ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Τρία «όχι» Β. Αποστόλου για αποζημιώσεις στον Τύρναβο

*Πρωταγωνίστρια η Άννα Βαγενά που προέτρεψε τους αγρότες: «Ψηφίστε Νέα Δημοκρατία να σας δώσει τα λεφτά». Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ προανήγγειλε ότι δεν θα ξαναείναι υποψήφια *Ο ΕΛΓΑ προσανατολίζεται να δίνει προκαταβολές στους πληγέντες αγρότες

Δημοσίευση: 21 Σεπ 2016 11:32

ΑΘΗΝΑ, Του Γιώργου Μακρή

Το τριπλό «όχι» του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλη Αποστόλου στο αίτημα των αγροτών του Τυρνάβου για αποζημιώσεις από τον παγετό του περασμένου Μαρτίου θα ήταν η κυρίαρχη είδηση στην ευρεία σύσκεψη χθες στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

αν δεν «έκλεβε» τις εντυπώσεις η κ. Άννα Βαγενά.

Η Λαρισαία βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ούτε λίγο ούτε πολύ στους παριστάμενους αγρότες «να ψηφίσουν Νέα Δημοκρατία για να πάρουν λεφτά σε δύο – τρεις μήνες», στη συνέχεια προανήγγειλε ότι δεν θα ξαναείναι υποψήφια και μετά τη σύσκεψη έβαλε κατά των συναδέλφων της βουλευτών επειδή δεν δίνουν, όπως κάνει η ίδια, τους μισθούς τους σε συνταξιούχους που δεν παίρνουν ΕΚΑΣ.

Επί της ουσίας ο υπουργός κ. Βαγγέλης Αποστόλου επισήμανε ότι για τις αποζημιώσεις είναι μονόδρομος τα ΠΣΕΑ, για τα οποία όμως προβλέπονται φέτος μόλις 16 εκατ. ευρώ για όλη τη χώρα κι ενώ οι ζημιές είναι πολλαπλάσιες. Ο υπουργός διέψευσε ότι σε ανάλογη σύσκεψη προ μηνών είχε μιλήσει για αποζημιώσεις μέσω του ταμείου Κλιματικής Αλλαγής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο άλλωστε δεν υπάρχει!

Η μόνη θετική είδηση για τους αγρότες ήταν η δήλωση του προέδρου του ΕΛΓΑ κ. Φάνη Κουρεμπέ, μετά από σχετική επισήμανση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού, ότι ο οργανισμός προσανατολίζεται να δίνει προκαταβολές στους πληγέντες αγρότες, οι οποίες θα συμψηφίζονται με την εκκαθάριση της αποζημίωσης.

Μετά την περιπετειώδη σύσκεψη, έγινε, πάντως, νέα, άτυπη αυτή τη φορά, σύσκεψη στο γραφείο του υπουργού, σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση.

Αναλυτικά:

Ένταση με φωνές που ακούγονταν μέχρι τους διαδρόμους στον 6ο όροφο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης προκλήθηκε χθες στη διάρκεια σύσκεψης της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου και του ΕΛΓΑ με Λαρισαίους βουλευτές, τον περιφερειάρχη, τον δήμαρχο και αγρότες του Τυρνάβου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη, η οποία ήταν κλειστή για τους δημοσιογράφους, όλα ξεκίνησαν όταν η κ. Βαγενά φέρεται να είπε προφανώς ειρωνικά την ώρα που μιλούσε ο κ. Χρ. Κέλλας: «Ας ψηφίσουν οι αγρότες Νέα Δημοκρατία να έλθει να τους δώσει τα λεφτά σε δύο-τρεις μήνες».

Με τη φράση αυτή επιδίωκε να απαντήσει στον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και τα όσα έλεγε, ωστόσο η φράση της προκάλεσε την αντίδραση των παριστάμενων αγροτών που άρχισαν να φωνάζουν ότι «η κ. Βαγενά τους εμπαίζει και τους ειρωνεύεται ενώ δεν πήγε να επισκεφτεί τις πληγείσες καλλιέργειες για να δει η ίδια το μέγεθος της καταστροφής».

Η Λαρισαία βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αντέτεινε ότι «τους λέει την αλήθεια», διευκρίνισε ότι «δεν είχε σκοπό να προσβάλλει κανένα», ενώ με αφορμή την αντίδραση των αγροτών στο πόρισμα της επιτροπής για τις αποζημιώσεις ξεκαθάρισε: «Αν η κυβέρνηση δεν κάνει σωστά τη δουλειά της υπάρχουν δημοκρατικές διαδικασίες, υπάρχουν οι εκλογές, να την αλλάξετε».

Λίγο αργότερα εις επήκοον όλων κι αφού επανέλαβε ότι η ίδια έχει το θάρρος να λέει την αλήθεια προανήγγειλε ότι δεν θα είναι ξανά υποψήφια βουλευτής δηλώνοντας: «Εγώ δεν πρόκειται να ξανακατέβω».

Υπήρξε, όμως, συνέχεια και μετά το τέλος της σύσκεψης. Βγαίνοντας από την αίθουσα κάποιος αγρότης φώναξε στην κ. Βαγενά: «Για σας τους βουλευτές βρίσκετε λεφτά, για μας τους αγρότες τίποτε».

Η φράση αυτή προκάλεσε την έκρηξη της Λαρισαίας βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία άρχισε να φωνάζει στο διάδρομο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης: «Εγώ είμαι η μοναδική από τους «300» που δίνω τον μισθό μου στους συνταξιούχους στους οποίους κόπηκε το ΕΚΑΣ. Πού είναι οι άλλοι βουλευτές, πού είναι τα άλλα κόμματα, που είναι το ΚΚΕ να κάνουν το ίδιο;», έλεγε δείχνοντας τους συναδέλφους της.

«Εσείς ως κυβέρνηση κόψατε το ΕΚΑΣ σε 500.000 συνταξιούχους, δεν το κόψαμε εμείς», ακούστηκε να της απαντά ο κ. Κέλλας.

«ΟΧΙ» ΣΕ ΥΨΗΛΟΥΣ ΤΟΝΟΥΣ

Σε υψηλούς τόνους, γεγονός ασυνήθιστο για τον ίδιο, κινήθηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, η οποία κράτησε λίγο πάνω από μία ώρα, και ο υπουργός κ. Βαγγέλης Αποστόλου, ο οποίος, χωρίς να το αποκλείσει κατηγορηματικά, ουσιαστικά άφησε ελάχιστες έως μηδαμινές ελπίδες για χορήγηση αποζημιώσεων παραπέμποντάς τες στο μέλλον και συναρτώντας τες με τις δημοσιονομικές συνθήκες της χώρας.

Συγκεκριμένα:

-Τόσο ο υπουργός όσο και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Φάνης Κουρεμπές είπαν ότι βάσει του Κανονισμού του ΕΛΓΑ θα αποζημιωθούν μόνο οι περιπτώσεις εκείνες για τις οποίες ο παγετός «έπληξε» τα δέντρα στη φάση του καρπιδίου κι όχι στην ανθοφορία (σύμφωνα με τον Κανονισμό αποζημιώνονται μόνο οι άμεσες ζημιές από τον παγετό). Ο κ. Κουρεμπές είπε ότι αυτό αναφέρει στο πόρισμά της και η επιστημονική επιτροπή, αναφορά η οποία προκάλεσε την αντίδραση των παραγωγών. Σύμφωνα με τους αγρότες, μέσω ΕΛΓΑ θα αποζημιωθεί μόλις το 5% της ζημιάς από τον παγετό της 26ης Μαρτίου 2016.

-Το δεύτερο «όχι» του κ. Βαγγέλη Αποστόλου ήταν σχετικά με το ενδεχόμενο χορήγησης αποζημιώσεων μέσω Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Ποτέ δεν είπα ότι υπάρχει Ταμείο για την Κλιματική Αλλαγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είπα ότι η κλιματική αλλαγή είναι η αιτία αυτών των φαινομένων και ότι οι χώρες του Νότου της ΕΕ έχουμε λάβει πρωτοβουλία για να δημιουργηθεί ένα τέτοιο Ταμείο στην ΕΕ», ανέφερε με τους αγρότες να του επισημαίνουν ότι σε ανάλογη σύσκεψη πριν μήνες τους είχε πει ότι υπάρχει τέτοιο ταμείο κι ότι μάλιστα ενεργοποίησαν τέτοιες διαδικασίες η Ισπανία και η Ιταλία. Εν μέσω υψηλών τόνων και από τις δύο πλευρές ο υπουργός το διέψευσε κατηγορηματικά λέγοντας: «είμαστε υπεύθυνη πολιτική ηγεσία».

-Το τρίτο «όχι», έμμεσο αυτή τη φορά, του κ. Αποστόλου ήταν σχετικά με το ενδεχόμενο χορήγησης αποζημιώσεων από τα ΠΣΕΑ. Από τη μία ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δεσμεύτηκε ότι «στο φάκελο με τις ζημιές που θα υποβάλλουμε θα ενταχθούν και οι δικές σας». Από την άλλη ξεκαθάρισε ότι «το πότε και πώς θα δοθούν οι αποζημιώσεις είναι θέμα του υπουργικού συμβουλίου».

Στη χθεσινή σύσκεψη αποκαλύφθηκε και ο υπουργός επιβεβαίωσε ότι φέτος για ΠΣΕΑ σ’ όλη τη χώρα υπάρχει κονδύλι μόλις 16 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με τα λεγόμενα του ίδιου του κ. Ε. Αποστόλου, οι ζημιές φθάνουν τα 100 εκατ. ευρώ. Επιπλέον ο ίδιος ο υπουργός αποδυνάμωσε ακόμη περισσότερο το ενδεχόμενο χορήγησης ΠΣΕΑ καθώς έθεσε ως προϋπόθεση «να το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες της χώρας».

ΧΑΡΑΜΑΔΑ

Τελικά κι αφού η μοναδική θετική είδηση στη σύσκεψη ήταν η δήλωση του προέδρου του ΕΛΓΑ κ. Φ. Κουρεμπέ ότι θα δίνονται προκαταβολές στους πληγέντες αγρότες (σχετικά θέμα έθεσε στη σύσκεψη ο περιφερειάρχης κ. Κ. Αγοραστός), ακολούθησε στο γραφείο του υπουργού νέα άτυπη σύσκεψη με τη συμμετοχή: του κ. Ε. Αποστόλου, του κ. Φ. Κουρεμπέ, του περιφερειάρχη κ. Κ. Αγοραστού, του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ν. Παπαδόπουλου, του δημάρχου Τυρνάβου κ. Π. Σαρχώση και ενός αγρότη. Ακριβείς πληροφορίες για το τι συζητήθηκε δεν διέρρευσαν ει μη μόνον ότι αναζητήθηκε άλλη λύση πέραν αυτών που τέθηκαν στην πρώτη και άκαρπη σύσκεψη. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του δημάρχου κ. Π. Σαρχώση στην «Ε» μετά το τέλος και των δύο συσκέψεων:

«Το μόνο ανακοινώσιμο προς το παρόν είναι ότι θα κυνηγήσω μέχρι τέλους την υπόθεση σε οποιοδήποτε επίπεδο με γνώμονα τη συμπλήρωση του εισοδήματος των παραγωγών».

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ

Μιλώντας στη σύσκεψη ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός έθεσε συνολικά το ζήτημα των ζημιών στη Θεσσαλία που υπερβαίνουν τις 220 χιλιάδες στρέμματα, πρότεινε να δίνει προκαταβολές ο ΕΛΓΑ και να παρουσιάσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα πληρωμών, ενώ για το θέμα του Τυρνάβου τόνισε: «Εφ’ όσον αναγνωρίζεται απ’ όλους η μεγάλη απώλεια εισοδήματος πρέπει αυτή να καλυφθεί για τους παραγωγούς που έχουν πραγματική ζημιά με κάθε πρόσφορο τρόπο, κάθε διαθέσιμο εργαλείο που έχουν το υπουργείο και ο ΕΛΓΑ».

Από την πλευρά του ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Χρήστος Κέλλας άσκησε κριτική στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ καθώς, όπως είπε, απένταξε από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-20 το Μέτρο 17 για χορήγηση αποζημιώσεων στους αγρότες συνεπεία παγετού. Όπως είπε, η κυβέρνηση της ΝΔ είχε δεσμεύσει για το εν λόγω μέτρο 200 εκατ. ευρώ για 5 χρόνια, άρα απ’ αυτό θα μπορούσαν να καλυφθούν οι ζημιές στον Τύρναβο (στη δήλωση αυτή του κ. Χρ. Κέλλα αντέδρασε η κ. Άννα Βαγενά λέγοντας όσα αναφέρθηκαν στην αρχή).

«Το ζήτημα είναι πολιτικό, άρα πολιτικές πρέπει να είναι οι λύσεις. Να κόψει τον λαιμό της η κυβέρνηση να καλύψει το απωλεσθέν εισόδημα των παραγωγών», επισήμανε ο αντιπρόεδρος της Βουλής, βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ κ. Γιώργος Λαμπρούλης. Παράλληλα, κάλεσε την κυβέρνηση να παγώσει τα «χαράτσια» και όλες τις υποχρεώσεις των αγροτών καθώς – όπως επισήμανε - πώς να τα πληρώσουν αν δεν έχουν εισόδημα από την παραγωγή τους;»

Εκ μέρους του βουλευτή της Ένωσης Κεντρώων κ. Γ. Κατσιαντώνη που βρίσκεται ως γνωστόν σε επίσκεψη στις ΗΠΑ, η συνεργάτιδά του κ. Ξένια Γιώτσα επισήμανε ότι εφ’ όσον η εισήγηση των πανεπιστημιακών δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, δεν είναι υποχρεωμένοι να την εφαρμόσουν το υπουργείο και ο ΕΛΓΑ. Παράλληλα, πρότεινε να υιοθετηθεί δέσμη μέτρων για την ελάφρυνση των πληγέντων παραγωγών όπως αφορολόγητο στο σύνολο του ήδη μειωμένου εισοδήματος, απαλλαγές από εισφορές, αναστολή πληρωμών δανείων και λογαριασμών ΔΕΚΟ (ο κ. Γ. Κατσιαντώνης έχει υποβάλλει και σχετική ερώτηση στη Βουλή).

ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μετά τη σύσκεψη δήλωσαν στην «Ε»:

Κώστας Μπαργιώτας (βουλευτής Ποταμιού): «Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση υπαναχώρησε από την υπόσχεσή της για το Ταμείο Κλιματικής Αλλαγής το οποίο δεν φαίνεται στο ορατό μέλλον, απέκλεισε την πιθανότητα χορήγησης αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ και αρνήθηκε να δεσμευτεί για ένταξη στα ΠΣΕΑ. Ήταν μια άκαρπη συνάντηση με το υπουργείο να δίνει ασαφείς υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα».

Νίκος Παπαδόπουλος (βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ): «Έγινε ένας ζωντανός διάλογος. Ο υπουργός και οι κυβερνητικοί παράγοντες πρότειναν κάποιες λύσεις. Το τμήμα της παραγωγής που ζημιώθηκε και εμπίπτει στον Κανονισμό του ΕΛΓΑ για τον παγετό, θα λάβει όλη την αποζημίωση. Για τις υπόλοιπες περιπτώσεις που είναι πάρα πολύ λίγες, η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να βοηθήσει με διάφορα εργαλεία και θα το θέσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Χρήστος Τσιτσιρίγγος (αγρότης): «Εμείς αξιώνουμε δίκαιες αποζημιώσεις με όποιο χρηματοδοτικό εργαλείο κι αν αξιοποιήσει η κυβέρνηση».

Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος οι εξής αγρότες από συνεταιρισμούς Τυρνάβου, Δέντρων, Πλατανουλίων, Λυγαριάς και Αργυροπουλίου: Χρήστος Τσιτσιρίγγος, Χρήστος Τασιούλας, Φάνης Μπαντραλέξης, Στέλιος Κουτούκας, Κώστας Μαλάκος, Κώστας Μπανάρας, Στέλιος Μαλάκος, Κώστας Ραψανιώτης, Γιάννης Χαλιβέρας, Ανδρέας Ντάμτσιος, Θανάσης Κατσής, Γιώργος Ματράκης και Θανάσης Γκανάτσιος.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass