ΕΓΙΝΑΝ ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΗΤΑΝ ΕΝΤΑΓΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ 100 ΔΟΣΕΩΝ

Το Δημόσιο πλήρωσε τον… εαυτό του με το αγροτικό πετρέλαιο

Δημοσίευση: 01 Μαρ 2017 11:34

*Κατ. Παπανάτσιου: «Το επόμενο διάστημα η πληρωμή του 2015» *Γ. Βλάχος: «Προφανώς δεν θα τα πάρουν οι αγρότες αλλά θα πάνε σε συμψηφισμό»

Από τη μία τσέπη έβγαλε τα χρήματα για να καταβάλλει στους αγρότες την επιστροφή του φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο και... στην άλλη τα έβαλε το Δημόσιο καθώς προχώρησε σε συμψηφισμούς ακόμη και στις περιπτώσεις που παραγωγοί είχαν ενταχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων και ήταν ενήμεροι στις δόσεις τους.

«Για το πετρέλαιο αγροτικής χρήσης εκδόθηκε γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του κράτους με αριθμό 121/2015 σύμφωνα με το οποίο το επιστρεφόμενο ποσό συμψηφίζεται όχι μόνο με τις φορολογικές, τελωνειακές αλλά και με τις ασφαλιστικές οφειλές των δικαιούχων αγροτών», ξεκαθάρισε στη Βουλή η υφυπουργός Οικονομικών κα Κατερίνα Παπανάτσιου και προανήγγειλε ότι το επόμενο διάστημα θα καταβληθεί στους αγρότες και το οφειλόμενο ποσό του 2015.

Αναλύοντας τη διαδικασία που ακολουθείται για την εκταμίευση του ποσού η κα Παπανάτσιου επισήμανε:

«Πρώτον, έγινε αποστολή του αρχείου από τον ΟΠΕΚΕΠΕ προς την Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΔΗΛΕΔ) της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. Είναι η υπηρεσία της ανεξάρτητης αρχής πλέον. Δεν είναι στο Υπουργείο Οικονομικών, αλλά ανεξάρτητη αρχή.

Δεύτερον, δημιουργία αρχείου από τη ΔΗΛΕΔ και υπολογισμός του αρχικού ποσού του ειδικού φόρου κατανάλωσης.

Τρίτον, συμψηφισμοί με τελωνειακά χρέη, προσδιορισμός του υπολοίπου.

Τέταρτον, έλεγχος του αρχείου για οφειλές στις ΔΟΥ. Σ’ αυτή την περίπτωση αν το αρχικά προσδιοριζόμενο ποσό επιστροφής είναι μέχρι 1.500 ευρώ, γίνεται έλεγχος μόνο για βεβαιωμένα χρέη: ατομικά, συνυποχρέωσης, συνυπευθυνότητας, διαφορετικά γίνεται έλεγχος αντίστοιχος του αποδεικτικού ενημερότητας.

Αν δεν υπάρχουν οφειλές, για επιστροφές μέχρι 1.500 ευρώ ή είναι φορολογικά ενήμερος αποστέλλονται προς έλεγχο για ασφαλιστικές εισφορές προς ΗΔΙΚΑ.

Αν υπάρχουν οφειλές και είναι μόνο ατομικές, γίνεται κεντρικά συμψηφισμός και τυχόν εναπομείναντα υπόλοιπα αποστέλλονται προς έλεγχο για ασφαλιστικές εισφορές στην ΗΔΙΚΑ.

Αν υπάρχουν οφειλές και ο συμψηφισμός δεν γίνεται να γίνει κεντρικά λόγω ιδιαίτερης και μεγάλης περιπτωσιολογίας –έχουμε περιπτώσεις αποβιώσαντος με επιστροφή μεγαλύτερη του χρέους, κατάσταση πτώχευσης, συμψηφισμένα χρέη κλπ- το ποσό εξ ολοκλήρου αποστέλλεται στη ΔΟΥ, προκειμένου αυτή να διενεργήσει τυχόν συμψηφισμούς, έλεγχο ασφαλιστικών οφειλών και σε περίπτωση υπολοίπου να το αποδώσει στον δικαιούχο.

Πέμπτον, το αρχείο που στέλνεται από την ΔΗΛΕΠ στην ΗΔΙΚΑ επιστρέφει ενημερωμένο μετά τους συμψηφισμούς στους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης από τη δεύτερη ώστε τυχόν υπόλοιπα να αποδοθούν στους δικαιούχους.

Συνοψίζοντας, η αρμόδια υπηρεσία της ανεξάρτητης αρχής Δημοσίων Εσόδων στο αρχείο δικαιούχων του ΟΠΕΚΕΠΕ υπολογίζει τα αρχικά προς επιστροφή ποσά και στη συνέχεια συμψηφίζει με τελωνειακές, φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές. Ό,τι δεν δύναται να γίνει απ’ αυτή αποστέλλεται στις αρμόδιες ΔΟΥ ώστε να συνεχίσουν την ως άνω περιγραφόμενη διαδικασία».

100 ΔΟΣΕΙΣ

«Λέει ένας συμπολίτης μας, κυρία Υπουργέ: «Περίμενα να πιστωθεί στον λογαριασμό μου η επιστροφή αγροτικού πετρελαίου. Αντ’ αυτού βρέθηκε στη ΔΟΥ. Από τη στιγμή που το χρέος μου στην εφορία είναι εδώ και έναν χρόνο ρυθμισμένο με τον νόμο των 100 δόσεων και η μηνιαία οφειλή μου είναι 35 ευρώ και πληρώνεται πάντα με συνέπεια, έχει το δικαίωμα να μου παρακρατεί το ποσό αυτό που πιστώθηκε; Αν ναι, τότε παύει να ισχύει ουσιαστικά η ρύθμιση. Πού μπορώ να διαμαρτυρηθώ για αυτό; Ποιος έχει δίκιο;». Αυτό είναι το αγωνιώδες ερώτημα», αντέτεινε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιώργος Βλάχος και τόνισε:

«Σας άκουσα να μου λέτε ότι το επόμενο διάστημα θα δοθούν και τα χρήματα του ειδικού φόρου νομίζω για το 2015 είπατε. Προφανώς δεν θα τα πάρουν οι αγρότες. Προφανώς αυτά θα πάνε σε συμψηφισμό. Με αυτήν την διαδικασία που ανοίξατε, επιτρέψτε μου να σας πω με αυτό το αλισβερίσι που ξεκινήσατε, προφανώς δεν έχει να περιμένει κανείς τίποτα, διότι όποιος χρωστάει για όποιο λόγο χρωστάει θα πάνε για συμψηφισμό».

Απαντώντας η κα Κατερίνα Παπανάτσιου διευκρίνισε:

«Βάσει της κείμενης νομοθεσίας, συμψηφισμός απαιτήσεων κατά του Δημοσίου έναντι βεβαιωμένων οφειλών προς αυτό δύναται να αντιταχθεί σε κάθε περίπτωση κατά την οποία ο οφειλέτης έχει βέβαιη χρηματική απαίτηση κατά του Δημοσίου. Ο συμψηφισμός σε αυτήν την περίπτωση διενεργείται αυτεπαγγέλτως.

Σύμφωνα με το άρθρο 12 του ν. 4321/2015 για τις 100 δόσεις, το Δημόσιο μεταξύ άλλων διατηρεί το δικαίωμα και μετά τη συμμόρφωση του οφειλέτη στη ρύθμιση τμηματικής καταβολής που του χορηγήθηκε να προβαίνει σε συμψηφισμό των χρηματικών απαιτήσεων του οφειλέτη κατά του Δημοσίου και μέχρι του ύψους των οφειλών κατά τις διατάξεις του άρθρου 83 του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων και γίνεται για όλες τις οφειλές προ το Δημόσιο. Όταν υπάρχει είσπραξη από το Δημόσιο, γίνεται πάντοτε συμψηφισμός των δόσεων, παρόλο που μπορεί ο πολίτης να είναι ενήμερος στις δόσεις του».

ΑΘΗΝΑ, Του Γιώργου Μακρή

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass