Η ΛΑΡΙΣΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

Πρωταθλήτρια στην παραγωγή λαχανικών για φύτευση

* Τρέχουν νέοι αμπελώνες και καλλιέργειες ηλίανθου

Δημοσίευση: 30 Ιαν 2017 13:00

Χρήσιμα συμπεράσματα για την ταυτότητα της αγροτικής παραγωγής του νομού Λάρισας, τα προβλήματα και τις προοπτικές του πρωτογενούς τομέα προκύπτουν από την ετήσια απογραφή (για το 2016) των υπηρεσιών της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής της ΠΕ Λάρισας, που ζήτησε και έχει στα χέρια του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

Εκτός από τη διαδικασία ελέγχου και την προώθηση προς πληρωμή των δικαιούχων από διάφορα προγράμματα, την περασμένη χρονιά καταγράφηκαν κι άλλες δράσεις, αν και η σημαντική έλλειψη προσωπικού στη ΔΑΟΚ δεν της επιτρέπει να προχωρήσει στην επιθυμητή παροχή τεχνικών και γεωτεχνικών συμβουλών προς τους παραγωγούς και μεταποιητές.

Έτσι κάποια πρώτα συμπεράσματα που προκύπτουν για τη γεωργία του νομού είναι: Η Π.Ε. Λάρισας ήταν η 2η Π.Ε. σε αριθμό εγκεκριμένων στρ. φύτευσης αμπελώνων και πως στην παρούσα φάση είμαστε σε αναμονή της έκδοσης της Υ.Α. για τις νέες άδειες φύτευσης για το έτος 2017. Με επιτυχία συνεχίστηκε και το 2016 το πρόγραμμα της δωρεάν διανομής προϊοντων σε άπορους. Στον τομέα των ενεργειακών –βιομηχανικών φυτών ξεχωρίζει η θεώρηση 320 συμβάσεων ηλίανθου, με καλλιεργούμενα στρέμματα 9.732 κυρίως στην περιοχή «Δέλτα Πηνειού», των παραγωγών με διάφορες εταιρίες για την παράδοση του προϊόντος για βιοκαύσιμα. Η Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας έχει ίσως τα περισσότερα θερμοκήπια παραγωγής λαχανοκομικών φυτών για φύτευση στη χώρα. Τα 7 παράγουν μεγάλες ποσότητες φυτών που απευθύνονται σε παραγωγούς, ενώ υπάρχουν δεκάδες μικρότερα κυρίως στην περιοχή Τυρνάβου και Δαμασίου που διαθέτουν τα φυτά στις λαϊκές αγορές.

Ως προς τις πληρωμές ξεχώρισαν τα 5,8 εκατ. ευρώ στο πρόγραμμα της νιτρορύπανσης, τα 11,8 εκατ. στη βιολογική γεωργία και τα 8 εκατ. στα αγροπεριβαλλοντικά προγράμματα φυτικής παραγωγής.

Ο Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ

«Συνεχίζουμε να υλοποιούμε σε ολόκληρη τη Θεσσαλία έργα και δράσεις εκατομμυρίων ευρώ, που στηρίζουν τον πρωτογενή τομέα σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία για τη χώρα», σχολίασε ο κ. Κ. Αγοραστός και παράλληλα επεσήμανε ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας συνεχίζει και ολοκληρώνει έργα, τα οποία δίνουν ζωή στην ύπαιθρο, αλλά παράλληλα τονώνουν όχι μόνο την τοπική οικονομία αλλά και την κοινωνία γενικότερα, γιατί διατηρούν και δημιουργούν θέσεις εργασίας. Ο αγροδιατροφικός τομέας αποτελεί προτεραιότητα γι’ αυτό και τον στηρίζουμε με έργα και με πράξεις. Ενώνουμε τις δυνάμεις και κερδίζουμε».

Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass