ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΧΘΕΣ ΣΤΗ ΝΙΚΑΙΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ 68 ΜΠΛΟΚΩΝ

«Κατασκηνώνουν» στο Σύνταγμα, κλείνουν παραδρόμους

* Κλειστά έως τις 6 σήμερα το απόγευμα τα Τέμπη, ενώ εκπρόσωποι του μπλόκου δεν συμμετείχαν στη σύσκεψη της Νίκαιας

Δημοσίευση: 08 Φεβ 2016 0:20

Την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, με κλείσιμο εθνικών οδών και παραδρόμων αλλά και κάθοδο στην Αθήνα την ερχόμενη Παρασκευή, με διήμερη παραμονή στο Σύνταγμα, αποφάσισαν εκπρόσωποι 68 μπλόκων, που συμμετείχαν χθες στην πανελλαδική σύσκεψη αγροτών που έγινε με πρωτοβουλία του μπλόκου της Νίκαιας. Η σύσκεψη, από την οποία απουσίαζαν εκπρόσωποι του μπλόκου των Τεμπών ενώ συμμετείχαν εκπρόσωποι του μπλόκου των Μαλγάρων, έγινε με σκοπό τον συντονισμό δράσης των αγροτών σε πανελλαδικό επίπεδο προκειμένου να ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στην κυβέρνηση.

Με τον εκπρόσωπο αγροτών του μπλόκου της Νίκαιας Ευάγγελο Μπούτα να αποσαφηνίζει πως «δεν συμμετέχουμε σε επιτροπές που έχουν σκοπό να ξηλώσουν τα μπλόκα» απαντώντας έτσι αρνητικά στην πρόσκληση του υπουργού Γεωργίας Βαγγ. Αποστόλου, να συμμετάσχουν αγρότες σε συζήτηση στη Βουλή με διακομματική επιτροπή, ενώ αρνητικά επίσης απάντησαν και στο αίτημα για συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξ. Τσίπρα, με τον κ. Μπούτα να υπογραμμίζει ότι «καμία συνάντηση δεν θα γίνει αν δεν αποσυρθούν ασφαλιστικό και φορολογικό».

Από προχθές πάντως, οι αγρότες σε όλη τη χώρα κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους, κλείνοντας εθνικές οδούς, παραδρόμους και επαρχιακές οδούς για περισσότερες ώρες, όπως ήδη συμβαίνει στα Τέμπη, όπου η εθνική οδός έκλεισε ξανά για 24 ώρες και θα ανοίξει στις 6 σήμερα το απόγευμα. Για τρεις ώρες χθες βράδυ, έκλεισε στο Γερακάρι και ο δρόμος Λάρισας – Αγιάς.

ΑΙΤΗΜΑΤΑ

Η χθεσινή σύσκεψη, εκτός από τον συντονισμό αφορούσε και στη διαμόρφωση του διεκδικητικού πλαισίου, το οποίο συμφωνήθηκε να περιλαμβάνει 5 βασικά αιτήματα, με το μπλόκο της Νίκαιας, να καταθέτει «βελτιωμένη» πρόταση σε ό,τι αφορά στο φορολογικό, σε μια προσπάθεια – όπως εκτιμήθηκε – να «γεφυρωθούν» οι όποιες διαφορές μεταξύ εκπροσώπων των αγροτών, διαφορές που εντοπίζονται στο διεκδικητικό πλαίσιο.

Η σύσκεψη, που έγινε στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Κιλελέρ στη Νίκαια, ξεκίνησε με τον αντιδήμαρχο Κιλελέρ Αχ. Χατζούλη να καλωσορίζει τους εκπροσώπους των αγροτών στην πατρίδα του Μαρίνου Αντύπα και του αείμνηστου αγροτοσυνδικαλιστή Γιάν. Πατάκη.

Ο κ. Μπούτας, κεντρικός ομιλητής της σύσκεψης, αναφερόμενος στο χαρακτήρα της σύσκεψης τόνισε πως «δεν αφορά στην επίλυση των οργανωτικών θεμάτων του αγροτικού κινήματος αλλά στην ικανοποίηση των αιτημάτων επιβίωσης των αγροτών».

Ως βασικά αιτήματα, πρότεινε την απόσυρση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου και την κατάργηση του φορολογικού νομοσχεδίου για το οποίο αποσαφήνισε το ατομικό αφορολόγητο όριο να ανέρχεται στις 12.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, με κατάργηση των τεκμηρίων. Το τρίτο αίτημα αφορά στο κόστος παραγωγής (πετρέλαιο, ΦΠΑ κλπ), το τέταρτο αίτημα αφορά στην κατάργηση του φόρου στο κρασί και απόσυρση των σχεδιαζόμενων μέτρων για το τσίπουρο (διήμερα «καζάνια»), ενώ το πέμπτο αίτημα αφορά στα κόκκινα δάνεια και ειδικότερα να μην υπάρξουν κατασχέσεις εκτάσεων και σπιτιών, όπως και να διαγραφούν τα πανωτόκια.

«Αν δεν αποσύρουν φορολογικό και ασφαλιστικό δεν πάμε για συζήτηση» τόνισε ο κ. Μπούτας προσθέτοντας ότι «η Επιτροπή Εμπορίου στη Βουλή είναι αναρμόδια και δεν θα πάμε για να ακούσουμε τη συμπάθειά τους, ούτε να συζητήσουμε περί ανέμων και υδάτων».

Για να προτείνει επίσης κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, με μεγαλύτερης διάρκειας κλείσιμο εθνικών οδών και παραδρόμων όπου υπάρχει η δυνατότητα, και διήμερη, καταρχήν, συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα. «Να πάμε την Παρασκευή στην Αθήνα και να μείνουμε 2 – 3 ημέρες στο Σύνταγμα» όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Μπούτας, απευθύνοντας παράλληλα «κάλεσμα στο λαό της Αθήνας να στηρίξει τη συγκέντρωση αφού ασφαλιστικό και φορολογικό αφορούν στο σύνολο της κοινωνίας». Σημειώνεται πως στο συλλαλητήριο της Αθήνας θα μετάσχουν συμβολικά και τρακτέρ από κοντινές περιοχές, «αφού τα τρακτέρ θα μείνουν στα μπλόκα», ενώ οι εξελίξεις θα αποτιμηθούν σε επόμενη σύσκεψη.

ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ

Ακολούθησαν τοποθετήσεις αγροτών που εκπροσωπούσαν μπλόκα από Κοζάνη, Δυτ. Μακεδονία, Κουλούρα, Εβρο, Σπάρτη, Κερδύλλια, Κρυσταλλοπηγή, Κάστρο, Χαλκηδόνα, Νάουσα, Προμαχώνα, Ιστιαία, Πρέβεζα, Τρίπολη, Χαλκιδική, Μάλγαρα, Μαντούδι, Αφίδνες, Τρίκαλα, Αμφίκλεια, Αρτα, Αιτωλοακαρνανία και Λαμία. Με τους ομιλητές να υιοθετηθούν την εισήγηση προτείνοντας την ένταξη και επιμέρους αιτημάτων, ενώ από μερικούς αντιπροτάθηκε η κάθοδος στην Αθήνα να γίνει αργότερα για λόγους καλύτερης προετοιμασίας.

Με την ολοκλήρωση της σύσκεψης, σε δηλώσεις του ο κ. Μπούτας σημείωσε ότι "αγρότες από 68 μπλόκα αποφασίσαμε ομόφωνα να κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις. Από αύριο κλείνουμε όπου μπορούμε και την Παρασκευή με λεωφορεία και τρακτέρ πάμε στο Σύνταγμα και θα παραμείνουμε. Στα αιτήματα προτάσσουμε την απόσυρση του ασφαλιστικού και του φορολογικού προτείνοντας ατομικό αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ με 3.000 ευρώ επιπλέον για κάθε παιδί. Για το κόστος παραγωγής ζητάμε πετρέλαιο χωρίς φόρο και μείωση συντελεστών ΦΠΑ που σήμερα αυξάνονται, όπως και κατάργηση του φόρου στο κρασί και ανάκληση των όσων ετοιμάζουν για το τσίπουρο. Τα τρακτέρ θα παραμείνουν στα μπλόκα, δεν θα γίνει καμία συνάντηση αν δεν αποσύρουν φορολογικό και ασφαλιστικό και δεν συμμετέχουμε σε Επιτροπές που θέλουν να ξηλώσουν τα μπλόκα».

Με τον εκπρόσωπο του μπλόκου των Μαλγάρων Κώστα Ανεστίδη να σημειώνει πως ελήφθη «μια ομόφωνη απόφαση εκπροσωπώντας το 95% των μπλόκων της χώρας δεν μας χωρίζει τίποτα και αυτοί που δεν ήρθαν σήμερα θα συμφωνήσουν». Τέλος, ο εκπρόσωπος του μπλόκου του Προμαχώνα Ανέστης Κεματζόγλου σημείωσε ότι «για πρώτη φορά συμφωνήσαμε, πάμε στο Σύνταγμα, θα σκληρύνουμε τη στάση μας».

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Σήμερα το απόγευμα αναμένεται να κλείσουν εκ νέου Αργυροπούλι και Γερακάρι

Μέσω παρακαμπτηρίων η κυκλοφορία

Μέσω παρακαμπτηρίων και με πολύωρη καθυστέρηση διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων μετά την απόφαση των αγροτών να κλιμακώσουν τις αντιδράσεις τους, κλείνοντας για περισσότερες ώρες τόσο την εθνική οδό στα Τέμπη όσο και παλιές εθνικές οδούς.

Όπως είναι γνωστό τα Τέμπη θα παραμείνουν κλειστά μέχρι και τις 6 σήμερα το απόγευμα οπότε οι αγρότες θα επανεκτιμήσουν τη στάση τους ενώ από τις 4 το απόγευμα έως τις 12 σήμερα τα μεσάνυχτα αναμένεται να κλείσει ο δρόμος Λάρισας - Ελασσόνας στο ύψος του Αργυροπουλίου. Σήμερα επίσης, από τις 6.30 το απόγευμα έως τις 8.30 το βράδυ θα κλείσει ξανά ο δρόμος Λάρισας - Αγιοκάμπου στο ύψος του Γερακαρίου, όπως έγινε και χθες.

ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

Από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Θεσσαλίας ανακοινώνεται ότι σύμφωνα με απόφαση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λάρισας, λόγω αγροτικών κινητοποιήσεων στα Τέμπη, από χθες το απόγευμα και για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί, απαγορεύεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στο τμήμα του Π.Α.Θ.Ε. από τη χ/θ 365+477 (Κόμβος Γυρτώνης) μέχρι τη χ/θ 390+700 (διασταύρωση Στομίου).

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης, η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται από εναλλακτικές διαδρομές. Στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη: Όλα τα οχήματα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, φορτηγά και λεωφορεία, θα εκτρέπονται από τον Α/Κ Βελεστίνου (χ/θ 312+000) προς την Π.Ε.Ο. Βόλου - Λάρισας και στη συνέχεια: Είτε θα εισέρχονται στον ΠΑΘΕ από τον Κόμβο Πλατυκάμπου (χ/θ 351+000) και εν συνεχεία από τον Κόμβο Γυρτώνης (χ/θ 365+550) θα κατευθύνονται προς την Ε.Ο. Γυρτώνης – Αμπελώνα – Τυρνάβου – Ελασσόνας – Κοζάνης – Εγνατία Οδό και θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο Π.Α.Θ.Ε., στο ύψος του Κόμβου Κλειδί Ημαθίας (χ/θ 474+500).

Είτε μέσω της Π.Ε.Ο. Αθηνών – Θεσσαλονίκης θα κατευθύνονται στην Ε.Ο. Λάρισας– Τρικάλων – Καλαμπάκας – Γρεβενών και θα εισέρχονται στην Εγνατία Οδό.

Στην κατεύθυνση κυκλοφορίας προς Αθήνα: Τα φορτηγά μικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων και όλα τα λεωφορεία θα εκτρέπονται από τον κόμβο Κλειδί Ημαθίας (χ/θ 474+500) προς Βέροια (Εγνατία Οδό) – Κοζάνη και από εκεί:

Είτε μέσω Ε.Ο. Κοζάνης – Ελασσόνας – Τυρνάβου – Αμπελώνα – Γυρτώνης θα κινούνται έως τον ανισόπεδο κόμβο Γυρτώνης, όπου θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο Π.Α.Θ.Ε. και ακολούθως θα εξέρχονται του ΠΑΘΕ στον Κόμβο Πλατυκάμπου, θα κατευθύνονται στην Π.Ε.Ο. Λάρισας – Βόλου και θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο ΠΑΘΕ από Α/Κ Βελεστίνου.

Είτε μέσω Ε.Ο. Κοζάνης – Γρεβενών – Καλαμπάκας – Τρικάλων – Λάρισας και εν συνεχεία, θα κινούνται στην περιφερειακή οδό Λάρισας – Τρικάλων, στην Π.Ε.Ο. Λάρισας – Θεσσαλονίκης, την Π.Ε.Ο. Λάρισας – Βόλου προς κόμβο Βελεστίνου και θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο ΠΑΘΕ από Α/Κ Βελεστίνου.

Τα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα και τα φορτηγά μέχρι 3,5 τόνους που θα προέρχονται από Θεσσαλονίκη και Πιερία, θα εκτρέπονται στη διασταύρωση Στομίου (χ/θ 393+300) και μέσω της Επ.Ο. Ομολίου – Στομίου – Βελίκας – Αγιοκάμπου – Αγιάς και της Επ.Ο. Αγιάς – Λάρισας θα οδηγούνται στην Π.Ε.Ο. Λάρισας – Βόλου και θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο ΠΑΘΕ από Α/Κ Βελεστίνου.

Κατά τη διάρκεια διακοπής της κυκλοφορίας στην Επαρχιακή Οδό Λάρισας - Αγιάς, όλα τα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα και τα φορτηγά μέχρι 3,5 τόνους, που κινούνται με κατεύθυνση από Θεσσαλονίκη προς Αθήνα, θα εκτρέπονται στο ύψος του Κόμβου Κορινού (Χ/Θ 445+500 του Π.Α.Θ.Ε.) προς Άγιο Δημήτριο Ελασσόνας και θα κινούνται στην Εθνική Οδό Κατερίνης – Ελασσόνας – Τυρνάβου – Αμπελώνα – Γυρτώνης έως τον ανισόπεδο Κόμβο Γυρτώνης (Χ/Θ 390+700 του Π.Α.Θ.Ε.), όπου θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο του Π.Α.Θ.Ε.

Όλα τα φορτηγά άνω των 3,5 τόνων και τα λεωφορεία που θα προέρχονται από Κατερίνη – Πλαταμώνα, θα αναστρέφονται από τον Α/Κ Αιγάνης και εν συνεχεία, επίσης μέσω Κατερίνης, θα εκτρέπονται κατάλληλα.

"Παρακαλούμε" σημειώνεται στην ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. "τους φίλους οδηγούς, να ακολουθούν τις οδηγίες των τροχονόμων και να ενημερώνονται διαρκώς για κάθε μεταβολή των κυκλοφοριακών συνθηκών".

Διευκρινίζεται ότι σήμερα Δευτέρα θα εκδοθεί νεότερη ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. μετά και την απόφαση των αγροτών να στήσουν μπλόκα σε Αργυροπούλι και Γερκάρι.

Για κάθε πληροφορία σχετική με τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και την κίνηση των οχημάτων στο οδικό δίκτυο της Λάρισας, οι οδηγοί μπορούν να ενημερώνονται στα τηλέφωνα: 2410-683190, 2410-683169, 2410-683176, 2410-741453.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass