ΔΕΛΕΑΡ ΟΙ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

«Παράθυρο» για «βαφτίσια» νέων ως παλαιών βιοκαλλιεργητών

* Β. Κεγκέρογλου: «Να υπάρξει ασφαλής ημερομηνία πριν από την οποία θα θεωρείται παλαιός και να έχει καλλιεργήσει» *Ε. Αποστόλου: «Υπάρχουν προβλήματα, εμείς θα τα λύσουμε, υπάρχουν πόροι»

Δημοσίευση: 20 Φεβ 2017 15:02

«Παράθυρο» για «βαφτίσια» νέων ως παλαιών βιοκαλλιεργητών υπάρχει στην πρόσκληση του μέτρου για τις βιολογικές καλλιέργειες του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 20, κατήγγειλε στη Βουλή ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Βασίλης Κεγκέρογλου.

«Στο πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας υπάρχει ένα παράθυρο το οποίο θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα, κ. υπουργέ, και είναι, από τη στιγμή που έχουμε ξεχωριστό πρόγραμμα για νέου βιοκαλλιεργητές και για παλαιούς, η ασφαλής ημερομηνία που ένας χαρακτηρίζεται παλαιός ή νέος», επισήμανε ο κ. Β. Κεγκέρογλου και εξήγησε:

«Με τον τρόπο που βγάλατε την πρόσκληση στις 27 Ιανουαρίου και επειδή οι συμβάσεις των εταιριών, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, μπορούν να καταχωρίζονται στις ΔΟΥ και μετά από τρεις μήνες, δεν είναι ασφαλής η ημερομηνία και έτσι θα υπάρχουν εικονικά -να το πω απλά- «βαφτίσια» παλιών και νέων βιοκαλλιεργητών, εάν δεν λάβετε κάποια μέτρα».

«Όντως ισχύει αυτό που είπατε ότι εντοπίστηκαν προβλήματα. Είχαμε μια σύσκεψη προχθές για να τα λύσουμε και τελικά καταλήξαμε ότι και αυτά τα ψιλοπροβλήματα που παρουσιάστηκαν θα τα αντιμετωπίσουμε», απάντησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βαγγέλης Αποστόλου τονίζοντας ότι το μέτρο για τις βιολογικές καλλιέργειες, με προϋπολογισμό δημόσιας δαπάνης 443 εκατομμυρίων ευρώ, «είναι πάρα πολύ σημαντικό για να έχουμε στροφή προς τα βιολογικά προϊόντα».

ΞΕΚΑΘΑΡΟΙ

ΚΑΝΟΝΕΣ

«Θα πρέπει να είναι ξεκάθαροι οι κανόνες, για να μην οδηγήσουμε σε μια αντιπαλότητα και, βεβαίως, αν χρειάζεται, να αυξήσουμε το ένα ή το άλλο κονδύλι, να το πράξουμε», επανήλθε στο θέμα ο κ. Β. Κεγκέρογλου κατά τη δευτερολογία του.

«Όμως, να μην έχουμε εικονική συμμετοχή, όπως για παράδειγμα στο πρόγραμμα για τους παλαιούς βιολογικούς καλλιεργητές ή κτηνοτρόφους νέους, μόνο και μόνο επειδή δεν θα φτάνουν τα χρήματα για τον αντίστοιχο τομέα», υπογράμμισε σημειώνοντας ότι στο πρόγραμμα προβλέπονται κονδύλια ύψους 33 εκατομμυρίων για νέους βιολογικούς κτηνοτρόφους και 160 εκατομμύρια για τους παλαιούς.

«Άρα, θα έλεγα ότι χρειάζεται μια τροποποίηση της πρόσκλησης και μια ασφαλής ημερομηνία από την οποία και πριν θεωρείται παλαιός. Βεβαίως, αυτό που θα είχε σημασία είναι να έχει καλλιεργήσει. Παλαιός είναι αυτός που έχει καλλιεργήσει έστω ένα στρέμμα ή αυτός που έχει έστω δέκα ζώα ενταγμένα στα προγράμματα βιολογικής καλλιέργειας», διευκρίνισε.

«Προσπαθήσαμε στα μέτρα που ανακοινώνουμε να μην διαθέσουμε όλο το ποσό (σ.σ. του προϋπολογισμού), γιατί υπάρχουν προβλήματα τα οποία εμφανίζονται, όπως αυτό σχετικά με τη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία. Εμείς θα το λύσουμε. Ακόμα, όμως, και αν δεν μπορέσουμε να το λύσουμε, έχουμε πόρους και δεν θα αδικηθούν. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην γίνει μια σωστή κατανομή», διαβεβαίωσε ο κ. Βαγγέλης Αποστόλου.

ΑΘΗΝΑ, Του Γιώργου Μακρή

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass