ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΠΛΟΚΩΝ:

Ζημιές σε φυτική παραγωγή - φυτικό κεφάλαιο

Δημοσίευση: 14 Ιαν 2017 8:50

Μετά τη χθεσινή ανακοίνωση για τις ζημιές στο ζωικό κεφάλαιο, η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων εξέδωσε νέα ανακοίνωση που αφορά στις ζημιές στη φυτική παραγωγή, κάνοντας λόγο για «τεράστιες καταστροφές στη φυτική παραγωγή, αλλά και στο φυτικό κεφάλαιο, ενώ οι κακοκαιρία των ημερών έχει πλήξει βαριά και την κτηνοτροφία και τη μελισσοκομία.

Ιδιαίτερα πλήττεται η παραγωγή εσπεριδοειδών, (πορτοκάλια, μανταρίνια, λεμόνια) και κηπευτικών, ενώ ζημιές, που το μέγεθός τους θα φανεί αργότερα, θα υποστούν δενδρώδεις καλλιέργειες, όπως τα ελαιόδενδρα και άλλα».

Σύμφωνα με την Επιτροπή «σε πολλές περιπτώσεις – για παράδειγμα, οι ζημιές στα δένδρα σε χρονικό διάστημα που δεν καρποφορούν, στα θερμοκήπια, γενικότερα στο φυτικό κεφάλαιο – δεν προβλέπονται αποζημιώσεις από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, με αποτέλεσμα οι πληγέντες παραγωγοί να είναι ξεκρέμαστοι. Κι όταν ζητούν αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, στον οποίο πληρώνουν πολύ υψηλά ασφάλιστρα, στελέχη του Οργανισμού προκαλούν και εκβιάζουν, δηλώνοντας δημόσια ότι, αν θέλουν ν’ αποζημιωθούν για ζημιές που δεν καλύπτονται από τον κανονισμό, πρέπει να πληρώσουν πρόσθετα τσουχτερά ασφάλιστρα, προωθώντας και μ’ αυτόν τον τρόπο την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων στην ασφάλιση της παραγωγής και του κεφαλαίου γεωργών και κτηνοτρόφων. Και επειδή όλες οι κυβερνήσεις υπόσχονται, κατά καιρούς, αποζημιώσεις και στο τέλος, είτε δεν μας δίνουν καθόλου, ή μας πετούν μερικά ψίχουλα, οι αγρότες αγωνιστικά να διεκδικήσουν:

1ον: Να γίνουν άμεσα οι εκτιμήσεις όλων των ζημιών από τους εκτιμητές του ΕΛΓΑ. Για να προχωρήσει γρήγορα και σωστά αυτή η διαδικασία, πρέπει η κυβέρνηση να ικανοποιήσει, αμέσως, το δίκαιο αίτημα των γεωπόνων – εκτιμητών του ΕΛΓΑ, οι οποίοι αγωνίζονται διεκδικώντας να πληρώνονται τα οδοιπορικά για τις μετακινήσεις τους προς τις περιοχές όπου καλούνται να κάνουν τι εκτιμήσεις των ζημιών, που τους έκοψε η κυβέρνηση. Κι αποτελεί πρόκληση για τον αγροτικό κόσμο η δήλωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης ότι γι’ αυτό το κόψιμο φταίει το … μνημόνιο, όταν η κυβέρνησή του, σε συνεργασία με τους «Θεσμούς», το αποφάσισε και ο ίδιος, μαζί με άλλους 221 βουλευτές, το ψήφισαν στη Βουλή.

2ον: Ν’ αποζημιωθούν στο 100% όλες οι ζημιές και στη φυτική παραγωγή και στο φυτικό κεφάλαιο. ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό για να αποζημιώνει στο σύνολό τους όλες τις ζημιές στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή και στο αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο από όλες τα καιρικές αιτίες και τις νόσους.

3ον: Να πάρει άμεσα και δραστικά μέτρα η κυβέρνηση για να μην υπάρξουν - κι αν εμφανιστούν να χτυπηθούν αμέσως - φαινόμενα αισχροκέρδειας στην αγορά από «αετονύχηδες» οι οποίοι θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν τις ελλείψεις, ιδιαίτερα σε κηπευτικά και φρούτα, για ν’ ανεβάσουν τις τιμές και στα ντόπια και στα εισαγόμενα προϊόντα, κερδοσκοπώντας ασύστολα σε βάρος των καταναλωτών.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass