ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΡΟΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ

Στη Βουλή οι αγρότες για να μην περάσουν τα νομοσχέδια

Δημοσίευση: 05 Μαϊ 2016 0:26
Στη Βουλή θα διαδηλώσουν ξανά οι αγρότες ενάντια στο ασφαλιστικό. Η φωτογραφία από τις κινητοποιήσεις του περασμένου Φεβρουαρίου Στη Βουλή θα διαδηλώσουν ξανά οι αγρότες ενάντια στο ασφαλιστικό. Η φωτογραφία από τις κινητοποιήσεις του περασμένου Φεβρουαρίου

 

Σε αγωνιστική ετοιμότητα για τη διαμαρτυρία που θα γίνει με δυναμικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, την ημέρα που θα ψηφιστούν τα νομοσχέδια που αφορούν το ασφαλιστικό και το φορολογικό και λειτουργούν ως «ταφόπλακα για τον αγροτικό κόσμο της χώρας», βρίσκονται οι αγρότες του νομού Λάρισας. Τα οργανωτικά ζητήματα του συλλαλητηρίου στην πρωτεύουσα συζητήθηκαν το βράδυ της Τρίτης στα γραφεία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών με πρωτοβουλία του μπλόκου των Τεμπών.

Εκεί εκφράστηκε η αποφασιστικότητα των αγροτών να αντιδράσουν δυναμικά στο ενδεχόμενο ψήφισης των παραπάνω νομοσχεδίων και να ζητηθεί από τους βουλευτές του νομού Λάρισας να μην τα ψηφίσουν.

Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στη σύσκεψη «τα επίμαχα νομοσχέδια θα φέρουν οικονομική καταστροφή στο εισόδημα, δεν προσφέρουν καμία υγειονομική κάλυψη αλλά αντίθετα μειώσεις συντάξεων για αγρότες, κτηνοτρόφους, νέους αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες, εργάτες και συνταξιούχους. Είναι χρέος μας όλοι μαζί να αντισταθούμε και αν χρειαστεί να συστρατευθούμε και σε άλλες κινητοποιήσεις φορέων και συλλόγων της πόλης. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν μας εκπλήσσει πλέον, με τις ψεύτικες υποσχέσεις, όπως και οι προηγούμενοι. Στις δύο συναντήσεις που έγιναν στο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός μας υποσχέθηκε προστασία αγροτών και κτηνοτρόφων, νέων αγροτών καθώς και διασφάλιση των κατακτήσεων μας. Αυτό ήταν το μεγαλύτερο ψέμα του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα προς τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους. Αφού μας ξεγέλασε στις εκλογές, τώρα μας αδειάζει και δεν μας υποστηρίζει απέναντι στην Τρόικα. Προσχηματικός ήταν τελικά ο διάλογος που έγινε στις πρόσφατες αγροτικές κινητοποιήσεις και όπως λέει και ο σοφός λαός: Μην περιμένεις λευτεριά από τους προσκυνημένους. Για τους παραπάνω λόγους η κάθοδος των αγροτών στην Αθήνα επιβάλλεται. Δεν πρέπει να κάνουμε πίσω, ώστε να μην περάσουν τα μέτρα. Ο λαός εδώ και πέντε χρόνια περνά τη χειρότερη οικονομική καταστροφή, χωρίς να φταίει απόλυτα για τις πολιτικές επιλογές που έκαναν κόμματα και κυβερνήσεις».

Όπως αναλύθηκε στην αγροτική σύσκεψη της Λάρισας «το νέο Ασφαλιστικό προβλέπει εισφορά προς τον ΟΓΑ, βάση του καθαρού εισοδήματος. Σε έναν αγρότη με καθαρό φορολογητέο εισόδημα 10.000 ευρώ, αναλογεί ασφαλιστική εισφορά προς τον ΟΓΑ το ποσό των 2.720 ευρώ. Η εισφορά διαμορφώνεται κλιμακωτά από το 2018 έως το 2022 σε 27,20 % επί του φορολογητέου εισοδήματος. Ο ΟΓΑ πλέον δεν παραμένει αυτόνομος, αλλά εντάσσεται στο γενικό ασφαλιστικό πλαίσιο. Όσον αφορά στο φορολογικό, το 2016 παραμένει στο 13% και έως 12.000 ευρώ οι επιδοτήσεις είναι αφορολόγητες. Από το 2017 βάση του Νομοσχεδίου που είναι σε διαβούλευση, ο φόρος εισοδήματος κλιμακωτά φτάνει το 45%. Αυτές οι πολιτικές επιλογές των κυβερνήσεων για τον πρωτογενή τομέα, ξέρουμε εμείς τι σημαίνουν. Αφήσαμε 6 εκατομμύρια στρέμματα ακαλλιέργητα – αγρανάπαυση. Ενδεχομένως σε λίγα χρόνια να φτάσουν τα 10 εκατομμύρια στρέμματα. Δεν υπάρχει πιστωτικό αγροτικό ίδρυμα (ΑΤΕ). Δυστυχώς πουλήθηκε. Καλλιεργούμε με κόστος παραγωγής πολύ μεγαλύτερο από τους υπόλοιπους αγρότες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (κόστος ενέργειας-ΦΠΑ), συνεπώς δεν είμαστε ανταγωνιστικοί. Δεν επενδύουμε στους νέους για να δημιουργήσουν νέες επενδυτικές μονάδες. Τα παραπάνω και ακόμη περισσότερα δεν μπορεί να σημαίνουν ανάπτυξη. Γι΄αυτό πρέπει να αγωνιστούμε για να αλλάξουν» κατέληξαν οι Λαρισαίοι αγρότες, οι οποίοι τις επόμενες μέρες θα αρχίσουν να διαμορφώνουν τη λίστα των ενδιαφερομένων για την κάθοδο στην πρωτεύουσα.

Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass