Αγροτικό Ημερολόγιο

Δημοσίευση: 22 Ιουλ 2016 9:49 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Ιουλ 2016 10:02

 

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Καλός θα είναι ο καιρός στον νομό Λάρισας το επόμενο διάστημα, καθώς δεν προβλέπονται φαινόμενα, ενώ ο υδράργυρος θα κυμαίνεται σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα. Αναλυτικότερα σήμερα Παρασκευή ο καιρός θα είναι αίθριος, οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23 ως 35 βαθμούς Κελσίου. Το Σαββατοκύριακο ο υδράργυρος θα ανέβει στους 37-38 βαθμούς Κελσίου και από Δευτέρα θα πέσει ξανά στους 35 βαθμούς Κελσίου.

ΠΟΤΙΣΜΑΤΑ

Ικανοποίηση επικρατεί στον ΤΟΕΒ Πηνειού για την πορεία των ποτισμάτων στη γεωγραφική του περιφέρεια, καθώς η απρόσκοπτη ροή του νερού από τη λίμνη Πλαστήρα στον Πηνειό ποταμό έχει συμβάλει τα μέγιστα. Η στάθμη του νερού στον Πηνειό βρίσκεται στα 2,70 μέτρα και όλο το δίκτυο έχει επάρκεια νερού. Ωστόσο οι αρμόδιοι δεν εφησυχάζουν, καθώς από βδομάδα μπαίνουμε στο δύσκολο και συνήθως άνυδρο διάστημα 25 Ιουλίου-15 Αυγούστου, οπότε θα πρέπει όλοι να είναι σε επιφυλακή, η βοήθεια από την Καρδίτσα να συνεχίζει να υφίσταται και από την πλευρά των παραγωγών να υπάρχει αλληλεγγύη και συνετή διαχείριση του νερού. Με δεδομένη και την καλή προοπτική που διαγράφεται για το βαμβάκι, με βάση την ανεβασμένη χρηματιστηριακή του αξία, κανείς δεν θέλει να φανταστεί ένα σενάριο με απότιστες καλλιέργειες και ζημιές από την ανομβρία.

ΤΟΕΒ ΚΑΙ ΔΕΥΑΛ

Να βρεθεί μια λύση για να πληρώνουν απευθείας τον ΤΟΕΒ τα αρδευτικά τέλη ζητά αγρότης από τον Πλατύκαμπο, καθώς από τότε που ξεκίνησαν τα capital control αναγκάζεται να πηγαίνει στην Τράπεζα, να εκδίδει στο όνομά του τραπεζική επιταγή και να την προσκομίζει στον Οργανισμό. Από την πλευρά της η διοίκηση του Οργανισμού υποστηρίζει πως «λόγω δικαστικής διαμάχης με τον ΓΟΕΒ, η οποία δεν έχει τελεσφορήσει, ο Οργανισμός επιλέγει αυτή την πολιτική, από τη στιγμή μάλιστα που τα τέλη είναι ανταποδοτικά και τα χρήματα επενδύονται στο δίκτυο».

Ο ίδιος αγρότης αναρωτιέται ακόμη «γιατί η ΔΕΥΑΛ για την άρδευση πάρκων και αθλητικών εγκαταστάσεων, μεταφέρει μέσω αγωγών νερό από μακριά και δεν ανοίγει κάποια γεώτρηση ή δεν κατασκευάζει ένα αντλιοστάσιο δίπλα από τον Πηνειό, για την εξοικονόμηση χρημάτων». Ας το εξετάσουν οι αρμόδιοι...

ΣΚΟΥΛΗΚΙ

Μεγάλη προσοχή απαιτεί και το καθιερωμένο πλέον πρόβλημα με την εμφάνιση ρόδινου και πράσινου σκουληκιού στη βαμβακοκαλλιέργεια. Σύμφωνα με τους γεωπόνους ήδη σε κάποιες περιοχές σημειώθηκε σε α’ φάση καταγραφή ρόδινου κυρίως σκουληκιού και απαιτείται επιφυλακή και συνεργασία των παραγωγών με τους γεωπόνους για τον χρόνο έναρξης και την ποσότητα των κατάλληλων ψεκασμών. Και αυτό γιατί –εν αντιθέσει με το πράσινο σκουλήκι- το ρόδινο δεν αφήνει πολλά περιθώρια αντίδρασης, άμα τη εμφανίσει του. Σε άλλες περιοχές της Θεσσαλίας (π.χ. Μαγνησία) οι υπηρεσίες της Περιφέρειας έχουν εκδώσει σχετικές ανακοινώσεις και οδηγίες. Στη Λάρισα σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρξει ανακοίνωση από βδομάδα.

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

Αντίστροφα μετρούν οι αγρότες που περιμένουν πληρωμές για συνδεδεμένες ενισχύσεις (σποροπαραγωγές, το βόειο κρέας, το πρόβειο και το αίγειο κρέας) αλλά και υπόλοιπα από ενστάσεις που αφορούν στη Βασική Ενίσχυση και το Πρασίνισμα. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ εμφανίζεται ότι θα τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί από τις υπηρεσίες του. Μετά μάλιστα και την υπογραφή της υπουργικής απόφασης για τα βοοειδή, που καθορίστηκε στα 171,8 ευρώ ανά επιλέξιμο θηλυκό, αναμένεται εντός των ημερών και η αντίστοιχη απόφαση για τα αιγοπρόβατα. Η συνδεδεμένη ενίσχυση για τα αιγοπρόβατα στις ορεινές περιοχές θα είναι περί τα 7,5 ευρώ ανά επιλέξιμο ζώο, ενώ για τις πεδινές η τιμή θα είναι 5 ευρώ ανά επιλέξιμο ζώο. Σε ό,τι αφορά στην Εξισωτική Αποζημίωση του 2015, γίνονται προσπάθειες να προηγηθεί της 15ης Αυγούστου που αρχικά είχε ανακοινωθεί. Επίσης τον δρόμο για την εξόφληση των τευτλοπαραγωγών για ένα μεγάλο μέρος της πρώτης ύλης που παρέδωσαν πέρυσι στη βιομηχανία ανοίγει η έγκριση από το Δ.Σ. της ΕΒΖ της πρότασης αναδιάρθρωσης που κατέθεσε η Τράπεζα Πειραιώς. Η απόφαση αυτή κοινοποιήθηκε στον Εκκαθαριστή του βασικού μετόχου της Εταιρείας (ΑΤΕ -ΥΠΟ ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ), στη δικαιοδοσία του οποίου είναι πλέον η ενημέρωση σχετικά της δανείστριας Τράπεζας και η σύγκληση της γενικής συνέλευσης των μετόχων, το οποίο αποτελεί προϋπόθεση για την άμεση εκταμίευση των πρώτων 5 εκ. ευρώ που προβλέπει η πρόταση αναδιάρθρωσης.

ΓΙΟΡΤΗ ΣΚΟΡΔΟΥ

Ξεκινούν σήμερα οι εκδηλώσεις του τριήμερου φεστιβάλ σκόρδου στον Πλατύκαμπο. Οργανώνονται στην πλατεία Πλατυκάμπου, από την τοπική κοινότητα, τον αγροτικό συνεταιρισμό, τον σύλλογο γυναικών, τον σύλλογο γονέων και κηδεμόνων του δημοτικού σχολείου και τους αθλητικούς συλλόγους μπάσκετ και τζούντο Πλατυκάμπου. Μέσα από διάφορα πολιτιστικά δρώμενα να προβληθεί το τοπικό, παραδοσιακό, σκόρδο Πλατυκάμπου, ενώ στο πλαίσιο της τριήμερης γιορτής θα προσφέρονται τοπικά εδέσματα με βάση το σκόρδο. Στη φετινή γιορτή συμμετέχουν οι περισσότεροι φορείς του Πλατυκάμπου και θα προβληθούν και άλλα τρόφιμα – αγαθά του τόπου (όσπρια, μέλι κ.λπ.). Το πρόγραμμα έχει ως εξής: Παρασκευή 22 Ιουλίου: Θεατρική παράσταση από το Θεατρικό Εργαστήρι Δήμου Κιλελέρ – Θεατρική Ομάδα Νίκαιας με το έργο «Ποια Ελένη;». Σάββατο 23 Ιουλίου: Κεντρική βραδιά του Festival - Έντεχνη και ρεμπέτικη μουσική. Κυριακή 24 Ιουλίου: Παραδοσιακή μουσική και χοροί. Ώρα έναρξης των εκδηλώσεων 21:00. Το φεστιβάλ γίνεται με την υποστήριξη της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού του Δήμου Κιλελέρ.

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

Το Agrofest, το 1ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Προϊόντων και Αγροτικών Μηχανημάτων Δυτικής Μακεδονίας έχει ήδη καταστεί λίγες ημέρες πριν ανοίξει τις πύλες του, ένα σημείο αναφοράς για την αγροτική παραγωγή, που ήρθε για να μείνει. Το AgroFest, θα πραγματοποιηθεί 27-31 Ιουλίου στο Καμένο (Τούρκικο) Σχολείο Σερβίων από τον Δήμο Σερβίων Βελβεντού με την υποστήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και του Επιμελητηρίου ΠΕ Κοζάνης, του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και της Αναπτυξιακής Δυτικής Μακεδονίας (ΑΝΚΟ). Πληροφορίες για συμμετοχές στο φεστιβάλ, δίνονται από την κ. Σοφοκλή Μποτονάκη (6909909500) και τον Δήμο Σερβίων Βελβεντού (τηλ. 24643 50122).

ΕΣΩΣΕ ΤΟ ΚΤΗΜΑ ΤΟΥ

Μία εντυπωσιακή εικόνα μπορεί να διαπιστώσει κανείς, αν κοιτάξει από ψηλά την πυρόπληκτη περιοχή των Γόννων. Πολλά αγροκτήματα καμένα κι ένα κτήμα στη μέση με ελάχιστες ζημιές. Πρόκειται για τον ελαιώνα του κ. Τσακιρίδη, ο οποίος διατηρεί και μονάδα επεξεργασίας ελαιοκάρπου στο Πουρνάρι, ο οποίος έσωσε το κτήμα του χάρη στις προληπτικές εργασίες και στην αυτοθυσία του. Πιο συγκεκριμένα αν και ενημερώθηκε με καθυστέρηση για τη φωτιά, το πρωί του Σαββάτου (και αυτό είναι το παράπονό του) έτρεξε αμέσως μαζί με δύο ακόμη άτομα, έχοντας ένα δοχείο με πετρέλαιο για να θέσει σε λειτουργία τη γεώτρηση, από την οποία άρχιζε να ποτίζει (βρέχει) τα ελαιόδεντρα. Μία ακόμη κίνηση που αποδείχτηκε σωτήρια για το κτήμα του είναι ότι μέρες πριν είχε καθαρίσει τα χόρτα (πουρνάρια, αγριάγκαθα, κλπ) γύρω από το χωράφι, με αποτέλεσμα η φωτιά να γλείψει (ξεπεράσει) το χωράφι του, ενώ με την άρδευση -την ώρα που μαίνονταν η πυρκαγιά- κατάφερε να μην φθάσουν οι φλόγες από τον αέρα (αν και ήταν δυνατός) στις ελιές του. Και όλα αυτά την ημέρα που πάντρευε την κόρη του. Μέχρι τις 5 το απόγευμα ήταν επιφυλακή στο χωράφι και στις 7μ.μ. συνόδευε περήφανος την κόρη του στα σκαλιά της εκκλησίας. Ο κ. Τσακιρίδης αποφάσισε να μην αφήσει τους κόπους πολλών ετών εκτεθειμένους στις προσπάθειες των πυροσβεστών. Αγωνίστηκε με κίνδυνο τη ζωή του και σήμερα μπορεί να περηφανευτεί ότι τα κατάφερε.

 

AGROT HMEROL

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass