ΩΣ ΤΙΣ 26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΛΟΥΝ ΓΙΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ

Ψεκαστικά με... βούλα

* Τρεις σταθμοί ελέγχου πιστοποιήθηκαν σε Λάρισα, Αγιά και Τύρναβο *Στα 877 τα ψεκαστικά στην ΠΕ Λάρισας, 2.793 στη Θεσσαλία * Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης: «Μείωση του κόστους κατά 30% όταν το ψεκαστικό λειτουργεί σωστά»

Δημοσίευση: 20 Αυγ 2016 12:31

 

ΑΘΗΝΑ, Του Γιώργου Μακρή

Με βαριά πρόστιμα που ανέρχονται έως 5.000 ευρώ κινδυνεύουν όσοι αγρότες – κάτοχοι ψεκαστικών μηχανημάτων δεν προσέλθουν στους πιστοποιημένους σταθμούς ως τις 26 Νοεμβρίου 2016 για επιθεώρηση των μηχανημάτων τους. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας υπάρχουν 877 ψεκαστικά και γενικότερα στη Θεσσαλία 2.793.

Βάσει της ελληνικής νομοθεσίας που έχει εναρμονιστεί με τη σχετική κοινοτική οδηγία, η επιθεώρηση των ψεκαστικών μηχανημάτων είναι υποχρεωτική κι αφού γίνει μια φορά φέτος, θα επαναληφθεί ως το 2020 και από εκεί και μετά θα γίνεται κάθε τρία χρόνια.

Η επιθεώρηση γίνεται από εξουσιοδοτημένους σταθμούς επιθεώρησης εξοπλισμού εφαρμογής γεωργικών φαρμάκων (ΣΤΕΕΕΓΦ), για τους οποίους οι κάτοχοι ψεκαστικών μηχανημάτων μπορούν να ενημερωθούν από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) καθώς και την ειδική ιστοσελίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (psekastika.minagric.gr). Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, στην ΠΕ Λάρισας έχουν πιστοποιηθεί τρεις ΣΤΕΕΕΓΦ, ένας στη Λάρισα, ένας στην Αγιά κι ένας στον Τύρναβο.

Για να γίνει η επιθεώρηση, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να επικοινωνήσει με τον σταθμό της επιλογής του για να ρυθμίσουν τα της επιθεώρησης. Προηγουμένως, ο κάτοχος του ψεκαστικού θα πρέπει να έχει δηλώσει το μηχάνημά του, εφ’ όσον δεν το έχει κάνει ήδη, στην Περιφερειακή Υπηρεσία Απογραφής Αγροτικών Μηχανημάτων (ΠΥΑΑΜ) της ΔΑΟΚ, η οποία είναι αρμόδια για την τήρηση του Μητρώου Εξοπλισμού Εφαρμογής Γεωργικών Φαρμάκων.

Στην ΠΥΑΑΜ ο αγρότης συμπληρώνει, υπογράφει και καταθέτει ένα απογραφικό δελτίο για τα ψεκαστικά που χρησιμοποιεί στις καλλιέργειές του. Το απογραφικό δελτίο έχει θέση Υπεύθυνης Δήλωσης, ως εκ τούτου αν το αποστείλει ταχυδρομικά πρέπει να μεριμνήσει να υπάρχει το γνήσιο της υπογραφής από αρμόδια αρχή.

Από το υπουργείο διευκρινίζεται ότι καθώς τα τελευταία χρόνια, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι κάτοχοι ψεκαστικών, καθιερώθηκε ειδικό πεδίο στην Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης του ΟΠΕΚΕΠΕ, αν έχει δηλωθεί εκεί ο εξοπλισμός, αποστέλλεται υπηρεσιακά στην ΠΥΑΑΜ και δεν χρειάζεται επιπλέον δήλωση.

ΤΑ ΟΦΕΛΗ

ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ

Σύμφωνα με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, «έχει διαπιστωθεί ότι μετά από μία επιθεώρηση με θετικό αποτέλεσμα (εφοδιάζεται το ψεκαστικό με sticker και πιστοποιητικό επιθεώρησης), το ψεκαστικό λειτουργεί σωστά και τα οφέλη από αυτό είναι πολλαπλά:

-Μειώνεται το κόστος εφαρμογής γεωργικών φαρμάκων, έως και 30% ανά ψεκασμό, δηλαδή γίνεται απόσβεση του κόστους επιθεώρησης συνήθως από τον πρώτο ψεκασμό και στους επόμενους ψεκασμούς οικονομία από την αγορά φάρμακων.

-Βελτιώνεται η ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων και σε συνδυασμό με τη σωστή χρήση του μηχανήματος (βαθμονόμηση) αποφεύγεται ο κίνδυνος ύπαρξης υπολειμμάτων γεωργικών φαρμάκων στα παραγόμενα προϊόντα.

-Υπάρχει συμμόρφωση με τις απαιτήσεις της αγοράς αγροτικών προϊόντων.

- Υπάρχει προστασία για το περιβάλλον και τους οργανισμούς.

Ωστόσο είναι σημαντικό – προτρέπει τους αγρότες το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης - να δούμε τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη νομοθεσία για περιοδική τεχνική επιθεώρηση, ως ευκαιρία για βελτίωση του εξοπλισμού εφαρμογής γεωργικών φαρμάκων. Ως δυνατότητα για αποδοτικότερη λειτουργία των μηχανημάτων, με οικονομικό όφελος για τον αγρότη, τόσο λόγω της εφαρμογής της ενδεδειγμένης ποσότητας φυτοφαρμάκου, όσο και λόγω της παραγωγής ασφαλών και ποιοτικών προϊόντων που θα οδηγήσει στην αύξηση της ανταγωνιστικότητάς αυτών.

Επιπλέον η χρήση σωστά συντηρημένων ψεκαστικών μηχανημάτων βελτιώνει τις συνθήκες εργασίας των χειριστών τους και παίζει καθοριστικό ρόλο στην προστασία του περιβάλλοντος, του υδροφόρου ορίζοντα και στη διατήρηση της ποιότητας των υδάτων».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass