ΜΕΘΑΥΡΙΟ ΠΕΜΠΤΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΟΑΣΝΛ

Αγροτική διαμαρτυρία στον ΕΛΓΑ Λάρισας

Δημοσίευση: 27 Ιουν 2017 15:16

Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, μαζί με τις άλλες Ομοσπονδίες της Θεσσαλίας, υλοποιώντας την απόφαση της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων απευθύνουν μαζικό και μαχητικό κάλεσμα σε αγρότες και κτηνοτρόφους να συμμετέχουν

στην κινητοποίηση που θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο Πέμπτη 29 Ιουνίου και ώρα 11 το πρωί στον ΕΛΓΑ και ακολούθως στον πρώην ΟΓΑ.
Όπως τονίστηκε χθες σε συνέντευξη Τύπου του Δ.Σ της ΕΟΑΣΝΛ από τον πρόεδρό της Ρίζο Μαρούδα, πέραν των άλλων προβλημάτων που σωρεύει στην αγροτιά το 4ο Μνημόνιο, «ιδιαίτερα για τον Νομό Λάρισας και γενικότερα τη Θεσσαλία, υπήρχαν εκτεταμένες ζημιές από ακραία καιρικά φαινόμενα που οδήγησαν σε τεράστιες απώλειες στην παραγωγή και το εισόδημα των παραγωγών. Παγετός, ξηρασία, χαλαζόπτωση, βροχοπτώσεις, συνέβαλαν στη μείωση της παραγωγής και του εισοδήματος προκαλώντας πρόβλημα επιβίωσης σε χιλιάδες αγρότες. Όλες οι επαρχίες του Νομού υπέστησαν τέτοιες ζημιές».
Έτσι με τη μεθαυριανή κινητοποίηση διεκδικούν:
* Να γίνει ο ΕΛΓΑ σύγχρονος δημόσιος φορέας με επαρκή κρατική χρηματοδότηση που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους.
* Στελέχωση του οργανισμού με ειδικευμένο επιστημονικό δυναμικό για άμεσες και δίκαιες αποζημιώσεις και όχι όπως σήμερα που λειτουργεί με τεράστια κενά και συμβασιούχους 8μήνων.
* Να γίνουν τα απαραίτητα έργα αντιχαλαζικής, αντιπαγετικής, αντιπλημμυρικής προστασίας ώστε να μειωθούν οι κίνδυνοι από την αλλαγή των κλιματικών συνθηκών, να προστατεύεται η παραγωγή και να μειωθεί το κόστος που σήμερα δίνεται για αποζημιώσεις.
* Να ενταχθεί η μεγάλη απώλεια στην παραγωγή σιτηρών από την ξηρασία στη διαδικασία αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ και όχι μέσω των ΠΣΕΑ (ΚΟΕ).
* Να ξεκινήσει άμεσα η υποβολή δηλώσεων και οι εκτιμήσεις στο κεφάλαιο και την παραγωγή από τον παγετό του Ιανουαρίου 2017 που χτύπησε όλες τις περιοχές και δενδρώδεις καλλιέργειες του νομού μας. Υπάρχει ήδη τεράστια καθυστέρηση στην εκτίμηση της ζημιάς, άρα θα υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση και στην αποζημίωση καθώς το εντάσσουν στα ΠΣΕΑ, άρα πάνω από 3 χρόνια για να αποζημιωθούν οι δικαιούχοι.
Όπως τονίστηκε, «η μαζική συμμετοχή και η αποφασιστικότητά μας είναι καθοριστικός παράγοντας ώστε να υλοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά μας. Αυτό δείχνει η πρόσφατη εμπειρία και τα αποτελέσματα που είχε η πάλη της ΕΟΑΣΝΛ, όπως το παράδειγμα των αγροτών της Αγιάς που όλες οι δηλώσεις ζημιάς έγιναν αποδεκτές από τον ΕΛΓΑ κάτω από τη μαζική συμμετοχή και τον αγώνα των αγροτών. Η ΕΟΑΣΝΛ πιστεύει ακράδαντα ότι η πάλη για τις άμεσες διεκδικήσεις πρέπει να ξεκινάει και να τελειώνει στην αλλαγή κανονισμού του ΕΛΓΑ. Αν δεν συμβεί αυτό, τότε τα προβλήματα θα συνεχίζουν να υπάρχουν.
Καλούμε τους συναδέλφους να «κλείσουν τα αυτιά τους» στις φωνές που μιλάνε για ασφάλιση σε ιδιωτικές εταιρίες που ήδη μπαίνουν στο παιχνίδι, όχι μόνο δεν θα λύσει τίποτα αλλά θα είναι ακόμη χειρότερα τα πράγματα και μικρότερες οι αποζημιώσεις. Το ίδιο και στις φωνές που μιλάνε για διαχωρισμό του ταμείου και της ασφάλισης αγροτών και κτηνοτρόφων. Σαφέστατα οι κτηνοτρόφοι είναι ακόμη πιο πολύ αδικημένοι από τον ΕΛΓΑ, όμως ο διαχωρισμός των εισφορών τους δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα. Πάλι δεν θα αποζημιώνονται για όλες τις νόσους και για τον αριθμό ζώων που χάνονται. Η λύση όπως και η λύση για τους αγρότες βρίσκεται στην αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, στην ασφάλιση και αποζημίωση από όλες τις νόσους και για όλο τον αριθμό των θανόντων ζώων».
*Η ΕΟΑΣΝΛ στη συνέντευξή της, εξέφρασε την αμέριστη συμπαράστασή της «στο δίκαιο αγώνα των συμβασιούχων των Δήμων να μην απολυθούν, για το δικαίωμά τους στη μόνιμη και σταθερή δουλειά». Αντιπροσωπεία της ΕΟΑΣΝΛ πήγε στη συγκέντρωση των συμβασιούχων στο Δημαρχείο και εξέφρασε τη συμπαράστασή της.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass