τουλάχιστον επισήμαναν χθες στη διάρκεια της δυναμικής κινητοποίησης που πραγματοποίησαν στην Κεντρική πλατεία της Λάρισας.
Γ.Π.

 

Αντίστροφα
* ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΑ μέχρι τις 9 Νοεμβρίου μετράνε 18άρηδες και 19άρηδες. Ο λόγος ότι ξεκινά υποβολή των αιτήσεων του Youth Pass, του νέου επιδόματος των 150 ευρώ. Η αίτηση θα γίνεται μέσω ειδικής πλατφόρμας του gov.gr και συγκεκριμένα στο vouchers.gov.gr που θα ανοίξει την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου και αιτήσεις θα υποβάλλονται μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου.
Η πρώτη καταβολή θα γίνει μέσα στον Δεκέμβριο, το πιθανότερο πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων.
Γ.Π.

 

THEKLA1.jpg

* Η εν Αθήναις τα τελευταία χρόνια Λαρισαία Θέκλα Παρασκευούδη, της οποίας το όνομα βρέθηκε στο προσκήνιο του παρασκηνίου τελευταία στον κάμπο, στις πιο πρόσφατες εμφανίσεις της, λίγο πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Στο πλευρό του Νίκου Χαρδαλιά και του Κ. Μπακογιάννη. Σημειωτέον ότι στις βουλευτικές του Μαΐου-Ιουνίου ήταν υποψήφια της ΝΔ στην Α’ Αθηνών.
Ζ.

 

NAPOLEON.jpg

*ΑΓΟΡΑΣΕ αυτόν τον πίνακα ο Χ.Κ. σ’ ένα παλαιοπωλείο, όμως έχει την εντύπωση ότι δεν είναι αυθεντικός.
Ζ.

 

PORTOKALI.jpg

* ΟΠΟΥ σηκώνεις τον εαυτό σου μόνος σου και προχωράς.
Ζ.

 

MANOLIS.jpg

*ΟΥΙ, ουί, στη Γαλλία ακόμα μια φορά ο Γιώργος Μανώλης. Ο δήμαρχος Τεμπών σε διακρατικό πρόγραμμα της ΑΕΝΟΛ για τον ποδηλατικό τουρισμό και την πεζοπορία, σε συνεργασία με τον αντίστοιχο γαλλικό αυτοδιοικητικό οργανισμό Ventoux. Σιγά το όρος… Το Mont Ventoux των Γάλλων δεν είναι ψηλότερο από τον Κίσσαβο, ενώ εμείς έχουμε και τον Όλυμπο. Έχουν αυτοί το «Ventoux Blanc», εμείς το Ραψανιώτικο νέκταρ, εντάξει με τους ποδηλατικούς εμφανίζουν αυτοί τον «Tour de France», αλλά δεν έχουν τα ενοικιαζόμενα της Côte d’ Egane, της Αιγάνης, στα Mesaggalla και όλη την υπόλοιπη Ακτή. Γενικώς, ισορροπημένα πράγματα. Καστρί-Λουτρό, Μεσάγγαλα, Κουλούρα, Στρίντζος, Αλεξανδρινή, από τη μια, ο Γ. Μανώλης. Και τι είχε να του αντιτείνει ο Φρεντερίκ Ρουέ, με τον οποίο συναντήθηκαν και αντάλλαξαν αναμνηστικά δώρα και τοπικά προϊόντα; Ο δήμαρχος Τεμπών με τον δήμαρχο Villes Côte d’ Azur, ναι κύριοι, της Κυανής Ακτής, σιγά τα ωά που θα έλεγε κι ο Μπέος όταν δεν είναι θυμωμένος: Σαιν-Τροπέ, Κάννες, Αντίμπ, Νίκαια, Μόντε Κάρλο, Μονακό, Côte d’ Azur κι άλλο τι...
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass