ΣΤΟΧΟΣ ΤΟ ΜΕΡΙΔΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΝΑ ΦΘΑΣΕΙ ΤΟ 5%

«Βλέπουν» τριπλασιασμό των αρωματικών φυτών

*300 είδη έχει καταγράψει ο ΕΛΓΟ «Δήμητρα» - 12 τα είδη προτεραιότητας *Στρατηγικό σχέδιο εκπόνησαν επιστήμονες για το Υπουργείο Αγρ. Ανάπτυξης

Δημοσίευση: 01 Ιουν 2017 22:50

Ακόμη και στις 120 χιλιάδες στρέμματα μπορεί να αυξηθεί η καλλιέργεια των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών στην Ελλάδα από 40 χιλιάδες στρέμματα που είναι σήμερα, καθώς το ενδιαφέρον των παραγωγών βαίνει αυξανόμενο.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ενώ μέχρι σήμερα με τα αρωματικά – φαρμακευτικά φυτά ασχολούνται περίπου 300-500 παραγωγοί, μόνο φέτος οι νεοεισερχόμενοι υπολογίζονται σε 100.

«Γνωρίζοντας το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας μας και τις ιδιότητες των φυτών αυτών, με την κατάλληλη οργάνωση, υποστήριξη και θεσμοθέτηση, στο επόμενο διάστημα ο συγκεκριμένος κλάδος μπορεί να αναπτυχθεί σημαντικά. Και κυρίως να αναπτυχθεί όχι γενικά και αόριστα προς όφελος και μόνο αυτών που αξιοποιούν αυτές τις ιδιότητες των φυτών, αλλά και όλης της αλυσίδας από τον σπόρο μέχρι το τελικό προϊόν», τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βαγγέλης Αποστόλου παρουσιάζοντας σε συνέντευξη Τύπου χθες το στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη του κλάδου αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρθηκε από τους επιστήμονες – μέλη της ομάδας εργασίας που εκπόνησαν το στρατηγικό σχέδιο, «στόχος είναι εντός των επόμενων 3-5 ετών το μερίδιο της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές στα συγκεκριμένα προϊόντα να αυξηθεί στο 5%, όσο είναι δηλαδή το μερίδιο που έχουν σήμερα η Αλβανία και η Βουλγαρία».

Στον ΕΛΓΟ «Δήμητρα» διατηρούν πάνω από 300 είδη αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών κι έχουν καταλήξει σε έναν κατάλογο προτεραιότητας, με 12 είδη, μερικά εκ των οποίων είναι το τσάι του βουνού, η ρίγανη, το φασκόμηλο και το χαμομήλι, με στόχο να προχωρήσουν στην κατοχύρωση των ελληνικών ποικιλιών και του πολλαπλασιαστικού υλικού.

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ

Οι προτεραιότητες που θέτει το στρατηγικό σχέδιο για τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά (ΑΦΦ) είναι:

-Καταγραφή των αυτοφυών ΑΦΦ της Ελλάδας,

-Ταξινόμηση των αυτοφυών ΑΦΦ - Δημιουργία ελληνικών ποικιλιών ΑΦΦ για τα είδη προτεραιότητας,

-Διατήρηση σε Τράπεζες Γενετικού Υλικού (Τ.Γ.Υ) ή Βοτανικούς Κήπους (Β.Κ),

-Εκπόνηση μελέτης για την άντληση επίκαιρων και στοχευμένων πληροφοριών, σχετικά με την εμπορία και τις διεθνείς αγορές και τάσεις των ΑΦΦ,

-Τροποποίηση νομοθεσίας και καθορισμός πλαισίου για τη συλλογή, διατήρηση και αειφόρο αξιοποίηση της ενδημικής χλωρίδας της χώρας,

-Ενίσχυση δράσεων συλλογής, καταγραφής-προστασίας-διατήρησης-τεκμηρίωσης και χαρακτηρισμού των αυτοφυών ΑΦΦ,

-Ορισμός των ειδών προτεραιότητας, ανάλογα με τη ζήτηση - τάσεις των φυτικών ειδών στις διεθνείς αγορές, τα προϊόντα προστιθέμενης αξίας, και την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών, με κύριο κριτήριο το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας,

-Δημιουργία ελληνικών ποικιλιών για τα είδη προτεραιότητας με μεγάλη ζήτηση,

-Ενίσχυση της έρευνας για τα είδη προτεραιότητας,

-Εκπαίδευση-επιμόρφωση, σε όλες τις Περιφέρειες, με εκπαιδευτικό πρόγραμμα εκπαίδευσης εκπαιδευτών και στη συνέχεια ωφελούμενων,

-Δημιουργία πειραματικών φυτειών,

-Παραγωγή πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού.

Το σχέδιο αυτό θα αναρτηθεί για κάποιο, όχι μεγάλο, χρονικό διάστημα στο διαδίκτυο προκειμένου να γίνουν πιθανώς και άλλες προτάσεις από φορείς που δεν συμμετείχαν στην επιτροπή που συγκροτήσαμε».

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΑ

ΕΡΓΑΛΕΙΑ

«Με την οριστικοποίησή του σχεδίου θα ακολουθήσει μια σειρά ενεργειών σε όλα τα επίπεδα: στην περαιτέρω ερευνητική προσπάθεια, στην έκδοση εγχειριδίων και οδηγιών, στην περιφερειακή κατανομή καλλιεργειών, σε ειδικά υποστηρικτικά μέτρα, σε ενισχύσεις και χρηματοδοτικά εργαλεία, σε στοχευμένες σημειακές παρεμβάσεις ειδικών συμπράξεων και συνεργιών καθώς και σε θεσμικές πρωτοβουλίες και αναγκαιότητες που στο σχέδιο προτείνει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Αγρ. Ανάπτυξης κ. Ε. Αποστόλου και διαβεβαίωσε: «Αυτός είναι ο ρόλος της Πολιτείας και των δημόσιων φορέων της. Δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε τον κλάδο στην τύχη του, όπως έγινε στο παρελθόν».

ΑΘΗΝΑ, Του Ανταποκριτή μας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass