Αγροτικό Ημερολόγιο

Δημοσίευση: 11 Νοε 2016 8:30

Από τον Γιώργο Ρούστα, roustas@eleftheria.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ

Φυσιολογικές για την εποχή θα είναι οι καιρικές συνθήκες της επόμενης εβδομάδας και χωρίς επιπτώσεις στις καλλιέργειες, αν και ο υδράργυρος ως προς τις ελάχιστες τιμές θα υποχωρήσει αισθητά.

Έτσι σήμερα Παρασκευή αναμένεται αίθριος καιρός και θερμοκρασία που θα κυμαίνεται από 9-19 βαθμούς Κελσίου. Το Σάββατο κάποια πυκνά σύννεφα ίσως φέρουν πρόσκαιρες βροχοπτώσεις στα ορεινά τις απογευματινές ώρες, ενώ την Κυριακή ο ουρανός θα είναι καθαρός, αλλά θα πέσει η θερμοκρασία. Δευτέρα Τρίτη το κρύο θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού, αφού ο υδράργυρος θα κινείται από 6 ως 12-13 βαθμούς Κελσίου. Στο ίδιο μοτίβο ο καιρός και τις επόμενες μέρες, με μικρή άνοδο της θερμοκρασίας από την Πέμπτη.

ΕΠΑΦΕΣ ΚΟΚΚΑΛΗ

«Φωτιά» έχει πάρει το τηλέφωνο του Λαρισαίου υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλη Κόκκαλη από αγρότες και φορείς του κάμπου, οι οποίοι επιθυμούν συνάντηση μαζί του. Για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις, αποφασίστηκε να γίνει μια ευρεία σύσκεψη όλων των αγροτικών φορέων στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας στη Λάρισα, στην οποία ο κ. Κόκκαλης και οι συνεργάτες του περισσότερο θα ακούσουν, παρά θα μιλήσουν. Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου η σύσκεψη αυτή θα γίνει στις αρχές της μεθεπόμενης εβδομάδας.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΑΛΕΞΙΑΔΗ

Για την επίτευξη γρηγορότερης επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες ειδικού καθεστώτος επί των ημερών του και πρόσθετο αφορολόγητο ποσό άνω του 80%, για τους φορολογούμενους, (μεταξύ αυτών και για τους αγρότες) που θα πραγματοποιούν στο εξής πληρωμές δαπανών μέσω πλαστικού χρήματος, μιλάει στον πολυσέλιδο απολογισμό του έργου του ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Τρύφων Αλεξιάδης. Εντύπωση προκαλεί η απουσία αναφοράς στον λεγόμενο «ακατάσχετο λογαριασμό» που αποτελούσε πρόταση του απερχόμενου υπουργού και απ΄ ό,τι φαίνεται απορρίφθηκε ως μέτρο από τους δανειστές.

ΒΑΜΒΑΚΙ

Με αφετηρία τα 53 λεπτά το κιλό που ανακοίνωσε η ΒΙΟΛΑΡ των αδερφών Μάρκου ανοίγει η αυλαία της τιμολόγησης της φετινής σοδειάς σύσπορου βαμβακιού. Η τιμή αφορά παράδοση στην πύλη του εκκοκκιστηρίου ενώ για το χωράφι διαμορφώνεται (αν αφαιρεθούν τα μεταφορικά) στα 50 λεπτά το κιλό στον παραγωγό. Πρόκειται για την πρώτη τιμή που ανακοινώνεται πανελλαδικά και η οποία αναμένεται να λειτουργήσει τροχιοδεικτικά για την τιμολογιακή πολιτική και των υπόλοιπων επιχειρήσεων του κλάδου. Σημειωτέον εδώ ότι ο κ. Βασίλης Μάρκου είναι πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Εκκοκκιστών και Εξαγωγών Βάμβακος (ΠΕΕΕΒ). Σε σχέση με πέρυσι ο πήχης ανέβηκε, καθώς το 2015 οι τιμές ξεκίνησαν με 46 λεπτά στην πύλη του εκκοκκιστηρίου ή 43 λεπτά στο χωράφι.

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

Την εξόφληση του υπόλοιπου 30% της βασικής και του πρασινίσµατος, που έχει προαναγγελθεί περίπου στις 20 ∆εκεµβρίου, θα πρέπει να περιµένουν όσοι δεν έλαβαν την προκαταβολή, παραµονή της 28ης Οκτωβρίου. Να σηµειωθεί ότι φέτος οι παραγωγοί βρήκαν στον λογαριασµό τους λιγότερα χρήµατα από την αντίστοιχη προκαταβολή του 2015, καθώς πληρώθηκε το 70% της βασικής, ενώ πέρυσι είχε πληρωθεί το 90%. Λίγο πριν, θα καταβληθεί προσπάθεια για να πληρωθούν και οι εκκρεμότητες των αγροπεριβαλλοντικών (νιτρορύπανση) για τα έτη 2012 (για κάποιους), 2013 (για όλους) και μέχρι τέλος του έτους ίσως και για το 2014.

ΕΞΙΣΩΤΙΚΗ

Αυξάνεται κατά 56 εκατ. ευρώ και πλέον ανέρχεται στα 216 εκατ. ευρώ, η δημόσια δαπάνη για την εξισωτική αποζημίωση του 2016, σύμφωνα με σχετική τροποποιητική απόφαση, που υπογράφει ο γενικός γραμματέας Χαράλαμπος Κασίμης. Σημειωτέον ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ προγραμματίζει την πληρωμή της προκαταβολής μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, ενώ η εξόφληση θα γίνει γρηγορότερα σε σχέση με πέρυσι (μέσα στην άνοιξη).

ΚΑΡΤΑ ΑΓΡΟΤΗ

Μία από τις πρώτες εξαγγελίες της ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης θα είναι η έκδοση της περίφημης «κάρτας Αγρότη», η οποία αναμένεται να ανακουφίσει κάπως το κόστος παραγωγής. Σύμφωνα με πληροφορίες αυτή βρίσκεται προς έγκριση από την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και μέχρι τέλος του χρόνου θα υπάρξουν εξελίξεις.

Ο ΕΛΓΑ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ

Ενημερωτική συνάντηση των ανταποκριτών του ΕΛ.ΓΑ. της Π.Ε. Φθιώτιδας πρόκειται να πραγματοποιήσει ο ΕΛ.Γ.Α. στο πλαίσιο των αντίστοιχων συναντήσεων που έχουν πραγματοποιηθεί σε αρκετές περιοχές της επικράτειας και έχουν ως σκοπό την ενημέρωση όλων όσοι εμπλέκονται με τον θεσμό των γεωργικών ασφαλίσεων σχετικά με την αγροτική δραστηριότητα. Χθες έγινε ενημέρωση στο Δομοκό, ενώ σήμερα Παρασκευή 11 Νοεμβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Λαμιέων θα γίνει η συνάντηση των ανταποκριτών του ΕΛ.Γ.Α. με θέμα «Η ασφάλιση και η προστασία της αγροτικής δραστηριότητας και οι προοπτικές της». Στη συνάντηση θα παρευρεθούν στελέχη της Κεντρικής Διοίκησης και του υποκαταστήματος Λαμίας, καθώς και ο αντιπρόεδρος του ΕΛ.Γ.Α. κ. Αθ. Ζαννιάς.

….ΚΑΙ ΚΑΘΗΣΥΧΑΖΕΙ

«Η αδυναμία έγκαιρης εκτίμησης των ζημιών, δεν θα αποτελέσει λόγο να αδικηθούν οι παραγωγοί, των οποίων οι καλλιέργειες υπέστησαν καταστροφές, ενώ οι αγρότες που ανταποκρίθηκαν στις υποχρεώσεις τους απέναντι στον οργανισμό, θα αποζημιωθούν». Τα παραπάνω ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Φάνης Κουρεμπές, σε απάντησή του προς βουλευτές, σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο οργανισμός, όσον αφορά την αδυναμία εκτίμησης των καταστροφών που έπληξαν την αγροτική παραγωγή. Επιπλέον αναφέρεται ότι οργανισμός θα αποζημιώσει όλους τους παραγωγούς που επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως προβλέπεται από τον κανονισμό λειτουργίας του.

Πάντως ο δήμαρχος Παλαμά έστειλε επιστολή προς τον ΕΛΓΑ για να επισπεύσει τις εκτιμήσεις του, καθώς οι αγρότες που πλημμύρισαν τα χωράφια τους από τις βροχές του Σεπτεμβρίου, βλέπουν να "εξαφανίζονται" οι μάρτυρες, από αθίγγανους που συλλέγουν τα βαμβάκια...

ΝΕΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ

Με ενημερωτική εγκύκλιο (με θέμα «οδηγός διαδικασίας για τον χαρακτηρισμό των νεοεισερχόμενων στον αγροτικό τομέα ως επαγγελματίες αγρότες»), που υπογράφει ο γενικός γραμματέας του ΥπΑΑΤ, Νίκος Αντώνογλου, παρουσιάζονται αναλυτικά τα απαραίτητα δικαιολογητικά που πρέπει να καταθέσουν οι νεοεισερχόμενοι αγρότες προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα των Νέων Αγροτών. Σύμφωνα με την εγκύκλιο, τα δικαιολογητικά τα οποία απαιτούνται, υποχρεωτικά, είναι: α. Αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, φορολογικού έτους 2015 έντυπο Ε1, το αντίστοιχο εκκαθαριστικό φόρου εισοδήματος και αντίγραφο της κατάστασης οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα έντυπο Ε3 του ιδίου έτους, εφόσον έχει υποβληθεί και β. Αντίγραφο της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης έτους 2016, σύμφωνα με τις εθνικές διατάξεις, και του έτους 2015 εφόσον έχει υποβληθεί και υπάρχει αγροτικό εισόδημα στη δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, φορολογικού έτους 2015.

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΣΠΟΡΟΣ ΣΙΤΟΥ

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ενημερώνει τους παραγωγούς που θέλουν να λάβουν συνδεδεμένη ενίσχυση στο σκληρό σιτάρι για την καλλιεργητική περίοδο 2016-2017, ότι η ελάχιστη ποσότητα πιστοποιημένου σπόρου παραμένει στα 12 κιλά ανά στρέμμα όπως ήταν μέχρι σήμερα. Το ίδιο θα ισχύσει και για τις επόμενες καλλιεργητικές περιόδους μέχρι το 2020. Όσοι παραγωγοί καλλιεργήσουν Πρωτεϊνούχα Κτηνοτροφικά Ψυχανθή και θέλουν να λάβουν συνδεδεμένη ενίσχυση, δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσουν πιστοποιημένο σπόρο τόσο αυτή όσο και τις επόμενες καλλιεργητικές περιόδους.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass