ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 11 Νοε 2023 17:00
* ΠΑΡΗΓΟΡΗΤΙΚΟΣ ο υφυπουργός Ν. Ταχιάος στον δήμαρχο του πλημμυρισμένου κάμπου Θαν. Νασιακόπουλο. Ζ. * ΠΑΡΗΓΟΡΗΤΙΚΟΣ ο υφυπουργός Ν. Ταχιάος στον δήμαρχο του πλημμυρισμένου κάμπου Θαν. Νασιακόπουλο. Ζ.

Τάχα μου
* ΧΘΕΣΙΝΟΒΡΑΔΙΝΗ συζήτηση νεαρών Λαρισαίων στο τηλέφωνο.
- Παρασκευάρα σήμερα θα γίνει χαμός, λέμε…
- Ω ναι, σίγουρα…
- Καληνύχτα.
- Καληνύχτα.
Ζ.

Προ Εορτών
* ΠΡΟΕΟΡΤΙΑ και σ’ αυτό το κλίμα άρχισαν να κινούνται οι Λαρισαίοι.
- Ακριβό το λάδι, ακριβά τα πορτοκάλια, τα μήλα, τα πάντα ακριβά.
- Φέτος όμως είναι φθηνότερα τα χριστουγεννιάτικα στολίδια, λέει το ρεπορτάζ.
- Επομένως, τι θα φάμε;
- Απλό. Τσίμπα ένα χριστουγεννιάτικο στολίδι…
***
* - ΟΤΑΝ χάσατε τον άντρα σας, κυρία μου, τι φορούσε;
- Ήταν ντυμένος Αη Βασίλης.
- Ε υπομονή κανα-δυο μήνες, μπορεί να εμφανιστεί...
Ζ.

Αναβοσβήνουν
* ΦΥΣΙΚΑ και έχει στολίσει η Λάρισα για τα Χριστούγεννα. Τα αλάρμ των αυτοκινήτων στην Παπαναστασίου, λάμπουν αναβοσβήνοντας σαν χριστουγεννιάτικο δέντρο. Όλοι σταματούν «για λίγο» και το ένα ρεύμα είναι μονίμως κλειστό. Και κανείς δεν ασχολείται, ούτε ο Δήμος μήτε η Τροχαία-την οποία δεν ενοχλεί ο Δήμος πια.
Ζ.

Ειδικευόμενοι
* ΓΙΑ το πολύ μεγάλο πρόβλημα έλλειψης ειδικευομένων γιατρών στα νοσοκομεία, σε κάποιες ειδικότητες, ιδίως τις εργαστηριακές, ενημέρωνε γνωστός Λαρισαίος γιατρός, του ιδιωτικού τομέα κιόλας. «Εμείς περιμέναμε και περιμέναμε στην ουρά για να ξεκινήσουμε ειδικότητα. Τώρα δεν υπάρχει κανείς. Όχι στην ουρά, αλλά ούτε σε κλινικές και εργαστήρια των νοσοκομείων της Λάρισας. Που δουλεύουν χωρίς ειδικευόμενους…».
***
* ΜΙΛΟΥΣΕ για ειδικότητες παθολογοανατόμου, μικροβιολόγου κ.ά. Ο λόγος της παντελούς έλλειψης ενδιαφέροντος; Η απουσία επαγγελματικής προοπτικής. Οι νέοι γιατροί, διαλέγουν λέει ειδικότητες που θα τους αποδώσουν κάτι μετά ή έστω θα τους επιτρέψουν να φύγουν και να δουλέψουν το εξωτερικό. Και προέβλεπε ότι σε δέκα χρόνια θα φέρνουμε Πακιστανούς γιατρούς σε κάποιες ειδικότητες, που θα τους παρακαλάμε κιόλας και θα τους ακριβοπληρώνουμε.
Ζ.

Η κοινωνία
* - ΕΠΙΝΑ το καφεδάκι μου με έναν φίλο στην πλατεία, στην αγαπημένη μου πλατεία, διηγιόταν ο μεσήλικος Μ. Χ.: Επί ένα δίωρο περίπου πιάσαμε όλα τα τρέχοντα ζητήματα της επικαιρότητας που μας απασχολούν όλους μας. Χαμάς, Ουκρανία, ακρίβεια, λίγο Κασσελάκη και μια σταξιά από μπάλα - εντάξει αυτό απασχολεί λιγότερο κόσμο, μπορεί και όχι όμως.
Στο διπλανό τραπέζι κάθονταν δύο κοπέλες γύρω στα 25. Συζητούσαν επί δύο ώρες κι αυτές για τα θέματα που τις απασχολούσαν. Τα νύχια, το μέικ-απ, τι φοράνε για να βγουν έξω, αν γυαλίζει το δέρμα τους και άλλα τέτοια παρόμοια. Καταδικασμένος παιδιόθεν να έχω ισχυρή περιφερειακή ακοή χωρίς να χάνω τη συγκέντρωσή μου, είχα την ατυχία να ακούσω τους ρηχούς περιεχομένου πλην όμως απροβλημάτιστους διαλόγους τους. Στην αρχή τις λυπήθηκα. Εκ των υστέρων τις ζηλεύω… (Τίποτε περιφερειακές ωτασπίδες, θα βοηθούσαν;).
Ζ.

Με τρία παιδιά
* ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥΣ δημιουργούσαν τα μεταφερόμενα στην παρέα των Λαρισαίων.
- Ο άλλος έκανε λέει τέσσερις γάμους. Τι δεν κατάλαβε από τους προηγούμενους τρεις, δεν ξέρω…
***
* - ΟΤΑΝ παντρευτούμε θα έχουμε τρία παιδιά.
- Πώς το ξέρεις;
- Τα έχω πάει στη μάνα μου για το καλοκαίρι.
***
* - Ο σωστός ο άντρας ξέρει πότε να σηκώσει το χέρι. Για να αποκρούσει την παντόφλα.
Ζ.

Ξενοδόχοι
* ΔΥΣΚΟΛΑ τα πράγματα για τους ξενοδόχους της Λάρισας το τελευταίο διάστημα. Ήρθαν οι πλημμύρες και έφεραν μεγάλη αναστάτωση. Ακυρώθηκε το παζάρι, ακυρώθηκε το Πάρκο των Ευχών, κλείνει και το ΕΑΚΛ που φιλοξενεί πολλούς αγώνες και πρωταθλήματα παραδοσιακά σε στίβο και υγρό στίβο αντίστοιχα. Από πού να δουν χαρά αυτοί οι άνθρωποι. Περιμένουν πάντως να αναλάβουν οι νέες αρχές του τόπου για να κανονίσουν μια σειρά συναντήσεων, μπας και υπάρχει μια οργανωμένη πρωτοβουλία με σκοπό τη διαφήμιση της περιοχής για αρκετούς λόγους. Επιστημονικούς, ιατρικούς, πολιτιστικούς, αθλητικούς, εμπορικούς και άλλους πολλούς…
Κ.Γ.

Επισημάνσεις
* ΔΕΝ λειτουργεί το ασανσέρ στον σταθμό του προαστιακού στους Νέους Πόρους. Δυσκολεύεται το ανεβοκατέβασμα των ηλικιωμένων, δικαιολογημένες οι γκρίνιες και τα παράπονα. Κάποιος πρέπει να το δει…
***
* ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗ η διαγράμμιση στην Καραμανλή από το ύψος της ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ μέχρι τον κόμβο του ΙΚΕΑ. Χρειάζεται αποκατάσταση ιδιαίτερα ενόψει του χειμώνα που αυξάνονται οι ομίχλες και μειώνεται η ορατότητα…
***
* ΣΤΟΝ ίδιο δρόμο με κατεύθυνση τη Λάρισα είναι αναγκαίο το κλάδεμα των δαφνών. Έχουν τόσο μεγαλώσει που καταλαμβάνουν σημαντικό τμήμα της δεξιάς βοηθητικής λωρίδας

Κουρέτας
* ΚΟΣΜΟ και κοσμάκη βάζει στην ομάδα για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας ο Κουρέτας. Με τόση διεύρυνση μέχρι και ο Αγοραστός χωράει, έλεγε χαριτολογώντας παρέα Λαρισαίων. Είναι και καθηγητής εδώ που τα λέμε…
Κ.Γ.

Είναι πιο πολλοί
* ΚΑΙ να που γίνονται κι αυτά… «Κυβέρνηση ηττημένων» συγκροτείται στην Ισπανία. Έτσι δεν την ονόμαζε χλευαστικά ο Κυρ. Μητσοτάκης μια ανάλογη προοπτική συνεργασίας Τσίπρα-Ανδρουλάκη προ εξαμήνου; Η οποία βέβαια ουδόλως ευδοκίμησε, καθώς την είχε απορρίψει και το ΠΑΣΟΚ. Οι Ίβηρες σοσιαλιστές όμως το σκέφτηκαν αλλιώς, τα βρήκαν πάλι με τους αριστερούς και με τους αυτονομιστές. Και ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Πέδρο Σάντσεθ θα είναι ξανά πρωθυπουργός της Ισπανίας.
***
* ΣΤΙΣ τελευταίες βουλευτικές εκλογές το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα ήρθε πρώτο, χωρίς όμως να εξασφαλίζει την απόλυτη πλειοψηφία. Και το Σοσιαλιστικό που ήρθε δεύτερο, διεξήγαγε επί εβδομάδες διαπραγματεύσεις με μικρότερα κόμματα μεταξύ των οποίων η πλατφόρμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς και με βασκικά εθνικιστικά κόμματα, τα περισσότερα από τα οποία υποστήριξαν τον Σάντσεθ και το 2020 στην προηγούμενη πρωθυπουργική θητεία του. Ο οποίος αποδείχθηκε αριστοτέχνης επιτυγχάνοντας περίπλοκη συμφωνία και με το καταλανικό αυτονομιστικό κόμμα των «Μπαρσελονίστας», υποσχόμενος νόμο που θα αμνηστεύει εκείνους που είχαν πρωτοστατήσει στην εξέγερση για απόσχιση της Καταλονίας από την Ισπανία. (Ποιος άλλωστε είναι ο βασικός κανόνας της Δημοκρατίας; Η πλειοψηφία κυβερνά. Δεν ισχύει όμως παντού αυτό).
Ζ.

Προ αλείφονται
* ΤΕΛΙΚΑ 4 τουλάχιστον φαίνεται να είναι οι αντιδήμαρχοι της παράταξης Καλογιάννη που ήδη προαλείφονται για τη μάχη των επιγόνων. Κυριολεκτικά προ-αλείφονται, όπως έκαναν στα αρχαία χρόνια οι αθλητές της πάλης. Που άλειβαν το κορμί τους με λάδι πριν μπουν στον στίβο, για να ξεγλιστρούν απ’ τον αντίπαλο. Κανονική πάλη θα γίνει και στη «Συμπαράταξη». Μετά βέβαια, μπορεί να βγουν και τα σπαθιά και να φτάσουν σε αναμέτρηση χωρίς αιχμαλώτους. Το πιθανότερο.
Ζ.

Πανελληνίως
* Η πρόσκληση που είχε λάβει στη Λάρισα ο καθηγητής Κώστας Κάππας, ήταν για χθες:
«Αξιότιμε κ. Κάππα,
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι η Ένωση Φυσικών Ιατρικής Ελλάδος διοργανώνει στο Αμφιθέατρο «Άλκης Αργυριάδης» του Κεντρικού Κτηρίου του Πανεπιστημίου Αθηνών στα Προπύλαια, εκδήλωση για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Ιατρικής Φυσικής. Η ΕΦΙΕ με αφορμή τον εορτασμό αυτό και εκτιμώντας το έργο σας θα ήθελε να σας βραβεύσει για τη συνεισφορά σας στην Ιατρική Φυσική στη χώρα μας».
«Όταν συνειδητοποιείς ότι τιμάσαι για τη συνεισφορά σου στο λειτούργημα το οποίο υπηρετείς μια ζωή, θέλεις και εσύ να δείξεις την ευγνωμοσύνη σου, έστω βουρκώνοντας…» Δύσκολα τα λόγια για τον γνωστό καθηγητή «Κάπα Κάπα», με ονοματεπώνυμο που συνταιριάζει με την πολιτική του στάση, ο οποίος τερμάτισε ευδοκίμως τη θητεία του στην Ιατρική Σχολή της Λάρισας και στο Πανεπιστημιακό, ως Ακτινοφυσικός. «Πολύ καλός επιστήμονας αλλά και άνθρωπος», είναι ο χαρακτηρισμός που ακούγεται στην πόλη γι’ αυτόν, μετά από όλα όσα έχει προσφέρει.
Ζ.

Φάληρο
* ΑΝΟΙΓΕΙ λέει το Φάληρο. Σε μια εποχή βέβαια που δεν έχουμε ούτε... τάληρο.
Κ.Γ.

Αλληλοσπαραγμός
* ΕΙΧΕ διαβάσει πρόσφατα το μυθιστόρημα «Τα λύτρα», το δεύτερο της τριλογίας του Πάνου Αμυρά, ο Λαρισαίος συριζαίος. Και αφιέρωσε στους δικούς του το σημείωμα του Πέτρου Χάρη, που έγραψε ο στυλοβάτης της «Νέας Εστίας» στα 1943, με τους Έλληνες ήδη να αλληλοσπαράσσονται, και το οποίο διάβαζε ένα δύσκολο βράδυ της κατοχής ο ήρωας του μυθιστορήματος, ο αντιστασιακός πρώην αστυνόμος Νίκος Αγραφιώτης: «Μετρηθήκαμε όταν άρχισε ο Πόλεμος. Θα μετρηθούμε κι όταν τελειώσει. Αλλά, στο μεταξύ, ας μη μας έχει κάνει λιγότερους η μικροψυχία και ο εύκολος θόρυβος. Γιατί δεν ρίχνει κάτω μόνο το βόλι του πολέμου. Ξεγράφει κι ο άκριτος λόγος από τη ζωή. Και ο άκριτος λόγος είναι βέλος χωρίς στόχο, βέλος που γυρίζει γρήγορα πίσω και βρίσκει στην καρδιά εκείνον που το ‘ριξε άδικα και αδέξια. Το σύνθημα πρέπει να αλλάξει και να είναι μόνο ένα: αγώνας που να κρατάει σαν σιδερένιος κλοιός τον άνθρωπο και δεν θα τον αφήνει να πέσει σε σκοτεινούς στοχασμούς και σε μιαρές πράξεις.» Κι ο διακόπτης του μυαλού του γύρισε στη ζωή. (Τι ψάχνει να βρει κι αυτός, τώρα...).
Ζ.

Μισθοί
* ΝΑ διπλασιαστεί ο μισθός τους ζητάνε οι γιατροί και καλά κάνουν. Και όλος ο κόσμος αυτό πρέπει να ζητάει. Όχι γιατί τρελάθηκε, αλλά για να μην τρελαθεί. Δεν πάει άλλο. Κάτι πρέπει να γίνει. Οι μισθοί πάγωσαν από τις αρχές της περασμένης δεκαετίας και κανένα μα κανένα προϊόν δεν σταμάτησε η τιμή του σ’ εκείνα τα επίπεδα. Η ακρίβεια τσακίζει κόκαλα και οι μισθοί εκεί. Σαν αγαλματάκια. Αν υπολογίσουμε, λοιπόν, πόσο έχουν ανέβει τα πάντα, τότε δίκαια ζητούν να διπλασιαστούν οι μισθοί. Και λίγα λένε.
* * *
* ΜΗΠΩΣ θυμάται κανείς πόσο είχε το ψωμί το 2010; Ας πιάσουμε αυτό το απλό, το καθημερινό. Γιατί σήμερα έχει φτάσει τα δυόμισι ευρώ το κιλό. Δηλαδή με έναν απλό υπολογισμό μια οικογένεια χαλάει 75 ευρώ τον μήνα μόνο για το ψωμί στο τραπέζι. Και δεν φταίνε οι αρτοποιοί γι’ αυτό. Όχι, ίσα-ίσα το δικό τους το κέρδος έχει μειωθεί, καθώς προσπαθούν να κρατήσουν τους πελάτες τους με νύχια και με δόντια. Έχουν, όμως, αυξηθεί τα άλευρα, το ρεύμα, τα βούτυρα, τα πάντα. Και οι μισθοί εκεί καθηλωμένοι.
* * *
* ΝΑΙ, λοιπόν, με τους γιατρούς και με τους οικοδόμους. Με όλους εκείνους που σηκώνουν ανάστημα και περπατούν στους δρόμους της πόλης κρατώντας ένα πανό. Χωρίς ντροπή, μα μόνο περηφάνια. Φωνάζοντας για πράγματα που τα βρίσκουμε μπροστά μας, αλλά δεν αντιδρούμε γιατί μας κυριεύει ο «ωχαδερφισμός» μάλλον. Γιατί σε λίγο αν δεν φωνάζουν ούτε εκείνοι, ο μισθός δεν θα φτάνει ούτε για το ψωμί.
Κ.Γ.

Εξαιρέσεις
* ΔΗΛΑΔΗ για να καταλάβω: Οι κυβερνητικοί βουλευτές, που ψήφισαν τον νόμο 5056/2023 για την κατάργηση των Δημοτικών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, πηγαίνουν στον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Θεόδωρο Λιβάνιο, να ζητήσουν την εξαίρεση των Οργανισμών της δικής τους εκλογικής Περιφέρειας από την εφαρμογή του νόμου; Και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, που εισηγήθηκε τον νόμο για την κατάργηση δεσμεύεται στους βουλευτές ότι θα εξετάσει το αίτημα για μη εφαρμογή του νόμου στην εκλογική τους περιφέρεια;
Και επειδή δεν είναι μόνο η Λάρισα που αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο θέμα, προκύπτουν και άλλα ερωτήματα: Αν οι κυβερνητικοί βουλευτές από όλη την Ελλάδα προσφύγουν στον Θ. Λιβάνιο για να εξαιρέσει τους Οργανισμούς των Περιφερειών τους, τι είδους εφαρμογή θα έχει ο συγκεκριμένος νόμος; Ψηφίστηκε για να μείνει στα χαρτιά; Αλλά και αν ο νόμος -όταν ήταν νομοσχέδιο- προκαλεί τόσα προβλήματα, για ποιους λόγους οι κυβερνητικοί βουλευτές τον ψήφισαν; Μετά την ψήφιση του νόμου άραγε κατάλαβαν ότι η συνεισφορά των Οργανισμών στις τοπικές κοινωνίες είναι ανεκτίμητη;
Και όλα αυτά σε μια εποχή που είναι πιο αναγκαία από ποτέ η εφαρμογή σχεδίου δράσεων για να αποκτήσει η πολιτική τη χαμένη της αξιοπιστία. Όπως παραδέχονται και οι πολιτικοί μας...
Δ.Κ.

 

MELOMAKAR.jpg

* ΠΕΡΑΣΕ απ’ τον φούρνο της γειτονιάς του ο Λαρισαίος. Κι αμέσως κήρυξε την έναρξη της χριστουγεννιάτικης περιόδου.
Ζ.

 

SAPKAS_RETSIANHS.jpg

* Ο απερχόμενος αντιδήμαρχος Πολιτισμού Πάνος Σάπκας κι ο πιθανότερος να τον διαδεχθεί, ο Θωμάς
Ρετσιάνης. Οπότε δεν θ’ αλλάξουν και πολλά πράγματα. (Που ανησυχούν κάποιοι, μην και υπάρξουν κατεδαφίσεις).
Ζ.

 

ASFALISTES.jpg

* ΤΑ γραφεία της «Ε» επισκέφθηκαν χθες, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Επαγγελματιών Ασφαλιστών νομού Λάρισας, όπου είχαν συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Γιώργο Μιχαλόπουλο και τους δημοσιογράφους με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ιδιωτικής Ασφάλισης (11 Νοεμβρίου). Ο Α’ αντιπρόεδρος του Συλλόγου κ. Κώστας Καραγιάννης και τα μέλη κ.κ. Μαρία Τσάρα και Νίκος Μπλαντέμης, συζήτησαν με τους δημοσιογράφους, για τις εξελίξεις στον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης και την κατάσταση που δημιουργήθηκε μετά τις πλημμύρες.
Λ.Κ.

 

VLAXOI.jpg

* ΕΙΝΑΙ βέβαιο ότι βλάχος ήταν αυτός που έδρασε με το πινέλο.
Ζ.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass