ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΠΟΥ ΕΜΕΙΝΑΝ ΕΚΤΟΣ «Ν. ΚΑΤΣΕΛΗ» ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΥ

Να μην αποκλειστούν από ρυθμίσεις «κόκκινων» δανείων

*Ακόμη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν να αλλάξει το νομοσχέδιο που εισάγεται στην ολομέλεια της Βουλής

Δημοσίευση: 24 Απρ 2017 22:50

Να μπορούν αγρότες και κτηνοτρόφοι με «κόκκινα» δάνεια από την πρώην ΑΤΕ να ενταχθούν στις διατάξεις του νομοσχεδίου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό ζητούν από την κυβέρνηση βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της συζήτησης του νομοσχεδίου στην ολομέλεια της Βουλής αυτή την εβδομάδα.

Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση της βουλευτή και πρώην υφυπουργού κας Θεοδώρας Τζάκρη με την οποία δήλωσαν ότι συμφωνούν κι άλλοι βουλευτές όπως ο Λαρισαίος κ. Νίκος Παπαδόπουλος κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου:

«Ένα ακόμα νομοθετικό κενό το οποίο θέλω να επισημάνω είναι ότι υπάρχει πρόβλημα με τα δάνεια που έχουν πάρει κτηνοτρόφοι και αγρότες, τις προηγούμενες δεκαετίες, και μάλιστα με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου από την πρώην Αγροτική Τράπεζα Ελλάδος (ΑΤΕ). Σήμερα, αυτοί οι άνθρωποι, βρίσκονται στη δυσχερή θέση όπου τα δάνειά τους έχουν καταπέσει, τα οποία έχουν πάει στα δημόσια ταμεία και τις εφορίες και όσα δεν έχουν καταπέσει πλέον τα διαχειρίζεται ο εκκαθαριστής της ΑΤΕ, δηλαδή έχουν πάει στην λεγόμενη “bad bank”.

Αυτοί οι οφειλέτες, κτηνοτρόφοι και αγρότες, που πήραν αυτά τα δάνεια με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα έξω από κάθε προσπάθεια αντιμετώπισης των οφειλών τους. Συγκεκριμένα, δεν μπορούν να μπουν στον νόμο Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα, διότι αυτά τα δάνεια ήταν εγγυημένα και τα εγγυημένα δάνεια εξαιρούνταν του πεδίου προστασίας του νόμου Κατσέλη. Επίσης, δεν μπορούν να μπουν ούτε στον πτωχευτικό κώδικα, γιατί δεν είχαν πτωχευτική ικανότητα, ήταν φυσικά πρόσωπα.

Επομένως, κ. υπουργέ, αν δεν υπάρξει κάποια ρύθμιση θα βρεθούν εκτός του πεδίου εφαρμογής και αυτού του νόμου που συζητάμε τώρα, γιατί δεν είναι επιχειρήσεις, με την έννοια των επιχειρήσεων του εμπορικού κώδικα που ως επί τω πλείστων υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του νόμου που συζητάμε σήμερα.

Κατά την άποψή μου θα πρέπει να υπάρξει κάποια αναλογική εφαρμογή στη λογική του άρθρου 15, παρ. 21, που δίνεται για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Επομένως, θα πρέπει να προβλεφθεί και η δυνατότητα για τους αγρότες και κτηνοτρόφους που πήραν αυτά τα δάνεια, ώστε να μπορούν να προσφύγουν. Δηλαδή, να κάνουν χρήση των δυνατοτήτων και των λύσεων που δίνει ως προς τη ρύθμιση των δανείων τους το άρθρο 9 του παρόντος νομοσχεδίου και να υπάρξει δυνατότητα αναλογικής εφαρμογής των λύσεων και σε αυτούς που προβλέπει αυτό το άρθρο».

ΑΘΗΝΑ, Του Ανταποκριτή μας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass