ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 13 Ιαν 2024 16:46
*- ΜΟΝΟ, γιατρέ, μη χρειαστεί Εντατική η Θεσσαλία, θα μπορούσε να λέει ο Κ. Αγοραστός στον Απ. Κομνό, επί χρόνια στενό του συνεργάτη. Ζ. *- ΜΟΝΟ, γιατρέ, μη χρειαστεί Εντατική η Θεσσαλία, θα μπορούσε να λέει ο Κ. Αγοραστός στον Απ. Κομνό, επί χρόνια στενό του συνεργάτη. Ζ.

Με 29…
* ΘΑ έρθει κι ο Φεβρουάριος, που φέτος θα είναι μακρύς, είθε και χειμωνιάτικος, θα έχει 29 μέρες ο φετινός.

Κι άλλες 29 νύχτες φυσικά. Δίσεκτη χρονιά το ‘24, που, όμως, όλως παραδόξως δεν ξεκίνησε με γκρίνιες και ανησυχία. Ίσως διότι και πόσο χειρότερα να πάει…
***
* ΚΙΝΕΙΤΑΙ με πλάνο ο νεαρός Λαρισαίος.
- Άρχισα να βάζω στόχους για το 2024. Αύριο θα πάω να αγοράσω και βελάκια.
Ζ.

Μασκοφόρος
* ΦΟΥΛ κορονοϊός πάλι τριγύρω κι ένα σωρό άλλα μαζί, ανησυχία και μέτρα προστασίας από αρκετούς. Δεν λείπουν κι οι υπερβολικοί, με τη Λαρισαία να γνωματεύει.
- Το να φοράει κάποιος μάσκα όταν είναι μόνος του στο αυτοκίνητο, τον βοηθάει μόνο αν το έχει κλέψει.
Ζ.

Αντιστέκονται
* - ΕΝΩ στην Κυβέρνηση ασχολούνται με τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών, και η κοινή γνώμη επίσης, την ίδια ώρα περνούν, απ’ το παράθυρο κιόλας, τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια…
Έτσι ετέθη το θέμα στην παρέα των Λαρισαίων.
- Ξεσηκώθηκαν, όμως, οι φοιτητικοί σύλλογοι, φωνάζουν δυνατά και στη Λάρισα.
- Και το Εργατικό Κέντρο κι ο Γιάννης Σκόκας στο πλευρό τους, αναμενόμενο…
- Κι ο Μιχ. Τζιατζιάς, όμως, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Λάρισας στη διαδήλωση, ζητώντας «ενίσχυση της δημόσιας Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης»… Ενώ «αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία» διεκδικεί κι ο Σύλλογος Δασκάλων με τον Δημ. Παπαποστόλου, λέγοντας «όχι στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια». Δεν είναι τίποτε κομμουνισταί αυτοί, σωστά;
Ζ.

Συνεχίζοντας
* «Ο Δήμος Λαρισαίων διαθέτει εξαιρετικές υποδομές, αναφορικά με τους Παιδικούς Σταθμούς, γεγονός που καθιστά τη Λάρισα πρωτοπόρα σε αυτόν τον τομέα». Δημόσια τοποθέτηση με νόημα από τον Θαν. Μαμάκο δείχνει τον τρόπο που θα πολιτευτεί. «Δική μας δέσμευση είναι να διατηρήσουμε αυτό το υψηλό επίπεδο και με μεγάλη διάθεση προσφοράς θα προστρέχουμε σε κάθε ανάγκη που παρουσιάζεται, καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς», τόνισε ο νέος Δήμαρχος, συνεχίζοντας από κει που παρέλαβε από τον προκάτοχό του, όπως κι εκείνος από τον δικό του αντίστοιχα κ.ο.κ. Είναι να μη χαμογελά η παρούσα στην εκδήλωση Σταυρούλα Μπαξεβάνου, διευθύντρια τόσα χρόνια, η ψυχή των δημοτικών Παιδικών Σταθμών;
Ζ.
Κλιμάκωση
* ΟΤΙ στοχεύουν «σε αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή» είπαν οι ΗΠΑ κι η Βρετανία. Και βομβάρδισαν την Υεμένη για να προστατεύσουν τη ναυσιπλοΐα τους στην Ερυθρά Θάλασσα. «Θα κλιμακώσουμε τις επιθέσεις», προειδοποιούν, επικαλούμενοι ότι βρίσκονται «σε νόμιμη άμυνα». Και αεροσκάφη ανεφοδιασμού χρησιμοποίησαν οι Άγγλοι για τα βομβαρδιστικά τους, τα οποία φθάνουν από τόσο μακριά, οι Αμερικανοί δεν ανέφεραν κάτι σχετικό, ίσως επειδή έχουν τα αεροπλανοφόρα τους κοντά, αλλά όχι μόνο αυτά. Είναι να μην ανησυχεί όλη η γειτονιά; Από την άλλη, οι μεγάλες ενεργειακές και εφοπλιστικές εταιρείες χαιρέτισαν λέει τις επιθέσεις, δικά τους δεν είναι τα αεροπλάνα, όχι βέβαια, άλλες εταιρείες τα κατασκευάζουν.
Ζ.

Σκοπιμότητες
* «ΜΕ την πρώτη βροχή, με την πρώτη φουρτούνα, όλοι γράφουν «βομβαρδισμένα» τα παράλια. Δεν ξέρω ποια η λογική, ίσως να συμφέρει κάποιους γιατί πέφτει χρήμα αδέσποτο, ζεστό και ανεξέλεγκτο. Ωστόσο, προκαλείται μεγάλο κακό στον τόπο μας». Εξεμάνη ο Γρηγόρης Καλαγιάς από τη Βελίκα με τις σχετικές αναρτήσεις και προσθέτει: «Τόσα χρόνια δίνονται πολλά εκατομμύρια για δήθεν αποκαταστάσεις. Ποιο το αποτέλεσμα; Μην τρομοκρατείτε τον κόσμο γράφοντας ανακρίβειες. Καταντήσατε την περιοχή μας νεκροταφείο. Στους Πόρους και στον Πλαταμώνα δεν βρέχει ποτέ; Με 8 μποφόρ η νέα ανάπλαση σκεπάστηκε από τη φουσκοθαλασσιά. Σκεφτείτε τι θα γίνει με 10 μποφόρ και ανατολικό άνεμο. Δυστυχώς, όλα τα λεφτά ρίχνονται για έργα στον αιγιαλό για να τα παίρνει η θάλασσα, αντί να δοθούν για να ολοκληρώσουν τα πολεοδομικά σχέδια. Συμφέρει τελικά το μπάχαλο...» καταλήγει.
Με την ευκαιρία, να διευκρινιστεί ότι ο Γρ. Καλαγιάς δεν μετέχει στο νέο Περιφερειακό Συμβούλιο, αν και πρώτος σε σταυρούς στο ψηφοδέλτιο «Ενωμένοι Θεσσαλοί», διότι τη θέση της Λάρισας κατέλαβε η επικεφαλής του Συνδυασμού Ελ. Τζανακούλη.

Το βραχιολάκι
* ΤΑ συζητούσαν και προσπαθούσαν να τα εμπεδώσουν οι νεαροί Λαρισαίοι.
- Αν σε πιάσει μια φορά να την απατάς, θα το ξανακάνει. Δεν αλλάζει ο άνθρωπος.
***
* - Η γυναίκα μου έχει να μου μιλήσει τρεις μέρες…
- Τα μάτια σου δεκατέσσερα. Δεν βρίσκονται εύκολα σήμερα τέτοιες γυναίκες.
***
* - ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ το βραχιολάκι για κατ’ οίκον έκτιση της ποινής. Οι παντρεμένοι το γνωρίζουν ως βέρα.
Ζ.

Άλλοι καιροί
* ΜΕΓΑΛΗ γιορτή του Άι Γιαννιού και στη Λάρισα το 1938. Χαρακτηριστικό το δημοσίευμα της «Ελευθερίας» που ανασύρει ο φωτοθηκάριος Γ. Γρ.: Πρωτοβουλία τοῦ ‘Εμποροβιομηχανικού Συλλόγου, τῆς Ομοσπονδίας Επαγγελματιών καὶ τοῦ Εργατικού Κέντρου Λαρίσης θὰ τελεσθῇ τὴν 11 30 π.μ. σήμερον εἰς τὸν Μητροπολιτικόν Ναόν Δοξολογία ἐπὶ τῇ ὀνομαστική εορτή τοῦ Μεγάλου μας Εθνικού Κυβερνήτου κ. Ιωάννου Μεταξά. Την Δοξολογίαν θὰ ἐπιτελέσῃ ὁ πανοσιολογιώτατος Πρωτοσύγγελος κ. Μαυρόπουλος βοηθούμενος ὑφ’ όλοκλήρου τοῦ ιεροῦ κλήρου τῆς πόλεως.
Εκλήθησαν δὲ νὰ παραστούν κατ’ αὐτὴν ὁ νομάρχης κ. Πολυχρονιάδης, ὁ σωματάρχης κ. Σερμακέζης, ὁ δήμαρχος κ. Αστεριάδης, ὁ μέραρχος κ. Μπάκος καὶ ἅπασαι οι πολιτικαί, στρατιωτικαὶ καὶ δικαστικαὶ Αρχαὶ, ὡς καὶ τὰ προεδρεία τῶν ἐπιστημονικών, επαγγελματικών, εμπορικών, βιομηχανικῶν καὶ ἐργατοϋπαλληλικών ὀργανώσεων καὶ σύμπας ο Λαός τῆς πόλεως.
***
* ΜΕΤΑ τὸ πέρας της Δοξολογίας τὰ τρία ως άνω Σωματεία θὰ δεξιωθοῦν εἰς τήν Λαρισαϊκὴν Λέσχην τας αρχάς καὶ τὸν λαόν, ὁ δὲ πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιῶν κ. Κ. Ταμπασούλης θὰ ὁμιλήσῃ δι’ ὀλίγων μεθ᾽ ὁ θὰ συνταχθῆ ευχετήριον τηλεγράφημα πρὸς τὸν ἑορτάζοντα Πρωθυπουργὸν.
Τὰ ᾿Εργοστάσια καὶ τὰ Καταστήματα τῆς πόλεώς μας θα ἀργήσουν ἀπὸ τῆς 10 π.μ. μέχρι πέρατος της δοξολογίας. Επὶ τῇ σημερινή εορτἡ τοῦ κ. Πρωθυπουργοῦ σωρεία ευχετηρίων τηλεγραφημάτων θα σταλῆ ἀπὸ μέρους τῶν Συλλόγων καὶ Σωματείων τῆς πόλεως.
***
* ΚΑΘΕ χρόνο τότε τα ίδια. Γράφει ο «Κήρυξ», το 1940: Μεγαλοπρεπής θὰ εἶναι θα σημερινός πανηγυρισμός ἐπὶ τῇ ὁνομαστική Εορτῇ τοῦ Εθνικού μας Κυβερνήτου. Ο Λαός τῆς Λαρίσης, προσερχόμενος εἰς τὸν Μητροπολιτικών μας Ναόν, θὰ ἀναπέμψη ειλικρινεῖς εὐχὰς ὑπὲρ μακροημερεύσεως Εκείνου, ὁ ὁποῖος διέθεσεν όλας τὰς δυνάμεις Του ὑπὲρ τοῦ μεγαλείου τῆς Πατρίδος μας καὶ τῆς εὐημερίας τῶν Ελλήνων. (Ενδιαφέροντα τα κεφαλαία γράμματα στις μεταξικές αναφορές).
***
* ΑΛΛΟΙ καιροί τότε, ο «Κήρυξ» το 1938: Την 9ην π.μ. τῆς χθὲς καὶ κατόπιν πολυώρου καθυστερήσεως εἰς τὸ ἐξωτερικὸν λόγω τῆς ἐπικρατούσης κακοκαιρίας, διῆλθεν ἐκ τοῦ σιδηροδρομικοῦ σταθμοῦ τῆς πόλεώς μας ή έκτακτος άμαξοστοιχία ή φέρουσα την Α.Β.Υ. τον Διάδοχον Παύλον, τὴν Α.Β.Υ. τὴν μνηστήν του Φρειδερίκην τοῦ ᾿Αννοβέρου καὶ τοὺς ὑψηλούς γονείς της.
Εἰς τὸν σιδηροδρομικόν σταθμὸν κατῆλθον ἵνα ὑποδεχθοῦν τοὺς ὑψηλούς πρίγκηπας, ο νομάρχης κ. Πολυχρονιάδης, οι στρατηγοί-διοικηταὶ Σώματος καὶ Μεραρχίας κ. Σερμακέζης καὶ Μπάκος, ο δήμαρχος κ. Αστεριάδης καὶ ἄλλοι επίσημοι.
Λόγῳ τοῦ ταξειδίου το οποῖον διεξήχθη με τόσην καθυστέρησιν οι υψηλοί επίσημοι δὲν ἐξῆλθον τῆς ἁμαξοστοιχίας καὶ οὕτω δὲν ἡδυνήθησαν να υποβάλουν εἰς αὐτοὺς τὰ σέβη των αἱ αρχαὶ τῆς πόλεώς μας. Η αμαξοστοιχία παρέμεινεν εἰς τὸν σταθμόν μας περὶ τὰ 10’. (Τζάμπα ο κόπος και το κρύο που μάζεψαν…).
Ζ.

Να ενημερωθεί
* ΠΑΝΤΑ με όρεξη, ποικιλοτρόπως, τα φαγανά παιδιά της Λάρισας.
- Δεν καταλαβαίνω γιατί κάθε φορά που συμβαίνει κάτι στον Ιησού, εγώ παίρνω πέντε κιλά…
***
* - ΠΡΕΠΕΙ κάπως να πληροφορηθεί και το στομάχι μου ότι έχουμε ξεκινήσει δίαιτα.
***
* - ΤΙ ζητάω δηλαδή… Μια γυναίκα να μου χαϊδεύει την κοιλιά και να λέει «Τι θα φάει σήμερα ο πεινάλας μου;».
Ζ.

Αντρίκια
* ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΑ μαθήματα μόνο για άντρες, με σκοπό την αυτοβελτίωση.
Σημείωση: Λόγω της πολυπλοκότητας και του επιπέδου δυσκολίας των μαθημάτων, ο αριθμός των συμμετεχόντων θα είναι περιορισμένος.
Θέμα 1: Πώς να γεμίζετε παγοκύστες. Βήμα - βήμα με παρουσίαση slides.
2: Χαρτιά τουαλέτας. Φυτρώνουν μόνα τους ή χρειάζονται αλλαγή; Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης.
3: Διαφορές μεταξύ του καλαθιού για τα άπλυτα και του πατώματος. Φωτογραφίες και επεξηγηματικά γραφήματα.
4: Πιάτα και μαχαιροπήρουνα: Μπορούν να σηκωθούν και να πετάξουν μόνα τους στον νεροχύτη; Παραδείγματα σε βίντεο.
***
* ΘΕΜΑ 5: Απώλεια ταυτότητας όταν χάνεις το TV control από το έτερό σου ήμισυ. Υποστηρικτική τηλεφωνική γραμμή και ψυχανάλυση.
6: Μαθαίνοντας πώς να βρίσκεις πράγματα, αρχίζοντας με το να ψάχνεις στο σωστό μέρος, αντί να κάνεις το σπίτι άνω κάτω ενώ ουρλιάζεις. Ανοιχτή συζήτηση.
7: Υγεία. Η αγορά λουλουδιών δεν είναι επώδυνη για την υγεία σας. Γραφικά και ηχητικά παραδείγματα.
8: Οι αληθινοί άντρες ζητάνε οδηγίες όταν χάνονται. Αληθινές μαρτυρίες.
***
* ΘΕΜΑ 9: Είναι γενετικά δυνατόν να κάτσεις αμίλητος ενώ αυτή παρκάρει; Προσομοίωση οδήγησης.
10: Μάθημα ζωής. Οι βασικές διαφορές ανάμεσα στη μητέρα και τη σύζυγο. Συζήτηση μέσω διαδικτύου και αυτοσχεδιασμοί.
11: Πώς να γίνεις η ιδανική παρέα για τα ψώνια. Ασκήσεις χαλάρωσης, διαλογισμού και τεχνικές αναπνοής.
12: Πώς να πολεμήσεις την εγκεφαλική ατροφία. Ώστε να θυμάσαι γενέθλια, επετείους, άλλες σημαντικές ημερομηνίες και να τηλεφωνείς όταν πρόκειται να αργήσεις.
Ζ.
Μόνο δικοί τους
* ΕΓΙΝΕ και η διυπουργική της Καρδίτσας για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας, με πεντέξι υπουργούς και πολλαπλάσιες ανακοινώσεις και υποσχέσεις, με αυτοδιοικητικούς όλων των αποχρώσεων που προσκλήθηκαν στη συνάντηση, αλλά μονόχρωμη σε επίπεδο βουλευτών, μόνο οι της ΝΔ ήταν καλεσμένοι, μόνο οι γαλάζιοι. Για να μην υπάρξει γκρίνια και χαλάσει η εικόνα που φιλοτεχνείται; Για να προστατευτεί το κατόπιν ενεργειών μου, σε όσα τυχόν γίνουν; Αντέδρασε εντόνως η Λίτσα Λιακούλη απ’ το ΠΑΣΟΚ, μιλώντας για «θεσμική ντροπή», εκτιμώντας ότι στην Κυβέρνηση «δεν θέλουν να ακούσουν». Δεν ίδρωσε και τ’ αυτί κανενός…
Ζ.

Εύρετρα
* ΕΝΑ βράδυ σ’ ένα κλαμπ, εκεί που φούντωνε το κέφι, κάποιος αντιλαμβάνεται ότι έχασε το πορτοφόλι του. Ανεβαίνει, λοιπόν, γεμάτος αγωνία στη σκηνή, πιάνει το μικρόφωνο και παρακαλά τους θαμώνες:
«Παιδιά, κατά τη διάρκεια της βραδιάς, εδώ μέσα έχασα το πορτοφόλι μου με χίλια ευρώ μέσα. Προσφέρω τα πενήντα σε αυτόν που θα μου το επιστρέψει». Ακούγεται μια φωνή από το βάθος της αίθουσας: «Εγώ προσφέρω εκατόν πενήντα…». Κι ένας άλλος από την μπροστινή σειρά τραπεζιών: «Εγώ προσφέρω τα μισά, σε όποιον μου το φέρει».
Ζ.

 

--------

 

KALAMAKI.jpg

* ΤΟ χαμόγελο του Καλαμακιώτη Δημήτρη Σοφολόγη να μαρτυρά ότι βρέθηκε λύση για τα πλημμυρισμένα χωράφια στην πρώην λίμνη Κάρλα; Μάλλον όχι αν κρίνουμε από την απόγνωση στο βλέμμα τού -επίσης από το Καλαμάκι καταγόμενου- Γιώργου Καρανίκα…
ΘΑ.

 

MPATARIES.jpg

* ΟΤΑΝ η ανακύκλωση μπαταριών γίνεται με το βλέμμα του φωτογράφου καλειδοσκόπιο.
ΘΑ.

 

TLOUPAS.jpg* ΑΠΟ το χθεσινό πρωτοσέλιδο της «Καθημερινής» σχετικά με το ντοκιμαντέρ για τον Λαρισαίο φωτογράφο Τάκη Τλούπα, «τον αγωνιώδη καταγραφέα μιας πραγματικότητας που με τα χρόνια εξέλιπε…». (Με τη γνωστή φωτογραφία της Κεντρικής πλατείας της Λάρισας το 1950).
Ζ.

 

GAMOS.jpg

* ΣΤΟ «Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα», μέχρι κι ο σκύλος ξεκαρδίζεται.
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass