ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΧΘΕΣ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ Ε. ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΣΤΟΥΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΟ Π.Α.Α.

Προκηρύξεις μέτρων 3 δισ. το 2017 για τους αγρότες

*Συν 24 εκατομμύρια για νέους αγρότες, προκηρύσσεται η μεταποίηση, ξεκινούν σεμινάρια κατάρτισης *Κ. Αγοραστός «Να προχωρήσουμε με άλματα για να κερδίσουμε τον χρόνο και το στοίχημα της παραγωγής»

Δημοσίευση: 27 Απρ 2017 23:00

Ως το τέλος του 2017 το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει δρομολογήσει να προκηρύξει το μεγαλύτερο μέρος των μέτρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-20 συνολικού προϋπολογισμού περί τα 3 δισ. ευρώ, ανακοίνωσε ο υπουργός κ. Βαγγέλης Αποστόλου στα μέλη του Δ.Σ. της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη ο υπουργός και ο αρμόδιος γενικός γραμματέας κ. Χαράλαμπος Κασίμης έκαναν δεκτές προτάσεις που κατέθεσε ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός και ανακοίνωσαν:
-Θα υπάρξει υπερδέσμευση της τάξης του 10% από το μέτρο για τους νέους αγρότες, άρα θα διατεθούν επιπλέον 24 εκατ. ευρώ από τα 241 εκατ. που είναι ο προϋπολογισμός, προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες αιτήσεις που υπάρχουν σε κάποιες περιφέρειες.
-Εντός των ημερών, πιθανόν και σήμερα, υπογράφεται η προκήρυξη για το πρόγραμμα της μεταποίησης.
-Ως την Τρίτη 2 Μαΐου το αργότερο θα ξεκινήσουν τα σεμινάρια κατάρτισης για νέους αγρότες, αρχής γενομένης από τους ενταγμένους στο σχετικό πρόγραμμα το 2014 (η κατάρτιση είναι υποχρεωτική να λάβουν το σύνολο της επιδότησης).
-Σταδιακά, ως το τέλος του 2017, θα προκηρυχθούν κι άλλα μέτρα και δράσεις του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης όπως τα σχέδια βελτίωσης, η αγροτική οδοποιία, τα αρδευτικά και εγγειοβελτιωτικά έργα, οι δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις του LEADER, η βιολογική κτηνοτροφία, η μείωση της νιτρορύπανσης, η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών για τη μείωση του κόστους ρεύματος.
ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ
Στη σύσκεψη τέθηκαν ακόμα από την πλευρά του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κ. κ. Αγοραστού διάφορα θέματα που αφορούν στους αγρότες, κτηνοτρόφους και αλιείς όπως:
-«Να διασφαλιστεί ότι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι δεν θα χάσουν ούτε ευρώ επιδότησης λόγω των δασικών χαρτών.
-Να επισπευτεί η καταβολή αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ και γενικότερα να είναι σαφώς προσδιορισμένο το πότε θα καταβάλλονται οι επιδοτήσεις στους παραγωγούς για να μπορούν κι αυτοί να προγραμματίσουν τις πληρωμές τους.
Να αντιμετωπιστεί το οξύτατο πρόβλημα της υποστελέχωσης των κτηνιατρικών υπηρεσιών.
-Να αποκτήσουν «ταυτότητα» το κρέας και το γάλα.
-Να αυξηθεί ο προϋπολογισμός του προγράμματος δακοκτονίας.
-Να γίνει κοινή σύσκεψη των συναρμόδιων υπουργείων, των περιφερειών, των τυροκόμων και των κτηνοτρόφων ώστε εκτός από τις διεθνείς συμφωνίες να προστατευθούν η φέτα και γενικότερα τα ελληνικά τυριά ως προϊόν τόσο στην ελληνική όσο και στην ευρωπαϊκή αγορά».
ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να συσταθεί κοινή ομάδα εργασίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και της Ένωσης Περιφερειών, η οποία, σύμφωνα με τα σύγχρονα πρότυπα, θα παρακολουθεί σε τακτά διαστήματα την πορεία υλοποίησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-20 συμβάλλοντας στη γρήγορη και αποτελεσματική απορρόφηση των πόρων του.
ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Μετά τη συνάντηση οι κ.κ. Ε. Αποστόλου και Κ. Αγοραστός δήλωσαν μεταξύ άλλων:
Ε. Αποστόλου: «Προγραμματίζουμε μέχρι το τέλος του 2017 να έχει προκηρυχθεί το μεγαλύτερο κομμάτι των μέτρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, προϋπολογισμού άνω των 3 δισ. ευρώ συνολικά.
Μέσα από τη διεξοδική συζήτηση, εκείνο που προέκυψε είναι ότι το κλίμα συνεργασίας που έχουμε επιτύχει μέχρι σήμερα πρέπει να το υπηρετήσουμε και στο μέλλον, καθώς η ανάπτυξη του αγροτικού τομέα αποτελεί κοινή στόχευση και για την περιφερειακή αυτοδιοίκηση και για την κυβέρνηση. Θα έλεγα επιπλέον ότι αποτελεί ανάγκη ιδιαίτερα αυτήν την ώρα όταν όλοι συμφωνούν πως η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας μας περνάει από την αγροτική παραγωγή»
Κ. Αγοραστός:
«Η σύσκεψη ήταν χρήσιμη και επωφελής για όλους μας. Συζητήσαμε διεξοδικά για όλα τα μέτρα και τις δράσεις του ΠΑΑ 2014-20. Από το Υπουργείο μας παρουσίασαν ένα δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα που καλύπτει όλους τους υπόλοιπους μήνες του 2017. Ενημερωθήκαμε μάλιστα ότι αύριο (σήμερα) υπογράφεται η προκήρυξη του Μέτρου για τη Μεταποίηση και θα ακολουθήσουν τα υπόλοιπα Μέτρα.
Από την πλευρά της Ένωσης Περιφερειών τονίσαμε για ακόμη μια φορά την κεντρική θέση μας, ότι πρέπει να προχωρήσουμε με άλματα στην υλοποίηση του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-20, από το οποίο έχει εκχωρηθεί στις Περιφέρειες το 37,4% των πόρων, δηλαδή ποσό 1,2 δισ. ευρώ, προκειμένου να κερδίσουμε τον χρόνο και το στοίχημα της παραγωγής και της εργασίας.
Έχουμε εξαιρετική συνεργασία με το Υπουργείο και επαναβεβαιώσαμε την κοινή μας βούληση να ενώνουμε τις δυνάμεις μας για τον συνάνθρωπό μας και την παραγωγή, τις θέσεις εργασίας, την τοπική κοινωνία και οικονομία, την αύξηση του εθνικού εισοδήματος μέσω της διασφάλισης και προστασίας των ελληνικών προϊόντων με αυστηρούς ελέγχους.
Συμφωνήσαμε σήμερα να συστήσουμε μια κοινή επιτροπή, που δεν θα είναι μία ακόμη επιτροπή, αλλά μία επιτροπή ουσίας για να επιλύει με ευελιξία κρίσιμα θέματα, να δίνει δηλαδή λύσεις άμεσες και αποτελεσματικές σε μεγάλα και μικρότερα προβλήματα».

ΑΘΗΝΑ, Του Ανταποκριτή μας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass