Τ. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΧΘΕΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΙΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ

Αυξάνεται ο συντελεστής αλλά οι αγρότες θα πληρώνουν λιγότερα!

*Για τους αγρότες που είναι ενταγμένοι σήμερα στην τρίτη ασφαλιστική κατηγορία ΟΓΑ θα υπάρξει όφελος 10 ευρώ τον μήνα αλλά από το 2018, το 2017 θα πληρώσουν περισσότερα

Δημοσίευση: 16 Σεπ 2016 12:13

ΑΘΗΝΑ, Του Γιώργου Μακρή

Παρ’ όλο που από την 1η Ιανουαρίου 2017 σχεδόν διπλασιάζεται ο συντελεστής για την εισφορά υγείας των αγροτών, από το 2018 ένα μεγάλο μέρος των αγροτών θα πληρώνει για εισφορά υγείας (υπέρ ΕΟΠΥΥ δηλαδή) 10 ευρώ τον μήνα λιγότερα!

Τον εκ πρώτης όψεως παράδοξο αυτόν ισχυρισμό ανέπτυξε χθες στη Βουλή ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Τάσος Πετρόπουλος απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Καρδίτσας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κώστα Τσιάρα.

Πώς τον τεκμηρίωσε; Ο υφυπουργός Εργασίας, παραπέμποντας στα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών (όπως είπε, το καθαρό φορολογητέο εισόδημα των αγροτών στο μέσο όρο είναι περίπου 4.920 ευρώ), προέβλεψε ότι από το 2018 για ένα μεγάλο μέρος των αγροτών οι ασφαλιστικές εισφορές θα υπολογίζονται στην κατώτατη κλίμακα του εισοδήματος, δηλαδή στο 70% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη (586 ευρώ), ήτοι στα 410 ευρώ. Άρα με τον νέο συντελεστή για τις εισφορές υγείας 6,95% θα πληρώνουν 28,49 ευρώ τον μήνα (410Χ6,95%).

Σήμερα, με τον ισχύοντα συντελεστή 3,61% για εισφορές υγείας, οι οποίες όμως υπολογίζονται με διαφορετικό τρόπο, οι αγρότες που ανήκουν στην τρίτη ασφαλιστική κατηγορία του ΟΓΑ, πληρώνουν 38,47 ευρώ τον μήνα, άρα από το 2018 θα έχουν όφελος 10 ευρώ τον μήνα παρά την αύξηση του συντελεστή.

Ο κ. Τάσος Πετρόπουλος παραδέχθηκε, πάντως, ότι το 2017 οι εν λόγω αγρότες θα καταβάλλουν αυξημένες εισφορές υγείας. «Δυστυχώς, για το 2017 ως προς το εισόδημα του 2016 θα υπάρχει πραγματικά μια μικρή επιβάρυνση. Θα θέλαμε να έχουμε νωρίτερα τον νέο τρόπο υπολογισμού των εισφορών», σημείωσε.

Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων παραδέχτηκε επίσης ότι ένα μικρό μέρος αγροτών με μεγάλο εισόδημα θα πληρώσουν περισσότερα για εισφορές υγείας. «Είναι – υποστήριξε - μια πολύ μικρή εξαίρεση μεγάλων εισοδημάτων, τεράστιων σε σύγκριση με τους πολλούς αγρότες, που δεν νομίζω ότι είναι άδικο να συνεισφέρουν και θα έπρεπε και να θέλουν να συνεισφέρουν σ’ αυτή την προσπάθεια που κάνουμε, γιατί αυτό αναλογεί δικαίως, σύμφωνα με το Σύνταγμά μας, σ’ αυτούς που έχουν παραπάνω δυνατότητα να πληρώνουν. Προστατεύουμε αυτούς που δεν έχουν. Έτσι είναι τα πράγματα στην ανθρωπιστική κρίση που βρεθήκαμε».

620 ΕΥΡΩ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Από την πλευρά του ο ερωτών βουλευτής της ΝΔ κ. Κώστας Τσιάρας στηλίτευσε το γεγονός πως πριν λίγους μήνες η κυβέρνηση εξαίρεσε τους αγρότες από το να πληρώνουν εισφορά υγείας 6,95% και τώρα έρχεται να αναιρέσει εκείνη τη ρύθμιση. Παράλληλα, παρέθεσε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, μια χαμηλών εισοδημάτων αγροτική οικογένεια, η οποία με βάση το νόμο, όπως έχει ψηφιστεί, θα πλήρωνε εισφορά 332 ευρώ (σ.σ. με συντελεστή 3,61%), θα φτάσει να πληρώνει (σ.σ. με συντελεστή 6,95%) το κάθε μέλος της 487 ευρώ, δηλαδή 155 ευρώ περισσότερα. Σε μια τετραμελή οικογένεια αυτό επιμερίζεται σε ένα ποσό 620 ευρώ περισσότερα ετησίως μόνο για τις εισφορές υγείας».

Σχολιάζοντας την πρωτολογία του κ. Πετρόπουλου ο κ. Κ. Τσιάρας είπε μεταξύ άλλων: «Λυπάμαι πραγματικά που τελικά η κυβέρνηση αποδεικνύεται είτε εντελώς ανίκανη να υλοποιήσει έναν νόμο που η ίδια υπερψηφίζει είτε γιατί από την άλλη πλευρά προσπαθεί διά της διολισθήσεως, διά της κοροϊδίας δηλαδή των Ελλήνων πολιτών, να υιοθετήσει μέτρα πολύ νωρίτερα σε σχέση με τον χρόνο που είχε προβλέψει νομοθετώντας.

Πείτε μου, κ. υπουργέ, ποιος αλήθεια από την κυβέρνηση μπορεί να μας διαβεβαιώσει μετά απ’ αυτό ότι οι πραγματικές ασφαλιστικές εισφορές που θα φτάσουν στο 20% του αγροτικού εισοδήματος το 2022 δεν θα φθάσουν νωρίτερα σ’ αυτό το 20%; Πού είναι η αξιοπιστία της κυβέρνησης, όταν ψηφίζει έναν νόμο μόλις τέσσερις μήνες νωρίτερα -στις 8 Μαΐου - και λίγους μήνες μετά έρχεται η ίδια η κυβέρνηση να τον αναιρέσει;»

Απαντώντας ο υφυπουργός Εργασίας αφού αναγνώρισε ότι «υπάρχει ένα ζήτημα γιατί εξαιρέσαμε τους αγρότες ως προς την υγεία, που είναι ένας χώρος ευαίσθητος και έχει ανάγκη ενίσχυσης», προέβλεψε: «όταν θα ολοκληρωθεί η εικόνα και θα δουν όλοι το αποτέλεσμα, θα είναι εκείνη η στιγμή που θα συμπίπτει με τις επόμενες εκλογές το 2019. Τότε, όλοι θα δουν το θετικό αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής και θα μας επιδοκιμάσουν».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass