ΓΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ «ΣΦΗΚΑΣ» ΠΟΥ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΑΦΑΝΙΣΕ ΤΟ 70% ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Χρηματοδότηση-ασπίδα στις καστανιές

*Την ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Ι. Τσιρώνης απαντώντας στον Β. Κόκκαλη στη Βουλή, ενώ ο υπουργός Ε. Αποστόλου είχε συνεργασία με τον δήμαρχο Αγιάς Αντ. Γκουντάρα

Δημοσίευση: 29 Μαϊ 2016 12:00

 

Με 1,4 εκατ. ευρώ θα χρηματοδοτήσουν τα συναρμόδια υπουργεία πρόγραμμα καταπολέμησης της «σφήκας της καστανιάς», ενός ιδιαίτερα βλαπτικού εντόμου, το οποίο στη γειτονική Ιταλία προκάλεσε την καταστροφή του 70% της παραγωγής καστάνου.

Το πρόγραμμα ανακοίνωσε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιάννης Τσιρώνης απαντώντας σε ερώτηση του Λαρισαίου βουλευτή των ΑΝΕΛ κ. Βασίλη Κόκκαλη, ενώ για το ίδιο θέμα επικοινώνησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλης Αποστόλου με τον δήμαρχο Αγιάς κ. Αντώνη Γκουντάρα, ο οποίος του είχε ζητήσει χρηματοδότηση στις συναντήσεις τους την περασμένη Δευτέρα και Τρίτη.

«Έχει ήδη παρατηρηθεί αυτό το έντομο στην Ελλάδα. Άρα, πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας και ήδη έχουμε προγραμματίσει να εκταμιεύσουμε 840.857,16 ευρώ ακριβώς για τη δράση παρασκευής του αντιπαράσιτου, που είναι και αυτό ένα έντομο, και φυσικά άλλες 539.493 ευρώ για να τοποθετηθούν αυτά», ανακοίνωσε ο κ. Γιάννης Τσιρώνης προβαίνοντας στην εκτίμηση ότι η καταστροφή της ιταλικής παραγωγής καστάνου οδηγεί τους εμπόρους της γείτονος στην ελληνική αγορά.

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος ανέδειξε επιπρόσθετα την ανάγκη να προστατευτεί η βιοποικιλότητα καθώς, όπως σημείωσε, «η Ελλάδα έχει μερικούς καθαρούς γενότυπους καστανιάς που πρέπει να προστατευτούν σε ειδικά φυτώρια, ώστε να μην επιμειχθούν με άλλα είδη. Ήδη, με στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που είναι δημοσιευμένα από το 2005, η ελληνική καστανιά είναι το πλουσιότερο απόθεμα γενοτύπου που υπάρχει στην Ευρώπη».

Ο κ. Ι. Τσιρώνης δεσμεύτηκε στον κ. Β. Κόκκαλη, που αξιολόγησε ως «πολύ σημαντική την καστανοκαλλιέργεια», ότι η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση θα εκδοθεί τις επόμενες εβδομάδες και πάντως πολύ πριν την καινούρια περίοδο συλλογής του καστάνου.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

Στο μεταξύ, επαφές με τον ΕΛΓΟ «Δήμητρα» και αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες αναμένεται να έχει τις επόμενες ημέρες ο δήμαρχος Αγιάς κ. Αντώνης Γκουντάρας, ο οποίος είχε ζητήσει χρηματοδότηση για το πρόγραμμα καταπολέμησης του εντόμου «σφήκα της καστανιάς» από τον υπουργό κ. Βαγγέλη Αποστόλου στις συναντήσεις που είχαν στο υπουργείο την περασμένη Δευτέρα και Τρίτη.

Ο κ. Αντ. Γκουντάρας είχε επιδώσει στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης επιστολή στην οποία επισήμανε πως το έντομο έχει εντοπιστεί προς το παρόν σε Πιερία, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική. Ο δήμαρχος Αγιάς χαρακτήριζε επιβεβλημένη την αντιμετώπιση της σφήκας της καστανιάς «όσο ακόμη η εξάπλωσή της είναι σχετικά περιορισμένη».

Γ. ΜΑΚΡΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass