ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 10 Νοε 2023 16:30
* ΕΝΑ σωρό μαθητές του, από τότε που ήταν καθηγητής, συνάντησε ο πρόεδρος Σπύρος Μπαρμπούτης στη Γιορτή της Αεροπορίας. Και τους δημάρχους και τον Αρχηγό ΑΤΑ, μα και τη σύζυγό του. Κι όλοι τον δέχονταν με τον προσήκοντα σεβασμό και με αγάπη. Ζ. * ΕΝΑ σωρό μαθητές του, από τότε που ήταν καθηγητής, συνάντησε ο πρόεδρος Σπύρος Μπαρμπούτης στη Γιορτή της Αεροπορίας. Και τους δημάρχους και τον Αρχηγό ΑΤΑ, μα και τη σύζυγό του. Κι όλοι τον δέχονταν με τον προσήκοντα σεβασμό και με αγάπη. Ζ.

Oλοι μαζί
* - ΠΟΙΟΣ πάει για δουλειά, ρε σεις…
Δυσφορούσε η Παρασκευή. Δίπλα της, το Σάββατο και η Κυριακή της συμπαραστέκονταν.
- Πες ότι είσαι άρρωστη, να φύγουμε για τριήμερο.
* * *
* ΕΝΑΣ άλλος έψαχνε χθες εκείνον που πήγε κι έχωσε τις Πέμπτες πριν τις Παρασκευές…
Ζ.

Παρασκευή όχι
* ΑΛΛΑ ήθη, σκληρές εποχές, πρέπει να έπαιζε ρόλο και που ήταν η Μεταξική περίοδος, δεν είχε αστεία… Δημοσιεύματα της εφημερίδας «Κήρυξ», του 1939, από τον φωτοθηκάριο Γ. Γρ.
Όργανα της Αγορανομίας ἐνεργήσαντα τὴν παρελθοῦσαν Παρασκευὴν αἰφνιδιαστικὴν έρευναν εἰς 24 οικίας διαπίστωσαν την παρασκευὴν φαγητῶν ἐκ κρέατος εἰς 3 ἐκ τούτων. Είναι γνωστὸν ὅτι τὴν Παρασκευήν ἀπαγορεύεται ἡ κρεωφαγία. Συνεπῶς οἱ ἐνοικοι τῶν τριῶν ἐκείνων οἰκιῶν ποὺ παρεσκεύασαν φαγητὰ ἐκ κρέατος διέπραξαν παράβασιν τῆς Αγορανομικής διατάξεως. Δι’ ό καὶ ἐμηνύθησαν. ᾿Αλλὰ διὰ τὴν τήρησιν ἑνὸς μέτρου ληφθέντος πρὸς τὸν σκοπὸν τῆς ἐπιτεύξεως οικονομιῶν δὲν νομίζομεν ὅτι πρέπει νὰ ὑπάρχῃ ἡ ἀπειλή των κυρώσεων. Ούτε είναι σωστὸν νὰ εὑρίσκωνται τὰ ἐντεταλμένα όργανα εἰς τὴν ἀνάγκην νὰ ἐνεργοῦν ἐρευνας κατ’ οἶκον διὰ νὰ διαπιστώνουν ἄν συμμορφούμεθα πρὸς τὰ μέτρα ταῦτα. Τουναντίον ἀποτελεῖ υποχρέωσιν κάθε πολίτου νὰ συμμορφοῦται πρὸς τὰς ὑποδείξεις, ἀφοῦ γνωρίζει ότι ούτω πράττων προσφέρει υπηρεσίαν ὄχι μόνον εἰς τὴν πολιτείαν, ἀλλὰ καὶ εἰς ἑαυτόν. (Απίστευτο;).
* * *
* ἘΚ μέρους τοῦ Κυνηγετικού Συλλόγου μάς ἀνεκοινώθη, ότι προσαχθεὶς εἰς τὸ αὐτόφωρον, ο Χρήστος Φόλας, ἐτῶν 14, κάτοικος Λαρίσης, κατηγορούμενος ὅτι ἔφερε ἐξ ελαστικού σφενδόνην (λάστιχο) κατεδικάσθη εἰς κράτησιν 10 ήμερῶν καὶ τὰ ἔξοδα της δίκης, επί παραβάσει τοῦ ἄρθρου 2 του ὑπ᾿ ἀριθ. 1926 ᾿Αναγκαστικού Νόμου περί Θήρας.
Έστω γνωστὸν εἰς τοὺς γονεῖς καὶ κηδεμόνας, ὅτι ὁ άνωτέρω Νόμος ἐν ἄρθρω 16 ορίζει ὅτι οἱ ἐπιβαλλόμεναι ποιναί διὰ τὴν ἀνωτέρω παράβασιν εἶναι κράτησις 10-30 ημερῶν ἡ πρόστιμον 500-3.000 δραχμῶν ἤ καί μέ ἀμφοτέρας ποινάς, μετατροπὴ δὲ τῆς ποινῆς εἰς χρηματικὴν δὲν δύναται νὰ εἶναι κατωτέρα των δρ. 500. Επίσης τὰς αὐτὰς ποινὰς ὑπέχουσι καὶ οἱ πωλοῦντες έλαστικόν, καθόσον ἀπαγορεύεται ἡ ἐμπορία του.
Ζ.

Εθεάθη
* ΕΝΑΣ τύπος που έχω, και κάθεται, στην πλαϊνή πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου, διηγείται γλαφυρά ο «Big Mouth» της γνωστής ιστοσελίδας «powergame.gr», εντόπισε που λέτε χθες το μεσημέρι τον απερχόμενο περιφερειάρχη Θεσσαλίας να εισέρχεται στο Κυβερνείο. Ο σκοπός τής εκεί παρουσίας του δεν ήταν άλλος από το να συναντηθεί με τον πρόεδρο Μητσοτάκη, ο οποίος πρέπει να σας πω ότι διαχρονικά τρέφει μια εκτίμηση στο πρόσωπο του Θεσσαλού πολιτικού. Δεν ξέρω τι συζήτησαν οι δύο άνδρες, αν και μπορώ να υποψιαστώ.
* * *
* ΑΠΕΝΑΝΤΙΑΣ, εκείνο που γνωρίζω, και μάλιστα από την ίδια αξιόπιστη πηγή, είναι ότι δυο-τρεις ώρες αφού είχε αποχωρήσει από το Μαξίμου ο Αγοραστός, πέρασε το κατώφλι του πρωθυπουργικού Μεγάρου ο απερχόμενος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κ. Ζέρβας. Από τη συγκεκριμένη κινητικότητα καταλαβαίνω ότι ο πρόεδρος Κυριάκος βλέπει εκτός από τους νικητές και τους ηττημένους των πρόσφατων αυτοδιοικητικών εκλογών. Και για τους περισσότερους μεγαλύτερη αξία έχει η δεύτερη κατηγορία, κάτι που το αντιλαμβάνεται πρώτος και καλύτερος ο Πρωθυπουργός. (Τα νεότερα, τα τι και τα γιατί, εν καιρώ…).
Ζ.

Τίποτε ακόμη
* ΣΑΝ βγεις στον πηγαιμό για Αμφιθέα, να εύχεσαι να είναι στεγνός ο δρόμος. Έτσι κι αλλιώς, κινδύνους πολλούς θα σου χαρίσει…
Γεμάτος λάσπες και σκουπίδια όλων των ειδών, μπάλες χόρτα, μεγάλα και μικρά κλαδιά, σπασμένα μελίσσια, λάστιχα από τις καλλιέργειες και ζώα αποσυντεθειμένα, ακόμη εκεί. Εκτός από τις βαθιές λακκούβες, για τις οποίες περιμένουν εδώ και χρόνια επισκευή, αλλά ματαίως, δεν τις καθάρισε η πλημμύρα, εκεί βρίσκονται ακόμη.
* * *
* ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΝ οι κάτοικοι τον Δήμο, όπως λέει η Ντ. Μ., τους στέλνουν αλλού. Μα στον Δήμο ανήκει η περιοχή, ας βρουν εκείνοι τους «αλλού» να επιληφθούν. Πρόκειται για τον κεντρικό δρόμο της Αμφιθέας, που ξεκινάει από την Εθνική Οδό στον κόμβο της Γυρτώνης και φθάνει στον Συκουρίου, όπου υπάρχουν πολλά εργοστάσια. Κινδυνεύει ο κόσμος από το χάλι του δρόμου. Αλλά και από τις διερχόμενες νταλίκες, οι οποίες, επίσης, κινδυνεύουν. Προχθές, οδηγός φορτηγού, αφού διέσχισε τη μισή Ευρώπη, πέντε χιλιόμετρα πριν φτάσει στον προορισμό του, γλίστρησε έξω από τον δρόμο, εκεί στην Αμφιθέα. Νέοι αγρότες της περιοχής πήγαν και τον τράβηξαν με τα τρακτέρ. Ευτυχώς δεν υπήρξαν χειρότερα.
Ζ.

Δέκα με τόνο
* ΠΑΙΧΝΙΔΙΣΜΑΤΑ με τη γλώσσα από τους νεαρούς Λαρισαίους.
- Μικρός δεν μου άρεσε καθόλου το ψάρι. Έτσι, όταν ο δάσκαλος μου έβαζε δέκα με τόνο, εγώ έκλαιγα. Και μου το άλλαζε σε δέκα με μπιφτέκι.
* * *
* - ΕΛΑ λίγο να αυτώσεις το τέτοιο. (Η πιο κατατοπιστική εντολή).
* * *
* - ΠΑΡΑΚΑΛΩ, έχετε ανταλλακτικά μελάνια;
- Για εκτυπωτές;
- Όχι, για σουπιές…
Ζ.

Α ΤΑ δέντρα;
* ΜΕ τη Γιορτή της Αεροπορίας, περνώντας οι Λαρισαίοι απ’ έξω, συνειδητοποίησαν την αλλαγή του τοπίου στο ΑΤΑ. Που δεν είναι και τόσο πρόσφατη. Γκαζόν, λιβάδι, πρασινάδα μόνο, στο έδαφος. Εκεί που υπήρχαν μεγάλα δέντρα, πολύ χαρακτηριστικά, κυριαρχούσαν στην εικόνα για τους διερχόμενους, από την οδό Αγιάς. Λογικά θα είχαν κάποιο πρόβλημα και κόπηκαν σύρριζα. Δεν φαίνεται, όμως, να ελήφθη πρωτοβουλία αντικατάστασής τους.
Ζ.

Πού πάμε;
* ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΙΚΟΣ ο Λαρισαίος Γ.Ο. Είδε στη λίστα των πανεπιστημιακών της επιστημονικής ομάδας Κουρέτα να συμπεριλαμβάνεται και καθηγητής με εξειδίκευση στη «Βιοποικιλότητα των Θαλάσσιων Βενθικών Ασπονδύλων». Κι αναρωτήθηκε.
- Τι σημαίνει; Υπάρχει η προοπτική να γίνουμε βυθός, και μάλιστα βενθικού βάθους; (Ξέρουν κάτι και δεν το λένε;).
* * *
* ΠΡΟΦΑΝΩΣ είχε τσεκάρει για να πληροφορηθεί: Με τον όρο Βένθος (αγγλ.: benthos, από την αρχαία ελληνική λέξη βένθος, που σήμαινε το βάθος) χαρακτηρίζεται το σύνολο των έμβιων οργανισμών, που ζουν και αναπτύσσονται στον βυθό των ωκεανών και των θαλασσών ή και των λιμνών και κατά τελευταίο ακόμα προσδιορισμό από το σημείο που παρατηρείται παλίρροια μέχρι τις πλέον βαθιές υποθαλάσσιες τάφρους.
Ζ.

Πρώτος επιλαχών
* - ΑΣΕ μωρέ, δεν βγήκε κι ο φίλος μας ο Λαδόπουλος… Κρίμα…
Ακούγεται αυτό, από πολλούς στη Λάρισα, για τον δημοφιλή και ιδιαιτέρως κοινωνικό πρώην Αντιπεριφερειάρχη.
- Ε πώς, κρίμα. Στην πρώτη πεντάδα κατατάχθηκε σε σταυρούς, α’ επιλαχών. Έβγαλε, όμως, λίγους συμβούλους η παράταξη, τώρα που έχασαν.
Ζ.

Άντρες…
* ΤΟΝ πόνο τους έλεγαν οι νεαρές Λαρισαίες.
- Βγάζω να πληρώσω, «Άσε κοπελιά, ο άντρας πληρώνει», μου λέει. Και μου παίρνει τα λεφτά και τα δίνει στον σερβιτόρο.
* * *
* - ΜΑΜΑ; Τα αγόρια κάνουν χαζομάρες…
- Πού να δεις αργότερα, κοριτσάκι μου…
* * *
* - ΚΑΛΕ κορίτσια, ήρθε ο λογαριασμός 36,80 και είπε στον σερβιτόρο κράτα 37… Απίστευτα λαρτζ σας λέω.
Ζ.

Στο πουθενά
* ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ και θλιβερό χαρακτηρίζει το γεγονός η Ε.Α., η οποία ταξίδευε με λεωφορείο του ΚΤΕΛ Λάρισας, την Τετάρτη, με το δρομολόγιο των 18:00, προς Αθήνα. Και διηγείται: Το λεωφορείο Λάρισα-Αθήνα αφήνει κόσμο σε μια στάση έξω από τη Λαμία για να εξυπηρετήσει κόσμο που θέλει να πάει εκεί. Ο οδηγός σταμάτησε όπως προβλεπόταν, αλλά δεν κατέβηκαν όλοι οι επιβάτες για Λαμία και ούτε εκείνος μέτρησε πόσα άτομα κατέβηκαν ως όφειλε με βάση τη λίστα του. Το δρομολόγιο συνεχίστηκε κανονικά και μετά από κάποια λεπτά πορείας, δύο επιβάτες συνειδητοποίησαν ότι περάσαμε τη Λαμία και δεν είχαν αποβιβαστεί.
* * *
* ΕΔΩ είμαστε: Ο οδηγός αρνείται να επιστρέψει πίσω και σταματάει στο πρώτο πάρκινγκ. Το οποίο δεν είχε ούτε φως ούτε τουαλέτα. Ήταν απλά μια διαπλάτυνση του δρόμου προς τα δεξιά. Τους κατεβάζει και τους συστήνει να πάρουν ταξί για να γυρίσουν πίσω στη Λαμία. Εκείνοι, απελπισμένοι κατέβηκαν. Κλείνει την πόρτα του λεωφορείου και κάνει να ξεκινήσει. Κάποιοι εντός του λεωφορείου άρχισαν να διαμαρτύρονται για απαράδεκτη και παράνομη αντιμετώπιση των δύο επιβατών προς Λαμία και την πιθανή έκθεσή τους σε κίνδυνο, καθώς ο οδηγός απλά τους «πέταξε» εκτός λεωφορείου και τους είπε να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους στη μέση του πουθενά. Η ερώτηση/απορία του οδηγού «και εγώ τι θέλετε να κάνω;» με εξέπληξε και αποτέλεσε και την αφορμή αυτής της διαμαρτυρίας. Του απάντησα το αυτονόητο: «Να τους καλέσετε εσείς έστω ένα ταξί και να εξασφαλίσουμε τουλάχιστον ότι το ταξί θα έρθει;». Όλοι κοιτάμε τις δουλειές μας και πώς θα φτάσουμε νωρίτερα σπίτι μας, αλλά ας υπάρχει και λίγη ανθρωπιά. (Τον καημένο… Έμπλεξε με τους αφηρημένους και μετά και με την παράξενη. Ακούς εκεί… Οδηγός είναι, δεν ξέρει αυτός;).
Ζ.

Κλειστόν
* ΔΥΟ μήνες μετά την πλημμύρα και το ΚΕΠ του Δήμου στα Παλιά Σφαγεία παραμένει κλειστό λόγω πλημμύρας. Το ραδιόφωνο του Δήμου, στο ίδιο κτίριο, λειτουργεί κανονικά. Διαμαρτύρεται ο Λαρισαίος Π.Κ. που πήγε ξανά και δεν εξυπηρετήθηκε. «Δεν καταλαβαίνω…», έλεγε. «Γιατί;».
Ζ.

Συνεχίζουν
* ΓΡΑΦΕΙ δεν γράφει η εφημερίδα, δε πα να ανακοινώνει η Αστυνομία, η σπείρα των σκληρά και καλά οργανωμένων απατεώνων συνεχίζει ακάθεκτη. Και τα θύματά της εξακολουθούν να τσιμπάνε. Αιφνιδιάζονται με τα τηλεφωνήματα, είναι και μεγάλοι άνθρωποι, δίνουν ό,τι έχουν και δεν έχουν για να γλιτώσουν υποτίθεται τα παιδιά τους από ανύπαρκτα ατυχήματα. Βροχή και χθες τα σχετικά φρικτά τηλεφωνήματα στην περιοχή της Λάρισας, σε χωριά και πόλη. Σε εκατό τηλεφωνούν, δυο τρεις την πατάνε, όλοι οι υπόλοιποι απλώς τρελαίνονται μέχρι να διαπιστώσουν ότι ήταν ψέματα. Πού θα πάει αυτό το κακό; Και το κράτος πώς θα αντιμετωπίσει αυτήν την τηλεφωνική εγκληματικότητα; Που έχει δείξει κιόλας ότι σε άλλα κι άλλα τα καταφέρνει σούπερ με τα τηλέφωνα...
Ζ.

Ηξερε
* ΔΥΟ λαντζέρηδες δουλεύουν στην κουζίνα. Κουβέντιαζαν κι από λίγο.
- Πλύνε-πλύνε, μια μέρα θα κάνω λεφτά και θα γίνω εκατομμυριούχος.
- Το ξέρω κι εγώ εκατομμυριούχος ήμουν.
Ζ.

Τσίπουρο
* ΣΑΒΟΥΑΡ βιβρ στο Τσιπουράδικο; Μα ναι…
Το μοίρασε στους διαδικτυακούς του φίλους ο Θωμάς Ψύρρας και φυσικά έγινε χαμός από τις αντιδράσεις.
1. Δεν πάμε για τσίπουρο πριν από τις 12 το μεσημέρι (το τσίπουρο τραβιέται κυρίως το καλοκαίρι μεσημέρι όταν κάνει «ζέστα»).
2. Στο τσιπουράδικο δεν φωνάζουμε την παραγγελία. Δείχνουμε με το χέρι πόσα πενηνταράκια θέλουμε (οι σοβαροί παραγγέλνουν όσα είναι τα άτομα της παρέας).
3. Στο χωρίς γλυκάνισο δεν βάζουμε παγάκια, αλλά κρύο νερό. Στο γλυκανισάτο βάζουμε πρώτα το τσίπουρο μετά το νερό και κατόπιν πάγο (μ’ αυτήν τη σειρά).
4. Δεν επεμβαίνουμε στον μεζέ – γιατί αν το μαγαζί δεν έχει σειρά στον μεζέ καλύτερα να κλείσει.
5. Δεν ζητάμε ποτέ να επαναληφθεί ένας μεζές. Σε κάθε παραγγελία ο μεζές αλλάζει.
6. Τα άδεια πενηνταράκια μένουν στο τραπέζι μέχρι να σηκωθούμε για τον λογαριασμό.
7. Τα άδεια πιατάκια του μεζέ μπαίνουν το ένα πάνω στο άλλο και δεν απομακρύνονται από το τραπέζι.
8. Δεν φωνάζουμε κάθε τρεις και λίγο τον μπουφετζή. (Ο μπουφετζής είναι σεβάσμιο πρόσωπο κι έχει δουλειά να παρακολουθεί το πιόμα και να κρατά τη σειρά του μεζέ, δεν είναι γκαρσονάκι για θελήματα).
9. Κερνάει αυτός που κάθεται κι όχι αυτός που τον καλούν να καθίσει. Δικαίωμα για κέρασμα έχει μόνο κάποιος από άλλη παρέα.
10. Κανόνας ασαφής ακόμα ο χρόνος της τσιπουροποσίας: Οι Τυρναβίτες δεν πίνουν τσίπουρο το βράδυ (πλην της μεγάλης Παρασκευής μετά τον Επιτάφιο), αλλά οι Βολιώτες πίνουν.
Διαρκής υπόμνηση μιας ουσιαστικής διαφοράς: «Το κρασί θέλει παρέα, το τσίπουρο φτιάχνει παρέα».

Καρέ υπογραφών
* ΚΕΙΜΕΝΟ παρέμβαση 1.300 μελών της «Ομπρέλας» γνωστοποιήθηκε, που δεν αφήνει έστω και χαραμάδα πιθανότητας να ανακοπεί η προδιαγεγραμμένη πορεία εξόδου της από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Το κείμενο υπογράφει μεταξύ των άλλων ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Λάρισας Βασίλης Ζωγράφος, τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Ερμίνα Μαγαλιού, Άννα Χατζησοφιά και το μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Χρυσούλα Χρήστου.
Σ.Κ.

 

---

 

KAPETANOS.jpg

*ΔΥΟ Χρήστοι μαζί, ο Βολιώτης υφυπουργός Τριαντόπουλος κι ο Λαρισαίος βουλευτής Καπετάνος, στενή εν γένει η συνεργασία τους, βρέθηκαν ξανά στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, η Θεσσαλία έχει ένα σωρό θέματα.
Ζ.

 

 

 

 

TROXAIO.jpg

* ΣΕ ατύχημα με υλικές μόνο ζημιές ενεπλάκη χθες το πρωί ο Λαρισαίος πρώην υφυπουργός Υγείας και Πρόνοιας Έκτορας Νασιώκας. Και αυτό που έκανε εντύπωση είναι η απλότητα με την οποία συμπεριφέρθηκε τόσο σε αστυνομικούς όσο και στον οδηγό του άλλου αυτοκινήτου. Μακάρι να γίνει παράδειγμα προς μίμηση και σε ανώτερους πολιτικούς που δείχνουν δείγματα έπαρσης...

Σ.Κ.

 

PEZODROMOS_PAPAKYRIAZH.jpg

 

* ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΣ Παπακυριαζή με τον φακό του Δ.Χ. Πάρκινγκ και δρόμος ταχείας κυκλοφορίας για... μηχανές ντελίβερι.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass