ΠΟΙΑ Η ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΟ ΣΧΗΜΑ

Ελπίδες, επιφυλάξεις αλλά και αρνήσεις για τη νέα ΠΑΣΕΓΕΣ

* Χρ. Σιδερόπουλος: «Να μας διδάξουν τα λάθη που έγιναν…» * Θ. Βακάλης: «Η "νέα" ΠΑΣΕΓΕΣ, φαντάζει λίγο χειρότερη απ' την παλιά» * Ρ. Μαρούδας: «Θα λειτουργήσει με αποκλειστικό γνώμονα το κέρδος…»

Δημοσίευση: 11 Σεπ 2016 12:10

 

Του Γιώργου Ρούστα

Μετά από διεργασίες τριών μηνών, 68 συνεταιρισμοί πανελλαδικής γεωγραφικής διασποράς και εκπροσώπησης του συνόλου των αγροτικών προϊόντων της χώρας, συμφώνησαν να δημιουργήσουν το νέο συνεταιριστικό σχήμα που φέρει την ονομασία Σύνδεσμος Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδας.

Ήδη η Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή που συγκροτήθηκε ετοιμάζεται να καταθέσει στο Πρωτοδικείο το καταστατικό του ΣΑΣΟΕΕ και μέχρι αρχές Οκτωβρίου να ξεκινήσουν οι εκλογικές διαδικασίες για την εκλογή αντιπροσώπων από τους συνεταιρισμούς και εκλογή προέδρου και Διοικητικού Συμβουλίου του Νέου Φορέα.

Επικεφαλής της προσωρινής διοίκησης είναι ο πρώην υπουργός Γεωργίας της Ν.Δ. και σήμερα διευθυντής της καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΕ Αλέξανδρος Κοντός, ενώ αντιπρόεδροι δύο Θεσσαλοί συνεταιριστές ο Nικήτας Πρίντζος της ΕΑΣ Βόλου και ο Αχιλλέας Λιούτας των Τρικάλων. Στο νέο σχήμα υπάρχουν άνθρωποι που διετέλεσαν και στην ΠΑΣΕΓΕΣ, όπως ο Θωμάς Κουτσουπιάς (πρόεδρος της ΕΑΣ Αγρινίου), ο οποίος στο νέο σχήμα ορίστηκε γενικός γραμματέας. Η πρώτη εκτίμηση είναι ότι ο νέος Φορέας πρέπει να δημιουργηθεί, καθώς μετά την αποχώρηση της ΠΑΣΕΓΕΣ από τα συνεταιριστικά τεκταινόμενα, η ελληνική γεωργία πρέπει να αποκτήσει ένα νέο σύγχρονο σχήμα που θα εκπροσωπεί τον Έλληνα αγρότη στα ευρωπαϊκά όργανα, αλλά και στις συνομιλίες που θα γίνουν με την ελληνική Πολιτεία.

Το στοίχημα του νέου συνεταιριστικού φορέα είναι να παντρέψει πολιτικές διαφορές (κυρίως δεξιές και κεντρώες τάσεις), συμφέροντα συνεταιρισμών που εκπροσωπούν διαφορετικά προϊόντα (π.χ. ο κ. Κοντός ασχολείται με τα καπνά, ο Πρίντζος με το γάλα, ο Λιούτας με το βαμβάκι, κ.ο.κ.), ενώ στην παρατήρηση ότι επικεφαλής του νέου φορέα τέθηκαν παλιοί συνεταιριστές, τα μέλη της διοικούσας επιτροπής απαντούν ότι δεν είναι γαντζωμένοι στις καρέκλες, ούτε διατεθειμένοι να γεράσουν στα αξιώματα, αλλά στην παρούσα φάση η εμπειρία τους είναι απαραίτητη, για να μπούν οι σωστές βάσεις. Φυσικά στις εγγραφές νέων μελών θα κυριαρχεί η τάση νέων ηλικιακά συνεταιριστών, στους οποίους θα δοθεί χώρος για να δράσουν και να αφήσουν το στίγμα τους.

Η ενότητα όμως του νέου συνεταιριστικού σχήματος επλήγη από την διαφωνία που προέκυψε στο τρίμηνο των ζυμώσεων με τους εκπροσώπους νέων συνεταιριστικών σχημάτων, όπως είναι το ΘΕΣγάλα, ο οποίος διαχώρισε τη θέση του από τη νέα αυτή προσπάθεια, καθώς θεωρεί ότι «η "νέα" ΠΑΣΕΓΕΣ, φαντάζει λίγο χειρότερη απ' την παλιά».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η συζήτηση για το νέο Καταστατικό που θα διέπει τη νέα συνεταιριστική οργάνωση. Καταρχήν θα προβλέπεται ο όρος για τη συμμετοχή κάποιου σχήματος στον Σύνδεσμο να παρουσιάζει τζίρο τουλάχιστον 300.000 ευρώ. Και αυτό γιατί επιθυμία της προσωρινής διοίκησης είναι να μην ενταχθούν μικροί συνεταιρισμοί ή σχήματα σφραγίδες, αλλά ενεργοί και δυναμικοί. Άλλωστε από την στιγμή που δεν θα υπάρξει κρατική χρηματοδότηση, αλλά συνδρομή των μελών, αυτοί θα πρέπει να διακρίνονται για την οικονομική τους ευχέρεια. Επίσης στις προθέσεις της Δ.Ε. είναι να υπάρξει και γεωγραφική αντιπροσώπευση, πέρα από την καλλιεργητική, με τη συμμετοχή συνεταιριστών απ’ όλη τη χώρα.

Όσον αφορά στην απουσία εκπροσώπων συνεταιριστών από τον νομό Λάρισας, όπως προκύπτει και από τη δήλωση του προέδρου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών Χρήστου Σιδερόπουλου «η παραπάνω κίνηση είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Χρειάζεται μια νέα μορφή συνεργατισμού, ένα καινούριο σχήμα που θα εκπροσωπεί τους αγρότες. Σίγουρα όμως πρέπει να υπάρξουν κάποιες διορθωτικές παρεμβάσεις στο καταστατικό του φορέα».

ΘΕΤΙΚΟΣ Ο ΧΡ. ΣΙΔΕΡΟΠΟΥΛΟΣ

Αναλυτικότερα ο κ. Σιδερόπουλος δήλωσε τα εξής: «Το συνεταιριστικό κίνημα είχε απομακρυνθεί από τους αγρότες και κτηνοτρόφους, υπήρχε μεγάλη απόσταση από το τι ήθελε ο παραγωγικός κόσμος με το τι έκαναν πράξη οι εκφραστές του κινήματος. Τα λάθη που έγιναν να μας διδάξουν, να μην επαναληφθούν και με διάλογο, με σεβασμό ο ένας προς τον άλλο να οδηγήσουμε το συνεταιριστικό κίνημα σε δρόμους ανάπτυξης. Για την ιστορία, οι αγροτικοί συνεταιρισμοί που συνεχίζουν και οι νέοι που δημιουργήθηκαν είναι με τον νόμο 4015/2011, με εκλογές παρουσία δικαστικού αντιπροσώπου και ο αριθμός τους, πανελλαδικά, δεν ξεπερνάει τους διακόσιους. Το εγχείρημα να ανανεωθεί και να οργανωθεί σε καινούριο πλαίσιο το συνεταιριστικό κίνημα είναι σε σωστό δρόμο. Οι Έλληνες αγρότες αλλάζουν νοοτροπία και κατανοούν την αναγκαιότητα και την ωφελιμότητα της συνεργασίας, τοποθετούν και εφαρμόζουν τις αξίες και τις αρχές του συνεταιριστικού θεσμού σε νέα υγιή βάση, αποπέμποντας τον κομματισμό και τις πελατειακές σχέσεις από τους συνεταιρισμούς, με κύριο στόχο την παραγωγική διαδικασία με τους όρους της ελεύθερης αγοράς και του σύγχρονου management. Το συνεταιριστικό κίνημα εκκαθαρίζεται εκ των έσω, επανεκκινείται και καταξιώνεται προς όφελος των αγροτών και όλης της ελληνικής κοινωνίας».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού ΘΕΣγάλα Θανάσης Βακάλης υποστηρίζει τα εξής: «Προσδοκούσαμε σε μια νέα ΠΑΣΕΓΕΣ που θα αφορούσε στις συνέργειες μεταξύ των Συνεταιρισμών της χώρας, στην εμπέδωση εμπιστοσύνης μεταξύ των αγροτών και της Συνεταιριστικής τους οργάνωσης και στον εκσυγχρονισμό κυρίως των αντιλήψεων, αλλά και των πρακτικών και διαδικασιών. Δυστυχώς, οι προσδοκίες μας αυτές διαψεύστηκαν καθώς για μια ακόμα φορά κυριάρχησε η προσπάθεια νομής της εξουσίας, οι κομματικοί εναγκαλισμοί και η προσκόλληση στα ίδια αδιέξοδα που προκάλεσαν τον μαρασμό του πρωτογενούς τομέα, τον μαρασμό της οικονομίας της χώρας. Για την ακρίβεια, η "νέα" ΠΑΣΕΓΕΣ, φαντάζει λίγο χειρότερη απ' την παλιά. Και γι’ αυτό δεν θα συμμετάσχουμε σε αυτό το σχήμα. Στόχος των αγροτικών συνεταιρισμών της χώρας μας οφείλει να είναι η αναζήτηση της επιστημονικής υποστήριξης, της παραγωγικής γνώσης και της ασφάλειας για να συνεχίσουν οι παραγωγοί να παράγουν. Θεωρούμε τους εαυτούς μας παραγωγούς που συμμερίζονται τις ίδιες αγωνίες και τις ίδιες ελπίδες με τους χιλιάδες συναδέλφους μας. Θα συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη για ένα ακηδεμόνευτο, μοντέρνο, παραγωγικό και αποτελεσματικό συνεταιριστικό κίνημα. Που θα εγγυάται - είτε μέσω των παρόντων σχημάτων, είτε μέσω νέων - το μέλλον του παραγωγού και εν τέλει το μέλλον της χώρας».

ΌΧΙ ΑΠΟ ΕΟΑΣΝΛ

Αρνητική, όπως αναμένονταν άλλωστε στέκεται στη δημιουργία του νέου συνεταιριστικού φορέα και η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων, με τον πρόεδρό της Ρίζο Μαρούδα να τονίζει πως «το νέο σχήμα που θα εκπροσωπεί συνεταιρισμούς και επιχειρήσεις θα λειτουργήσει με αποκλειστικό γνώμονα το κέρδος και το μοίρασμα της «πίτας».

Σύμφωνα με τον Ρίζο Μαρούδα «οι Συνεταιρισμοί είναι οικονομικές ενώσεις που με τον νέο νόμο μετατρέπονται επί της ουσίας σε μετοχικές ανώνυμες επιχειρήσεις με αποκλειστικό σκοπό το κυνήγι της κερδοφορίας και την αναγκαιότητα θετικών ισολογισμών. Με βάση αυτή την πραγματικότητα με μαθηματική ακρίβεια θα μετατρέπονται σε συνεταιρισμούς μεγάλων αγροτών πετώντας έξω τους μικρομεσαίους αγρότες, αφού συνεχώς θα ανεβαίνει η μερίδα. Η «νέα ΠΑΣΕΓΕΣ» που δημιουργούν θα συνεχίσει τον αρνητικό ρόλο που έπαιξε στους συνεταιρισμούς η ΠΑΣΕΓΕΣ, βάζοντας πλάτη να περνάει η πολιτική της εκάστοτε κυβέρνησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι πρόκειται για σχήμα που θα εκπροσωπεί συνεταιρισμούς και επιχειρήσεις, δηλαδή θα λειτουργήσει με αποκλειστικό γνώμονα το κέρδος και το μοίρασμα της «πίτας».

Επικεφαλής είναι ο κ. Κοντός που ως υπουργός υλοποίησε και εφάρμοσε πολιτικές που μείωσαν το αγροτικό εισόδημα και ξεκλήρισαν χιλιάδες αγροτικά νοικοκυριά. Οι μικρομεσαίοι αγρότες δεν θα γλιτώσουν από το ξεκλήρισμα που τους ετοιμάζει η ΚΑΠ και η πολιτική της κυβέρνησης με την άγρια φορολογία, τα χαράτσια, το υψηλό κόστος παραγωγής και τις χαμηλές τιμές στα προϊόντα. Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι να συνειδητοποιήσουν ότι μόνο με τους αγώνες μας μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα και να παραμείνουμε στις καλλιέργειες μας. Ότι κατακτήθηκε ήταν αποτέλεσμα σκληρών αγώνων και όχι διαβουλεύσεων στα υπουργεία. Να συσπειρωθούν γύρω από τους Αγροτικούς Συλλόγους, την ΕΟΑΣΝΛ, τις επιτροπές αγώνα και πιο μαζικά και μαχητικά να απαντήσουμε στον δρόμο το επόμενο διάστημα, μαζί με τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους, ανατρέποντας τις πολιτικές που μας αφανίζουν».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
COFFEE SHOW DHMOS LARISAION 15-5-24

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass