ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 08 Φεβ 2024 17:11
* ΜΑΕΣΤΡΟΣ αποδείχθηκε στις εκλογές ο δήμαρχος Θαν. Μαμάκος, άρα με τον μαέστρο Γιώργο Μηνά μαζί με την κόρη και τα εγγόνια του. Ζ. * ΜΑΕΣΤΡΟΣ αποδείχθηκε στις εκλογές ο δήμαρχος Θαν. Μαμάκος, άρα με τον μαέστρο Γιώργο Μηνά μαζί με την κόρη και τα εγγόνια του. Ζ.

Θα τα καταφέρει
* ΘΑ το παλέψει ο καιρός δυο τρεις μέρες ακόμα, δεν είναι και τόσο εύκολο Φλεβάρη μήνα, όμως την Κυριακή, λέει, η θερμοκρασία θα ξεπεράσει με άνεση τους 20 βαθμούς. Αλήθεια, κάποιοι στη Λάρισα ετοιμάζονται για μπάνιο, για να κάνουν τους τολμηρούς, έστω για ηλιοθεραπεία παραθαλασσίως.

Ζ.
Να ‘χαμε να λέγαμε
* ΔΙΑΛΟΓΟΣ, αλλά με ανοιχτούς δρόμους, λέει ο Κυρ. Μητσοτάκης. Κι αν γυρίσουν οι αγρότες και σπίτι του ακόμα καλύτερα, θα έχουν να τους πουν ακόμα περισσότερα. Λόγια, γιατί από πράξεις.... Ό,τι έδωσε, το έδωσε, επιμένει η Κυβέρνηση. Κι αυτά υπό την πίεση των κινητοποιήσεων, που δεν έγιναν ακόμη μπλόκα, δεν έκλεισαν δρόμοι. Αλλιώς, πες μου να σου πω κι εγώ, να ‘χαμε να λέγαμε να σου πει ο Αυγενάκης τα γνωστά κι ο Χατζηδάκης μετά για το ελικόπτερο, που δεν θα πετάει λεφτά. Τέτοια ακούνε και μαρσάρουν…
Ζ.
Στριμωγμένοι
* ΝΑ εκτονώσει την ένταση και να μη βρεθούν σε «πολεμική» κατάσταση οι αγρότες με την Κυβέρνηση θα επιχειρήσει το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς το συγκεκριμένο κοινωνικό μέτωπο αποτελεί «εφιάλτη» του Κυριάκου Μητσοτάκη, σημειώνει το «matrix24.gr». Αυτό δεν αφορά μόνο το ότι ο αγροτικός κόσμος ψήφισε κατά 48% τη ΝΔ στις πρόσφατες εκλογές, αλλά και πως ο Πρωθυπουργός έχει καταστήσει σαφές σε όλους τους συνομιλητές του ότι αν «χαθούν» οι αγρότες από την οικονομική εξίσωση, τότε τα πράγματα θα είναι άσχημα σε όλα τα επίπεδα. Με άλλα λόγια, πέραν της πολιτικής αριθμητικής και της παραδοχής ότι όποιος «μαυρίζεται» από τους αγρότες χάνει τη διακυβέρνηση, υπάρχει και η αριθμητική της οικονομίας, που αποτελεί «συναγερμό» για το μέλλον.
***
* ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ, λοιπόν, τρόπους εκτόνωσης της έντασης, ο Πρωθυπουργός έχει γίνει αποδέκτης εισηγήσεων να «θυσιάσει» τον υπουργό Λευτ. Αυγενάκη, ως μία προσπάθεια να δείξει στους αγρότες ότι εννοεί όσα λέει. «Δεν έχει καν ζητήσει μία συγγνώμη που τους έλεγε κομματικά υποκινούμενους με αλλοπρόσαλλα αιτήματα», τονίζει στενός συνεργάτης του Κυρ. Μητσοτάκη.
***
* ΣΗΜΕΙΩΤΕΟΝ ότι το ενδεχόμενο σύγκρουσης των ΜΑΤ με τους αγρότες είναι κάτι που στην Κυβέρνηση θέλουν να αποφύγουν πάση θυσία. Όχι μόνο διότι ο Κυρ. Μητσοτάκης γνωρίζει πως θα μείνει στην Ιστορία ως «ο Πρωθυπουργός που έδειρε τους αγρότες» -όπως ακριβώς όλοι θυμούνται ότι επί Σημίτη ξεφούσκωσαν τα λάστιχα των τρακτέρ-, αλλά και επειδή είναι σαφές ότι η αγροτιά αντιμετωπίζει σοβαρά και υπαρξιακού τύπου προβλήματα. Κι έτσι μπορεί η ανάφλεξη που θα δημιουργηθεί και τα γενικευμένα επεισόδια να ξεφύγουν από τον όποιον έλεγχο.
Ζ.
Εν καιρώ
* ΜΕ τη σχετική αφίσα, στην οποία κυριαρχεί το πρόσωπο του προέδρου, Στ. Κασσελάκη, η Νομαρχιακή του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε τη διεξαγωγή του αναπτυξιακού προ-συνεδρίου του κόμματος την ερχόμενη Κυριακή, στις 11 π.μ., στη Δημοτική Πινακοθήκη. «Το πρόγραμμα και οι λεπτομέρειες του Συνεδρίου θα ακολουθήσουν με νεότερη ανακοίνωση», σημειώνουν κι είναι ήδη Πέμπτη σήμερα. Θα ενημερώσουν, εφόσον ενημερωθούν κι εκείνοι. Αν ο Πρόεδρος δεν επιλέξει την αγαπημένη του «αδιαμεσολάβητη σχέση», όπως τη λέει, με τον λαό του.
Ζ.
Βαθύ ντεκολτέ
* ΤΑ προβλήματά τους ανέφεραν οι νεαρές Λαρισαίες.
- Φοράς βαθύ ντεκολτέ, σκύβεις ελαφρά μπροστά και μιλάς σε άντρα. Άστο, δεν σ’ ακούει…
***
* - ΑΝΤΕ μπας και χιονίσει, να δούμε τελικά πόσο είναι οι είκοσι πόντοι.
***
* - ΕΧΩ πιει απόψε, μπορείς να με εκμεταλλευτείς αγόρι μου.
- Ωραία, πλήρωσε εσύ τα ποτά τότε.
Ζ.
Έχει διαφορά
* «ΑΝΤΙ να ζητήσει συγγνώμη, μας κουνάει και το δάχτυλο», επέκρινε τον πρώην δήμαρχο, Απ. Καλογιάννη, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Αχ. Κέλλας, ανταπαντώντας για λογαριασμό του δημάρχου, Θαν. Μαμάκου.
- Μα τι δάχτυλο λέει, σχολίαζαν χθες σε παρέα Λαρισαίων. Σ’ αυτήν την περίπτωση, άμα βρήκαν έλλειμμα 20 εκατομμυρίων στον Δήμο, όπως είχαν καταγγείλει την προηγούμενη ημέρα, έπρεπε να προτείνουν στον Καλογιάννη να προτάξει τους καρπούς του για τα περαιτέρω.
- Σωστά, ξεμπλέκει κανείς από τέτοια πράγματα με μια συγγνώμη;
***
* ΟΠΩΣ είχε γραφεί και χθες, ήταν προσεκτικός προχθές στις διατυπώσεις του ο Θαν. Μαμάκος, τυγχάνει άλλωστε και δικηγόρος. Επιπλέον χθες, «σαν να τα μάζεψαν» στην ανταπάντηση, επικεντρώνοντας σε «εικονικό προϋπολογισμό», που δεν συμπεριλαμβάνει όλα όσα κατά τη γνώμη τους θα έπρεπε και σε «δημιουργική λογιστική», καθώς θεωρούν ότι το πλεόνασμα που παρέλαβαν από τους προκατόχους τους δεν είναι 17,4 εκατομμύρια που λένε εκείνοι, αλλά μόνο 270 ευρώ που μετρούν αυτοί. Τεράστια η διαφορά από την αρχική καταγγελία για «έλλειμμα στο δημοτικό ταμείο», που άφηνε να εννοηθεί ότι «έφαγαν 20 εκατομμύρια».
***
* Η αντιπαράθεση σ’ αυτό το επίπεδο είναι συνήθης και αποδεκτή. Ο ένας να λέει ότι βρήκε άδεια ταμεία και το κλασικό περί καμένης γης κι ο άλλος να επιμένει ότι του αφήνει μεγάλη προίκα από τη δική του διαχείριση. Έχει τεράστια διαφορά να συζητείται πόσο συνετή ήταν αυτή η διαχείριση από το αν ήταν χρηστή.
***
* ΑΛΛΑ κι ο Απ. Καλογιάννης αντέδρασε με εκνευρισμό. Απειλώντας ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη, μηνύοντας τον διάδοχό του. Ενώ ξέρει καλά ότι θέματα πολιτικής αντιπαράθεσης δεν λύνονται στα δικαστήρια. Άλλωστε, κι ο ίδιος είχε βρεθεί θύμα δικαστικών διώξεων από αντιπάλους του στη διάρκεια της θητείας του, οι οποίοι είχαν απολέσει επίσης την ψυχραιμία τους. Και ουδέν συνέβη τελικά, μόνο ταλαιπωρία και οι σχέσεις συμπολίτευσης-αντιπολίτευσης να ταξιδεύουν στον Βόρειο Πόλο, ήτοι πολύ μακριά από τη Λάρισα και τις ανάγκες της.
Ζ.
Τσιατσάλνα τις
* - ΤΟ ‘λεγα εγώ, να μην πάει το Στρατηγείο στη Λάρισα…
Ο Μ.Δ. ανάρτησε κι αυτός το σκίτσο με τη φρεγάτα και την υποτιθέμενη διαταγή: «Κάντι ιπίθισ’ σ’ αφνοί τς Χούθ’ι, μι πιραύλ’ι αέρους ιδάφους, στ’ς τέσσερ’ς του μισμέρ’ι».
***
* ΕΝΤΑΞΕΙ, θα υπάρχουν διερμηνείς, θα γίνεται και αποκρυπτογράφηση των εντολών, όμως ο Ζ.Α. πολύ αμφιβάλλει για το τι θα καταφέρουν οι έρμοι οι κρυπτογράφοι, αν η εντολή είναι: «Α ρα, σβαγκάνα τ’ς πεντέξ’ι πυραύλ’ι αυτοί τσ’ Χούθ’ι κι τσιατσάλνα τις ντιπ για ντιπ».
Ζ.
Σκληρό πρέσινγκ
* - Α, τώρα δεν είναι καλά που έχουν οι άλλοι την πλειοψηφία…
Ο Λαρισαίος σχολίαζε το πλήγμα που υπέστη η Κυβέρνηση, μα και η χώρα, αφού η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου υιοθέτησε το ψήφισμα των Σοσιαλιστών, Φιλελευθέρων, Πρασίνων και Αριστεράς, το οποίο κατατάσσει την Ελλάδα στην ίδια λίστα με την Ουγγαρία του Βίκτορ Όρμπαν, αναφορικά με τη λειτουργία του κράτους δικαίου και τις ατομικές ελευθερίες. Με 330 ψήφους υπέρ και 254 κατά, και 26 αποχές, το Ευρωκοινοβούλιο καταδικάζει για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, την ελευθερία του Τύπου και άλλα που αποτελούν «σοβαρές απειλές για τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα στην Ελλάδα».
***
* ΟΣΟ για το επίκαιρο ζήτημα, οι ευρωβουλευτές βλέπουν, επίσης, «έλλειψη πολιτικής αμεροληψίας στην κοινοβουλευτική έρευνα για το δυστύχημα στα Τέμπη και ανησυχούν για την άρνηση της φιλοκυβερνητικής πλειοψηφίας να διεξαγάγει έρευνα σε δύο πρώην υπουργούς Μεταφορών, όπως ζητήθηκε από την Εισαγγελία της Ε.Ε.».
Σιγά τώρα μη στάξει η ουρά του γαϊδάρου… Δεν είναι, όμως, μόνο το ηθικό μέρος, λόγω της καταδίκης, αλλά και που το Ευρωκοινοβούλιο καλεί την Κομισιόν να πιέσει, κάνοντας «πλήρη χρήση των διαθέσιμων εργαλείων για την αντιμετώπιση των παραβιάσεων των αξιών της Ε.Ε. στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης των κονδυλίων της Ε.Ε…» (Α, εδώ τα πράγματα ζορίζουν).
Ζ.
Χωρίς καφέ
* ΣΤΗΝ πρωτεύουσα του καφέ, το ζήτημα τίθεται πιο έντονα.
- Πριν τον καφέ με ενοχλούν όλα. Μετά τον καφέ, πάλι με ενοχλούν όλα, αλλά με πιο πολύ ένταση.
***
* - ΑΝ δεν πιω, καφέ έχω νεύρα.
- Κι εγώ.
- Εσύ έχεις νεύρα όλη μέρα…
- Έχω κόψει τον καφέ.
***
* - ΤΟ πρωί μιλούσα για ώρα με κάποιον που δεν πίνει καφέ. Εμφανισιακά δεν τους καταλαβαίνεις.
Ζ.
Αλλαγή
* ΕΙΧΕ γραφεί πως ο κόουτς Θαν. Μαμάκος τον είχε σηκώσει από τον πάγκο, για ζέσταμα, τον έμπειρο χαφ Κ. Καλαμπαλίκη. Λογικά αυτός θα είναι ο διάδοχος του παραιτηθέντος αντιδημάρχου και αναπληρωτή δημάρχου Δημ. Γεωργάκη. Κι όταν εκείνος κερδίσει κι αυτήν τη μάχη και επιστρέψει με το καλό στο γήπεδο, κάτι θα βρεθεί ξανά και γι’ αυτόν ώστε να αξιοποιηθεί η εμπειρία του.
Ζ.
Κόκκινο φεγγάρι
* «...ΗΞΕΡΕ ότι ήταν οι κάθετοι βράχοι και οι διαδρομές που ανέβαιναν ορειβάτες, αναρριχητές και άλλοι ανόητοι». Είναι ο Τζο Νέσμπο που γράφει, αυτοσαρκαζόμενος, καθώς κάθε φθινόπωρο ο ίδιος κατεβαίνει στην αγαπημένη του Κάλυμνο να εξασκηθεί ως φανατικός αναρριχητής βράχων. Ο διάσημος Νορβηγός συγγραφέας, μουσικός στα νιάτα του, αφήνει πάντα τη μουσική να παρεισφρήσει στα μυθιστορήματά του: «...Ας πάψουμε να λύνουμε αστυνομικές υποθέσεις. Ας τσακωνόμαστε, ας πούμε, για το ποιος είναι ο πιο υποτιμημένος ντράμερ στον κόσμο. Ο Ρίνγκο Σταρ παρεμπιπτόντως. Κι ο πιο υπερτιμημένος, ο ΚιθΜουν των The Who. Ο καλύτερος φυσικά ο Τζον Μπόναμ των Led Zeppelin».
* * *
* ΑΥΤΑ κι άλλα πολλά και διάφορα, στη «Ματωμένη Σελήνη», ένα ακόμα σκληρό αστυνομικό θρίλερ, με ήρωα τον Χάρι Χόλε φυσικά. Τον γοητευτικό και συνάμα παρακμιακό ντετέκτιβ, εντελώς ψυχρό και ταυτόχρονα άκρως συναισθηματικό, που πίνει μέχρι θανάτου, ενώ υποτίθεται ξεκίνησε και διαχείριση στη χρήση οινοπνευματωδών, όπως πάντα το φιλοσοφεί κιόλας. «Υπάρχουν πολλά που μπορούμε να τα πούμε αυτοάμυνα: τα εγκλήματα τιμής είναι αυτοάμυνα, ο φόνος από ζήλια είναι αυτοάμυνα. Οι άνθρωποι σκοτώνουν για να υπερασπιστούν την αξιοπρέπεια και τον αυτοσεβασμό τους. Εσύ ο ίδιος έχεις δει ανθρώπους να σκοτώνουν για να σωθούν από την ταπείνωση, όχι;».
* * *
* ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΣ την επιτυχημένη συνταγή, ο Τζο Νέσμπο το παρατραβάει λίγο. Και πόσους σίριαλ κίλερ δηλαδή να χωρέσει το Όσλο, ώστε να έχει δουλειά ο Χάρι Χόλε; Αυτήν τη φορά μπλέκει και με την επιστημονική φαντασία για να υφάνει τον ιστό του, όπου εγκλωβίζει τον αναγνώστη. Κι όπως πάντα, μεγάλος μάστορας στις ανατροπές, αλλά και στον καταιγιστικό ρυθμό της περιπετειώδους πλοκής. Και ως μάστορας, δίνει και ανάσες: Κάθισε πάνω στο καπό μαζί με τον Ειστάιν, άναψε τσιγάρο και συνέχισε την κουβέντα τους αποκεί που είχαν σταματήσει, ενώ η μουσική κυλούσε έξω απ’ το αμάξι, από τις δύο ανοιχτές του πόρτες: για τους άλλους, για το πού πήγαν, για τα κορίτσια που δεν κατάφεραν ποτέ να ρίξουν, για τα όνειρα που δεν εξερράγησαν, απλώς έσβησαν σαν τραγούδι που δεν κατάφερε ποτέ να ολοκληρωθεί στο μυαλό του συνθέτη, σαν ένα μακροσκελές αστείο χωρίς τελική ατάκα. Για τη ζωή που διάλεξαν, για τη ζωή που τους διάλεξε - το ίδιο και το αυτό δηλαδή, αφού, όπως είπε κι ο Αϊνστάιν, παίζεις μόνο με τα χαρτιά που σου μοιράστηκαν.
Ζ.
Το μενού
* - ΠΩΣ περάσατε χθες; Ρωτούσε η Λαρισαία τη φιλενάδα της, αδημονώντας για τα νέα.
- Τέλεια, καλέ, πήγαμε για φαγητό.
- Και τι φάγατε;
- Εγώ καρμπονάρα, αυτός χυλόπιτα.
Ζ.

---------------

 

ROMNIOS_DONTAS.jpg* ΕΧΟΝΤΑΣ διατελέσει αμφότεροι πρόεδροι του ΣΘΕΒ τις προηγούμενες δεκαετίες, ο Νίκος Ρώμνιος κι ο Απ. Δοντάς, ποτέ δεν έπαψαν να ενδιαφέρονται για την πορεία του Συνδέσμου και της επιχειρηματικότητας στην περιοχή εν γένει.
Ζ.

 

 

AGROTICA2_SKOKAS.jpg* ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ στο πλευρό των αγροτών οι εργαζόμενοι. Αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, με επικεφαλής τον πρόεδρο Γιάννη Σκόκα, παρούσα στο συλλαλητήριο της Agrotica.

 

PARKING.jpg*ΘΑ γίνει αμέσως αντιληπτό όταν οι Έλληνες πάνε στο φεγγάρι. Από το παρκάρισμα -όπου- βρω...
Ζ.

 

FOTOGRAFOS.jpg* ΣΑΦΗΣ στην εκτίμησή του ο έμπειρος Λαρισαίος φωτογράφος.
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass