ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ Η ΠΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΟΣΠΡΙΑ ΚΑΙ ΝΤΟΜΑΤΑ, ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΑ ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ

Αισιόδοξα βήματα των Ομάδων Παραγωγών

* Χρ. Σιδερόπουλος: Οι επόμενοι στόχοι του Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών

Δημοσίευση: 22 Ιουλ 2016 10:15

Με προσεκτικά βήματα σχεδιάζουν το μέλλον του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών, οι διοικούντες, οι οποίοι δηλώνουν ικανοποιημένοι από την πορεία των Ομάδων Παραγωγών ντομάτας και οσπρίων και αισιόδοξοι για τη νεοσυσταθείσα Ομάδα των κηπευτικών-λαχανικών. Το «μητρώο κτηνοτρόφων» και η εκπαίδευση των αγροτών μέσα από προγράμματα της Ε.Ε. και του ΕΣΠΑ αποτελούν άμεση προτεραιότητα για το Δ.Σ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Λαρισαίων Αγροτών δημιουργήθηκε το 2013 από την ανάγκη που προέκυψε με τον νόμο περί νέων συνεταιρισμών 4015/2011 που ανάγκαζε τους παλιούς συνεταιρισμούς να μετατραπούν ή να συγχωνευτούν. Τα 100 ιδρυτικά μέλη δημιούργησαν τον νέο συνεταιρισμό με την επωνυμία «Αγροτικός Συνεταιρισμός Λαρισαίων Αγροτών». Τον Μάρτιο του 2013 προέκυψε το νέο διοικητικό συμβούλιο για την επόμενη τετραετία. Αμέσως μπήκαν οι βάσεις, με έδρα τη Λάρισα, και ενημερώνοντας αρκετούς αγρότες και κτηνοτρόφους τα μέλη έφτασαν τους 245 παραγωγούς.

ΟΣΔΕ

Το πρώτο μεγάλο στοίχημα για τη διοίκηση του Α.Σ., σύμφωνα με τον πρόεδρο Χρήστο Σιδερόπουλο ήταν το έργο του ΟΣΔΕ, για το οποίο υπήρξε έγκριση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σαν φορέας Α για τα έτη 2014-2020. Πέρα από τα κεντρικά γραφεία, που βρίσκονται Αγχιάλου 4 στη Φιλιππούπολη, υπάρχουν άλλα 5 κέντρα εξυπηρέτησης αγροτών (Τύρναβος – Ελασσόνα – Αγιά – Φάρσαλα – Συκούριο). Το 2015 11.000 παραγωγοί επέλεξαν τον φορέα μας. Το 2016 φαίνεται πως ο αριθμός θα είναι μεγαλύτερος. Συνεργάτες μας για την εκτέλεση του ΟΣΔΕ είναι οι κ.κ. Ντογκούλης, Παπαδούλη.

ΟΜΑΔΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ

Σχετικά με την πορεία των Ομάδων Παραγωγών, ο κ. Σιδερόπουλος αναφέρει τα εξής: Η πρώτη ομάδα που οργανώθηκε είναι της βιομηχανικής ντομάτας από παραγωγούς της Λάρισας και των Φαρσάλων. Το επόμενο χρονικό διάστημα προγραμματίζουν να ετοιμάσουν τον φάκελο για το ΕΣΠΑ και για το επιχειρησιακό. Το 2015 οι παραγωγοί βιομηχανικής ντομάτας πέρασαν, μέσω του συνεταιρισμού προς τις βιομηχανίες, πάνω από 15.000 τόνους, με την προοπτική να αυξηθούν τα μέλη και η παραγωγή. Τα τρία μέλη της διαχειριστικής της βιομηχανικής ντομάτας είναι οι: Καλογιάννης Παναγιώτης, Βαρδούλης Γεώργιος, Τσινούλης Τριαντάφυλλος.

Η δεύτερη ομάδα που λειτουργεί από φέτος είναι των οσπρίων. Η ομάδα έκανε έναρξη και εσωτερικό κανονισμό μέσα από τον Α.Σ. Τα στρέμματα που δηλώθηκαν για φακές, ρεβίθια και φασόλια είναι περίπου 8.000 στρέμματα. Τα περισσότερα από αυτά οι παραγωγοί τα πέρασαν μέσα από τον Α.Σ. Η καλλιέργεια των οσπρίων για τη Θεσσαλία και τη χώρα μας έχει καλή προοπτική και πολλοί παραγωγοί επιλέγουν την κατεύθυνση αυτή. Τα τρία μέλη της διαχειριστικής των οσπρίων είναι οι: Δημητριάδης Απόστολος, Νούλας Νικόλαος, Κουρεούδης Βασίλειος.

Η επόμενη ομάδα που ετοιμάζεται είναι τα κηπευτικά- λαχανικά. Και για αυτόν τον τομέα υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και εκτιμούμε ότι θα προχωρήσει. Υπεύθυνος για αυτήν την ομάδα είναι το μέλος του Δ.Σ. Ματζώνης Ελευθέριος.

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

«Μέσα στα δύο χρόνια λειτουργίας του, ο Α.Σ. Λαρισαίων Αγροτών βοήθησε τους παραγωγούς, σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο που βρισκόμαστε, μέσω του ΟΣΔΕ και των ομάδων. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε σιγά- σιγά και βήμα- βήμα έναν συνεταιρισμό που θα έχει μέλλον, προοπτική και εξέλιξη δράσεων, όπως επιβάλλει το νέο περιβάλλον και της Ε.Ε.» υποστηρίζει ο κ. Σιδερόπουλος, ενώ στη συνέχεια αναλύει τα οικονομικά στοιχεία της οργάνωσης. Τα έσοδα ανέρχονται περίπου στο 1,5 εκατομμύρια ευρώ. Οι ισολογισμοί του 2014 και 2015 έχουν κατατεθεί στο υπουργείο στο Τμήμα Μητρώου Ελέγχου. Στο επόμενο χρονικό διάστημα, το φθινόπωρο βασικά, θα γίνει η τακτική γενική συνέλευση για να προσαρμόσουμε το νέο καταστατικό βάσει του νόμου 4384/2016. Σχετικά με τον επόμενο σχεδιασμό, θα προχωρήσουμε με περισσότερες δράσεις για τους παραγωγούς, κτηνοτρόφους και νέους αγρότες. Η συμβολαιακή γεωργία είναι μία εξέλιξη για τους παραγωγούς αλλά και για τους συνεταιρισμούς. Όπως φαίνεται υπάρχει αποδοχή και από τις δύο πλευρές, αλλά και από την αγορά. Θα δημιουργήσουμε γραφείο για τους νέους αγρότες, τα σχέδια βελτίωσης και την έγκριση των φακέλων τους. Επίσης, φακέλους έγκρισης για τα προγράμματα νιτρορύπανσης και βιολογικών καλλιεργειών. Για τους κτηνοτρόφους θα ετοιμάσουμε και θα κρατήσουμε «μητρώο κτηνοτρόφων». Θα κάνουμε ένα βήμα ακόμα, προσθέτοντας τη δραστηριότητα της εκπαίδευσης των αγροτών μέσα από προγράμματα της Ε.Ε. και του ΕΣΠΑ».

Καταλήγοντας ο κ. Σιδερόπουλος τονίζει πως «βήμα- βήμα και χωρίς να δημιουργήσουμε κενά και οικονομικά ανοίγματα, θα προχωρήσουμε με αποφασιστικότητα, καθώς το μέλλον των αγροτών και των κτηνοτρόφων βρίσκεται μέσα σε συλλογικές δράσεις και οργανώσεις».

Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass