ΕΝΩ ΕΠΑΝΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΕΣ «ΜΕΙΩΜΕΝΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ – ΜΕΙΩΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ»

«Παράθυρο» για προσωρινά αυτόνομο ΟΓΑ

* Ε. Αποστόλου: «Με κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ οι αγρότες θα πλήρωναν 400 εκατ. ευρώ περισσότερους φόρους για τα εισοδήματα του 2014»

Δημοσίευση: 12 Φεβ 2016 0:13

ΑΘΗΝΑ, Του Γιώργου Μακρή

Το ενδεχόμενο να παραμείνει αυτόνομος ο ΟΓΑ για μια μεταβατική περίοδο αφήνει ανοικτό τώρα η κυβέρνηση προκειμένου στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα να διαχωριστεί η προνοιακή του λειτουργία, που αφορά όλους τους ασφαλισμένους του, από την αντισταθμιστική του, που θα αναφέρεται στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σχετική αναφορά προτίθεται να κάνει σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλης Αποστόλου, ο οποίος την ώρα του αγροτικού συλλαλητηρίου θα απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση για το αγροτικό των βουλευτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ).

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το ενδεχόμενο αυτό συζητήθηκε στην προχθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, στην οποία επανήλθε και η πρόταση για «μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές- μειωμένες συντάξεις» των αγροτών, αν και φυσικά θα υπάρχει η δυνατότητα για εκείνους που θέλουν να καταβάλλουν κανονικές εισφορές για να πάρουν ανάλογη σύνταξη με τους λοιπούς ασφαλισμένους.

Η συγκεκριμένη πρόταση συναντά πάντως ισχυρές αντιδράσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης καθώς μερίδα υπουργών δεν επιθυμεί να εμφανιστούν οι αγρότες ως «πολίτες δεύτερης κατηγορίας». Είναι, πάντως, μια πρόταση που παραμένει στο τραπέζι αν δεν ευοδωθούν οι υπόλοιπες όπως η πιο ήπια μεταβατικότητα στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, είτε δηλαδή ο ρυθμός αύξησης να είναι μικρότερος είτε να ανέλθουν στο 20% του εισοδήματος όχι το 2019 αλλά το 2020-21. Όλα αυτά τα ενδεχόμενα μένει φυσικά να συζητηθούν μεταξύ κυβέρνησης – θεσμών στο γενικότερο πλαίσιο του ασφαλιστικού.

«Ειδικά για τους αγρότες, παρότι ήδη επιφυλάσσεται ένα ευνοϊκό – σε σχέση με άλλους κλάδους – πλαίσιο (εξασφαλίζεται η προσαρμογή των ασφαλίστρων σε βάθος τετραετίας και όχι απότομα, ενώ και το εισόδημα που ορίζεται ως βάση για τον υπολογισμό της κατώτατης ασφαλιστικής εισφοράς είναι το 80% του κατώτατου μισθού του ανειδίκευτου εργαζόμενου), η κυβέρνηση θα εξαντλήσει, κατά τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, κάθε περιθώριο για τη μείωση της επιβάρυνσης που θα έχουν οι αγρότες από τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού», αναμένεται να επισημάνει στη σημερινή ομιλία του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

ΠΛΗΡΩΣΑΝ ΛΙΓΟΤΕΡΑ

«Για τα εισοδήματα του 2014 οι αγρότες θα πλήρωναν 400 εκατ. ευρώ περισσότερους φόρους με κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ», αναμένεται να υποστηρίξει ο κ. Βαγγέλης Αποστόλου λέγοντας όσον αφορά το φορολογικό των αγροτών:

«Βρήκαμε το ν. 4172/13, σύμφωνα με τον οποίο όλα τα εισοδήματα του 2014, μαζί και οι επιδοτήσεις, θα φορολογούνταν από το πρώτο ευρώ με 13% (ΠΟΛ 1116/2015 της Γενικής Γραμματέα Εσόδων κ. Σαββαΐδου). Δηλαδή για το καθαρό εισόδημα του 2014 ύψους 1,33 δισ. ευρώ οι αγρότες θα πλήρωναν φόρο και προκαταβολή 670 εκατ. ευρώ, ενώ με την παρέμβαση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία έμειναν αφορολόγητες οι επιδοτήσεις έως 12.000 ευρώ, πλήρωσαν τελικά 270 εκατ. ευρώ.

Κι αυτό συνέβη γιατί με το ν.4328/15 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θέσπισε το καλοκαίρι του 2015 το αφορολόγητο των επιδοτήσεων μέχρι 12.000 ευρώ κι έτσι από τα 2,6 δισ. ευρώ των ετήσιων ενισχύσεων, τα 2,2 δισ. μένουν αφορολόγητα.

Στα εισοδήματα του 2015 που θα φορολογηθούν το 2016 δεν υπάρχει κάποια αλλαγή σε σχέση με όσα ισχύουν. Συνεχίζει δηλαδή να ισχύει το αφορολόγητο των αγροτικών ενισχύσεων μέχρι τα 12.000 ευρώ, και τα ποσά που θα πληρώσουν τη φετινή χρονιά για τα εισοδήματα του 2015 θα είναι περίπου 225 εκατ. ευρώ (συν την προκαταβολή), για φορολογητέο καθαρό εισόδημα ύψους 1,33 δισ. ευρώ

Ακόμη και με αυξημένους φορολογικούς συντελεστές (20% και στη συνέχεια 26%) η συνολική φορολογική επιβάρυνση με βάση το ίδιο εισόδημα δεν θα φτάσει καν στα 470 εκατ. ευρώ (συν την προκαταβολή) που θα πλήρωναν οι αγρότες με τον νόμο που βρήκαμε να ισχύει όταν αναλάβαμε».

ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

Στην ομιλία του ο κ. Βαγγέλης Αποστόλου αναμένεται να αναφερθεί και στο εθνικό σχέδιο για την ανασυγκρότηση της γεωργίας σημειώνοντας ότι οι βασικοί στόχοι του θα είναι:

- «Στόχοι για διαρθρωτικά ζητήματα, όπως:

* Η δημιουργία ανταγωνιστικών εκμεταλλεύσεων, σε συνάρτηση με τις γεωμορφολογικές και κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες στις οποίες λειτουργούν, τα προϊόντα τα οποία παράγουν και τις αγορές στις οποίες απευθύνονται.

* Η μετατόπιση της ηλικιακής σύνθεσης των αγροτών προς τις νεότερες ηλικίες και η στοχευμένη ενίσχυσή τους.

* Η χρήση των υδατικών πόρων και της ενέργειας με όρους αειφορίας, τεχνικής αποτελεσματικότητας και οικονομικής ορθολογικότητας.

- Στόχοι σε θέματα εμπορίου και προώθησης εξαγωγών, όπως:

* Η εξυγίανση των όρων ανταγωνισμού στο εμπόριο των αγροτικών προϊόντων

* Η βελτιστοποίηση της συνέργειας και της αποτελεσματικότητας των επιμέρους λειτουργιών της εμπορίας με προσανατολισμό τις εξαγωγές και

* Η διευκόλυνση της λειτουργίας των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον χώρο του εξωτερικού εμπορίου.

-Στόχοι για την απορρόφηση των κονδυλίων της EE, όπως:

* Η μεγιστοποίηση της απορρόφησης των κονδυλίων, αλλά και η αποτελεσματική διαχείρισή τους.

Από την υλοποίηση των παραπάνω συγκεκριμένων παρεμβάσεων στα πεδία που έχουν οριστεί, πέραν των άμεσων επιπτώσεων στην αναβάθμιση της ανταγωνιστικότητας, αναμένεται και η βελτίωση στην ιδιαίτερα κρίσιμη παράμετρο που είναι το κόστος παραγωγής».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass