ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Άμεση αποζημίωση των πληγέντων από τον ΕΛΓΑ

* Ψήφισμα Δήμου Τυρνάβου-Αγροτικών Συνεταιρισμών της επαρχίας * Χρ. Τσιτσιρίγκος: Δίνουμε τη μάχη του αυτονόητου, δηλαδή να αποζημιωθούμε για τις ζημιές

Δημοσίευση: 21 Σεπ 2016 12:39

Τη συγκρότηση Επιτροπής, η οποία θα αναλάβει να συντάξει επιστολή, η οποία θα αποσταλεί στο ΥΠΑΑΤ και θα κοινοποιηθεί στον ΕΛΓΑ, με αποκλειστικό αίτημα την άμεση καταβολή αποζημιώσεων για τις ζημιές που σημειώθηκαν τον Μάρτιο,

αποφάσισε το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας στην προχθεσινή του συνεδρίαση.

Οι σύμβουλοι Λαδόπουλος, Τύμπας, Κουφόπουλος θα αναλάβουν την παραπάνω αποστολή, αν και ήδη το στίγμα δόθηκε από τον Κ. Αγοραστό, ο οποίος στάθηκε στο παρακάτω τρίπτυχο: Επικαιροποίηση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, σαφές χρονοδιάγραμμα για την καταβολή των αποζημιώσεων, ώστε να ξέρει ο παραγωγός πότε θα πληρωθεί και άμεση καταβολή των αποζημιώσεων, διότι αυτά τα χρήματα λείπουν τόσο από την πρωτογενή παραγωγή όσο και από την τοπική οικονομία.

Στο πλευρό των πληγέντων παραγωγών στάθηκαν με τις τοποθετήσεις τους όλοι οι επικεφαλής των παρατάξεων του ΠΣ, ενώ οι αντιπεριφερειάρχες κ. Χρ. Μιχαλάκης, Βασ. Τσάκος μίλησαν για ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν τις Ενότητές τους για δεύτερη φορά μέσα στο 2016, με αφορμή τις ισχυρές βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν το τριήμερο 6-9 Σεπτεμβρίου.

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ

Ο πρόεδρος του ΑΣ Λαρισαίων Αγροτών Χρήστος Σιδερόπουλος κατήγγειλε το γεγονός ότι από το τρίμηνο στην καταβολή των αποζημιώσεων, περάσαμε στο 9μήνο και βλέπουμε κι όλα αυτά τη στιγμή που οι συνολικές εισφορές των αγροτών ανέρχονται σε 145 εκατ ευρώ. Αν συνεχιστούν οι βροχοπτώσεις των προηγούμενων ημερών με ένταση και επηρεαστούν οι λοιπές καλλιέργειες, με τους ρυθμούς που λειτουργεί ο ΕΛΓΑ θα μιλάμε για ολοκληρωτική καταστροφή.

Ο Μιλτ. Μπασδάνης από τα Φάρσαλα υποστήριξε ότι «αν και έχει περάσει πολύς καιρός από το χτύπημα του καιρού στις καλλιέργειες, εν τούτοις ο ΕΛΓΑ δεν έχει ολοκληρώσει ακόμη τις εκτιμήσεις. Και υπάρχει ο κίνδυνος να προκύψουν νέες ζημιές, χωρίς να γίνουν οι εκτιμήσεις για τις πρώτες».

ΧΡ. ΤΣΙΤΣΙΡΙΓΚΟΣ

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΑΣ Λυγαριάς Τυρνάβου Χρήστος Τσιτσιρίγκος επιτέθηκε στον ΕΛΓΑ διότι οι αχλαδοπαραγωγοί πληρώνουν 130 ευρώ\στρ. εισφορά στον Οργανισμό και δίνουν τη μάχη του αυτονόητου, για να λάβουν τις αποζημιώσεις που δικαιούνται. Έχουμε μπλέξει με τον γραφειοκρατικό Κανονισμό του ΕΛΓΑ που λέει ότι μόνο η ζημιά που προέρχεται από τον παγετό στον καρπό και στα άνθη αποζημιώνεται και εκείνη την περίοδο δεν υπήρχε ανθοφορία. Και τρέχουμε μήνες τώρα σε καθηγητές Πανεπιστημίου για να αποδείξουμε ότι η ζημιά προήλθε από τον παγετό, αυτοί συμφωνούν μαζί μας και αντί να είμαστε στα χωράφια, πηγαινοερχόμαστε στα υπουργεία και τα κεντρικά γραφεία του ΕΛΓΑ για να αντικρούσουμε τον ισχυρισμό περί ασθένειας. Λες κι αυτή δεν σχετίζεται με τον παγετό. Άλλοι πάλι υποστηρίζουν ότι θα αποζημιωθούμε από πρόγραμμα που αφορά στις κλιματικές συνθήκες. Άλλοι ότι θα αποζημιωθούμε από τα ΠΣΕΑ, δηλαδή μετά από χρόνια θα πάρουμε ψίχουλα. Φτάνει πια με αυτή την κοροϊδία. Αν θέλουν να μας στρέψουν στην ιδιωτική ασφάλιση να μας το πούνε ξεκάθαρα» κατέληξε οργισμένος ο Τυρναβίτης συνεταιριστής.

Γ. ΛΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Δριμεία κριτική προς τον ΕΛΓΑ άσκησε και ο περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Λαδόπουλος, τονίζοντας τα εξής: Για να καταλάβετε γιατί επιμένουμε και εμείς και ο περιφερειάρχης να αλλάξει ο νόμος, το πλαίσιο λειτουργίας και ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, θα σας αναφέρω δύο πολύ απλά παραδείγματα εντελώς κατανοητά. Η φιλοσοφία του νόμου στηρίζεται ενώ μιλάμε για φυσικές καταστροφές και καιρικά φαινόμενα να μην πληρώνονται αποζημιώσεις σε καλλιέργειες περισσότερα χρήματα ετησίως, από τις εισφορές που θα εισπράττει ο ΕΛΓΑ από τους αγρότες, δηλαδή ούτε λίγο ούτε πολύ δεν χρειαζόμαστε ούτε την κυβέρνηση, ούτε τον υπουργό, ούτε τον ΕΛΓΑ. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι να κάνουμε συμφωνία με τον Θεό. Οι ζημιές κάθε χρόνο να είναι περιορισμένες και να μην είναι ολέθριες και καταστροφικές. Το δεύτερο παράδειγμα αποδεικνύει πόσο άδικος, υποκειμενικός και ληστρικός είναι από χέρι ο κανονισμός. Εάν κάποιος παραγωγός έχει ένα κτήμα και η εκτίμηση ζημιάς του δώσει 100% ποσοστό ζημιάς, τότε αυτόματα όταν πληρώνεται το ποσοστό εκπίπτει στο 85% και το ποσοστό που θα πληρωθεί θα είναι η ποσότητα του 88% από το 85% δηλαδή η αποζημίωσή του θα πάει στο 72%. Αν ο ίδιος παραγωγός σε απόσταση 3 ή 5 χιλιομέτρων έχει άλλο ένα κτήμα με ζημιά τη μικρότερη έως και 24% δεν αποζημιώνεται, δηλαδή αυτός ο παραγωγός στο ένα το κτήμα χάνει 27-28% και στο άλλο κτήμα 22-23% αποζημίωση από τη ζημιά. Στη συνολική ζημιά με το καλημέρα το πλαίσιο λειτουργίας και ο κανονισμός τού έχουν φάει το 50% της αποζημίωσης, δηλαδή ο ΕΛΓΑ μάς αδικεί σε κάθε περίπτωση».

ΨΗΦΙΣΜΑ

Στο κοινό ψήφισμα που κατέθεσαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο ο δήμαρχος Τυρνάβου Παν. Σαρχώσης και οι πρόεδροι των τοπικών Αγροτικών Συνεταιρισμών σχετικά με τις καταστροφές στην αγροτική παραγωγή και στα έργα υποδομής της επαρχίας Τυρνάβου, αναφέρονται τα εξής:

Μετά τον παγετό της 26ης Μαρτίου που έπληξε την επαρχία Τυρνάβου, ο οποίος βάσει της μέτρησης του ΑΤΑ κυμάνθηκε στους -2 βαθμούς, διαπιστώθηκαν ολοσχερείς καταστροφές στις παρακάτω καλλιέργειες: αχλάδι επιτραπέζιο, αχλάδι βιομηχανικό, αμπέλι, ροδάκινο βιομηχανικό, ροδάκινο επιτραπέζιο, βερίκοκο βιομηχανικό- επιτραπέζιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέξαμε από τους συνεταιρισμούς της επαρχίας μας, την περσινή καλλιεργητική περίοδο και υπό φυσιολογικές συνθήκες παραγωγής, τα στοιχεία των οποίων αποτυπώνονται στον παρακάτω πίνακα, εκτιμούμε τα εξής ποσοστά καταστροφής:

ΠΡΟΪΟΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΣΙΜΑ ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΟΣΟΣΤΟ ΖΗΜΙΑΣ ΑΧΛΑΔΙ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΟ        10.000 στρ.    20.000 τόνοι  60%-90%

ΑΧΛΑΔΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ     2.000 στρ.      4.000 τόνοι    60%-90%

ΑΜΠΕΛΙ 25.000 στρ.            60.000 τόνοι  50%

ΡΟΔΑΚΙΝΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ 4.000 στρ. 10.000 τόνοι      50%-70%

ΡΟΔΑΚΙΝΟ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΟ 6.000 στρ.     12.000 τόνοι  50%-70%

ΒΕΡΙΚΟΚΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ 1.000 στρ.    4.000 τόνοι    70%-100%

ΒΕΡΙΚΟΚΟ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΟ 400 στρ.        1.000 τόνοι     70%-100%

Πέρα της παραπάνω αναφερόμενης καταστροφής, η περιοχή μας δέχτηκε ακόμη ένα μεγάλο πλήγμα στις 7/9/2016, με τη μεγάλης έντασης νεροποντή, η οποία δημιούργησε ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα και τεράστιες καταστροφές όχι μόνο στις καλλιέργειες αλλά και σε έργα υποδομής, όπως στάβλους, αποθήκες, δρόμους, γέφυρες και φερτά υλικά σε πολλές καλλιέργειες. Σύμφωνα με τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, ο οποίος στη λειτουργία του δεν εφαρμόζει το δίκαιο των αποζημιώσεων, δεν αναγνωρίζεται ο παγετός ως ζημιογόνο αίτιο και μας παραπέμπει στις καταστροφές από κλιματολογικές αλλαγές. Θεωρούμε ότι αυτό είναι άδικο και κατά τη γνώμη μας πρέπει να συμπεριλάβει στις διατάξεις του και άλλα ζημιογόνα αίτια όχι μόνο όσον αφορά στις καλλιέργειες της επαρχίας Τυρνάβου αλλά εν γένει στην παραγωγή, τόσο ζωική όσο και φυτική σε όλη τη Θεσσαλία. Κλείνοντας οφείλουμε να σας ενημερώσουμε ότι ο ΕΛΓΑ έχει ακόμη εκκρεμότητες πληρωμής προς τους παραγωγούς για αποζημιώσεις του 2015».

Στη συνεδρίαση παρέστησαν ακόμη ο αντιδήμαρχος Κιλελέρ Κ. Χατζηκωνσταντίνου, από τον ΑΣ Λαρισαίων Αγροτών οι κ. Μαντζώνης, Νούλας και από την επαρχία Τυρνάβου οι κ. Χρήστος Τασιούλας, Βουβούσιας, Χρ. Γκανάτσιος.

Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass