ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 09 Δεκ 2023 17:19

*Στις 9:30 το πρωί αφίχθη με στρατιωτικό αεροσκάφος στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος προήδρευσε σύσκεψης με τοπικούς φορείς, παρουσιάζοντας επιγραμματικά το κυβερνητικό σχέδιο στήριξης των πλημμυροπαθών.

Με το ίδιο αεροσκάφος αναχώρησε για την Καρδίτσα, έχοντας στο πλευρό του τον νυν περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό και τον νέο περιφερειάρχη Δημήτρη Κουρέτα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ικανοποιημένος για το επίπεδο της συνεργασίας όλων των τοπικών φορέων με τα κυβερνητικά κλιμάκια που έχουν επιφορτιστεί με το έργο αποκατάστασης των ζημιών στη Θεσσαλία.
*«Πρόεδρε τι θα γίνει με τον Ενιαίο Φορέα Διαχείρισης Υδάτων στον κάμπο» ρώτησε τον Κυρ. Μητσοτάκη, ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Πηνειού Δημήτρης Τσιουρής, με τον πρωθυπουργό να του συστήνει …υπομονή.
*Από την πλευρά του, ο αγρότης Χρήστος Πάνος ζήτησε από τον πρωθυπουργό την επίσπευση των διαδικασιών αποκατάστασης των ζημιών στα παρακάρλια «διότι μας περιμένει δύσκολος χειμώνας».
*Τον πρωθυπουργό συνόδευαν ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο διευθυντής του γραφείου του Θανάσης Νέζης και ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας.
*Για μία ακόμα φορά βρέθηκε στη Λάρισα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος όπως χαρακτηριστικά δήλωσε «έχει κάνει τη Λάρισα, δεύτερο σπίτι του με τις συχνές επισκέψεις στον κάμπο». Ο υπουργός έχει πλέον γνωριστεί και αποκτήσει οικειότητα με αρκετούς παράγοντες, γι’ αυτό και χθες ανέλαβε τον ρόλο του οικοδεσπότη και προχώρησε στις σχετικές συστάσεις στον πρωθυπουργό.

SXOLIA_MHTSOTAKHS1.jpg

SXOLIA_MHTSOTAKHS3.jpg

***

 

Πιο καλός
* ΔΗΛΑΔΗ πόσο ακόμη καλύτερος θα γίνει ο καιρός από βδομάδα, στη Λάρισα και τον κάμπο; Στα μέσα Δεκεμβρίου… Μήπως μας προετοιμάζει για Πασχούγεννα;
Ζ.

Προετοιμασίες
* ΕΝΟΨΕΙ Χριστουγέννων μικροί και μεγάλοι Λαρισαίοι κάνουν τα πλάνα τους.
- Μεγαλώσαμε ρε σεις και χάσαμε το μεροκάματο απ’ τα κάλαντα.
***
* - ΑΓΑΠΗΤΕ Άγιε-Βασίλη, το μόνο που θέλω φέτος, είναι μόνο ένα αρκουδάκι. Τίποτα άλλο δε θέλω.
Υ.Γ. Σε παρακαλώ, το αρκουδάκι μπορεί να έχει και ένα κινητό, για να περνάει την ώρα του, όταν εγώ θα είμαι στο σχολείο;
***
- ΕΒΑΛΕ και ο γείτονας απέναντι, κέρατα στο αμάξι. Δεν τα αγόρασε, την ηλιοροφή άνοιξε απλά και βγήκαν επάνω τα δικά του.
Ζ.

Καμία αντίφαση
* ΤΙ χρείαν έχομεν μαρτύρων… Αυτό το πρώτο δεκάμηνο του τρέχοντος έτους ο τζίρος των μεγάλων σούπερ μάρκετ καταγράφηκε επισήμως πως εκτινάχτηκε κατά 10%. Την ώρα που όλος ο κόσμος λέει αμάν στα ταμεία, ότι ζορίζεται, ψωνίζει λιγότερο, τα μετράει τα λεφτά του. Πώς γίνεται, δεν είναι αντίφαση; Μα είναι η ακρίβεια, βέβαια. Τα ίδια ψώνια στοιχίζουν περισσότερο κι ο τζίρος μεγαλύτερος και τα κέρδη ακόμα πιο πολύ. Τα ταμεία των μεγάλων εταιριών βογκάνε, οι καταναλωτές επίσης, αλλά για αντίθετο λόγο. Κι η κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορα. Λέει, λέει, μόνο λέει…
Ζ.

Αυξήσεις
* ΑΜΕΣΩΣ μετά τις 20 Δεκεμβρίου, στους λογαριασμούς των δικαιούχων, οι συντάξεις Ιανουαρίου με την περιλάλητη αύξηση 3%, που επιτρέπουν σίγουρα την αγορά δύο κιλών φέτας, καθώς και οι αυξημένοι μισθοί Ιανουαρίου των δημοσίων υπαλλήλων, κατά 70 ευρώ, μικτά, τα καθαρά γύρω στα 40 ευρώ. Αναλόγως και των εκπαιδευτικών επίσης.
Ευκαιρία να αναφερθούν, από τον κλάδο, τα διευθυντικά επιδόματα που επίσης αυξάνονται. Διευθυντές σχολείων, από 120 μαθητές και πάνω, από 330 σε 429 ευρώ, υποδιευθυντές από 150 σε 195. Τα ενδιαφέροντα λεφτά είναι στις αυξήσεις επιδομάτων των παραπάνω. Οι Σύμβουλοι Εκπαίδευσης από 350 σε 455 ευρώ. Οι Διευθυντές Εκπαίδευσης από 550 σε 715 ευρώ και οι Περιφερειακοί Διευθυντές από 900 στα 1.170 ευρώ. (Ξεπερνούν και το μισθό του αναπληρωτή εκπαιδευτικού, ναι).
Ζ.

Όχι, αλλά ναι
* ΟΙ Λαρισαίοι θυμούνται πολύ καλά τις διαψεύσεις του υπουργού Επικρατείας τότε κ. Τρεναπετρίτη, προ μηνών, για τη χιλιοτραγουδισμένη Τηλεδιοίκηση του ΟΣΕ που ήταν, αλλά δεν ήταν και μετά φτιάχτηκε και παραδόθηκε ενώ υπήρχε. Οπότε τώρα ακούνε με κατανόηση τις διαψεύσεις του υπουργού Εξωτερικών κ. Ραγιαπετρίτη για την υπόκλιση στον Τ. Ερντογάν, που απευθυνόταν υποτίθεται στην Πρόεδρο Κ. Σακεραλοπούλου, οι οποίες αποκάλυψαν, αν μη τι άλλο, άλλη μια υπόκλιση του ιδίου προς τον Τούρκο Πρόεδρο στο αεροδρόμιο. (Άφεριμ εφέντη μ’…).
Ζ.

Ήταν όλοι τους…
* ΕΝΑ σπουδαίο έργο από το «Θεσσαλικό» τούτο τον χειμώνα. «Ήταν όλοι τους παιδιά μου», άκρως συμβολικός ο τίτλος του έργου που ανεβάζει φέτος τον χειμώνα ο καταμέγας Κ. Τσιάνος. Σκηνικά και κοστούμια του επίσης μεγάλου Γιώργου Ζιάκα. Σχηματίζεται πάλι η Dream team του θεάτρου. Αν έπαιζε κι η Άννα Βαγενά…
Κι επιπλέον και ο Διονύσης Τσακνής, με τις μουσικές του, ο οποίος ποτέ δεν ξεχνά ότι είναι Καρδιτσιώτης. Στην αφίσα της παράστασης τα παιδιά του θεάτρου επίσης, ήμουνα νιος και γέρασα, μονίμως μέσα στις επιτυχίες του θεάτρου και πίσω απ’ τις κουίντες, ο Μάκης Παπατριαντραφύλλου-Φωτισμοί και υπεύθυνος παραγωγής Νίκος Γεωργάκης. Πρεμιέρα παραμονές Χριστουγέννων, όπως πάντα.
Ζ.

Κι οι δύο φτέρνες
* ΤΩΡΑ που πέρασαν λίγες μέρες από την επέτειο της κορύφωσης των φοβερών και τρομερών Δεκεμβριανών, που μάτωσαν, αλλά και σφράγισαν τη σύγχρονη Ελλάδα, ο Χ. Φ. ο οποίος έχει διατελέσει και υπουργός προ πολλών ετών, γράφει για τον Δεκέμβρη του ‘44.
Σου δώσανε,
δυο νοτισμένα σπίρτα,
να πυρπολήσεις τον Χειμώνα...
Κι, όταν σε ρίξανε στη μάχη,
είχαν φροντίσει,
και στα δυο σου πόδια,
οι φτέρνες νάναι,
σαν του Αχιλλέα...
Πώς ν’ αστοχήσει ο τοξοβόλος;
Πώς, να νικήσεις... (Κι ύστερα ήρθε η Βάρκιζα και τα υπόλοιπα είναι γνωστά).
Ζ.

Στις γκαρσονιέρες
* ΑΠΟ απογοήτευση σε απογοήτευση οι νέοι Λαρισαίοι.
- Καλημέρα, είμαι ο τεχνικός κι ήρθα για να κουρδίσω το πιάνο σας.
- Μα εγώ δεν κάλεσα κάποιον…
- Κάλεσαν οι γείτονες.
***
* - ΜΙΑ ζωή νόμιζα πως στις γκαρσονιέρες μένουν τα γκαρσόνια, ότι ο Σταθμός Λαρίσης είναι στη Λάρισα, πως οι βιβλιοφάγοι τρώνε βιβλία και Στενογραφία είναι όταν ξέρεις να κάνεις στενά γράμματα. Μια ζωή απογοητεύσεις…
***
* - ΜΕ ρώτησε ο γιος μου τι είναι «ιδιωτικό σχολείο» γιατί πάνε κάποιοι φίλοι του από το ποδόσφαιρο και μόλις του εξήγησα μου λέει έξαλλος «σιγά μην πληρώσω κιόλας για να πάω σχολείο»…
Ζ.

Τόιβασι/Κάργιες
* ΚΟΝΤΕΥΕΙ αιώνας πια και άλλα προβλήματα της περιοχής έχουν λυθεί, ενώ άλλα παραμένουν εκκρεμή. Συνεισφέρει κλασσικά ο φωτοθηκάριος Γ. Γρ.
Δημοσίευμα της εφημερίδας «Κήρυξ», το 1937: Τὸ παρὰ τὸ Συκούριον χωρίον Τόϊβασι μὲ τὸ περιλάλητον έλος του πάλιν ἐπλημμύρισε καὶ ὑφίσταται τὰς συνεπείας τῆς ἀτυχίας ποὺ τὸ καταδιώκει. Τὸ θέρος μὲ τὴν κακοήθη ἐλονοσίαν τὴν ἐξαπολυομένην ὑπὸ τὴν χειρίστην μορφὴν ἀπὸ το θανατηφόρον αὐτὸ ἔλος καὶ τὸν χειμῶνα μὲ τὰς πλημμύρας καὶ τὰς ἐξ αὐ τῆς συμφορὰς, κατήντησε ὥστε οἱ δυστυχεῖς κάτοικοι τοῦ Τόϊβασι νὰ μεταβληθοῦν εἰς σκελετούς.
Καὶ ὅμως ἡ δαπάνη διὰ τὴν ἀποξήρανσιν αὐτοῦ δὲν εἶναι μεγάλη. Μὲ ἕνα ἀναγκαστικὸν συνεταιρισμὸν θὰ ἐλύετο περίφημα τὸ πρόβλημα τῶν Τοϊβασιτών. Αν οχι μὲ αὐτὸν, μὲ κάτι ἄλλο, θὰ ἐλύετο. Καὶ ἀφοῦ μέχρι σήμερον δὲν ἐλύθη ας καταβληθῇ κάθε προσπάθεια να λυθῇ τώρα προτού θρηνήσωμεν καὶ ἀνθρώπινα θύματα μὲ τὰς μελλοντικὰς πλημμύρας. (Ξέμπλεξαν απ’ αυτά στην περιοχή με τα χωριά Καλοχώρι, Χειμάδι, Νέσσων).
***
* ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ, το ζήτημα με τα καλιακούδια παραμένει διαχρονικό.
«ΕΝ εκατομμύριον δραχμών δια την καταδίωξιν της κάργιας», ο τίτλος του δημοσιεύματος της «Ελευθερίας», το 1939: Κατὰ τὴν προχθεσινήν του σύσκεψιν ὑπὸ τὴν προεδρίαν τοῦ κ. Νομάρχου, τὸ Διοικητικὸν Συμβούλιον τοῦ Γεωργικού Ταμείου ησχολήθη με τὸ ζήτημα τῆς συμβολῆς τοῦ Γεωργικοῦ Ταμείου εἰς τὸ ἔργον τῆς καταδιώξεως τῶν ἐπιβλαβών πτηνών καὶ ζώων.
Ἐκτὸς τοῦ κ. Νομάρχου ἔλαβον μέρος εἰς τὴν σύσκεψιν ὁ Γεν. Γραμματεὺς τῆς Νομαρχίας κ. Π. Aργυρόπουλος, ο Διευθυντὴς τῆς ᾿Αγροτικής Τραπέζης κ. Κ. Οικονομίδης, ὁ Διευθυντής τοῦ Γεωργικού Ταμείου κ. Μουστρούφης, ὁ Προϊστάμενος τῆς Γεωργικής Υπηρεσίας κ. Παναγιωτάτος, ὁ Προϊστάμενος τῆς ὑπηρεσίας Χειμάρρων καὶ Δασώσεων κ. Μεταξάς, ὁ Δασάρχης Λαρίσης κ. Τριανταφυλλίδης, ο τεχνικὸς ἐπιθεωρητής τῆς ΑΤΕ κ. Αθ. Παπαϊωάννου καὶ ὁ πρόεδρος τοῦ κυνηγετικού Συλλόγου κ. Τζενάκης.
***
* ΚΑΤΑ τὴν σύσκεψιν αὐτὴν ἀπεφασίσθη όπως εἰς τὸ κεφάλαιον «περί θήρας» τοῦ προϋπολογισμοῦ τοῦ Γεωργικοῦ Ταμείου περιληφθῇ ποσόν ἑνὸς ἑκατομμυρίων δραχμών διὰ τὴν καταδίωξιν όλων τῶν ἐπιβλαβῶν ζώων καὶ πτηνών. Τὸ ὡς ἄνω ποσὸν θὰ τεθῇ ὑπὸ τὴν τελικὴν ἔγκρισιν τοῦ ὑπουργείου Γεωργίας, προβλέπεται δὲ ὅτι τοῦτο θα ψηφισθῇ μᾶλλον ὁλόκληρον. Μετὰ τὴν τελικὴν ὑπὸ τοῦ ὑπουργείου Γεωργίας ἔγκρισιν τοῦ ὡς ἄνω ποσοῦ, τὸ Διοικητικὸν Συμβούλιον θὰ ἀσχοληθῆ ἐκ νέου μὲ τὸ ζήτημα τοῦτο διὰ ν’ ἀποφασίσῃ περί τοῦ τρόπου τῆς διαθέσεως τῶν χρημάτων καὶ νὰ ἐξεύρῃ τὸ καλύτερον σύστημα καταδιώξεως τῶν ἐπιβλαβῶν ζώων καὶ πτηνῶν.
Ζ.

Ο δεκαπεντάχρονος
* ΣΤΙΣ δικές τους πίστες οι νεαροί Λαρισαίοι.
- Αγόρι μου, τώρα που έγινες 15 είναι νομίζω ώρα να μιλήσουμε για το σεξ…
- Λέγε πατέρα, τι θες να μάθεις;
***
* - ΝΑ παίρνεις προφυλάξεις στο σεξ.
-Τις καλύτερες παίρνω. Δεν κάνω καθόλου.
***
* - ΔΕΝ μου άρεσε καθόλου το σεξ μαζί σου.
- Μάλιστα. Αναρωτιέμαι όμως πώς κατάφερες κι έβγαλες τέτοιο συμπέρασμα μέσα σε ένα λεπτό…
Ζ.

Αδύνατον
* ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ απ’ όλο τον κόσμο έχουν εγκαταλείψει τις έρευνές τους σε άλλα πεδία προκειμένου να επικεντρωθούν αποκλειστικά στα ελληνικά τιμολόγια ρεύματος, ώστε να δοθεί απάντηση για το αν τελικά συμφέρει το πράσινο, το κόκκινο, το κίτρινο ή το μπλε, ενώ παράλληλα αναλύουν και τα καραβάκια στο Αιγαίο…
***
* ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ η αποκάλυψη από το Βατράχι: Παραλίγο καταστροφικά για το διαστημικό πρόγραμμα των ΗΠΑ αποδείχθηκαν τα νέα τιμολόγια που θέσπισε η ελληνική κυβέρνηση στο ρεύμα, αφού ο κεντρικός υπολογιστής της ΝΑΣΑ, στην προσπάθεια του να τα αποκρυπτογραφήσει λύγισε, με αποτέλεσμα να τεθεί εκτός λειτουργίας. Τι συνέβη; Ελληνικής καταγωγής υπάλληλος που εργάζεται στο κέντρο όπου βρίσκεται ο υπερυπολογιστής της διαστημικής υπηρεσίας, έλαβε μέιλ από ξάδερφό του στην Ελλάδα που του ζητούσε να τον εξυπηρετήσει και να περάσει τις παραμέτρους των νέων τιμολογίων για να διαλέξει ποιο τον συμφέρει καλύτερα.
Ζ.

Μονά-ζυγά
* Ο,ΤΙ χρώμα και να διαλέξεις θα έχεις το ίδιο αποτέλεσμα. Το έψαξε ο Θ.Κ. το θέμα με τα πολύχρωμα τιμολόγια της ΔΕΗ και κατέληξε στο συμπέρασμά του. Το οποίο το διατυπώνει κι αλλιώς.
Πράσινο ή κόκκινο,
κίτρινο ή θαλασσί,
ό,τι και να διαλέξεις,
η σύνταξη μένει μισή.
***
* Ο Α. Χ. πάλι εκτιμά πως οι εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας φοβήθηκαν μη φορολογηθούν τα υπερκέρδη τους και έφτιαξαν καζίνο. Στο οποίο όμως θα κερδίζουν και στα μονά και στα ζυγά και στο κόκκινο και στο μαύρο.
***
* ΕΝΩ ο Α. Δ. ζωγραφίζει: Δεν είναι υπέροχο που στην ελεύθερη αγορά μπορείς να διαλέξεις μέχρι και το χρώμα του τιμολογίου με το οποίο σε ληστεύουν;
Ζ.

Κοντούλα
* ΕΙΜΑΙ στο ταμείο του σούπερ μάρκετ, διηγείται ο νεαρός Λαρισαίος. Και μου λέει η ταμίας 41,50. Της δίνω 50 ευρώ.
Μου λέει έχετε 1 και 50; Της λέω ναι και δείχνω τη δικιά μου δίπλα. Αυτή γέλασε, εκείνη ακόμη με κυνηγάει.
Ζ.

 

***

MAMAK_KALOGIAN_KOURET.jpg

* ΛΑΡΙΣΑΙΟΙ αυτοδιοικητικοί σε μελέτη και σκέψη. Καιρός που είναι, ενδείκνυται.
Ζ.

 

KAVOYRAS.jpg

* Ο ταλαντούχος Λαρισαίος υδραυλικός Β. Κ. έχει το δικό του επαγγελματικό ραβδί για selfie. Πολυεργαλείο ο κάβουρας…
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass