Αγροτικό Ημερολόγιο

Δημοσίευση: 16 Σεπ 2016 10:15
Και για όσους δεν κατάλαβαν…ο αγρότης ξαναήρθε στη μόδα Και για όσους δεν κατάλαβαν…ο αγρότης ξαναήρθε στη μόδα

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ

Καλός θα είναι ο καιρός στον Νομό Λάρισας το προσεχές τριήμερο, ενώ από Δευτέρα θα υπάρξουν νεφώσεις, που ίσως φέρουν πρόσκαιρες βροχοπτώσεις.

Για σήμερα Παρασκευή και αύριο Σάββατο ο καιρός θα είναι αίθριος, οι άνεμοι βόρειοι ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 ως 28 βαθμούς Κελσίου, ενώ την Κυριακή ο υδράργυρος θα αυξηθεί ως προς τις μέγιστες τιμές (31 -32 βαθμούς Κελσίου). Τη Δευτέρα ο καιρός θα παραμείνει αίθριος, αλλά η θερμοκρασία σε πτώση (26-28 βαθμούς Κελσίου). Συννεφιασμένος ο καιρός την Τρίτη, χωρίς ιδιαίτερα φαινόμενα, ενώ η ηλιοφάνεια θα επανέλθει από Τετάρτη.

ΖΗΜΙΕΣ

Πάντως οι πρόσφατες ζημιές που υπέστησαν οι αγροτικές παραγωγές, κυρίως στην επαρχία Φαρσάλων και στον νομό Τρικάλων θα απασχολήσουν τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου την προσεχή Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου στις 7 το απόγευμα, στην οποία ελπίζουμε να υπάρξουν συμφωνίες για ανάληψη δράσεων και όχι μόνο διαπιστώσεις για την αναγκαιότητα αλλαγής Κανονισμού του ΕΛΓΑ κι άλλα σχετικά.

Η ΕΑΣ ΒΟΛΟΥ ΑΓΟΡΑΖΕΙ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ

Από σήμερα Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου η ΕΑΣ Βόλου θα προβεί στη συγκέντρωση καλαμποκιού εσοδείας 2016 στα σιλό του Αγ. Δημητρίου, με τιμή στα 0,18 ευρώ/κιλό. Όσοι ενδιαφέρθηκαν να παραδώσουν το προϊόν τους στην ΕΑΣ Βόλου, έδωσαν ήδη δείγματα για έλεγχο ποιοτικών χαρακτηριστικών, ενώ οι πληρωμές θα γίνονται στα γραφεία της ΕΒΟΛ στην Α ΒΙΠΕ κάθε Τρίτη και Πέμπτη. Για περισσότερες πληροφορίες στα τηλ. 24210-95638, 24210-95035.

ΝΕΑ ΜΕΛΗ ΣΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ένωση Ελασσόνας ανακοινώνει στους αγρότες της περιοχής, ότι είναι ανοιχτό το Μητρώο Μελών για εγγραφή στη δύναμη του Συνεταιρισμού έως και τέλος Οκτωβρίου που θα ορισθεί ημερομηνία διεξαγωγής εκλογών Διοικητικού Συμβουλίου. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις εγγραφής στα γραφεία του Συνεταιρισμού Διγενή Ακρίτα 23 και πληροφορίες στα τηλέφωνα 24930-23082 και 24930-22522.

Άδεια κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να ψηφιστεί τροπολογία για την παράταση –μέχρι το 2018- των αδειοδοτήσεων των υφιστάμενων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, καθώς η πολλοστή παράταση που είχε δοθεί, έληξε στις 12 Σεπτέμβρη. Η καθυστέρηση έχει να κάνει με τη Δασική και Πολεοδομική νομοθεσία, όπου έχουν γίνει αλλαγές για να δίνονται οι άδειες στους κτηνοτρόφους πιο εύκολα, οι οποίες θα ενσωματωθούν και στο νέο νόμο. Κυβερνητικά στελέχη διαβεβαιώνουν πως οι ελάχιστοι κτηνοτρόφοι που έχουν καταθέσει τα χαρτιά τους για άδεια, δεν έχουν να φοβούνται τίποτα για διοικητικές κυρώσεις και πράξεις εκποίησης.

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΕΣ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΕΣ

Στα 11 ευρώ θα φτάσει η συνδεδεμένη ενίσχυση ανά ζώο, επανέλαβε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελος Αποστόλου, από 5 ή και 7 ευρώ που είναι σήμερα, από το βήμα της Βουλής. Ο κ. Αποστόλου κλήθηκε ν΄ απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση που είχε καταθέσει ο Νίκος Μωραΐτης, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, σχετικά με το πρόβλημα των παραγωγών αυτόχθονων φυλών. Ο κ. Μωραΐτης αναφέρθηκε στα προβλήματα σημειώνοντας πως πολλοί δεν φτάνουν τα 120 κιλά παραγωγής ανά ζώο, ώστε να πάρουν ενίσχυση ενώ υποστήριξε πως είναι τραγική η κατάσταση στο θέμα των αδειοδοτήσεων σταβλικών εγκαταστάσεων λόγω υποστελέχωσης των δασαρχείων. Σε ακόμη πιο δεινή θέση, έχουν περιέλθει οι αιγοτρόφοι, που δεν μπορούν να καταφέρουν να πιάσουν αυτά τα κιλά αλλά και παραγωγοί γάλακτος που επλήγησαν τα κοπάδια από καταρροϊκό πυρετό.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΓΙΑ ΤΣΙΠΟΥΡΟ

Θέμα ημερών είναι η διαμόρφωση νέου πλαισίου για τη διακίνηση του χύμα τσίπουρου σύμφωνα με τον Β. Αποστόλου. Λίγες μέρες πριν να ανοίξουν τα καζάνια και αρχίζουν «οι λουλάδες» να καπνίζουν για την ετήσια καθιερωμένη παραγωγή, ο υπουργός ανέφερε ότι το νέο καθεστώς φορολόγησης της παραγωγής των λεγόμενων διήμερων αποσταγματοποιών θα έχει μνεία για την κάλυψη των οικογενειακών αναγκών. Επίσης, όπως τόνισε, δεν θα εξομοιώνει τον φόρο του χύμα με το εμφιαλωμένο αλλά θα προβλέπει μια σχετική δίκαιη αντιμετώπιση. Σημειώνεται ότι σήμερα το τσίπουρο των διήμερων διακινείται ουσιαστικά ως αγροτικό προϊόν με φορολογική επιβάρυνση μόλις 0,59 ευρώ το λίτρο ενώ ο φόρος στην άνυδρη αιθυλική αλκοόλη είναι κοντά στα 25 ευρώ το λίτρο.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗΣ

ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΙΜΩΝ ΣΤΑΦΥΛΙΩΝ

Ξεκίνησε (στις 12 Σεπτεμβρίου) η υποβολή δηλώσεων συγκομιδής οινοποιήσιμων σταφυλιών, ενώ η προθεσμία λήγει στις 30 Νοεμβρίου. Οι δηλώσεις συγκομιδής θα υποβάλλονται, αμέσως μετά το πέρας του τρυγητού, από τους υπόχρεους αμπελουργούς οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου, μόνο ηλεκτρονικά μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας «Δήλωση Συγκομιδής Αμπελουργικών Προϊόντων» της επίσημης ιστοσελίδας του Υπ.Α.Α.Τ www.minagric.gr

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΝΕΩΝ

ΑΓΡΟΤΩΝ

Στο νησί της Ρόδου επέλεξε να πραγματοποιήσει φέτος το 23ο Συνέδριό της, η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με θέμα «Νέοι Αγρότες, καλλιεργούμε το συνεργατισμό». Πρόκειται για ένα επίκαιρο ζήτημα μετά την πρόσφατη αναθεώρηση της νομοθεσίας στη χώρα μας, αλλά και ταυτόχρονα πολύ ουσιαστικό για τους αγρότες αφού το μέλλον του αγροτικού κόσμου περνάει μέσα από τις μορφές συνεργασίας. Το συνέδριο θα υλοποιηθεί στους χώρους του ξενοδοχείου Rodos Palace από τις 23 έως τις 25 Σεπτεμβρίου, ενώ δηλώσεις συμμετοχής γίνονται στο δικτυακό τόπο του συνεδρίου: www.synedriopena.gr, e-mail: synedrio.pena.2016@gmail.com, τηλέφωνα επικοινωνίας: 24410-76184, 6981-019395, 6973-999402

ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΟ ΟΣΔΕ

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ

ΝΕΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ

Εν αναμονή της προκήρυξης του προγράμματος νέων γεωργών 2016, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους για ένταξη στο πρόγραμμα νέων γεωργών ότι μπορούν να προσέλθουν στις Περιφερειακές Διευθύνσεις ή στα κατά τόπους Γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, έως τις 05.10.2016 να υποβάλλουν Ενιαία Δήλωση Εκμετάλλευσης (ΟΣΔΕ) έτους 2016, εφόσον δεν έχουν ακόμα υποβάλλει.

ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΤΕΥΤΛΩΝ

Με το εργοστάσιο της ΕΒΖ στο Πλατύ Ημαθίας να ανάβει από χθες Πέμπτη τα φουγάρα του ξεκίνησε και επισήμως η αυλαία της φετινής καμπάνιας στα τεύτλα. Aπό τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει η παραλαβή και επεξεργασία τεύτλων για τη λειτουργία στη μονάδα, ενώ η λειτουργία του δεύτερου εργοστασίου της εταιρίας, στην Ορεστιάδα, αναμένεται να ξεκινήσει στις 5 Οκτωβρίου. Υπενθυμίζεται ότι φέτος οι 4.000 παραγωγοί τεύτλων έσπειραν περί τα 55.000 στρέμματα, με την παραγωγή να εκτιμάται στους 60.000 τόνους.

ΡΙΓΑΝΗ- ΚΑΡΥΔΙΑ

Την προηγούμενη βδομάδα γράψαμε για τη στροφή αρκετών παραγωγών, κυρίως στην περιοχή του Κιλελέρ προς τη ρίγανη και πράγματι τα τηλέφωνα που δεχθήκαμε από αγρότες που ασχολούνται με τη ρίγανη για να παράσχουμε περισσότερες πληροφορίες καλλιεργητικής φροντίδας ήταν πολλά. Με αφορμή την επίσκεψη Ιρανού καθηγητή Γεωπονίας στη Θεσσαλία για την καρυδιά, διαπιστώσαμε ότι και σε αυτή την καλλιέργεια υπάρχει έντονο ενδιαφέρον στον κάμπο. Προσεχώς αναλυτικά ρεπορτάζ και για τις δύο καλλιέργειες.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass