ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Β. ΚΟΚΚΑΛΗ – ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΛΓΑ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ Π. ΣΑΡΧΩΣΗ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΟΥ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

Στα ΠΣΕΑ οι ζημιές από τον παγετό του Μαρτίου 2016

*Β. Κόκκαλης: «Θα επανεξεταστεί ο ΕΦΚ στο κρασί» *Έντονο ενδιαφέρον για ομάδες παραγωγών, επισημάνθηκαν τα προβλήματα από τα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών *Π. Σαρχώσης στην «Ε»: «Διαμορφώνονται θετικές εξελίξεις σε ζητήματα που αφορούν τον αγροτικό και κτηνοτροφικό κόσμο της περιοχής»

Δημοσίευση: 14 Ιαν 2017 14:55

Τη δέσμευση ότι θα ενταχθούν στα ΠΣΕΑ οι ζημιές από τον παγετό της 26ης Μαρτίου 2016, απέσπασαν, όπως δήλωσαν στην «Ε», ο δήμαρχος Τυρνάβου κ. Παναγιώτης Σαρχώσης και αγρότες της περιοχής σε συνάντηση που είχαν χθες με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βασίλη Κόκκαλη και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Φάνη Κουρεμπέ (σ’ ένα τμήμα της συνάντησης παρέστη και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλης Αποστόλου).

Μάλιστα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου είπε ότι καθώς έχει συντμηθεί ο χρόνος που απαιτείται για τη διεκπεραίωση των διαδικασιών των ΠΣΕΑ, «θα καταβληθεί προσπάθεια να πληρωθούν οι αγρότες του Τυρνάβου ως το τέλος του 2017».

Παράλληλα, ο υφυπουργός κ. Β. Κόκκαλης προανήγγειλε ότι «θα επανεξεταστεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο κρασί», δέσμευση που, όπως εξήγησε, περιλαμβάνεται και σε φυλλάδιο με τον απολογισμό και τον προγραμματισμό δράσεων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο κυκλοφορεί αυτές τις ημέρες.

Στη συνάντηση τέθηκε φυσικά και το θέμα που έχει προκύψει με τις καταστροφικές καιρικές συνθήκες (χιονόπτωση, ολικός παγετός) των τελευταίων ημερών. Ο κ. Π. Σαρχώσης επισήμανε στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου, σύμφωνα με τα στοιχεία που του παρέθεσε ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων Αμπελώνα κ. Ζήσης Παρλίτσης, ότι η μείωση στην παραγωγή γάλακτος ανέρχεται στο 50%, ενώ έχουν χαθεί και πολλά νεογέννητα ζώα. Ταυτόχρονα, όπως τόνισαν κι όλοι οι αγρότες, υπάρχει εξαιρετικά ισχυρό ενδεχόμενο να υπάρξουν επιπτώσεις και στο φυτικό κεφάλαιο, κάτι που όμως θα φανεί στο επόμενο δίμηνο (στην ανθοφορία).

Η απάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου ήταν ότι το θέμα απασχολεί συνολικά την κυβέρνηση και υπό τον συντονισμό του Μεγάρου Μαξίμου εξετάζεται πως θα αντιμετωπιστεί.

ΟΜΑΔΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ

Στη συνάντηση τέθηκαν ακόμη τα εξής θέματα από τον δήμαρχο και τους αγρότες:

-Να μην αυξηθεί το ανώτατο όριο ασφαλιστικής εισφοράς του ΕΛΓΑ (10.000 ευρώ), το οποίο θα διατηρηθεί για τη διετία 2017- 8 όπως δεσμεύτηκε ο πρόεδρος του οργανισμού κ. Φ. Κουρεμπές.

-Να προχωρήσουν γρήγορα οι εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ. Η διοίκηση του ΕΛ.Γ.Α. ανακοίνωσε ότι «οι εκτιμητές δουλεύουν εντατικά για να αποτιμήσουν, όσο το δυνατόν συντομότερα τις ζημιές που έχουν προκληθεί στη χώρα, ώστε να αποζημιωθούν εγκαίρως οι παραγωγοί. Οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι που έχουν υποστεί ζημιές στο ζωικό τους κεφάλαιο ή στη φυτική τους παραγωγή, θα πρέπει να επικοινωνήσουν άμεσα με το αρμόδιο για την περιοχή τους υποκατάστημα του ΕΛΓΑ ή τον ανταποκριτή του ΕΛΓΑ του Δήμου τους για να δηλώσουν τις ζημιές. Προτεραιότητα όλων είναι να διενεργηθούν οι εξατομικευμένες πραγματογνωμοσύνες στις περιπτώσεις ζημιών που χρήζουν άμεσης εκτίμησης το συντομότερο δυνατό και εφόσον καταστεί δυνατή η πρόσβαση λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών».

-Να ενεργοποιηθεί το Ταμείο Κλιματικής Αλλαγής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρόταση που έχει καταθέσει στα αρμόδια όργανα της ΕΕ η ελληνική κυβέρνηση.

-Να γίνουν παρεμβάσεις για τη μείωση του κόστους παραγωγής με παράγοντες του υπουργείου να προτρέπουν τους παραγωγούς να αξιοποιήσουν το Net Metering (αυτοπαραγωγή ρεύματος) για τη μείωση του κόστους του αγροτικού ρεύματος. Παράλληλα, υπάρχει συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, ώστε να λυθεί το ζήτημα του πιστωτικού Φ.Π.Α. που δημιουργεί προβλήματα σε πολλούς συνεταιρισμούς

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον επέδειξαν οι αγρότες του Τυρνάβου για τις Ομάδες και Οργανώσεις Παραγωγών. Όπως επισήμαναν αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου, τις επόμενες μέρες αναμένεται η Κοινή Υπουργική Απόφαση που θεσπίζει το πλαίσιο της συγκρότησης των Ομάδων Παραγωγών, ενώ το Μέτρο 9 του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-20 αποτελεί κίνητρο για τις νεοσύστατες ομάδες και οργανώσεις παραγωγών διότι τους παρέχεται ένα ποσοστό επί του κύκλου εργασιών τους μέχρι 100 χιλιάδες τον χρόνο για κάλυψη των λειτουργικών τους εξόδων.

Η στήριξη καταβάλλεται ως κατ’ αποκοπή ενίσχυση σε ετήσιες δόσεις για πέντε έτη από την ημερομηνία κατά την οποία αναγνωρίσθηκε η ομάδα ή η οργάνωση παραγωγών, με βάση το επιχειρηματικό της σχέδιο που είναι προϋπόθεση για την ενίσχυση μιας ομάδας ή οργάνωσης παραγωγών, το ποσοστό της ενίσχυσης είναι μειούμενο. Σε σχέδια βελτίωσης και επενδυτικά προγράμματα επίσης με προϋποθέσεις μπορεί να ενταχθούν οι οργανώσεις αυτές.

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ

«Νιώθουμε ικανοποιημένοι από τη συνάντηση γιατί αρχίζουν να διαμορφώνονται θετικές εξελίξεις σε ζητήματα που αφορούν τον αγροτικό και κτηνοτροφικό κόσμο της περιοχής», δήλωσε ο δήμαρχος Τυρνάβου κ. Παναγιώτης Σαρχώσης στην «Ε» και πρόσθεσε: «Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στέκεται πιο συγκεκριμένα και με μεγαλύτερη ευαισθησία στα θέματα των παραγωγών και μέσω της ενσωμάτωσης της λογικής της κοινωνικής οικονομίας (οργανώσεις – ομάδες παραγωγών), δημιουργεί την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον».

Την ικανοποίηση των αγροτών για τη δέσμευση περί ένταξης των ζημιών του παγετού της 26ης Μαρτίου στα ΠΣΕΑ εξέφρασε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δέντρων Τυρνάβου «ΓΑΙΑ ΦΡΟΥΙΤ» κ. Χρήστος Τασούλας. Στη συνάντηση έλαβαν μέρος οι αγρότες κ. Θανάσης Γκανάτσιος, Φάνης Μπατραλέξης, Ανδρέας Ντάμτσιος και Θανάσης Σιούλας, ενώ κάποιοι άλλοι δεν παρέστησαν τελικά λόγω των καιρικών συνθηκών.

ΑΘΗΝΑ, Του Γιώργου Μακρή

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass