ΚΛΕΙΣΤΗ ΕΠ’ ΑΟΡΙΣΤΟΝ Η ΚΟΙΛΑΔΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ

«Κλείδωσαν» τα αιτήματα των αγροτών από τα Τέμπη

Δημοσίευση: 10 Φεβ 2016 0:26
Εθνική οδός και αιτήματα «κλείδωσαν» στα Τέμπη... Εθνική οδός και αιτήματα «κλείδωσαν» στα Τέμπη...

 

Την τροποποίηση του οικονομικού κριτηρίου για τον ορισμό του «επαγγελματία αγρότη» από 35% ποσοστό γεωργικού εισοδήματος στο συνολικό ατομικό εισόδημα σε 61% τουλάχιστον, τόσο για το φορολογικό, όσο και για το ασφαλιστικό ζητούν οι αγρότες των Τεμπών και των Μικροθηβών, στη διατύπωση των αιτημάτων που θέτουν στο τραπέζι του διαλόγου (όποτε αυτός γίνει) αποκλειστικά με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Ακόμη οι αγρότες των παραπάνω μπλόκων ζητούν αυτονόμηση του ΟΓΑ και αφορολόγητο όριο για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες στα 12.000 ευρώ. Στο κόστος παραγωγής ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, στην κατάργηση του ειδικού φόρου στο κρασί και στην παραμονή, του καθεστώτος των διήμερων στην απόσταξη των στέμφυλων, αιτήματα που επιβλήθηκαν κυρίως από την επαρχία Τυρνάβου, η οποία έχει δυναμική παρουσία στο μπλόκο των Τεμπών.

Το παραπάνω διεκδικητικό πλαίσιο τέθηκε προς έγκριση στη χθεσινή σύσκεψη του Προμαχώνα και σύμφωνα με τη λαρισινή αντιπροσωπεία των αγροτών εγκρίθηκε και σήμερα θα αποσταλεί στον πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς. Ακόμη οι κ. Καλογιάννης, Τσινούλης που επέστρεφαν από τον Προμαχώνα σε κάθε μπλόκο αγροτών που συναντούσαν στη Βόρεια Ελλάδα και την Πιερία συγκέντρωναν υπογραφές του πλαισίου αιτημάτων προς έγκριση. Να σημειωθεί ότι από χθες Τρίτη η κοιλάδα των Τεμπών είναι επ’ αόριστον κλειστή για τα οχήματα, μέχρι να οριστεί η συνάντηση στο Μαξίμου, ενώ για μια ακόμη φορά οι αγρότες των Τεμπών επανέλαβαν την πρόθεσή τους να μην συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο της Παρασκευής στην Αθήνα, κρίνοντας ότι αυτό έχει κομματικό χρώμα.

ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ

Στο ασφαλιστικό μεταξύ των 6 αιτημάτων κυριαρχούν τα εξής:

1. Τροποποίηση του οικονομικού κριτηρίου για τον ορισμό του «επαγγελματία αγρότη» στον Ν.3874/2010 από 35% ποσοστό γεωργικού εισοδήματος στο συνολικό ατομικό εισόδημα σε 61% τουλάχιστον .

2. Διατήρηση του ΟΓΑ σε αυτόνομο πυλώνα κύριας ασφάλισης των αγροτών.

3. Κάθετη διοικητική και οικονομική διάκριση του ΟΓΑ σε 2 ταμεία. Α) Ταμείο Ασφάλισης Αγροτών στο οποίο θα ενταχθούν οι «επαγγελματίες αγρότες» και οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ που προέκυψαν μετά την καθιέρωση της πρόσθετης ασφάλισης. Β) Ταμείο Προνοιακής Ασφάλισης στο οποίο θα ενταχθούν όλες οι υπόλοιπες κατηγορίες ασφαλισμένων σήμερα στον ΟΓΑ.

Στο φορολογικό από τα 7 σημεία το ενδιαφέρον εστιάζεται στα εξής:

1. Τροποποίηση του οικονομικού κριτηρίου για τον ορισμό του «επαγγελματία αγρότη» στον Ν.3874/2010 από 35% ποσοστό γεωργικού εισοδήματος στο συνολικό ατομικό εισόδημα σε 61% τουλάχιστον.

2. Φορολόγηση των «επαγγελματιών αγροτών» με ποσοστό 13% στο καθαρό κέρδος που προκύπτει ως λογιστικό αποτέλεσμα των βιβλίων – στοιχείων και 27,5 % προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος χωρίς καμία προσθήκη ενισχύσεων .

3. Οι διατάξεις του προσχεδίου για όποιους άλλους συντελεστές σταδιακά αυξανόμενους εφαρμόζονται στις λοιπές κατηγορίες αγροτών.

4. Ατομικό αφορολόγητο 12.000,00 ευρώ στους «επαγγελματίες αγρότες».

Όσον αφορά στο κόστος παραγωγής, τα αιτήματα έχουν ως εξής:

1. Μείωση της κιλοβατώρας του αγροτικού ρεύματος στις αγροκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις στο επίπεδο που βρίσκεται και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες ώστε να είναι ανταγωνιστικά τα προϊόντα μας. Ρύθμιση των συνολικών οφειλών προς τη ΔΕΗ σε 36 άτοκες δόσεις όπως ισχύει στο οικιακό τιμολόγιο .

2. Ανάπτυξη σύγχρονου συστήματος για μειωμένο φόρο κατανάλωσης πετρελαίου στους «επαγγελματίες αγρότες» με χρήση δεικτών κατανάλωσής του, ανά είδος καλλιέργειας και ανά στρέμμα.

3. Μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια από 23% που ισχύει σήμερα στο 13%.

4. Να απλοποιηθούν οι διαδικασίες του καθεστώτος «παράλληλης εισαγωγής φυτοπροστατευτικού προϊόντος» με εισαγωγή και εμπορία στη χώρα μας φυτοπροστατευτικών προϊόντων τα οποία είναι «πανομοιότυπα» με τα «προϊόντα αναφοράς», πιο φθηνά και της ίδιας αποτελεσματικότητας αλλά με δυνατότητα εισαγωγής και από μεμονωμένους παραγωγούς.

5. Να καταργηθεί ο ειδικός φόρος στο κρασί.

6. Να αποδίδεται ή να συμψηφίζεται με άλλες υποχρεώσεις άμεσα ο ΦΠΑ των επαγγελματιών αγροτών οι οποίοι είναι πιστωτικοί.

7. Άμεση αποζημίωση των προϊόντων που επλήγησαν από το εμπορικό εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη Ρωσία και εξασφάλιση της προώθησης των προϊόντων για τα επόμενα χρόνια.

8. Να παραμείνει ως έχει το καθεστώς των διημέρων στην απόσταξη στέμφυλων.

9. Καθορισμός των βοσκοτόπων και οριοθέτησή τους για να λυθούν τα προβλήματα στην πληρωμή των ενισχύσεων των κτηνοτρόφων.

10. Επαναφορά του συντελεστή ΦΠΑ στην πώληση ζώντων ζώων από συντελεστή 23% στο 13% διότι δημιουργούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού με τα κρέατα εισαγωγής τα οποία εισάγονται με μηδενική φορολόγηση ως ενδοκοινοτική συναλλαγή και διακινούνται στο εσωτερικό της χώρας με συντελεστή 13%.

11. Αύξηση του συντελεστή απόσβεσης του ζωικού κεφαλαίου όπως και του αντίστοιχου φυτικού πολυετούς καλλιέργειας, καθώς και πάγιων κεφαλαίων από 10% που είναι σήμερα (ΠΟΛ.1116/10.6.2015 ) στο 20%.

12. Άμεσος σχεδιασμός τεχνικών έργων για τον εμπλουτισμό των υπέργειων και υπόγειων υδατίνων πόρων στις περιοχές που απειλούνται από ερημοποίηση.

13. Ετήσιο χρονοδιάγραμμα καταβολής των ενισχύσεων – αποζημιώσεων, που θα τηρείται εκ μέρους των Οργανισμών του ΥΠΑΑΤ. (ΕΛΓΑ – ΟΠΕΚΕΠΕ)

14. Άμεση προκήρυξη των μέτρων ΠΑΑ 2014-2020 για την υλοποίηση δράσεων μείωσης του κόστους των γεωργικών εκμεταλλεύσεων.

15. Άμεση ολοκλήρωση των διαδικασιών προσδιορισμού των οριστικών ατομικών δικαιωμάτων καθώς και ολοκλήρωση της καταβολής της ενιαίας ενίσχυσης 2015.

Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass