Αγροτικό Ημερολόγιο

Δημοσίευση: 28 Απρ 2017 22:00

ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ

Καλός θα συνεχίσει να είναι ο καιρός στον Νομό Λάρισας τις επόμενες μέρες, προς θλίψη των αγροτών, οι οποίοι λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν τελευταία στον κάμπο θα επιθυμούσαν κάποιες βροχοπτώσεις.

Για σήμερα Παρασκευή, αλλά και το Σαββατοκύριακο, ο καιρός θα είναι αίθριος, οι άνεμοι ανατολικοί-νοτιοανατολικοί ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 ως 29 βαθμούς Κελσίου. Θα υπάρξουν και διαστήματα συννεφιάς, χωρίς όμως ιδιαίτερα φαινόμενα. Τη Δευτέρα (Πρωτομαγιά) ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος, με λίγες συννεφιές στις ορεινές περιοχές, πυκνότερες στις δυτικές περιοχές. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ασθενείς και η θερμοκρασία σε πτώση, ως προς τις μέγιστες τιμές (24-25 βαθμούς Κελσίου). Από την Τρίτη και μέχρι τέλος της εβδομάδας ο καιρός θα παραμείνει καλός και ο υδράργυρος στα ίδια επίπεδα (13-26 βαθμούς Κελσίου).

Η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗΣ

Φρένο στις μεγάλες επενδύσεις προκειμένου να ενταχθούν στο μέτρο της Μεταποίησης περισσότεροι επενδυτές βάζει το ΥπΑΑΤ. Σύμφωνα με την προκήρυξη του Μέτρου 4.2 «Στήριξη για επενδύσεις στη μεταποίηση, εμπορία ή και ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων» του ΠΑΑ 2014-2020» (γνωστό σαν μέτρο της Μεταποίησης), που δημοσιεύθηκε χθες ο ανώτατος αιτούμενος και επιλέξιμος προϋπολογισμός μειώνεται από τα 10 (όπως ανέφερε η σχετική ΚΥΑ που είχε δημοσιευτεί πριν από μερικούς μήνες) στα 5 εκατ. ευρώ. Αυτό έγινε προκειμένου να ενταχθούν περισσότεροι επενδυτές στο πρόγραμμα και να αποφευχθούν φαινόμενα όπως αυτό της Βιολογικής Γεωργίας που κόπηκαν χιλιάδες υποψήφιοι λόγω υπερκάλυψης του αρχικού ποσού. Σύμφωνα με την προκήρυξη το νέο μέτρο δεν θα περιλαμβάνει τη δράση 4.2.3 «Μεταποίηση, εμπορία και ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων από επαγγελματίες αγρότες», αφού τελικά αποφασίστηκε να ενταχθεί στο Leader. Επιπλέον κονδύλι του μέτρου 4.2.1. είναι ύψους 120. εκατ. ευρώ ενώ του μέτρου 4.2.2. το ύψος φθάνει στα 30 εκατ. ευρώ. Η έναρξη υποβολής των αιτήσεων ξεκινά την 16η Μαΐου και λήγει την 18η Αυγούστου. Τα όρια του αιτούμενου προϋπολογισμού των αιτήσεων είναι από 600.000 – 5.000.000 ευρώ. Η ενίσχυση ανέρχεται έως 75% του αιτούμενου προϋπολογισμού, ανάλογα με την κατηγοριοποίηση των Περιφερειών. Είναι επιλέξιμη κάθε μορφή επιχείρησης που έχει υποχρέωση τήρησης βιβλίων Β΄ ή Γ΄ κατηγορίας. Δεν είναι επιλέξιμη η ίδρυση ελαιοτριβείων. Η ίδρυση σφαγείου είναι επιλέξιμη μόνο σε νησιωτικές περιοχές και ετήσια δυναμικότητα μέχρι 400 τόνους κρέατος. Η ίδρυση σφαγείων πουλερικών είναι επιλέξιμη μόνο σε ορεινές ή νησιωτικές περιοχές.

ΣΥΝΤΑΞΗ ΚΑΙ ΟΦΕΙΛΕΣ ΣΤΟΝ ΟΓΑ

Αλλαγές από την ερχόμενη χρονιά στο θέμα των οφειλών προς ΟΓΑ, προς το καλύτερο για την απόκτηση σύνταξης, προανήγγειλε ουσιαστικά ο υφυπουργός Εργασίας, Τάσος Πετρόπουλος, χωρίς ωστόσο να υπάρξει επί του παρόντος, νομοθετική βελτίωση. Αυτό προκύπτει από την απάντηση του κυβερνητικού στελέχους σε επίκαιρη ερώτηση του πρώην υφυπουργού Εργασίας, βουλευτή Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Βασίλη Κεγκέρογλου, ο οποίος επισήμανε το γεγονός ότι πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες δεν μπορούν να πάρουν σύνταξη, παρότι έχουν εισφορές, διότι χρωστούν είτε στον ΟΑΕΕ είτε στον ΟΓΑ, τα προηγούμενα χρόνια. Εξήγησε πως μένουν χωρίς σύνταξη ελεύθεροι επαγγελματίες που πλήρωσαν πολλάκις στη ζωή τους, επειδή χρωστούν ποσά άνω των 20.000 ευρώ διότι έπεσαν έξω μέσα στην κρίση ή αγρότες που υπό το βάρος των οφειλών, άνω των 4.000 ευρώ, βρίσκονται σε δεινή θέση να μην μπορούν να πάρουν συντάξεις. Για να δούμε τι θα προβλέπει η κυβερνητική νομοθετική ρύθμιση…

ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΕΦΚΑ

Η Διοίκηση του ΕΦΚΑ ανακοινώνει ότι οι εισφορές Μαρτίου 2017 των Αγροτών, Αυτοαπασχολούμενων και Ελ. Επαγγελματιών, έχουν αναρτηθεί στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες του Οργανισμού. Οι ασφαλισμένοι μπορούν να επισκεφθούν τον ιστότοπο ΕΦΚΑ www.efka.gov.gr προκειμένου να πληροφορηθούν αναλυτικά την εισφορά τους, να αντλήσουν την ταυτότητα πληρωμής ή να εκτυπώσουν το ειδοποιητήριο πληρωμής δεδομένου ότι δεν θα πραγματοποιηθεί ταχυδρομική αποστολή. Προκειμένου να υπάρξει επαρκής χρόνος για την εξόφληση των εισφορών Μαρτίου 2017, ως καταληκτική ημερομηνία καταβολής ορίζεται η Παρασκευή 12 Μαΐου. Την ίδια ημερομηνία θα πραγματοποιηθεί η καταβολή της εισφοράς μέσω άμεσης χρέωσης τραπεζικού λογαριασμού (πάγια εντολή).

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΕΛΓΑ

Μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου αναμένεται να πληρώσει ο ΕΛΓΑ αποζημιώσεις που θα αφορούν όμως ζημιές του 2016. Οι αποζημιώσεις για τις ζημιές του 2017 εκτιμάται από τη διοίκηση του Οργανισμού ότι θα ξεκινήσουν να πληρώνονται από τα μέσα καλοκαιριού. Η διοίκηση του ΕΛΓΑ σχεδιάζει για τις ζημιές του 2016, να έχει ολοκληρώσει τις αποζημιώσεις μέσα στο καλοκαίρι (περίπου στις 30 Ιουνίου). Θα γίνονταν γρηγορότερα οι πληρωμές αλλά προέκυψαν προβλήματα με τους εκτιμητές γεωπόνους. Για τις ζημιές του 2017 αναμένεται να ξεκινήσουν οι αποζημιώσεις από τα μέσα του καλοκαιριού, αφού θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι πληρωμές για το 2016.

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ

ΦΥΤΟΫΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΚΙΝΔΥΝΟ

Ημερίδα με θέμα: «Ελαχιστοποίηση του Φυτοϋγειονομικού Κινδύνου – Διευκόλυνση του Εμπορίου» θα πραγματοποιηθεί σήμερα Παρασκευή, στη νέα αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας (Θεοφράστου και Καλλισθένους 27) από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, σε συνεργασία με το ΥΠΑΑΤ στο πλαίσιο της ενίσχυσης των εξαγωγών και της προστασίας της φυτικής παραγωγής. Οι εισηγητές Σταυρούλα Ιωαννίδου, Χρήστος Αραμπατζής (Διεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής ΥΠΑΑΤ, Τμήμα Ελέγχου) θα μιλήσουν για την υφιστάμενη κατάσταση, πώς και γιατί αυτή μπορεί να εξυπηρετήσει το εμπόριο και τις εταιρίες διακίνησης αγροτικών προϊόντων, για τις διαδικασίες του Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου για τις εξαγωγές και την ψηφιοποίησή τους και για την ασφαλή διακίνηση φυτών, φυτικών και άλλων προϊόντων.

ΑΒΕΡΩΦΕΙΟΣ

Τη δυνατότητα επαγγελματικής κατοχύρωσης και κοινωνικής αναγνώρισης ως τεχνίτες Αγροτικών Μηχανημάτων ή Ζωοτεχνίας, μέσω ενός σύγχρονου συστήματος αγροτικής αρχικής εκπαίδευσης, προσφέρει ο ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ» σε αποφοίτους της Α΄ Λυκείου μέσα από τις επαγγελματικές Σχολές. Οι αιτήσεις για εγγραφή των μαθητών ξεκινούν και υποβάλλονται στις έδρες των ΕΠΑ.Σ από 1η έως 30 Ιουνίου και από 1η έως 14 Σεπτεμβρίου. Η Αβερώφειος ΕΠΑ.Σ Λάρισας διαθέτει τις ειδικότητες: αγροτικά μηχανήματα και ζωοτέχνια. Η φοίτηση είναι δωρεάν, διετούς διάρκειας και υπάρχει η δυνατότητα διαμονής στο οικοτροφείο της Σχολής με δωρεάν παροχή στέγασης και σίτισης. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην Αβερώφειο ΕΠΑ.Σ Λάρισας, 4ο χλμ. Λάρισας Τρικάλων, με τηλέφωνο επικοινωνίας : 2410611092, 2410621353, email: geosxoli@otenet.gr.

ΚΑΛΕΣΜΑ ΚΟΝΣΕΡΒΟΠΟΙΩΝ

ΣΕ ΑΝΕΡΓΟΥΣ

Κάθε ενδιαφερόμενος που είναι εγγεγραμμένος άνεργος στον ΟΑΕΔ μπορεί να εργαστεί το καλοκαίρι στις κονσερβοποιίες, χωρίς να χάσει κανένα δικαίωμά του που προκύπτει από την ιδιότητά του αυτή. Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδος, εκδηλώνοντας προφανώς το ενδιαφέρον της να απασχολήσει ανέργους το καλοκαίρι. Η ευεργετική αυτή διάταξη περιλαμβάνεται στον Ν. 4461/2017 που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή.

ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΑΜΠΕΛΩΝΩΝ

Λίγες ακόμα ημέρες περιθώριο, μέχρι τις 15 Μαΐου, έχουν οι ενδιαφερόμενοι αμπελουργοί προκειμένου να υποβάλουν τις αιτήσεις τους στο Πρόγραμμα Αναδιάρθρωσης και Μετατροπής Αμπελώνων Περιόδου 2017-2018, που άνοιξε από την 1η Μαρτίου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εκρίζωση και αναφύτευση, φύτευση αμπελώνων, επανεμβολιασμό και βελτίωση τεχνικών διαχείρισης.

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass