ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 10 Δεκ 2023 17:05
*ΔΕΝ κρύβει το γραπτό του με τις λύσεις ο Δημ. Κουρέτας κι ούτε ο Απ. Καλογιάννης μπορεί να τον αντιγράψει πια. *ΔΕΝ κρύβει το γραπτό του με τις λύσεις ο Δημ. Κουρέτας κι ούτε ο Απ. Καλογιάννης μπορεί να τον αντιγράψει πια.

Στα 101
* ΩΣ γνωστόν, τα πρώτα 100 χρόνια είναι δύσκολα. Όταν περπατάς στα 101 είναι άλλος ο αέρας. Μέσα στη νέα εβδομάδα η γιορτή του Αγίου Ελευθερίου, οπότε και η ονομαστική εορτή μα συνάμα και τα γενέθλια της εφημερίδας, γεννηθείσας το ΄22 του περασμένου όμως αιώνα.

Ε ναι, θα έχει βεβαίως επισκέψεις και λουκουμάδες στα γραφεία της «Ε» στην Παπασταύρου, ανήμερα. Και την παραμονή το βραδάκι τσίρκο. Με παράτολμους ακροβάτες, ελέφαντες και ξεκαρδιστικούς κλόουν; Σοβαρά τώρα, εκδήλωση στο ‘’Ciscus’’ θα έχει, στην Ερυθρού Σταυρού, με σημαντική ψηφιακή πληροφορία για το πολύτιμο αρχείο της εφημερίδας και με μια πολύ ιδιαίτερη παράσταση.
Ζ.

ΔΕΥΑΛ 1
* ΠΡΑΣΙΝΟ φως έδωσε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας, για να προχωρήσει η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Λάρισας (ΔΕΥΑΛ) στην εφαρμογή των μέτρων οικονομικής ελάφρυνσης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, που επλήγησαν από την κακοκαιρία του Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με τα σχέδια της ΔΕΥΑΛ, αναμένεται να δημιουργηθεί ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα στον διαδικτυακό της χώρο, όπου οι ενδιαφερόμενοι πληγέντες, με παροχή στη ΔΕΥΑΛ, θα μπορούν να καταθέτουν τις σχετικές αιτήσεις και τα απαραίτητα δικαιολογητικά, για να εισαχθούν στην ειδική ρύθμιση της μη καταβολής κατανάλωσης νερού.
Συγκεκριμένα, όπως είχε εξαγγείλει ο απερχόμενος δήμαρχος Απ. Καλογιάννης, δημιουργείται ειδική τιμολογιακή κατηγορία στη ΔΕΥΑΛ, με την ονομασία «Πλημμυροπαθείς - κακοκαιρίας Daniel».
Απαλλάσσονται πλήρως (έκπτωση 100%) από την αξία κατανάλωσης νερού, για τη χρονική περίοδο από 1-1-2024 έως 31-8-2025, για διμηνιαία κατανάλωση μέχρι 50 m3 για τις κατοικίες και μέχρι 100 m3 για τους επαγγελματικούς χώρους.
Λ.Κ.

ΔΕΥΑΛ 2
* «ΝΑ κόψουμε τον ομφάλιο λώρο των δημάρχων με τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Υδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ)» ειπώθηκε από στελέχη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στην πρόσφατη συνάντηση του προεδρείου της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ (ΠΟΕ- ΔΕΥΑ), με τον υπουργό Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη, συζητώντας το θέμα των καταργήσεων- συγχωνεύσεων των ΔΕΥΑ της χώρας.
Αντέδρασαν τα μέλη της ΠΟΕ ΔΕΥΑ, και απάντησαν ότι «το σχέδιο που προωθείτε θα αποτύχει και θα χρεωθείτε την αποτυχία…
Ευρωπαϊκά κράτη που προσπάθησαν κάτι ανάλογο, σε σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα, απέτυχαν στο εγχείρημα αυτό, και ξαναγύρισαν στο αρχικό σχήμα των επιχειρήσεων, δηλαδή στη δημοτική μορφή τους».
Βέβαια, αν ήθελαν να απαντήσουν στην «μπηχτή» για τους δημάρχους, έτοιμοι ήταν να πουν: «Τον ομφάλιο λώρο των υπουργών ποιος θα τον κόψει;».
Λ.Κ.

ΔΕΥΑΛ 3
* Η ΕΙΔΗΣΗ κατάργησης των Δημοτικών Επιχειρήσεων Υδρευσης Αποχέτευσης της χώρας και της συγχώνευσής τους σε περιφερειακά σχήματα που μόνο δημοτικά δεν θα είναι, αναστάτωσε την κοινωνία της Λάρισας.
Με έντονη συναισθηματική φόρτιση τηλεφώνησε στην «Ε» συνταξιούχος υπάλληλος της ΔΕΥΑΛ, που είχε εργασιακή απασχόληση στο λογιστήριό της και κατήγγειλε: «Η κατάργηση της ΔΕΥΑΛ είναι σαν να γκρεμίζουν από τη Λάρισα της Αγιά Σοφιά. Είναι ένα ιερό στοιχείο της πόλης, που δεν πρέπει να πειράξουν… Πρέπει να ξεσηκωθεί η τοπική κοινωνία ολόκληρη… πρέπει να αντιδράσουμε…»
Και για την ιστορία αναφέρει: «Στους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΛ, μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του 1960, οι καταναλωτές πλήρωναν μία δραχμή υπέρ ανέγερσης του ναού του Αγίου Αχιλλίου. Επίσης η ΔΕΥΑΛ πλήρωσε και για την αγιογράφηση του ιερού ναού του Αγίου Βησσαρίωνος, που βρίσκεται δίπλα στο Δημοτικό Ωδείο. Η ΔΕΥΑΛ και οι Λαρισαίοι «έχτισαν» τον Αγιο Αχίλλιο στην πόλη και στήριξαν την εκκλησία».
Λ.Κ.

Χάθηκαν!
* ΣΤΑ κρύα του λουτρού έμειναν οι κάτοικοι και επισκέπτες της Νίκαιας το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, που κατέκλυσαν την πλατεία της, για να απολαύσουν τη συναυλία του συγκροτήματος «Kings» και το άναμμα του δέντρου, καθώς η συναυλία δεν έγινε ποτέ.
Το συγκρότημα χάθηκε στον δρόμο και δεν έφτασε στον προορισμό του. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των υπευθύνων να τους καθοδηγήσουν, εκείνοι χάθηκαν κάπου στα Φάρσαλα… Το δέντρο άναψε, η παιδική χορωδία δημιούργησε χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα, αλλά το «στήσιμο» των Kings μόνο βασιλικό δεν ήταν!
Και όχι δεν συμβαίνουν αυτά στην εποχή που «Gps» έχουμε ακόμη και στα κινητά…
Ν.Π.

Δεινόσαυροι
* ΑΓΩΝΙΟΥΝ οι Λαρισαίοι για το πάρκο δεινοσαύρων. Αφού, φέτος Πάρκο Ευχών δεν έχει, μόνο αυτό έμεινε ως ατραξιόν. Μπορεί να μη το λες και πολύ εορταστικό, αλλά από το ολότελα, κάτι είναι κι αυτό. Φτωχικά φέτος τα Χριστούγεννα στη Λάρισα, σαν να μην υπάρχει διάθεση, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες για στολισμό της πόλης. Πάντως τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν και χριστουγεννιάτικες δράσεις στα μουσεία της πόλης, παραστάσεις, συναυλίες…
Ν.Π.
Α21 και Pass
* ΣΤΡΙΜΩΓΜΕΝΑ πολύ τα νοικοκυριά από την ακρίβεια και κάθε έξτρα επιδοματική παροχή παρότι δεν λύνει τα προβλήματά τους, δεν παύει να είναι μια μικρή ανάσα.
Τις τελευταίες ημέρες τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν κατακλυστεί από ερωτήματα για το πότε και πόσο θα είναι το Α21(επίδομα παιδιών), για το οποίο ανακοινώθηκε ότι θα καταβληθεί μιάμιση δόση και πότε θα ξεκινήσει το καλάθι των Χριστουγέννων. Κάθε χρόνο και χειρότερα.
Ν.Π.

Ποινικός λαϊκισμός;
* ΜΕ το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης επιχειρείται εκ νέου τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα και Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. «Χωρίς καμία προηγούμενη διαβούλευση με τους θεσμικούς φορείς που εμπλέκονται στην απονομή της ποινικής δικαιοσύνης» όπως επικριτικά σημειώνει η Ολομέλεια των πρόεδρων των Δικηγορικών Συλλόγων.
Προσθέτοντας ότι «πρόκειται για μία ακόμη πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, την πολλοστή τα τελευταία χρόνια, που υπακούει στα κελεύσματα του ποινικού λαϊκισμού και αποτελεί οπισθοδρόμηση για το ποινικό δίκαιο». Οι δικηγόροι τα έχουν με την κυβέρνηση με αφορμή την ψήφιση του φορολογικού αλλά στην κριτική για την… πολλοστή αλλαγή στον ΠΚ, μάλλον έχουν δίκιο. Τα ίδια (σ.σ. πάνω – κάτω) λέει άλλωστε και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων. Ο ΠΚ έχει καταντήσει κόσκινο ή μάλλον ανέκδοτο με τις διαδοχικές τροποποιήσεις. Έρχονται και οι τηλεδίκες μετά, κερασάκι στην τούρτα…
Β.Κ.

Φτιάξτε κελιά…
* Η ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ προσθέτει επίσης στην προχθεσινή της ανακοίνωση πως «χωρίς να έχει συσταθεί νομοπαρασκευαστική επιτροπή και χωρίς αιτιολογική έκθεση το υπό διαβούλευση» νομοσχέδιο Φλωρίδη «εισάγει «εισαγγελικής» έμπνευσης και σκοπιμότητας διατάξεις, με αυστηριοποίηση των ποινών και της έκτισής τους, συρρικνώνει θεμελιώδεις εγγυήσεις και δικαιώματα του κατηγορουμένου, παραβιάζοντας τις αρχές της δίκαιης δίκης της ΕΣΔΑ, μεταφέρει αρμοδιότητες από πολυμελείς σε μονομελείς συνθέσεις, αυξάνει το όριο του εκκλητού των αποφάσεων και το κόστος άσκησης του δικαιώματος δικαστικής προστασίας, επιτείνει την ανασφάλεια δικαίου και οδηγεί σε ανεπιεικείς και ανεφάρμοστες καταστάσεις, λαμβανομένης υπόψιν και της κατάστασης στην οποία βρίσκονται τα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας».
Με τέτοιες ποινές και σε τέτοια αδικήματα, το μόνο βέβαιο είναι πως θα… χρειαστούμε πολλές, πάρα πολλές φυλακές. Για να χωρέσουν αυτοί που κλέβουν, αλλά και αυτοί που περνούν με κόκκινο…
Β.Κ.

Γόρδιος
* Ο πρόεδρος της ΠΑΕ έχει και Μέσα Ενημέρωσης που (συνήθως) στηρίζουν την κυβέρνηση. Η ΠΑΕ έχει «στρατό» οργανωμένων χούλιγκαν που δημιουργούν τα επεισόδια με θύματα (συνήθως) φιλάθλους, ενίοτε αστυνομικούς. Η βία στα γήπεδα είναι κοινωνικό πρόβλημα.
Η κυβέρνηση λοιπόν έχει την ΕΛ.ΑΣ. που οι ΠΑΕ χρησιμοποιούν ως ιδιωτική σεκιούριτι για να μην ξοδεύονται οι επιχειρήσεις αφού έχουν το κράτος… χορηγό που τους παρέχει δωρεάν φύλαξη και έλεγχο σε κάθε ποδοσφαιρικό αγώνα. Σε κάθε φασαρία (πέναλτι κλπ) οι ΠΑΕ βρίζουν κιόλας ως ανίκανη τη δωρεάν ΕΛ.ΑΣ. που κατά χιλιάδες φυλάει στα γήπεδα (σ.σ. και τους VIP) αντί να φυλάξει κάνα πολίτη.
Θυμηθείτε πως πριν τη δολοφονία του φιλάθλου της ΑΕΚ, οι ΠΑΕ είχαν σεκιούριτι και η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποφάσισε η ΕΛ.ΑΣ. να κάνει τους ελέγχους στις θύρες. Ενώ οι οπαδοί δολοφονούνται σε συμπλοκές έξω από τα γήπεδα.
Τώρα που χαροπαλεύει ο αστυνομικός η κυβέρνηση από κοινού με τους προέδρους των ΠΑΕ, τα ΜΜΕ των οποίων στηρίζουν την κυβέρνηση εξετάζουν τρόπους αντιμετώπισης της αθλητικής βίας που προκαλούν οι σύνδεσμοι των ΠΑΕ. Μέχρι το επόμενο θύμα μην τα ξαναλέμε για τη… βούληση των (εκάστοτε) κυβερνήσεων να «χτυπήσουν» το κακό στη ρίζα του.
Β.Κ.

Δώρα
* ΑΡΚΕΤΑ προσγειωμένοι οι νεαροί Λαρισαίοι ενόψει Χριστουγέννων.
- Τι θα ζητήσεις φέτος από τον Άγιο Βασίλη;
- Δανεικά.
* * *
* - ΑΦΕΝΤΙΚΟ τι είναι το δώρο Χριστουγέννων;
- Μύθος.
* * *
* - ΣΤΗ δουλειά μας έδωσαν το δώρο Χριστουγέννων. Σε εμένα έτυχε ένα lego πειρατής…
Ζ.

Κίτρινο στο δείλι
* ΚΑΘΩΣ βράδιαζε εκεί στη λεωφόρο στα όρια της πόλης, εμπνεύστηκε η Λαρισαία Μ. Α. δεν θέλει και πολύ…
Τα φώτα των αυτοκινήτων σα να είχαν κλέψει το κίτρινο τ΄ ουρανού χθες το δείλι.
Παράξενο κίτρινο, το λέω εγώ που βαδίζω χρόνια και χρόνια πάνω στον ίδιο δρόμο.
Μάλλον δεν του το έκλεψαν, απλά τα σπλαχνίστηκε, τους το χάρισε, για καλή τους πορεία, για όπου κι αν πάνε κι απ΄ όπου κι αν προέρχονται.
Ζ.

Και υγιής
* - ΧΡΟΝΙΑ πολλά Καλές Γιορτές κι εύχομαι ο καινούργιος χρόνος να είναι πάντα υγιής…
Με ειλικρινείς ευχές ο Λαρισαίος από τηλεοράσεως. Ε, υπερβολές… Όλο και κάποια ιωσούλα, θα την περάσει ο καημένος.
Ζ.

Αμοιβαία
* Η εκτίμηση στον απόηχο της επίσκεψης Ερντογάν. Η οποία κρίθηκε επιτυχής και μόνο που δεν υπήρξαν παρατράγουδα με τον ανήσυχο γείτονα. Θετική η αποτίμηση κι από τις δύο όχθες του Αιγαίου.
- Επικοινωνιακά πήγε καζάν-καζάν, ελληνιστί γουίν-γουίν…
Ο Λαρισαίος έκανε και επίδειξη γλωσσομάθειας.
- Επί της ουσίας, όμως, σε σχέση με τα θέματα που προωθήθηκαν, μάλλον γιαβάς-γιαβάς, με το μαλακό αγάλι-αγάλι… Γκελ- γκελ καϊκτσή… (Έριξε και μια νότα για το τέλος.)
Ζ.

Το γούρι
* ΕΙΧΑΝ τα θεματάκια τους οι νεαρές Λαρισαίες, στην τρέχουσα περίοδο.
- Κάθε χρόνο παίρνω γούρι κι αυτό εν τέλει γίνεται αγγούρι.
* * *
* - ΚΑΠΟΤΕ φοβόμουν το σκοτάδι, τώρα όταν κοιτάζω τον λογαριασμό του ρεύματος φοβάμαι το φως.
* * *
* - ΤΑ πέτυχες τα μελομακάρονα, καλέ;
- Ένα μου ξέφυγε.
Ζ.

Οπωσδήποτε…
* ΤΗ βεβαιότητα ότι θα πετύχουν τα νέα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής που θεσπίζει η κυβέρνηση εξέφρασαν σήμερα οι μεγαλογιατροί της χώρας, όπως κοάζει το Βατράχι. «Ναι, οπωσδήποτε, σίγουρα, έτσι είναι» δήλωσε κλαίγοντας με αναφιλητά από τα γέλια γνωστός μεγαλογιατρός του κέντρου της Αθήνας, ακούγοντας για χιλιοστή φορά τη φράση ‘’πάταξη της φοροδιαφυγής’’ από ελληνική κυβέρνηση.
* * *
* ΠΑΡΟΜΟΙΑ αντίδραση είχαν και οι δικηγόροι της χώρας, που πνίγηκαν πίνοντας τον καφέ τους στο άκουσμα της φράσης, ενώ εκπρόσωποι άλλων επαγγελμάτων όπως οι υδραυλικοί, οι μηχανικοί αυτοκινήτων και οι ηλεκτρολόγοι, παραδέχτηκαν ότι κάτι τους θυμίζει η λέξη ‘’απόδειξη’’, αλλά δεν ήταν σίγουροι. Δηλώσεις, τέλος, έκαναν και οι οδηγοί ταξί, οι οποίοι αντιδρούν στα νέα μέτρα λέγοντας ότι καλύτερα η κυβέρνηση να τους υποχρέωνε να χρησιμοποιούν το φλας παρά το POS.
Ζ.

 

-------------

MAMAK_OPLA2.jpg

*ΔΕΝ συγκαταλέγεται μεταξύ των βαρβάρων ο Θαν. Μαμάκος, ίσα-ίσα, στης Αγιαβαρβάρας όμως ο νέος δήμαρχος παρατηρούσε, διαρκώς και εμβριθώς, τα βαρέα όπλα. Τι νομίζει άραγε ότι θα χρειαστεί ξεκινώντας σε είκοσι μέρες…
Ζ.

MAMAK_OPLA1.jpg

 

 

MORAS_KAFES_ZAOUTS.jpg

*ΑΦΟΥ η «Συμπαράταξη» έχασε και εξέλεξε λιγότερους, ο Βαγγ. Μόρας κι ο Θοδ. Καφφές δεν θα μετέχουν στο νέο δημοτικό συμβούλιο. Πλαισιώνουν τον Γ. Ζαούσο, ο οποίος θα βρεθεί σ’ αυτό, ως α’ επιλαχών, όταν αποσυρθεί ο Απ. Καλογιάννης.
Ζ.

 

 

MIXANOKINHTH.jpg

* ΤΟ νέο φορολογικό νομοσχέδιο ψηφίστηκε παρά τις αντιδράσεις και τις διαμαρτυρίες. Οι επαγγελματίες αυτοκινητιστές που πρώτοι τράβηξαν χειρόφρενο μπαίνοντας μπροστά στις διαμαρτυρίες, δεν βλέπουν με αισιοδοξία το μέλλον. Ήδη εδώ και χρόνια το μεροκάματό τους είναι ψίχουλα, τα νέα μέτρα θα αποτελειώσουν τον κλάδο εκτιμούν πολλοί που σκέφτονται ακόμη και να εγκαταλείψουν το επάγγελμα…
Ν.Π.

 

 

 

SKYLIA1.jpg

* ΠΙΣΤΟΙ φίλοι και στα δύσκολα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass