ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Δημοσίευση: 02 Ιουν 2017 22:05

ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ

Βελτιώθηκε ο καιρός την εβδομάδα που διανύουμε κι έτσι έδωσε τη δυνατότητα στους παραγωγούς να μπούνε στα βρεγμένα –από τις προηγούμενες βροχές- χωράφια και να προχωρήσουν σε άντληση υδάτων.

Σχετικά αίθριος καιρός αναμένεται τις επόμενες μέρες, με κάποιες βροχές να σημειώνονται απόγευμα, προς βράδυ Κυριακής. Αναλυτικότερα σήμερα Παρασκευή ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος, οι άνεμοι θα είναι ανατολικοί-νοτιοανατολικοί ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμανθεί 19 ως 32 β. Την Κυριακή ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος, με λίγες συννεφιές, αυξημένες στις ορεινές περιοχές, ενώ δεν αποκλείεται να σημειωθούν βροχοπτώσεις το απόγευμα. Τη Δευτέρα, του Αγίου Πνεύματος, ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος, με αραιή συννεφιά και μικρή πτώση της θερμοκρασίας. Τρίτη, Τετάρτη καθαρός ουρανός, ενώ δεν προβλέπονται ιδιαίτερες μεταβολές μέχρι και τέλος της εβδομάδας.

Ξεκίνησαν τα αλώνια

Μόλις βελτιώθηκε ο καιρός οι αγρότες μπήκαν στα χωράφια τους, άλλοι για να τα στεγνώσουν κι άλλοι για να προλάβουν τα αλώνια, πριν ξαναχαλάσει ο καιρός. Η πρώτη εικόνα δείχνει ότι ο βίκος που δεν είχε κοπεί και δεν βρισκόταν στο χώμα αλωνίστηκε, τα σιτάρια χτυπήθηκαν λιγότερο από τα κριθάρια, στα οποία όμως η ποιότητα δεν παίζει τόσο σημαντικό ρόλο για την τιμή. Προβληματισμένοι εμφανίζονται οι παραγωγοί σκόρδων στον Πλατύκαμπο και των οσπρίων, αφού οι ζημιές που καταγράφονται από τις βροχές είναι σημαντικές.

Περονόσπορος

σε καρπούζια

Την είσοδό του έκανε ο περονόσπορος στις υπαίθριες καλλιέργειες με καρπουζιές σε περιοχές της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας, μετά τις βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών. Στην πάνω επιφάνεια των φύλλων εμφανίζονται στρογγυλές ή γωνιώδεις κίτρινες κηλίδες και στην κάτω επιφάνεια σχηματίζονται υπόλευκες εξανθήσεις, οι οποίες στη συνέχεια γίνονται γκρίζες, όπως αναφέρουν οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Μαγνησίας (προφανώς αφορούν και τον νομό Λάρισας). Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν αυτή την εποχή ευνοούν την ανάπτυξη του περονόσπορου και τη μετάδοσή του. Σημειωτέον ότι η ασθένεια ευνοείται από υγρό καιρό με θερμοκρασίες από 15 βαθμούς έως 25 βαθμούς Κελσίου. Σχετικά με την καταπολέμηση, οι ειδικοί συνιστούν τα εξής: Απομάκρυνση των προσβεβλημένων φύλλων, να γίνει ψεκασμός των φυτών μόνο μετά την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων με επιτρεπόμενα, φυτοπροστατευτικά σκευάσματα και επανάληψη του ψεκασμού μετά 8 ημέρες.

Πληρωμές

Πιθανότατα την άλλη εβδομάδα θα καταβληθεί η συνδεδεμένη ενίσχυση στην ντομάτα , όπως διαρρέεται από το περιβάλλον του αρμόδιου υπουργού Βαγγ. Αποστόλου, σε μια προσπάθεια να κατευνάσουν τα οξυμένα πνεύματα των παραγωγών που μιλούν για καθυστέρηση στη σχετική αποπληρωμή. Όσον αφορά γενικότερα στη συνδεδεμένη και ειδικότερα τα ζωικά, 11,3 εκ. ευρώ αντιστοιχούν στο αιγοπρόβειο κρέας για τα πεδινά, 21 εκ. ευρώ για ορεινά και 4,2 εκ. ευρώ για τα βόειο κρέας. Για τους κτηνοτρόφους με ειδικά δικαιώματα για αιγοπρόβατα είναι σχεδόν 25.2 εκ. ευρώ ενώ για τα βοοειδή 4,45 εκ ευρώ. Για τα φυτικά, τα ποσά που αντιστοιχούν στις συνδεδεμένες είναι 3,1 εκ. ευρώ για τη βιομηχανική ντομάτα, 7,9 εκ. ευρώ για το ρύζι, 11,8 εκ. ευρώ για τα πορτοκάλια προς χυμοποίηση. Μέχρι 10 Ιουνίου θα πληρωθούν και οι εξισωτικές αποζημιώσεις στους κτηνοτρόφους. Όσον αφορά στα αγροπεριβαλλοντικά παρελθόντων ετών (νιτρορύπανση, κυρίως του 2015), η ολοκληρωμένη των τεύτλων, η ολοκληρωμένη διαχείριση καπνού και το πρόγραμμα μακροχρόνιας παύσης γαιών, σύμφωνα με πληροφορίες υπέγραψε τη σχετική απόφαση ο υπουργός κ. Χουλιαράκης και αναμένεται το ΦΕΚ για να πάει εν συνεχεία στις ΔΑΟΚ. Εκκρεμότητες για τις οποίες πίεζε συνεχώς τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Κόκκαλης, καθώς δικαιούχοι των παραπάνω προγραμμάτων είναι αρκετοί από τον νομό Λάρισας.  

Δικαιούχοι

βιολογικής γεωργίας

Σε απόφαση που υπογράφει ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Χαράλαμπος Κασίμης, περιλαμβάνεται ο κατάλογος με τα ονόματα των 11.337 δικαιούχων που μπήκαν στην πρώτη πρόσκληση του Μέτρου 11 Βιολογικής Γεωργίας. Οι δικαιούχοι είναι μόνο φυτικής παραγωγής σε ζώνη Natura με τους νεοεισερχόμενους στον κλάδο να μοιράζονται μέσα στην πενταετία 75 εκατ. ευρώ και τους «παλιούς» 147 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την απόφαση, οι υποχρεώσεις και δεσμεύσεις των δικαιούχων εκκινούν την ημερομηνία έκδοσης της Απόφασης Ένταξης Πράξεων (31 Μαΐου) και τη διάρκεια των δεσμεύσεων για τη δράση 11.1.1 (νεοεισερχόμενοι στα Βιολογικά), ορίζεται για συνεχές χρονικό διάστημα τριών ετών και για τη δράση 11.2.1 (παλιοί βιοκαλλιεργητές), ορίζεται για συνεχές χρονικό διάστημα πέντε ετών. Οι νεοεισερχόμενοι, υποχρεούνται να συνάψουν σύμβαση με Οργανισμό Ελέγχου και Πιστοποίησης (ΟΕ&Π), εντός χρονικού διαστήματος δεκαπέντε (15) εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία δημοσιοποίησης των οριστικών πινάκων παραδεκτών και μη παραδεκτών αιτήσεων στήριξης. Επιπλέον έχουν την υποχρέωση να ακολουθήσουν μάθημα κατάρτισης κατά το δεύτερο έτος δεσμεύσεων. Υπενθυμίζεται, ότι μέχρι τέλος του έτους, αναμένεται να βγει δεύτερη πρόσκληση για το Μέτρο 11 Βιολογικής Γεωργίας, που θα αφορά κτηνοτρόφους και αγρότες με διαφορετικά κριτήρια ένταξης (όχι με τον κόφτη Natura δηλαδή). Ο προϋπολογισμός θα είναι 400 εκατ. ευρώ σύμφωνα με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Διευθετήσεις βοσκοτόπων

Από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Λάρισας, Περιφέρειας Θεσσαλίας, ανακοινώνεται ότι η Επιτροπή Ελέγχου Χωροταξικής Ορθότητας της Κατανομής Δικαιωμάτων Χρήσης της Βοσκής, έλαβε και απέστειλε τις αποφάσεις της επί των αιτημάτων των κτηνοτρόφων των δήμων του Ν. Λάρισας, που δέχτηκε έως τις 31-12-2016, στη Διεύθυνση Τεχνικών Ελέγχων του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Αθήνα, ώστε να προβεί σε περαιτέρω επεξεργασία προς όφελος των αιτούντων κτηνοτρόφων σε θέματα βοσκήσιμων γαιών. Τα πρακτικά των συνεδριάσεων της ως άνω Επιτροπής, είναι διαθέσιμα προς ενημέρωση των ενδιαφερομένων, στο νέο κτίριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας επί των οδών Καλλισθένους 27 και Θεοφράστου, στο γραφείο της προέδρου της Επιτροπής, γεωπόνου Χρ. Κοντογιάννη, τηλ. 2413-511145.

Νέοι Αγρότες

Την παρέμβαση της ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ζητά, με επιστολή της προς τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βασίλη Κόκκαλη, η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών (ΠΕΝΑ), προκειμένου να αποτραπεί μια επιχειρούμενη αδικία, - όπως υποστηρίζει - εις βάρος των νέων αγροτών σχετικά με τα σχέδια βελτίωσης. Σύμφωνα με την ΠΕΝΑ «το ΥπΑΑΤ αρχικά μας είχε υποσχεθεί «μπόνους» 20% για όσους έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα Νέων Αγροτών και παράλληλα ήθελαν να ενταχθούν στα Σχέδια Βελτίωσης. Τώρα έρχεται και το μειώνει στο 10%». Για το θέμα έχει ενημερωθεί ο υφυπουργός κ. Κόκκαλης και αναμένεται η απάντησή του.

Αντικατάσταση

μελισσοκυψελών

Στις 14 Ιουνίου λήγει η προθεσμία για την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την υποβολή αιτήσεων για ένταξη των ενδιαφερόμενων μελισσοκόμων στις δράσεις " αντικατάσταση κυψελών" και "οικονομική στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας". Αιτήσεις μπορούν να υποβάλουν, όλοι οι μελισσοκόμοι που είναι κάτοχοι θεωρημένου μελισσοκομικού βιβλιαρίου στις ΔΑΟΚ ή στα Κέντρα Μελισσοκομίας.

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass