Η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΤΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΛΑΝΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

Μπορούν φέτα και σαμπάνια να νικήσουν τις εταιρίες;

Δημοσίευση: 29 Μαϊ 2016 12:00
Οι αντιδράσεις για τη Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου είναι πολλές, καθώς παρουσιάζεται ως «δούρειος ίππος» για πολλά ευρωπαϊκά προϊόντα «ονομασίας προέλευσης», μεταξύ των οποίων και η ελληνική φέτα ή η γαλλική σαμπάνια. Στη χώρα μας ωστόσο ακόμη δεν έχει κατανοηθεί το εύρος των συνεπειών μιας τέτοιας συμφωνίας Οι αντιδράσεις για τη Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου είναι πολλές, καθώς παρουσιάζεται ως «δούρειος ίππος» για πολλά ευρωπαϊκά προϊόντα «ονομασίας προέλευσης», μεταξύ των οποίων και η ελληνική φέτα ή η γαλλική σαμπάνια. Στη χώρα μας ωστόσο ακόμη δεν έχει κατανοηθεί το εύρος των συνεπειών μιας τέτοιας συμφωνίας

Τι κοινό μπορεί να έχει η φέτα που θεωρείται το «τυρί των φτωχών» και η σαμπάνια που δεν πρέπει να λείπει από μία δεξίωση πλουσίων ή ένα δείπνο εργασίας επιχειρηματιών; Αμφότερες μπορούν να τινάξουν στον αέρα τη Συμφωνία για τη Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (τη λεγόμενη TTIP) της Ε.Ε. με τις ΗΠΑ. Και αυτό γιατί οι Αμερικάνοι και ειδικότερα ο πρόεδρος Ομπάμα πιέζει την Ε.Ε. να κλείσει η διατλαντική συμφωνία για την ελεύθερη διακίνηση αγαθών και υπηρεσιών πριν λήξει η θητεία του στον Λευκό Οίκο και η οποία θα δίνει το δικαίωμα στην υπερδύναμη να εξάγει στην Ευρώπη, τα προϊόντα της χωρίς ενδείξεις περί Ονομασιών Γεωγραφικής Προέλευσης, όπως είναι η ελληνική φέτα ή η γαλλική σαμπάνια.

Από την άλλη η ελληνική κυβέρνηση για τη φέτα ή η γαλλική για τη σαμπάνια ετοιμάζονται, εφόσον στις κλειστές πόρτες των πολυεθνικών εταιριών περάσει μια τέτοια συμφωνία να θέσουν βέτο ή τουλάχιστον η Συμφωνία αυτή να χαρακτηρισθεί «μεικτή», δηλαδή να απαιτείται επικύρωση και από κάθε κράτος μέλος της Ε.Ε. Από την πλευρά τους οι Αμερικανοί, σύμφωνα με το περιοδικό Politico «θεωρούν ότι δεν θα αποδεχθούν τις ονομασίες προέλευσης των προϊόντων της Ε.Ε., όπως είναι π.χ.. η ελληνική φέτα ή η γαλλική σαμπάνια, καθώς με αυτή την εμπορική ονομασία πωλούν οι Αμερικανοί παραγωγοί λευκό τυρί στην Ευρώπη! Δεν υπάρχει περίπτωση να περάσει αυτό από το Κογκρέσο. Είναι η «κόκκινη» γραμμή μας, διότι θα βάλει τέλος στην αμερικανική γεωργική παραγωγή» δηλώνουν με νόημα.

Σύμφωνα με το «Politico», η απροθυμία των ΗΠΑ να αποδεχτούν τις ονομασίες προέλευσης, έστω τις 201 (από τις συνολικά 1.308) τις οποίες έχουν προτείνει με σχετικό έγγραφό τους οι Βρυξέλλες, μπορεί να δημιουργήσει ανυπέρβλητα εμπόδια στην υπογραφή της TTIP. Το δημοσίευμα του Politico που φέρει τον τίτλο «Η Διατλαντική Συμφωνία θα μπορούσε να βαλτώσει… από τη φέτα» εξηγεί ουσιαστικά ότι για την Ουάσινγκτον η φέτα είναι απλά μια κατηγορία τυριού. «Το ζήτημα των γεωγραφικών αναφορών (στα προϊόντα) αποτελεί τρομαχτικά υπερβολική απαίτηση από την πλευρά της ΕΕ και υποβαθμίζει τα ενδιαφέροντα της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις

Η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ

Μπορεί η Αθήνα να δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι υπάρχουν κόκκινες γραμμές για την προστασία της φέτας, ωστόσο οι κτηνοτρόφοι κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα, διότι από κουβέντες έχουν χορτάσει, αλλά περιμένουν πράξεις. Ήρθε και ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στη συνάντησή του, τον προηγούμενο μήνα με το προεδρείο της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, να ανάψει φωτιές, καθώς με αφορμή τα όσα διημείφθησαν στη Διάσκεψη στη Ρίγα της Λετονίας, σχετικά με τη συμφωνία TTIP και τους κινδύνους που εγκυμονεί για τα αγροτικά προϊόντα της ΕΕ με γεωγραφική ένδειξη, επισήμανε την ολιγωρία των Ευρωπαίων αξιωματούχων και τον κίνδυνο να θυσιάσουν την ελληνικότητα της φέτας, για να προστατέψουν άλλα προϊόντα, που γι΄ αυτούς έχουν μεγαλύτερη αξία. Η απάντηση που έλαβα από την Επίτροπο κ. Malmstrom είναι ότι το ζήτημα των γεωγραφικών ενδείξεων είναι δύσκολο και καταβάλλονται προσπάθειες για την καλύτερη δυνατή επίλυσή του, δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας, καθώς φαίνεται πως άλλες είναι οι προτεραιότητες της ΕΕ».

Ο κ. Χαρακόπουλος είπε ακόμη στους συνομιλητές του ότι «αν δεν υπάρξει συμφωνία στις γεωγραφικές ενδείξεις με τις ΗΠΑ, φοβούμαι ότι η αντίστοιχη “μεσοβέζικη” συμφωνία της ΕΕ με τον Καναδά θα φαντάζει ως επίτευγμα». Υπενθυμίζεται ότι ανάλογο σήριαλ είχαμε ζήσει προ ετών με την αντίστοιχη Συμφωνία με τους Καναδούς, όταν και τότε η φέτα πέρασε από χίλια κύματα αλλά χάρη στη συντονισμένη αντίδραση των ελληνικών αρχών επιλέχθηκε μια συμφωνία που προβλέπει τα 3 μεγάλα εργοστάσια του Καναδά που παρήγαγαν τυρί και το εξήγαγαν ως φέτα να συνεχίσουν να το κάνουν για 3 χρόνια και εν συνεχεία, όπως και οι νέοι παίκτες θα πρέπει να παρουσιάζουν το προϊόν τους ως «τύπου Φέτα» ή «ημιτασιόν Φέτα».

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ

Έτσι μπορεί ο αρμόδιος Γιώργος Σταθάκης να δηλώνει ότι «δεν μπορεί να υπάρξει πραγματικά εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις αν δεν διασφαλιστεί ρητά στη Συμφωνία ότι τα υψηλά ευρωπαϊκά πρότυπα για την προστασία των καταναλωτών, την ασφάλεια των τροφίμων, την υγεία, το περιβάλλον, τα εργασιακά δικαιώματα και την προστασία των προσωπικών δεδομένων θα παραμείνουν αναλλοίωτα και ότι θα υπάρχει η δυνατότητα να ενισχύονται από τα κράτη ανεμπόδιστα και χωρίς να λογοδοτούν», όμως ο πρόεδρος των Θεσσαλών Κτηνοτρόφων Νίκος Παλάσκας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.

«Η Ελλάδα πρέπει να προστατεύσει τη φέτα καθώς μόνο για το 2014, η αξία εξαγωγών της φέτας υπερέβη τα 280 εκ. ευρώ. Η φέτα αποτελεί στρατηγικό προϊόν για τη χώρα µας, ένα από τα ισχυρότερα πλεονεκτήµατα του αγροτικού µας χώρου, στυλοβάτης της κτηνοτροφίας: 93.000 περίπου αιγοπροβατοτρόφοι, έχουν ως κύρια απασχόληση τον κλάδο αυτό και εκτρέφουν πάνω από 12 εκ. αιγοπρόβατα. 15.000 περίπου επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στον τοµέα της µεταποίησης, οι οποίες απασχολούν πάνω από 50.000 εργαζόµενους. Αποτελεί σηµαντικό, επώνυµο εξαγωγικό προϊόν για την Ελλάδα µε αξία εξαγωγών που ξεπερνά τα 300 εκ. € και τάση συνεχώς ανερχόµενη. Το γεγονός ότι σε κάθε διεθνή εμπορική συμφωνία διάφοροι μεγάλοι παίκτες θέλουν να απελευθερωθεί η διάθεση της στις αγορές, χωρίς γεωγραφικούς προσδιορισμούς, πρέπει να υποψιάσει την ελληνική κυβέρνηση, να κατανοήσει την αξία της και επιτέλους να μας στηρίξει στην προσπάθεια που κάνουμε για να την παράγουμε».

Και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων καταλήγει: Οφείλουμε όλοι να κινηθούμε δυναμικά ώστε να προστατέψουμε το εθνικό μας προϊόν. Ξεκινάμε λοιπόν μια καμπάνια ενημέρωσης και διαλόγου με τους κτηνοτρόφους, τους τυροκόμους, τους εξαγωγείς και γενικά όλους τους εμπλεκόμενους στη διαδικασία παραγωγής και εμπορίας, καθώς και με συναδέλφους μας σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Και επειδή πρέπει να προλαβαίνουμε τις εξελίξεις, η αρχή θα γίνει με συναντήσεις με εκπροσώπους των ευρωβουλευτών στην Αθήνα, άμεσα. Επειδή η φέτα αποτελεί ίσως το μοναδικό εξαγώγιμο προϊόν της χώρας με μέλλον, κάθε προσπάθεια περιορισμού των δυνατοτήτων ανάπτυξης, αποτελεί για μας αιτία πολέμου».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass