ΣΕ ΑΝΑΚΑΤΑΝΟΜΗ ΠΡΟΧΩΡΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ *ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΤΩΝ 30 ΑΠΟ ΤΑ 150 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΕΤΗΣΙΩΣ

Οι 9 πληγές των συνδεδεμένων ενισχύσεων

* Στ. Αραχωβίτης (υπεύθυνος Αγροτικού του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή) στην ΕτΔ: Δόθηκαν με πελατειακά κριτήρια και χωρίς αναπτυξιακή λογική

Δημοσίευση: 25 Ιουλ 2016 12:00

ΑΘΗΝΑ, Του Γιώργου Μακρή

Σε αναθεώρηση/ανακατανομή των συνδεδεμένων ενισχύσεων προχωρεί έως το τέλος της εβδομάδας το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης καθώς τόσο σε πολιτικό όσο και σε επιστημονικό/τεχνοκρατικό επίπεδο είναι εδραιωμένη η εκτίμηση πως αρκετές από τις ισχύουσες σήμερα δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι από τα 150 εκατ. ευρώ που προορίζονται ετησίως για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις υπάρχει ο κίνδυνος απώλειας 30 εκατ. ευρώ για το 2015 και άλλων τόσων για το 2016 αν και φέτος σχεδιάζονται διορθωτικές κινήσεις από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

ΟΙ 9 "ΠΛΗΓΕΣ"

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Ε.τ.Δ.», από την ανάλυση που έχει γίνει από ειδικούς επιστήμονες και αρμόδια στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης έχουν εντοπιστεί οι εξής 9 βασικές «πληγές» στις συνδεδεμένες ενισχύσεις:

-Μεγάλη υποαπορρόφηση στις περισσότερες ενισχύσεις.

-Λαθεμένος σχεδιασμός σε ό,τι αφορά τις εκτάσεις αναφοράς.

-Λαθεμένη στόχευση των ενισχύσεων.

-Σύνδεση συγκεκριμένων ενισχύσεων με υποχρεωτικές παραδόσεις προϊόντων σε αντίθεση με άλλα κράτη – μέλη.

-Συμπίεση των τιμών παραγωγού εξαιτίας της υποχρεωτικής παράδοσης σε συνεταιρισμό ή έμπορο σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

-Αποκλεισμός από την ενίσχυση πλήθους παραγωγών που δεν είναι μέλη σε Ομάδες Παραγωγών (ΟΠ) ή που έχουν τις εκμεταλλεύσεις τους σε περιοχές που δεν υπάρχουν αναγνωρισμένες Ομάδες Παραγωγών ή συνεταιρισμοί.

-Καταγγελία εκ μέρους της ΕΕ για λόγους παραβίασης του ανταγωνισμού και της ισότητας μεταξύ των παραγωγών.

-Ύπαρξη αυστηρών και περιοριστικών όρων που δεν σχετίζονταν με το στόχο της ενίσχυσης.

-Μη επαρκής αιτιολόγηση της μη πλήρους απορρόφησης όλου του διαθέσιμου ποσού για κτηνοτροφικά ψυχανθή και σπαράγγια.

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ

ΣΤΗΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ

Κερδισμένος από τις αλλαγές στις συνδεδεμένες ενισχύσεις πρόκειται να είναι ο τομέας της κτηνοτροφίας κι είναι χαρακτηριστική η εξής αποστροφή από την πρόσφατη ομιλία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλη Αποστόλου στη Λάρισα:

«Θέλουμε να πετύχουμε τη στήριξη με συνδεδεμένες ενισχύσεις των προϊόντων μας στρατηγικής σημασίας και υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Η καλλιέργεια πρωτεϊνούχων κτηνοτροφικών φυτών και ψυχανθών θα έχουν βασική προτεραιότητα στην πρότασή μας για την αναθεώρηση του καθεστώτος των συνδεδεμένων ενισχύσεων .

Είναι αδιανόητο πάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο να πληρώνουμε για εισαγωγή σόγιας. Θέλουμε, όχι μόνο για να αναστρέψουμε τη στρεβλότητα της σχέσης φυτικής παραγωγής προς τη ζωϊκή, που είναι 72 προς 28, αλλά και για να διασφαλίσουμε ένα ελάχιστο ή και συμπληρωματικό εισόδημα στις πιο δόκιμες για την κτηνοτροφία περιοχές της χώρας».

«ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΑ

ΚΡΙΤΗΡΙΑ»

«Επιδιώκουμε αναθεώρηση των συνδεδεμένων ενισχύσεων, που δόθηκαν με πελατειακά κριτήρια και χωρίς αναπτυξιακή λογική», τονίζει από την πλευρά του στην «ΕτΔ» ο υπεύθυνος Αγροτικού στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Λακωνίας κ. Σταύρος Αραχωβίτης.

Η δήλωσή του έχει ως εξής:

«Η ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ που πραγματοποιείται φέτος, αποτελεί μια ευκαιρία να διορθώσουμε τις στρεβλώσεις που δημιούργησε η εθνική επιλογή της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ τον Ιούλιο του 2014. Συγκεκριμένα, συντασσόμενοι και με τη θέση της Γαλλίας μετά το Brexit, πρέπει να επιδιώξουμε τη βαθιά αναθεώρηση της ΚΑΠ που θα άρει τις καταφανείς αδικίες, και κυρίως τη συνέχιση των κραυγαλέων αδικιών της διατήρησης των ιστορικών δικαιωμάτων. Επιδιώκουμε την άρση των αδικιών για τους νέους γεωργούς και τους μικρομεσαίους αγρότες που θέλουμε να αποτελέσουν την πλατειά παραγωγική βάση της χώρας. Επιδιώκουμε επίσης αναθεώρηση των Συνδεδεμένων Ενισχύσεων, που δόθηκαν με πελατειακά κριτήρια και χωρίς αναπτυξιακή λογική.

ΟΙ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΕΣ ΣΗΜΕΡΑ

Στην Ελλάδα, από το έτος αιτήσεων 2015, χορηγούνται συνδεδεμένες ενισχύσεις στους εξής τομείς:

Ρύζι, σκληρό σιτάρι, βιομηχανική τομάτα, πορτοκάλια χυμοποίησης, ροδάκινα χυμοποίησης, βρώσιμα όσπρια, πρωτεϊνούχα κτηνοτροφικά ψυχανθή, σπαράγγια, σπόροι σποράς, ζαχαρότευτλα, μεταξοσκώληκες, βόειο κρέας, πρόβειο κρέας, γεωργοί με ειδικά δικαιώματα χωρίς επιλέξιμα εκτάρια και βαμβάκι.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass