ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΕΥΚ. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ ΣΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Μειώνεται στο 13% ο ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια

*Είχαν συμφωνήσει όλα τα κόμματα από τον περασμένο Ιανουάριο * «Το ίδιο φάρμακο της ίδιας εταιρίας ο Ελληνας παραγωγός το αγοράζει 130 ευρώ και ο Ιταλός 30 ευρώ», επισήμανε χθες στη Βουλή ο αν. υπουργός Αγρ. Ανάπτυξης Ι. Τσιρώνης προαναγγέλλοντας κυβερνητική παρέμβαση

Δημοσίευση: 12 Μαϊ 2017 22:20

Στη μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια στο 13% από 24% θα προχωρήσει η κυβέρνηση από 1η Ιουλίου 2017, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας χθες με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Το κόστος της μείωσης αυτής έχει υπολογιστεί σε 80-100 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, οπότε μένει να φανεί πώς θα καλυφθεί το εν λόγω ποσό κατά τρόπο ώστε να τηρηθούν οι στόχοι του προϋπολογισμού.

Τη μείωση αυτή είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας στις 18 του περασμένου Ιανουαρίου στη Βουλή κατά τη διάρκεια προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση των πολιτικών αρχηγών για το αγροτικό. Τότε, όπως είχε γράψει χαρακτηριστικά η «Ε», η μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια στο 13% είχε αναχθεί ουσιαστικά σε εθνική γραμμή αφού ήταν μέτρο με το οποίο συμφωνούσαν όλα τα κόμματα.

«Με δεδομένη την καλή απόδοση, την υπεραπόδοση – θα έλεγα – της οικονομίας, επανεξετάζουμε το αμέσως επόμενο διάστημα –και πάντως μέσα στο 2017- τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο κρασί, τον ΕΝΦΙΑ των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, τη μείωση του ΦΠΑ στο 13% σε ορισμένες κατηγορίες εισροών ιδίως στη ζωική παραγωγή και τη χρήση του εργόσημου για την οικογενειακή εργασία.

Είναι τέσσερις στοχευμένες παρεμβάσεις που επεξεργαζόμαστε και που πιστεύουμε ότι σε διαρκή διάλογο με τον αγροτικό κόσμο θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε τον επόμενο διάστημα», είχε επισημάνει τότε ο κ. Αλ. Τσίπρας.

Τη μείωση του ΦΠΑ έχει προτείνει η Νέα Δημοκρατία και την έχει ενσωματώσει στο κυβερνητικό της πρόγραμμα. «Αυξήθηκε, κόντρα σ’ αυτά που τάζατε, ο ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια από το 13% στο 24%. Αυξήσατε φόρους και εισφορές, που πλήττουν ευθέως την ανταγωνιστικότητα της πρωτογενούς παραγωγής. Συρρικνώνουν το εισόδημα των νέων αγροτών και αποτελούν μεγάλο αντικίνητρο για την πραγματοποίηση των επενδύσεων», είχε τονίσει στην ομιλία του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Γ. ΤΣΙΡΩΝΗΣ

Στο μεταξύ, κυβερνητική παρέμβαση στο θέμα των εισροών στον αγροτικό τομέα προανήγγειλε χθες στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιάννης Τσιρώνης υπογραμμίζοντας:

«Το σημαντικό πρόβλημα που έχει ο παραγωγός μας σήμερα δεν είναι το εάν θα πληρώσει φόρο 500 ή 600 ευρώ. Το σημαντικό πρόβλημα είναι ότι η φέτα πουλιέται στην παγκόσμια αγορά 5,60 ευρώ το κιλό -δεν είναι τιμή αυτή για φέτα, θα μπορούσε άνετα να πουλιέται 15 και 20 ευρώ, όπως κάνουν οι Ιταλοί με τα δικά τους τυριά- και ότι πολλές φορές οι εισροές τους είναι δύο και τρεις φορές πάνω από τις εισροές των ανταγωνιστών τους. Αυτά είναι τα μεγάλα σοβαρά προβλήματα.

Όταν ένα φάρμακο, λοιπόν, το αγοράζει ο δικός μας ο παραγωγός 130 ευρώ και ο Ιταλός 30 ευρώ, το ίδιο φάρμακο, από την ίδια φαρμακευτική εταιρία, με τον ίδιο τίτλο, αυτό είναι πρόβλημα το οποίο πρέπει κυρίως να επιλύσουμε και εκεί στοχεύουμε αυτήν τη στιγμή. Στοχεύουμε στην οργάνωση εισροών-εκροών με τα agrilogistics, ώστε να μην συμβαίνουν αυτές οι καταχρήσεις δεσπόζουσας της θέσης σας και αυτές οι ολιγοπωλιακές συμπεριφορές.

Αν λυθούν αυτά, τα νούμερα, τα οποία λέμε αυτήν τη στιγμή, που θα πληρώσει ο αγρότης και η αγρότισσα για την ασφάλισή του, είναι παρωνυχίδα μπροστά σε αυτά τα τεράστια προβλήματα, το πόσο πληρώνει τη ζωοτροφή ή πόσο πληρώνει το φυτοφάρμακο», εκτίμησε ο κ. Γιάννης Τσιρώνης.

ΑΘΗΝΑ, Του Γιώργου Μακρή

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass