ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 21 Νοε 2023 17:23
* ΠΥΡΕΤΩΔΕΙΣ προετοιμασίες για τον χριστουγεννιάτικο διάκοσμο της Κεντρικής πλατείας. Το δέντρο πήρε τη θέση του και τα συνεργεία δουλεύουν εντατικά, προκειμένου να είναι όλα έτοιμα για τη μεγάλη εκδήλωση της φωταγώγησής του την 1η Δεκέμβρη. Σιγά-σιγά η πόλη μεταμορφώνεται... * ΠΥΡΕΤΩΔΕΙΣ προετοιμασίες για τον χριστουγεννιάτικο διάκοσμο της Κεντρικής πλατείας. Το δέντρο πήρε τη θέση του και τα συνεργεία δουλεύουν εντατικά, προκειμένου να είναι όλα έτοιμα για τη μεγάλη εκδήλωση της φωταγώγησής του την 1η Δεκέμβρη. Σιγά-σιγά η πόλη μεταμορφώνεται...

Έβαλε κρύο
* - ΕΧΕΙ ένα κρύο έξω άστα να πάνε, μονολογούσε χθες βράδυ ο Λαρισαίος. Πώς την πατήσαμε έτσι καλοκαιριάτικα...

***
* Ο άλλος πάλι θυμόταν τα παλιά.
- Όταν βάζαμε τα μπουφάν πρώτη φορά τον χειμώνα βρίσκαμε κανένα πεντοχίλιαρο ξεχασμένο. Τώρα βρίσκουμε μάσκες... (Ψέματα;).
Ζ.

Φυλλοροεί
* ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ της Λάρισας έχουν ήδη αποχωρήσει 8 από τα 25 μέλη της Νομαρχιακής, όχι όλοι τους και από το κόμμα, ορισμένοι παραιτήθηκαν απλώς από το όργανο στο οποίο είχαν εκλεγεί. Σημειωτέον ότι οι αποχωρήσεις δεν έχουν κλείσει τον κύκλο τους.
Πρώτος τα είχε βροντήξει ο Γιάννης Τσακνάκης, ακολούθησε η αναπληρώτρια συντονίστρια Ελένη Σδράλη, μετά έφυγε και ο συντονιστής Βασίλης Ζωγράφος, μαζί και η Ερμίνα Μαγαλιού, επίσης μέλος και της Κεντρικής Επιτροπής.
Χαιρέτισαν ακόμη η Χρυσούλα Χρήστου και η Ρούλα Σουρλαντζή. Ενώ «άντε γεια Κασσελάκη» είπαν η Δέσποινα Αράπκουλε και ο Γιώργος Κωσταρόπουλος. (Με λιγότερο έντονο ρυθμό πέφτουν τα φύλλα των δέντρων τον Νοέμβριο).
***
* ΥΠ’ ΑΤΜΟΝ βρίσκονται κι άλλοι. Οι οποίοι διστάζουν, δεν θέλουν ν’ αφήσουν το κόμμα σ’ εκείνους που δεν τους θεωρούν και τόσο Συριζαίους, αλλά μάλλον άλλου κόμματος από αυτό που πιστεύουν ότι είναι ο ΣΥΡΙΖΑ ή έστω ό,τι ήταν μέχρι πριν δύο μήνες.
Για τους περισσότερους, όμως, εξ αυτών η αποχώρηση είναι προδιαγεγραμμένη.
***
* ΜΕΘΑΥΡΙΟ Πέμπτη θα συνεδριάσουν τα μέλη που απέμειναν στη Νομαρχιακή για να εκλέξουν νέους επικεφαλής, συντονιστή και αναπληρωτή συντονιστή.
Σύμφωνα με το καταστατικό, τη μία θέση πρέπει να έχει άντρας και την άλλη γυναίκα ή και αντιστρόφως.
Συριζαϊκές λεπτομέρειες, μερίμνησαν μην έρθει καιρός και κυριαρχήσουν οι γυναίκες.
***
* ΚΑΤΑ τα φαινόμενα για το αξίωμα του συντονιστή θα αναμετρηθούν ο αγρότης-γεωπόνος Παν. Καλογιάννης και ο αγρότης Χρ. Παπαδημητρίου από την Ελασσόνα, ενώ αναπληρώτρια συντονίστρια θα είναι μάλλον ή η Εύη Παπανίκα ή Ελένη Σταγιάννη. Μονάχα τρεις γυναίκες απέμειναν, πάντως, στη Ν.Ε. πιο τολμηρές αυτές στο να τα βροντήξουν.
***
* ΚΙ εδώ προκύπτει καταστατική εμπλοκή. Αφού αναδείξουν ηγεσία, μεθαύριο, μετά θα συμπληρωθεί το όργανο με τους αναπληρωματικούς των εκλογών που είχαν γίνει προ διετίας για Νομαρχιακή. Έλα, όμως, που πρέπει να υπάρχει συνολικά στη Ν.Ε. συγκεκριμένος αριθμός γυναικών λόγω της προβλεπόμενης ποσόστωσης και η γυναικεία παρουσία στα αναπληρωματικά μέλη είναι λειψή. Άρα, μπορεί να μη συμπληρωθεί πλήρως το όργανο. Έτσι κι αλλιώς θα μικρύνει ξανά με τις αποχωρήσεις που θα ακολουθήσουν.
Ζ.

Της «απόδρασης»
* ΤΡΟΠΟΥΣ θα βρουν στον ΣΥΡΙΖΑ να λύσουν τα οργανωτικά τους προβλήματα. Εδώ λέει, μελετούν, ο Στέφανος Κασσελάκης με τους συνεργάτες του, να αξιοποιήσουν τα κομματικά γραφεία που αδειάζουν μετατρέποντάς τα σε «escape rooms», τα γνωστά από δημοφιλή παιχνίδια «δωμάτια απόδρασης».
Ζ.

Οι 14
* ΒΑΡΙΑ εκδήλωση από τον Σύνδεσμο «Γραμμάτων και Τεχνών» Θεσσαλίας μεθαύριο Πέμπτη βραδάκι στο Γαλλικό Ινστιτούτο.
Όχι δυο και τρεις, θα τιμηθούν για το έργο τους δεκατέσσερις επιφανείς Λαρισαίοι συγγραφείς. Με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, αναμένεται να αποτελέσει σημαντικό γεγονός για τα πνευματικά δρώμενα της Λάρισας.
Μετά την πρόσφατη παρουσίαση των Λαρισαίων ποιητών, ο Σύνδεσμος αναδεικνύει το έργο Λαρισαίων που διακονούν τον πεζό λόγο σε όλα του τα είδη και έχουν να παρουσιάσουν αξιόλογες και βραβευμένες εκδόσεις.
Άλλη μια αξιόλογη διοργάνωση από τον Ντίνο Κόκκινο και τους συνεργάτες του στη διοίκηση του Συνδέσμου «Γραμμάτων και Τεχνών», ο οποίος κοντεύει πια να εξηνταρίσει διαγράφοντας μια ενδιαφέρουσα πορεία στα πολιτιστικά του κάμπου.
Ζ.

Βρες άκρη
* ΟΥΤΕ που καταλαβαίνουν πού έχουν μπλέξει οι νεαροί Λαρισαίοι.
- Το ξέρει η γυναίκα σου πως είσαι ελεύθερος;
***
* - ΣΥΓΓΝΩΜΗ, κοπελιά; Εσύ δεν χόρευες ημίγυμνη προχθές πάνω στο μπαρ;
- Εγώ ημίγυμνη; Νωρίς θα έφυγες...
***
* - ΚΟΠΕΛΙΑ, θέλω να σε ρωτήσω κάτι εδώ και μέρες, αλλά μη θυμώσεις...
- Παρακαλώ...
- Πώς σε λένε;
Ζ.

Πάνε για νέο
* ΤΟ λέει με κάθε ευκαιρία ο απερχόμενος δήμαρχος Καλογιάννης, ότι δεν πρόκειται να μετάσχει στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο ως επικεφαλής της παράταξης, δεν πρόκειται να καθίσει στα έδρανα της αντιπολίτευσης όπου τον έταξε η ψήφος των Λαρισαίων.
Θα παραιτηθεί τάκα-τάκα κι έτσι η «Συμπαράταξη» πρέπει να αναδείξει νέο αρχηγό, μέσα στον επόμενο μήνα, πριν τα Χριστούγεννα. Κάποιοι έλεγαν ότι ο Δήμαρχος θα έπρεπε να μείνει για κάναν χρόνο ακόμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, να ρονταριστεί η παράταξη ως αντιπολίτευση, φοβούνται κιόλας ότι χωρίς Καλογιάννη μπορεί να διασπαστεί, έως και να διαλυθεί.
***
* ΚΑΙ πώς θα βγει νέος αρχηγός; Αφού η διαδικασία επισπεύδεται, λογικά θα οριστεί κοινή συναινέσει κάποιος προσωρινός επικεφαλής. Και σε εύλογο χρόνο θα εφαρμοστεί διαδικασία εκλογής εκείνου, ο οποίος θα είναι και υποψήφιος δήμαρχος στις επόμενες εκλογές του 2028.
Ποιοι θα ψηφίσουν, όμως, σ’ αυτή τη διαδικασία; Ακούγεται ότι θα είναι όλοι όσοι μετείχαν ως υποψήφιοι στις τρεις εκλογικές αναμετρήσεις στις οποίες μετείχε η «Συμπαράταξη», τις δύο που κέρδισε και την τελευταία που ηττήθηκε. Τα ψηφοδέλτια αυτά περιλάμβαναν καμιά εξακοσαριά άτομα, πολλοί, όμως, ήταν και ξαναήταν υποψήφιοι, άρα, λογικά, οι εκλέκτορες θα είναι περίπου 300.
Ζ.

Αντικαπνιστικός
* «ΙΣΧΥΕΙ ή όχι ο αντικαπνιστικός νόμος» διερωτάται εύλογα κάτοικος χωριού του νομού, διότι, όπως καταγγέλλει, «η κατάσταση στα καφενεία και σε άλλους χώρους εστίασης, που δημιουργείται από τους καπνιστές, είναι αφόρητη.
Κι αν μέχρι τώρα το πρόβλημα δεν φαινόταν, λόγω καιρικών συνθηκών, με την έλευση του χειμώνα τα πράγματα γίνονται επικίνδυνα, κυρίως για τους θαμώνες που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας. Επιτέλους πότε θα εφαρμοστούν οι νόμοι στην Ελλάδα; Πότε θα γίνουμε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος που σέβεται τους νόμους;
Μέχρι και στην Αλβανία που πρόσφατα ήμουνα δεν υπήρχε τασάκι σε χώρους εστίασης και απαγορεύονταν το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους. Εμείς μέχρι πότε θα παραμένουμε τριτοκοσμική χώρα» αναρωτιέται...
Γ.Ρ.

Ο λίβελος
* ΔΗΛΩΝΟΝΤΑΣ φιλομαθής ο Λαρισαίος Κ.Μ. ανέλυσε ιδιαίτερα και το ρεπορτάζ της εφημερίδας για τη βάπτιση του ποδοσφαιριστή της ΑΕΛ Κοσσονού.
Του έκανε εντύπωση το ότι «...όταν ο προσερχόμενος στην Ορθόδοξη Εκκλησία προέρχεται από τη Ρωμαιοκαθολική θα τελείται μόνον το Μυστήριο του Χρίσματος, αφού βέβαια προηγείται απ’ αυτόν η υπογραφή σχετικού λίβελου».
Έψαξε στο διαδίκτυο να βρω αυτόν τον λίβελο αποκηρύξεως της λατινικής θρησκείας ...
***
* ΣΤΟΝ οποίο, μεταξύ άλλων, αναφέρονται: Συνταχθείς βάσει τῆς ἀκολουθίας διὰ τοὺς ἐκ τῶν λατινικῶν αἱρέσεων ἐπιστρέφοντας τῇ ὀρθοδόξῳ καθολική ἐκκλησίᾳ, ἣν διετύπωσεν ἡ ἐν Κωνσταντινουπόλει μεγάλη σύνοδος, συγκληθεῖσα τῷ 1483-1484 δίκην οἰκουμενικῆς καὶ ἀνατρέψασα τὴν ἐν Φλωρεντία παρανομωτάτην και ληστρικὴν σύνοδον τοῦ 1438-1439.
Βουλόμενος ἐξ ὅλης μου τῆς ψυχῆς γενέσθαι ὀρθόδοξος, ἀποτάσσομαι πᾶσι τοῖς αἰσχίστοις καὶ ἀλλοτρίοις δόγμασι τῶν Λατίνων, δηλονότι περί τῆς ἐκπορεύσεως τοῦ Αγίου Πνεύματος, ὅτι κακῶς φρονοῦσι καὶ δοξάζουσι τὸ «καὶ ἐκ τοῦ Υἱοῦ ἐκπορεύεσθαι», ἀλλὰ δὴ τῶν τε ιερουργουμένων παρ’ αὐτοῖς ἀζύμων καὶ τῶν λοιπῶν ἐθῶν τῆς ἐκκλησίας ἐκείνων, ὅσα οὐ συμφωνεῖ τῇ καθολικῇ καὶ ὀρθοδόξῳ Πίστει τῆς ἀνατολικῆς ἐκκλησίας...
Αποβάλλομαι τὴν ἐν Φλωρεντία τῆς Ἰταλίας πάλαι σύνοδον, καὶ ὅσα ἔστερξεν ἐκείνη κακῶς ἐναντία τῆς καθολικῆς ἐκκλησίας και νόθα, καὶ ὡς μηδὲ τὸ κατ’ αρχάς συστᾶσαν ἢ γεγονυίαν ταύτην λογίζομαι εἶναι... (Αυτά και άλλα πολλά παρόμοια.)
***
* ΠΑΡΑΞΕΝΕΥΤΗΚΕ φυσικά. Πώς θα γινόταν ένας Ιβοριανός γαλλομαθής, που δεν γνωρίζει ελληνικά, να «κατηχείται» στα του ορθόδοξου δόγματος από έναν ιερέα Ρουμάνο, που γνωρίζει ελληνικά, αλλά όχι γαλλικά, μέσω τεχνικού αυτόματου μεταφραστή αμφίβολης ικανότητας απόδοσης εννοιών, και στο τέλος να υπογράφει τον λίβελο, χωρίς φυσικά να μπορεί να καταλάβει οτιδήποτε από το περιεχόμενό του.
Αφού θα έπρεπε πρώτα να μεταφράσει ο ιερέας τον λίβελο από την καθαρεύουσα στην καθομιλούμενη, ιδιαίτερα το σύμβολο της Πίστεως και ύστερα ο αυτόματος μεταφραστής του διαδικτύου να αναλάβει τα υπόλοιπα. Ευτυχώς, δηλαδή, που ο Αχμέτ-Λαυρέντιος Κοσσονού δεν ήταν καθολικός, βαπτίστηκε πλήρως και κανονικά, αποφεύγοντας τουλάχιστον τον λίβελο.
Ζ.

Παγκοσμιο-
ελληνικά
* ΜΕ προσαρμογές των ελληνικών στο παγκόσμιο χωριό έπαιζαν οι Λαρισαίοι μαθητές.
- Πώς λέγεται ένας Ρώσος αριστοκράτης και ομοφυλόφιλος;
Σερ-γκέι.
- Πώς λέγεται ο Ρουμάνος χειρουργός;
Κάκοσι Μηνίσκου.
- Πώς λέγεται ο Ιάπωνας ουρολόγος;
Κίταμου Ταούρα.
***
* - ΠΩΣ λέγεται στα αραβικά ο ταξιτζής;
Ομάρ Ταρίφ.
- Πώς λέγεται ο Λατινοαμερικάνος ιδιοκτήτης μπαρ;
Κάρλος Εχωμπάρ.
- Πώς λέγεται ο Νικαραγουανός Τεμπέλης;
Σαντηνίστα Πούχω.
Ζ.

Πολυμήχανος
* - ΣΚΕΦΤΟΜΟΥΝ ν’ αγοράσω και να εγκαταστήσω κάμερες για να προφυλάξω το σπίτι από διαρρήκτες, έλεγε ο πολυμήχανος Λαρισαίος. Ήταν κάμποσα τα λεφτά όμως.
Μετά σκέφτηκα και πήρα μια σημαία της Συρίας και μια Παλαιστινιακή και τις εγκατέστησα κοντά στα παράθυρα, να φαίνονται απ’ έξω.
Άφησα και γένια, είμαι και μελαχρινός κι από τότε έχω ένα περιπολικό εγκατεστημένο απέναντι απ’ το σπίτι, είναι και δυο με πολιτικά που τριγυρνούν όλη μέρα στη γειτονιά. Μιλάμε πλήρης ασφάλεια...
Ζ.
Πότε;
* ΣΕ επίκαιρη μετατράπηκε η ερώτηση του Γ. Λαμπρούλη, για το σοβαρό πρόβλημα του ΕΑΚ στο Αλκαζάρ και το κλείσιμο των αθλητικών εγκαταστάσεων. Και άρα αυξάνεται η πίεση στους κυβερνώντες. Λιτός ο βουλευτής του ΚΚΕ απευθυνόμενος στον Υπουργό:
Πρώτον, να προχωρήσει η αποκατάσταση και η επαναλειτουργία των συγκεκριμένων αθλητικών εγκαταστάσεων και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα αυτών. Και δεύτερον, να ενισχυθεί η υπηρεσία του ΕΑΚΛ με προσωπικό και με μέσα, αλλά και να καλυφθούν τα έξοδα, αλλά και τα αθλητικά σωματεία που επηρεάζονται αρνητικά απ’ αυτή την εξέλιξη, καθώς έχουν διακόψει τις προπονήσεις, όπως και να καλυφθούν τα έξοδα των προπονητών, η μισθοδοσία και τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα.
Ζ.

 

Εύλογες συγκρίσεις

* ΣΤΟ πόρισμα των Ολλανδών, που κατέθεσε η συμβουλευτική εταιρεία HVA International στην Κυβέρνηση και αποτυπώνει τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί για την ανάταξη του θεσσαλικού κάμπου, μετά τις πλημμύρες, αναφέρθηκε, με δηλώσεις του, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, σημειώνοντας πως «όπως υποστηρίζουν οι ξένοι επιστήμονες, το φαινόμενο δεν είχε ξαναεμφανιστεί, κάνει μια σύγκριση στις ζημιές στη Θεσσαλία με αυτές που έγιναν στην Ευρώπη το 2021.
Η εκτίμηση των ζημιών στη Θεσσαλία είναι 2 δισ. και στην Ευρώπη 10 δισ. Αυτό δείχνει ότι αρκετά πράγματα που κάναμε ωφέλησαν και βοήθησαν».
Στη συνέχεια, ο κ. Αγοραστός υπενθύμισε ότι «από το 2012 σταμάτησε το πρόγραμμα των Δημοσίων Επενδύσεων, γεγονός που δυσχέραινε το έργο των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας.
Εμείς, όσο μπορέσαμε, πήραμε χρηματοδότηση για καθαρισμούς και αυτά που κάναμε λειτούργησαν, όταν έχεις λιγότερες ζημιές από ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη με χαμηλότερο ύψος βροχής σημαίνει ότι κάτι πήγε προς την ορθή κατεύθυνση, ωστόσο το φαινόμενο δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί με κανένα τεχνικό έργο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο απερχόμενος περιφερειάρχης Θεσσαλίας.
Για την Κάρλα και τα έργα που θα γίνουν στην περιοχή επέμεινε στην πρόταση απάντλησης υδάτων μέσω του Γκουσμπασανιώτη, επένδυση που μπορεί να φανεί και σε μελλοντικά πλημμυρικά φαινόμενα.

----

 

* ΟΠΟΥ ο βουλευτής Χρ. Κέλλας κι ο δήμαρχος Θαν. Μαμάκος εξηγούν στον αναπληρωτή διοικητή της ΔΥΠΑ, πρώην ΟΑΕΔ, Βασίλη Γεωργιάδη, πώς μπορεί να μειωθεί η ανεργία στη Λάρισα.
Ζ.

 

KAZANARIO.jpg

* ΑΨΟΓΟΣ οικοδεσπότης αποδείχτηκε ο νέος δήμαρχος Τυρνάβου Στέλιος Τσικριτζής στο φημισμένο καζαναριό που διατηρεί η οικογένειά του, καθώς όσοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά του έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις. Ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος, μα πάνω απ’ όλα παραγωγός και άνθρωπος της υπαίθρου και του αγώνα, και δίπλα του η οικογένειά του με παράδοση που θέλει τους φίλους και συναγωνιστές να απολαμβάνουν τη φιλοξενία, τη γευσιγνωσία, αλλά κυρίως τις αρχές, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας, όπως αυτό τις παραγωγής τσίπουρου. Με τα έθιμα να τηρούνται ευλαβικά -παρά τις δυσκολίες- για μία ακόμα χρονιά.

 

FOITHTHS-DENTRO.jpg

* ΕΙΠΕ να στολίσει νωρίς φέτος ο Λαρισαίος φοιτητής, βρήκε και την ευκολία του...
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass