Ανασκόπηση 2016

Απόβαση τρακτέρ και αγροτών στο Σύνταγμα!

Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ 2016 ΣΤΟΝ ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΚΑΜΠΟ

Δημοσίευση: 31 Δεκ 2016 12:00

Με αγροτικές κινητοποιήσεις και τρακτέρ στις εθνικές οδούς, μας προϋπάντησε το 2016, με τον ίδιο τρόπο θα μας έρθει και η νέα χρονιά.

Μπλόκα, επεισόδια στην απόβαση αγροτών στην Αθήνα, αλλά και στον εορτασμό του Κιλελέρ, επίσκεψη (δις) του υπουργού Βαγγ. Αποστόλου στη Λάρισα, αλλά και λαρισινό χρώμα στην ηγεσία του ΥΠΑΑΝ με την υφυπουργοποίηση του Βασ. Κόκκαλη περιελάμβανε το φετινό μενού του αγροτικού χώρου.

Μπλόκα

Στις 20 Ιανουαρίου σημειώθηκε η έξοδος των τρακτέρ στις εθνικές οδούς, με τους αγρότες που συμφωνούσαν με τα αιτήματα της Επιτροπής Μπλόκων να συγκεντρώνονται στον κόμβο της Νίκαιας και τους υπόλοιπους, κυρίως από Χάλκη, Τύρναβο να κλείνουν την κυκλοφορία στα Τέμπη στο ύψος των παλιών διοδίων. Στις 11 Φεβρουαρίου σημειώθηκε κάτι πρωτόγνωρο. 18 τρακτέρ, ξεκινώντας από τη Νίκαια και με επικεφαλής τον Βαγγ.Μπούτα εισέρχονται στην Αθήνα, για να δώσουν το δικό τους χρώμα στην πανελλαδική συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε (και ήταν επεισοδιακή) στην πρωτεύουσα. Στις 22 Φεβρουαρίου ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας συναντάται με αντιπροσωπεία αγροτών, χωρίς φυσικά να προκύψει κάτι θετικό, ενώ λίγες μέρες αργότερα δέχεται και την αντιπροσωπεία της Νίκαιας. Στις 26 του μήνα οι αγρότες αποχωρούν από την εθνική οδό, ανανεώνοντας –κλασικά- το ραντεβού τους για την επέτειο του Κιλελέρ.

Απολογισμός των κινητοποιήσεων: Η συμπαράσταση και ο σεβασμός, σύσσωμης σχεδόν, της κοινωνίας στον αγώνα των αγροτών, το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έφερε προς ψήφιση στη Βουλή τα επίμαχα νομοσχέδια του ασφαλιστικού και του φορολογικού αλλά και το αφορολόγητο των 9.500 ευρώ που διασφαλίστηκε στο αγροτικό εισόδημα, είναι τα κέρδη που προέκυψαν από τις αγροτικές κινητοποιήσεις. Στα αρνητικά και σε αυτές τις κινητοποιήσεις συγκαταλέγεται η διάσπαση του αγροτικού κινήματος, αφού δεν έλειψαν οι αιχμές και οι δηλώσεις που τραυμάτισαν το συνδικαλιστικό κίνημα. Όσον αφορά στα αιτήματα, η εφαρμογή του Μητρώου Αγροτών με βάση το οποίο θα φορολογηθούν αλλά και θα καταβληθούν οι εισφορές στον αυτόνομο ΟΓΑ χώριζε τα δύο μεγάλα μπλόκα του νομού, ενώ οι δρόμοι τους συγκλίνανε στο κόστος παραγωγής και κυρίως στη μείωση του αγροτικού ρεύματος και στην κατάργηση του φόρου στο κρασί.

Κιλελέρ

Επεισοδιακός ήταν ο εορτασμός του Κιλελέρ την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου, καθώς η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Άννα Βαγενά είχε έντονη φραστική αντιπαράθεση με αγρότες των Τεμπών, ενώ λίγο έλειψε να έρθουν στα χέρια ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παπαγεωργίου με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού Λάρισας κ. Χρήστο Σιδερόπουλο.

Ο Αποστόλου στη Λάρισα

Χρονοδιάγραμμα πληρωμών κυρίως για εκκρεμότητες παρελθόντων ετών κατέθεσε από τη Λάρισα, την οποία επισκέφθηκε στις 12 Ιουλίου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, ενώ για ζητήματα που θα επιλυθούν στο …μέλλον, ζήτησε την κατανόηση των παραγωγών «λόγω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας που διέρχεται η χώρα και της αυστηρής κοινοτικής νομοθεσίας». Η σύσκεψη που έγινε στο «Χατζηγιάννειο» σημαδεύτηκε από το «ντου» αγροτών της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, οι οποίοι κατηγόρησαν τον υπουργό για φιέστα και επικοινωνιακά παιχνίδια.

* Στα υπόλοιπα θέματα που μας απασχόλησαν για πρώτη φορά στις 26 Μαρτίου σημειώθηκε παγετός που κατέστρεψε πολλά δέντρα, με τους αγρότες να περιμένουν μέχρι και σήμερα (μάλλον μάταια) τις αποζημιώσεις, ενώ από τον Οκτώβριο, λόγω περικοπών στα οδοιπορικά οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ απέχουν από το έργο τους.

* Στις 8 Μαΐου ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Λάρισας Χρ. Σιδερόπουλος, κατά τη διάρκεια αγροτικού συλλαλητηρίου στην Αθήνα, δέχεται την επίθεση άγνωστων δραστών, οι οποίοι τον τραυματίζουν στο κεφάλι, με αποτέλεσμα να χρειασθεί η νοσηλεία του στο νοσοκομείο.

* Οι διοικούντες της υπό εκκαθάριση ΕΑΣ Λάρισας οδηγούνται συνεχώς στα δικαστήρια για τη μη καταβολή υποχρεώσεων προς το δημόσιο και το ΙΚΑ. Αντιθέτως ο ΘΕΣγάλα επεκτείνει τη δραστηριότητά του σε Θεσ/νίκη και Αθήνα, ενώ δημιουργούνται νέοι πρωτοβάθμιοι Συνεταιρισμοί, όπως επιβάλλει ο νέος νόμος.

* Στον πρόσφατο ανασχηματισμό ορίζεται υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Λάρισας Βασίλης Κόκκαλης. Στον …ανασχηματισμό της Περιφέρειας νέος αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα ορίζεται ο Βολιώτης Βασ. Χατζόπουλος. Ιστορική αλλαγή ηγεσίας και στον ΤΟΕΒ Πηνειού, με τον Γιώργο Λαδόπουλο να αποχωρεί από τη διοίκηση (μετά από 16 χρόνια) και νέος πρόεδρος να ορίζεται ο Μιλτ. Αραμπατζής.

Στο ισοζύγιο της απερχόμενης χρονιάς, αναφορικά με την παραγωγή η μαζική στροφή των παραγωγών στα δημητριακά έφερε και χαμηλές τιμές σε αυτά, ενώ το βαμβάκι φέτος κινήθηκε στα 53 λεπτά, δηλαδή ούτε ζέστη, ούτε κρύο. Ωστόσο ολοένα και περισσότεροι παραγωγοί στρέφονται στα δέντρα (ακροδρυά) και στα ψυχανθή, ενώ νέες καλλιέργειες όπως τα αρωματικά φυτά κεντρίζουν το ενδιαφέρον κυρίως των νέων αγροτών.

Τέλος μέρος των εγκαταστάσεων του ΕΘΙΑΓΕ (στην οδό Θεοφράστου) παραχωρείται στον Δήμο Λάρισας, με την υπογραφή της σύμβασης από τον ίδιο τον ΥΠΑΑΤ Β. Αποστόλου να έρχεται για δεύτερη φορά στην πόλη, ενώ ο Δήμος συμφωνεί με την HELEXPO της ΔΕΘ να διοργανώσει (και να αναβαθμίσει) στη Λάρισα τη Γεωργοκτηνοτροφική Έκθεση στη Σκεπαστή της Νεάπολης.

Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass