ΝΙΚΑΙΑ-ΤΕΜΠΗ: ΔΥΟ ΜΠΛΟΚΑ, ΔΥΟ «ΓΡΑΜΜΕΣ» ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ

Συμφωνούν στο κόστος παραγωγής, διαφωνούν στο Μητρώο Αγροτών

Δημοσίευση: 11 Φεβ 2016 1:04 | Τελευταία ενημέρωση: 11 Φεβ 2016 1:06

 

Η εφαρμογή του Μητρώου Αγροτών με βάση το οποίο θα φορολογηθούν αλλά και θα καταβληθούν οι εισφορές στον αυτόνομο ΟΓΑ φαίνεται να χωρίζει τα δύο μεγάλα μπλόκα του νομού, της Νίκαιας και των Τεμπών, ενώ οι δρόμοι τους συγκλίνουν στο κόστος παραγωγής και κυρίως στη μείωση του αγροτικού ρεύματος και στην κατάργηση του φόρου στο κρασί.

Το πλαίσιο των αιτημάτων αποτέλεσε αντικείμενο πολυήμερων διαπραγματεύσεων, καθώς τόσο η Νίκαια, όσο και τα Τέμπη χρειάστηκαν να «βάλουν» νερό στο κρασί τους και να προχωρήσουν σε μικρές διαφοροποιήσεις από το αρχικό πλάνο των αιτημάτων. Για παράδειγμα το μπλόκο της Νίκαιας, μετά την πανελλαδική σύσκεψη της περασμένης Κυριακής διαφοροποίησε το αρχικό όριο του αφορολόγητου σε οικογενειακό εισόδημα 30.000 ευρώ, προσαυξημένο με 5.000 ευρώ για κάθε παιδί στα 12.000 ευρώ, ενώ το μπλόκο των Τεμπών και των Μικροθηβών μετά από διαπραγματεύσεις με άλλα μπλόκα της χώρας αύξησαν τον συντελεστή οικονομικού κριτηρίου για τον ορισμό του «επαγγελματία αγρότη» από 35% ποσοστό γεωργικού εισοδήματος στο συνολικό ατομικό εισόδημα σε 61% τουλάχιστον (51% προέβλεπε η αρχική απόφαση).

ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΠΛΟΚΟΥ ΤΗΣ ΝΙΚΑΙΑΣ

Αναλυτικότερα τα αιτήματα της Νίκαιας συνοψίζονται στον παρακάτω 5λογο.

1. Ν’ αποσυρθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό.

2. Να καταργηθεί η φορολόγησή μας από το πρώτο ευρώ που αποφάσισε η προηγούμενη κυβέρνηση και υλοποιεί η σημερινή. Να καταργηθούν τα τεκμήρια διαβίωσης. Αφορολόγητο ατομικό αγροτικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί και να αποσυρθούν τα σχέδια της κυβέρνησης για αύξηση της φορολογίας κλπ.

3. Αφορολόγητο πετρέλαιο. Μείωση του αγροτικού ρεύματος. Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.

4. Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και κούρεμα του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων.

5. Κατάργηση του φόρου στο κρασί – Ν’ αποσυρθούν τα νέα μέτρα για φορολογία στο τσίπουρο.

ΤΟ ΜΠΛΟΚΟ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ

Με 6 απαιτήσεις στο ασφαλιστικό κι άλλες 7 στο φορολογικό, με αναφορά στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες κατέρχονται στον διάλογο οι αγρότες των Τεμπών και των άλλων μπλόκων της χώρας που συντάσσονται με τους Λαρισαίους.

Στο ασφαλιστικό ζητούν:

1. Τροποποίηση του οικονομικού κριτηρίου για τον ορισμό του «επαγγελματία αγρότη» στον Ν.3874/2010 από 35% ποσοστό γεωργικού εισοδήματος στο συνολικό ατομικό εισόδημα σε 61% τουλάχιστον. Διατήρηση του ΟΓΑ σε αυτόνομο πυλώνα κύριας ασφάλισης των αγροτών.

2. Κάθετη διοικητική και οικονομική διάκριση του ΟΓΑ σε 2 ταμεία. Α) Ταμείο Ασφάλισης Αγροτών στο οποίο θα ενταχθούν οι «επαγγελματίες αγρότες» και οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ που προέκυψαν μετά την καθιέρωση της πρόσθετης ασφάλισης. Β) Ταμείο Προνοιακής Ασφάλισης στο οποίο θα ενταχθούν όλες οι υπόλοιπες κατηγορίες ασφαλισμένων σήμερα στον ΟΓΑ.

3. Διατήρηση των κατηγοριών ασφάλισης που υπάρχουν σήμερα για τους «επαγγελματίες» αγρότες χωρίς καμία αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.

ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ

1. Τροποποίηση του οικονομικού κριτηρίου για τον ορισμό του «επαγγελματία αγρότη» στον Ν.3874/2010 από 35% ποσοστό γεωργικού εισοδήματος στο συνολικό ατομικό εισόδημα σε 61% τουλάχιστον.

2. Εφαρμογή του Ν. 4172/2013 σε όσους πληρούν το ως άνω κριτήριο μετά την τροποποίησή του, για τη φορολόγηση του γεωργικού εισοδήματος και ταυτόχρονη κατάργηση της τροπολογίας Βαλαβάνη στον Ν. 4328 άρθρο 2 παρ.1. Δηλαδή φορολόγηση των «επαγγελματιών αγροτών» με ποσοστό 13% στο καθαρό κέρδος που προκύπτει ως λογιστικό αποτέλεσμα των βιβλίων – στοιχείων και 27,5 % προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος χωρίς καμία προσθήκη ενισχύσεων .

3. Οι διατάξεις του προσχεδίου για όποιους άλλους συντελεστές σταδιακά αυξανόμενους εφαρμόζονται στις λοιπές κατηγορίες αγροτών.

4. Ατομικό αφορολόγητο 12.000,00 ευρώ στους «επαγγελματίες αγρότες».

Στο κόστος παραγωγής από τα 15 σημεία, οι κόκκινες γραμμές που θα κρίνουν την έκβαση των διαπραγματεύσεων είναι οι εξής:

1. Μείωση της κιλοβατώρας του αγροτικού ρεύματος στις αγροκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις στο επίπεδο που βρίσκεται και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες ώστε να είναι ανταγωνιστικά τα προϊόντα μας. Ρύθμιση των συνολικών οφειλών προς τη ΔΕΗ σε 36 άτοκες δόσεις όπως ισχύει στο οικιακό τιμολόγιο.

2. Ανάπτυξη σύγχρονου συστήματος για μειωμένο φόρο κατανάλωσης πετρελαίου στους «επαγγελματίες αγρότες» με χρήση δεικτών κατανάλωσής του, ανά είδος καλλιέργειας και ανά στρέμμα.

3. Μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια από 23% που ισχύει σήμερα στο 13%.

4. Να καταργηθεί ο ειδικός φόρος στο κρασί.

Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass