ΟΙ ΟΦΕΙΛΕΤΕΣ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ 12 ΜΗΝΩΝ ΝΑ ΤΙΣ ΕΞΟΦΛΗΣΟΥΝ Ή ΝΑ ΤΙΣ ΡΥΘΜΙΣΟΥΝ ΕΩΣ 48 ΔΟΣΕΙΣ

Υποχρεωτικά μέσω Εφορίας η είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών από τους ΤΟΕΒ

* Η κυβέρνηση θεωρεί ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο «θα μειωθεί σημαντικά το κόστος των εισφορών αφού θα επιμερίζεται σε όλους τους ωφελούμενους παραγωγούς» * «Ελεύθερες» οι προσλήψεις προσωπικού στους ΟΕΒ *Οι Περιφέρειες αναλαμβάνουν το σύνολο των αρμοδιοτήτων

Δημοσίευση: 17 Οκτ 2016 11:45

ΑΘΗΝΑ, Του Γιώργου Μακρή

Υποχρεωτικά μέσω Εφορίας θα εισπράττονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των αρδευτών προς τους Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων (ΓΟΕΒ-ΤΟΕΒ) εφ’ όσον οι οφειλέτες δεν προσέλθουν στους οργανισμούς για να τις εξοφλήσουν αξιοποιώντας τη δυνατότητα να τις ρυθμίσουν έως 48 δόσεις.

Αυτό προβλέπεται σε σχέδιο νόμου που, σύμφωνα με πληροφορίες της «ΕτΔ», έχουν ετοιμάσει τα συναρμόδια υπουργεία.

Σήμερα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των ΔΣ των ΟΕΒ το αν θα βεβαιώσουν στην Εφορία τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των αρδευτών. Από την ψήφιση του νόμου, όμως, αυτό καθίσταται υποχρεωτικό. Σε πρώτη φάση οι οφειλέτες θα έχουν στη διάθεσή τους 12 μήνες είτε για να εξοφλήσουν τις οφειλές τους είτε για να τις ρυθμίσουν έως και σε 48 δόσεις. Τον αριθμό των δόσεων, με ανώτατο τις 48, τον καθορίζει κάθε ΤΟΕΒ με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις για όλα τα μέλη του.

Αν παρέλθει άπρακτο το διάστημα των 12 μηνών, οι ΟΕΒ υποχρεούνται εντός μήνα να αποστείλουν στην οικεία ΔΟΥ πίνακα με το σύνολο των οφειλών των υπερήμερων οφειλετών προκειμένου αυτές να εισπραχθούν σύμφωνα με τις διατάξεις περί εισπράξεως των δημοσίων εσόδων.

ΜΕΙΩΣΗ

ΕΙΣΦΟΡΩΝ

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου, η βεβαίωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στις ΔΟΥ θα οδηγήσει σε αύξηση του ποσοστού εισπραξιμότητάς τους λαμβάνοντας υπόψη την αποτελεσματικότητα αυτού του μέτρου για τους ΟΕΒ που το έχουν ήδη εφαρμόσει και κατ’ αυτόν τον τρόπο «θα μειωθεί σημαντικά το κόστος των εισφορών, καθόσον αυτό θα επιμερισθεί σε όλους τους ωφελούμενους παραγωγούς και όχι μόνον σε όσους πληρώνουν».

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ

Παράλληλα, στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι το προσωπικό των ΟΕΒ εξαιρείται από τις ρυθμίσεις που αφορούν στους περιορισμούς προσλήψεων προσωπικού του δημοσίου τομέα, δεδομένου ότι δεν χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά αποκλειστικά από τις ανταποδοτικές εισφορές των ωφελούμενων παραγωγών – μελών του Οργανισμού. Με την ίδια λογική, προβλέπεται και εξαίρεση του προσωπικού των ΟΕΒ από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών. Η εν λόγω ρύθμιση δεν έχει καμία δημοσιονομική επίπτωση.

ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Στο νομοσχέδιο επιχειρείται να γίνει σαφής καθορισμός αρμοδιοτήτων: Μεταβιβάζεται στην Περιφέρεια το σύνολο των αρμοδιοτήτων εποπτείας και ελέγχου των ΟΕΒ (ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ). Επιπλέον, αποσαφηνίζεται ο ρόλος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, όσον αφορά στα έργα εγγείων βελτιώσεων και στους ΟΕΒ. Με αυτόν τον τρόπο επιλύονται ζητήματα επικαλύψεων, παρερμηνειών και ελλείψεων σχετικά με την άσκηση των παραπάνω αρμοδιοτήτων, που έχουν παρατηρηθεί κατά τα τελευταία έτη.

Όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση, «με την προηγούμενη δομή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ν. 2538/1997 «Συγκρότηση της Πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης», Α' 244), υπήρχε πλήθος αποκεντρωμένων πράξεων, οι οποίες διενεργούνταν από τις Διευθύνσεις Εγγείων Βελτιώσεων των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, σχετικές με την αξιοποίηση των Εγγειοβελτιωτικών Έργων, την εποπτεία και τον έλεγχο των ΟΕΒ, καθώς και σχετικές πράξεις που τελούνταν από το Τμήμα Εγγείων Βελτιώσεων της πρώην Περιφέρειας.

Με την νέα δομή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ν. 3852/2010 «Πρόγραμμα Καλλικράτης» Α΄ 87) η εποπτεία των Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) ασκείται από τους Δήμους, ενώ η Εποπτεία των Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΓΟΕΒ) όπως και αρμοδιότητες περί έργων εγγείων βελτιώσεων ασκούνται από την Περιφέρεια.

Με την πάροδο πέντε και πλέον χρόνων εφαρμογής της νέας δομής της αυτοδιοίκησης παρατηρούνται δυσλειτουργίες σχετικές με την εποπτεία των ΤΟΕΒ από τους δήμους. Οι λόγοι που παρατηρούνται αυτές οι δυσλειτουργίες είναι ότι οι δομές και το προσωπικό των δήμων δεν κατέστη δυνατόν να καλύψουν επαρκώς τον διοικητικό, τεχνικό και οικονομικοδιαχειριστικό έλεγχο των ΤΟΕΒ. Επιπλέον, τα όρια δικαιοδοσίας πολλών ΤΟΕΒ εκτείνονται σε παραπάνω τους ενός δήμου. Επίσης τα μέλη ενός ΤΟΕΒ μπορεί να είναι δημότες διαφορετικών δήμων (χωροταξικό πρόβλημα). Σημειώνεται ότι οι ΓΟΕΒ εποπτεύονται από την Περιφέρεια ενώ οι ΤΟΕΒ, οι οποίοι μπορεί να είναι μέλη των ΓΟΕΒ από όπου εξυπηρετούνται, εποπτεύονται από τους δήμους, δημιουργώντας δυσκολία στην συνεργασία μεταξύ των οργανισμών και στην επίλυση πιθανών προβλημάτων. Τέλος έχει προκύψει πρόβλημα ερμηνείας του όρου “εποπτεία” σχετικά με την ακριβή έννοια και το περιεχόμενο των αρμοδιοτήτων που εμπεριέχονται σε αυτόν, με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται φαινόμενα «παρερμηνειών» και συνεπώς «δυστοκίας» στην εφαρμογή σχετικών με τα έργα και τους ΟΕΒ πράξεων.

Ως εκ τούτου, για την άρση των παραπάνω προβλημάτων, τα οποία εμποδίζουν την εύρυθμη λειτουργία των ΟΕΒ, καθίσταται αναγκαίο να αποσαφηνιστεί επακριβώς ποιος είναι ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης στη νέα αρχιτεκτονική, αναφορικά με τις έγγειες βελτιώσεις, καθώς επίσης να συγκεντρωθεί όλο το αντικείμενο των Έργων και Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων στην Περιφέρεια, ώστε να αποφευχθούν αδυναμίες, επικαλύψεις, κενά, παρερμηνείες, δυστοκίες και αναποτελεσματικότητα».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass