Η ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΑΓΡ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΝΔ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΖΗΜΙΕΣ ΣΤΑ ΣΙΤΗΡΑ –ΚΑΙ- ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Φωτεινή Αραμπατζή: Δεν συμφέρει στους παραγωγούς ούτε να αλωνίσουν….

*Στην πλειονότητά τους τα χωράφια θα βγάλουν 50 κιλά το στρέμμα *Ζήτησε ενίσχυση του εισοδήματος των παραγωγών με τον υπουργό Ε. Αποστόλου να «δείχνει» ΠΣΕΑ για αποζημιώσεις

Δημοσίευση: 22 Μαϊ 2017 22:40

«Δραματική είναι η κατάσταση και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας όπως στη Λάρισα όπου καθίσταται ασύμφορος ο αλωνισμός στην πλειοψηφία των χωραφιών, όταν χρειάζονται 15 ευρώ το στρέμμα το κόστος αλωνισμού για να βγάλουν μόλις 50 κιλά ανά στρέμμα. Κύριε υπουργέ, δεν είναι λίγοι οι παραγωγοί που στην απελπισία τους αλωνίζουν χλωρά τα στάρια τους».

Αυτό επισήμανε στη Βουλή η τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Νέας Δημοκρατίας κα Φωτεινή Αραμπατζή, η οποία υποστήριξε ότι «οι απότομες αλλαγές στα καιρικά φαινόμενα στην Ελλάδα, με τις ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες το φθινόπωρο του 2016 και τις ιδιαίτερα χαμηλές τον Ιανουάριο του 2017, επέδρασαν αρνητικά στον ετήσιο βιολογικό κύκλο τόσο των δενδρωδών καλλιεργειών όσο, βεβαίως, και των χειμερινών καλλιεργειών, όπως σιτηρά, ελαιοκράμβη.

Ειδικότερα στις δενδρώδεις καλλιέργειες, αμυγδαλιές και ελιές, λόγω της παγωνιάς, προκλήθηκαν μεγάλα προβλήματα στο στάδιο μεταξύ ανθοφορίας και της καρπόδεσης, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να βρίσκονται μπροστά σε ένα δυσεξήγητο φαινόμενο ανθόρροιας και ανθόπτωσης την ίδια στιγμή και μη σχηματισμένων ή μάλλον μικροσχηματισμένων καρπιδίων και, βεβαίως, να διαπιστώνουν με λύπη τους ότι η παραγωγή τους αναμένεται να είναι δραματικά μειωμένη.

Στις χειμερινές καλλιέργειες και στην ελαιοκράμβη η πρωτοφανής σε πολλές περιοχές χειμερινή ανομβρία είχε ως αποτέλεσμα το πολύ, βεβαίως, όψιμο φύτρωμα των συγκεκριμένων σιτηρών, πρόβλημα που επιδεινώθηκε από την εκτεταμένη ξηρασία του Απριλίου, που άφησε τα φυτά καχεκτικά και πρόωρα ξεσταχυασμένα. Αποτέλεσμα η σημερινή εικόνα των καλλιεργειών να είναι εντελώς απογοητευτική», σημείωσε και έθεσε στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλη Αποστόλου τα εξής ερωτήματα:

«Με δεδομένο ότι εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής τέτοια δυσμενή φαινόμενα γίνονται όλο και εντονότερα και επηρεάζουν δραματικά την απόδοση ή οδηγούν και στην πλήρη απομείωση ολόκληρης σοδειάς, που δεν αποζημιώνονται με τη συμβατική διαδικασία του ΕΛΓΑ, γιατί παρατηρούνται εκτός ασφαλιστικής περιόδου κάλυψης του κινδύνου, θα συγκροτήσει το υπουργείο σας, σύμφωνα με το άρθρο 71 του ν.4235/14, το οποίο ορίζει τα σχετικά με τις αποζημιώσεις για ακαρπία ή καρπόπτωση, την ειδική επιστημονική αυτή επιτροπή του άρθρου, προκειμένου να τεκμηριώσει ότι το ζημιογόνο φαινόμενο οφείλεται στις ιδιαίτερες αυτές δυσμενείς καιρικές συνθήκες κατά την καρπόδεση, ώστε οι πληγέντες να λάβουν ενίσχυση σύννομα, βεβαίως, με τον Κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Διερευνάτε, εν πάση περιπτώσει, τη δυνατότητα για κάποια άλλη στοχευμένη ενίσχυση από de minimis ή κάποια άλλα μέτρα για την απώλεια εισοδήματος;»

ΠΣΕΑ

«Αυτές οι ζημιές μπορούν να ενταχθούν σήμερα μόνο μέσα στη διαδικασία τη γνωστή ως ΠΣΕΑ -είναι κρατικές ενισχύσεις με τη σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής- μια διαδικασία η οποία και σε αυτή την περίπτωση θα γίνει», ανακοίνωσε ο κ. Βαγγέλης Αποστόλου και εξήγησε ότι έχει συγκροτηθεί η επιτροπή η οποία θα εκπονήσει την αναλογιστική μελέτη για την ακαρπία, που δεν αποζημιώνεται από τον ΕΛΓΑ καθώς δεν είναι ενταγμένη στον κανονισμό ασφάλισης

«Για να ενταχθεί ένας κίνδυνος στον ΕΛΓΑ, χρειάζεται να διενεργηθεί μια επιστημονική μελέτη, μια αναλογιστική, να γίνει μια επιτροπή, να εκδοθεί μια κοινή απόφαση, διαδικασίες οι οποίες τουλάχιστον αυτή την ώρα δεν μπορούν να ολοκληρωθούν για να καλύψουν τη συγκεκριμένη περίπτωση», διευκρίνισε ο κ. Ε. Αποστόλου, ενώ για τις εξελίξεις σε επίπεδο ΕΕ ανέφερε:

«Έχει ήδη διεξαχθεί πολλές φορές συζήτηση σε επίπεδο Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας για τις επιπτώσεις που υπάρχουν από την κλιματική αλλαγή. Όμως, καταλαβαίνετε ότι μέχρι να ολοκληρωθεί μια διαδικασία, η οποία θα καταλήξει και σε ενισχύσεις από τις συγκεκριμένες ζημιές, οι χρόνοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη λειτουργία τέτοιων περιπτώσεων δεν είναι πάρα πολύ γρήγοροι. Αποτελεί ανάγκη αυτή την ώρα στο σύνολο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υπάρξει μια τέτοια προσέγγιση».

ΑΠΟ ΤΟ 2014…

Παραπέμποντας σε δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης τον Απρίλιο του 2014 για την εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης σχετικά με την ακαρπία, η κα Φωτεινή Αραμπατζή διερωτήθη στη δευτερολογία της: «Από το 2014, με ψηφισμένο και έτοιμο νομοθετικό καθεστώς, ακόμη αυτή η αναλογιστική μελέτη μένει στα συρτάρια, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί ένα χρηματοδοτικό εργαλείο το οποίο θα είχαν στα χέρια τους να μην μπορούν να το αξιοποιήσουν;»

Η τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της ΝΔ επανέλαβε την πρόταση για αποζημιώσεις ήσσονος σημασίας de minimis και ρώτησε τον κ. Ε. Αποστόλου αν στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας στο Λουξεμβούργο τον Ιούνιο η Ελλάδα θα διεκδικήσει κοινοτικούς πόρους για την απώλεια εισοδήματος των παραγωγών σιτηρών από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης μαζί με άλλες χώρες που έχουν ανάλογο πρόβλημα, όπως η Γαλλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία.

ΔΕΝ ΤΕΚΜΗΡΙΩΝΟΝΤΑΙ

«Εδώ δεν μπορούμε να πούμε ότι στις περιπτώσεις αυτών των ζημιών έχουμε τουλάχιστον 30% και πάνω για να μπορέσουμε να τις εντάξουμε (σ.σ. στα ΠΣΕΑ) και εσείς τώρα μου λέτε να τις εντάξουμε στο Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου χρειάζονται όχι μόνο διαδικασίες, αλλά κυρίως και ζημιές οι οποίες ξεπερνούν το 3% του ΑΕΠ; Δεν υπάρχει καμία δυνατότητα, όπως το αντιλαμβάνεστε, να μπορέσουμε να τεκμηριώσουμε τέτοιες ζημιές», αντέτεινε ο κ. Ε. Αποστόλου και συνέχισε:

«Η ακαρπία είναι ένα φαινόμενο που υπάρχει στη χώρα μας ιδιαίτερα. Δεν είναι μόνο οι συγκεκριμένες δενδρώδεις καλλιέργειες. Η ελαιοκαλλιέργεια υποφέρει κάθε χρόνο, αλλά είναι ένα θέμα το οποίο, βεβαίως, από κρατικές ενισχύσεις δεν μπορούμε να το καλύψουμε. Δεν γνωρίζετε ποια είναι η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας; Όλοι το γνωρίζουμε. Γι’ αυτό βλέπετε κάνουμε διαδικασίες, σπρώχνουμε τα πράγματα. Μην νομίζετε ότι μας ξεφεύγει οποιαδήποτε διαδικασία γίνεται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Απλώς λειτουργούμε κι εμείς μέσα από υποχρεώσεις που απορρέουν εξαιτίας της συμμετοχής μας. Υπάρχει η κοινή αγροτική πολιτική, υπάρχουν κανονισμοί. Δεν μπορούμε να τους παραβιάσουμε. Ακόμα και να είχαμε χρήματα να δώσουμε, ξεχνάτε ότι η χώρα είχε κληθεί να πληρώσει τα πακέτα Χατζηγάκη, τα πακέτα των συνεταιρισμών και όλα αυτά τα πρόστιμα και τους καταλογισμούς και δεν θα μπούμε σε μια τέτοια διαδικασία ξανά», ξεκαθάρισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

ΑΘΗΝΑ, Του Ανταποκριτή μας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass