ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ Ε.Ε. - ΙΑΠΩΝΙΑΣ

Κυβερνητικοί πανηγυρισμοί για τη φέτα

*Αλ. Τσίπρας: «Όποιος διαπραγματεύεται με σχέδιο, πετυχαίνει τους στόχους του». *Ε. Αποστόλου: «Μακάρι να μπορέσουμε να ικανοποιήσουμε τη ζήτηση που θα έχουμε από την Ιαπωνία»

Δημοσίευση: 11 Ιουλ 2017 22:45

Ως «μεγάλη νίκη» της Ελλάδας όσον αφορά στην προστασία της φέτας αξιολογεί η κυβέρνηση την κατ’ αρχήν εμπορική συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ιαπωνίας που επιτεύχθηκε την περασμένη Τετάρτη στις Βρυξέλλες, σε μια – εμφανή – προσπάθεια να ανακτήσει τις εντυπώσεις μετά τις συμφωνίες της ΕΕ με τη Νότιο Αφρική και – ιδίως – τον Καναδά (CETA), η οποία πάντως, τίθεται σε προαιρετική εφαρμογή από τις 21 Σεπτεμβρίου.

Παίρνοντας τη (νοερή) σκυτάλη από τις δηλώσεις την περασμένη Πέμπτη του επιτρόπου Γεωργίας της ΕΕ κ. Φιλ Χόγκαν, ο οποίος τόνισε ότι με τη συμφωνία καταργούνται οι δασμοί και προστατεύονται στην αγορά της Ιαπωνίας 200 αγροτικά προϊόντα υψηλής ποιότητας (γεωγραφικής ένδειξης) της ΕΕ, ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας συγκάλεσε χθες το μεσημέρι σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου και δήλωσε: «Όποιος διαπραγματεύεται με σχέδιο, πετυχαίνει τους στόχους του».

Ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τους αρμόδιους υπουργούς Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Παπαδημητρίου και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βαγγέλη Αποστόλου, οι οποίοι τον ενημέρωσαν για το περιεχόμενο της κατ’ αρχήν εμπορικής συμφωνίας ΕΕ-Ιαπωνίας (επισημοποιήθηκε σε συνάντηση που είχαν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζαν Κλωντ Γιούνκερ με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό κ. Σίνζο Άμπε στις Βρυξέλλες την περασμένη Τετάρτη).

«Όταν ξεκινήσαμε αυτή τη διαπραγμάτευση είχαμε βρεθεί μπροστά στον κίνδυνο ουσιαστικά να χάσουμε την ονομασία προέλευσης, και το θεωρούσανε μάλιστα και ως δεδομένο ότι θα τη χάσουμε. Και νομίζω ότι αποδεικνύεται ότι όταν κανείς διαπραγματεύεται με σχέδιο, με σοβαρότητα και αποφασιστικότητα και δεν δέχεται ό,τι η άλλη πλευρά του παρουσιάζει ως δεδομένο και επιμένει, καταφέρνει να πετυχαίνει νίκες. Νομίζω, ότι αυτή είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη», δήλωσε ο κ. Αλέξης Τσίπρας, ενώ σε ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου επισημαίνεται:

«Υπενθυμίζεται ότι ήδη από τον Μάρτιο του 2015 η ελληνική κυβέρνηση είχε ξεκινήσει τη μάχη διεκδίκησης της ονομασίας προέλευσης της φέτας, καταγγέλλοντας σε επίπεδο ευρωπαϊκών οργάνων τις συμφωνίες που είχαν επιτευχθεί με τον Καναδά και τη Νότια Αφρική. Αμέσως υπήρξε δέσμευση για την έναρξη διαλόγου αναθεώρησης των συμφωνιών αυτών.

 Ως αποτέλεσμα των επίμονων κυβερνητικών ενεργειών ήρθε η κατοχύρωση της ονομασίας προέλευσης στην περίπτωση της Ιαπωνίας, ύστερα από τη συνεχή πίεση τόσο του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, όσο και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Δεδομένης της εξέλιξης αυτής, η Ελλάδα πλέον έχει ένα παραπάνω πλεονέκτημα στις διαπραγματεύσεις που ακολουθούν για τις επόμενες συμφωνίες».

ΔΗΛΩΣΕΙΣ

«Μετά τη συμφωνία ΕΕ- Ιαπωνίας και αφού είχε προηγηθεί το πρόβλημα με τον Καναδά, καταφέραμε να κερδίσουμε τη χρήση του αποκλειστικού όρου Π.Ο.Π. για την ελληνική φέτα», δήλωσε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δημ. Παπαδημητρίου, ενώ ο κ. Ε. Αποστόλου σημείωσε από την πλευρά του: «η ελληνική κυβέρνηση είχε ήδη προβάλει τις αντιρρήσεις της στο Συμβούλιο των ευρωπαίων υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης τον Μάρτιο του 2015. Μπροστά στην επιμονή μας η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύτηκε πως εντός της μεταβατικής περιόδου θα προστατευόταν η φέτα. Σήμερα κάναμε ένα επόμενο βήμα και καταφέραμε με την υπογραφή συμφωνίας με την Ιαπωνία να έχουμε την πλήρη προστασία της ελληνικής φέτας».

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σημείωσε πως μετά τη συμφωνία με την Ιαπωνία θα ακολουθήσουν αντίστοιχες συμφωνίες με άλλες χώρες για την κατοχύρωση της ονομασίας προέλευσης της ελληνικής φέτας. «Μακάρι να μπορέσουμε να ικανοποιήσουμε τη ζήτηση που θα έχουμε από την Ιαπωνία», τόνισε.

ΣΥΜΦΩΝΙΑ

«Αυτή η συμφωνία είναι η πιο σημαντική συμφωνία που έχει συνάψει η Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά το εμπόριο αγροδιατροφικών προϊόντων καθώς εξασφαλίζει την πρόσβαση των παραγωγών και των αγροδιατροφικών επιχειρήσεων σε μια πολύ μεγάλη και ώριμη αγορά», τόνισε ο Επίτροπος Γεωργίας κ. Φιλ Χόγκαν και εξήγησε ότι όσον αφορά στις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων από την ΕΕ, η συμφωνία:

– «καταργεί τους δασμούς σε πολλά τυριά όπως το γκούντα και το τσένταρ (τα οποία σήμερα βαρύνονται με δασμό 29,8 %) καθώς και στις εξαγωγές οίνων (σημερινός δασμός 15 % κατά μέσο όρο)

– θα δώσει τη δυνατότητα στην ΕΕ να αυξήσει σημαντικά τις εξαγωγές βοείου κρέατος στην Ιαπωνία, ενώ για το χοιρινό οι εξαγωγές μεταποιημένων κρεάτων θα είναι αδασμολόγητες και οι εξαγωγές νωπών κρεάτων σχεδόν αδασμολόγητες

– εξασφαλίζει την προστασία στην Ιαπωνία περισσότερων από 200 ευρωπαϊκών γεωργικών προϊόντων υψηλής ποιότητας, των λεγόμενων γεωγραφικών ενδείξεων».

ΑΘΗΝΑ, Του Γιώργου Μακρή

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass