Ερώτηση βουλευτή Μ. Τζελέπη: Ανάγκη στήριξης του χώρου της χοιροτροφίας

Δημοσίευση: 10 Νοε 2016 21:56

Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα την επιτακτική ανάγκη στήριξης του χώρου της χοιροτροφίας και πάταξης των παράνομων ελληνοποιήσεων, κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Μιχάλης Τζελέπης.

Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ «ο κλάδος της χοιροτροφίας, ένας από τους βασικότερους κλάδους του πρωτογενούς τομέα, βρίσκεται σήμερα σε αδιέξοδη κατάσταση, όπως άλλωστε, αναφέρεται και στην Επιστολή που σας απέστειλε προσφάτως ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδος. Ειδικότερα, εντοπίζεται πτωτική τάση της εγχώριας παραγωγής, η αυτάρκεια στο χοιρινό κρέας σήμερα είναι σε ποσοστό κάτω του 30% και η τάση δείχνει ότι πρόκειται να μειωθεί περαιτέρω. Οι λόγοι της παραπάνω δυσμενούς εξέλιξης οφείλονται στις ανισοβαρείς και ασύμμετρες συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι χοιροτρόφοι σήμερα. Ο κλάδος της χοιροτροφίας της χώρας μας είναι ελάχιστα ανταγωνιστικός λόγω της παντελούς έλλειψης εκσυγχρονισμού, της επενδυτικής αδυναμίας, του μεγάλου χρηματοοικονομικού κόστους, του αυξημένου κόστους παραγωγής (ζωοοτροφές), της υπερφορολόγησης, του γραφειοκρατικού κόστους, της μη χρήσης υποπροϊόντων (το οποίο αποτελεί συγκριτικό, ποιοτικό πλεονέκτημα των εγχώριων χοιρινών κρεάτων μας) στη χώρα μας καθιστούν πλέον τον κλάδο της χοιροτροφίας ατροφικό και ελάχιστα ανταγωνιστικό. Επιπροσθέτως, ο συντελεστής φορολόγησης του 24% στα ζώντα ζώα ενισχύει τις παράνομες ελληνοποιήσεις και πλήττει ακόμα περισσότερο τον κλάδο της χοιροτροφίας. Αξίζει επίσης να υπογραμμιστεί ότι, ενώ υπάρχει Νομοθεσία από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης στο κρέας, οι παράνομες ελληνοποιήσεις στη χώρα μας συνεχίζονται απροκάλυπτα. Οι ελεγκτικοί και κατασταλτικοί μηχανισμοί του κράτους υπολειτουργούν, εντοπίζεται σημαντική υποστελέχωση των αρμοδίων υπηρεσιών, παράγοντες που ευνοούν ακόμα περισσότερο τις παράνομες ελληνοποιήσεις και την παντελή εξουδετέρωση της χοιροτροφίας. Στη σημερινή, δεινή οικονομική συγκυρία οφείλουμε να προστατεύουμε τους παραγωγούς και όχι να τους αποδυναμώνουμε».

Ακολούθως ο κ. Τζελέπης ρωτά τον ΥΠΑΑΤ: Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να παταχθεί το φαινόμενο των παράνομων ελληνοποιήσεων; Ποιο είναι το πλάνο από πλευράς Υπουργείου προκειμένου να περιοριστεί το φαινόμενο αυτό που λαμβάνει καθημερινά δραματικές διαστάσεις; Εάν σκοπεύετε να προβείτε σε διευκολύνσεις των χοιροτρόφων όπως μείωση του υψηλού συντελεστή του ΦΠΑ από το 24% στο 13%; Εάν προτίθεστε στα πλαίσια της στήριξης του κλάδου να εντάξετε τους χοιροτρόφους σε Σχέδια Βελτίωσης με στόχο τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και την αύξηση του αριθμού ζώων;

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
αυτοκινητοδρομος αιγαιου

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass