ΠΩΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΕ ΦΑΚΗ-ΡΕΒΥΘΙ-ΦΑΣΟΛΙ

Αρνητικές οι επιπτώσεις του καιρού στην παραγωγή οσπρίων

Δημοσίευση: 11 Ιουλ 2017 22:10

Δεν πρόλαβαν να συνέλθουν από τις ισχυρές βροχοπτώσεις του Μαΐου οι παραγωγοί οσπρίων του νομού και κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν και τον πρόωρο καύσωνα του Ιουνίου, επισπεύδοντας τα αλώνια.


Όπως είναι γνωστό οι βροχές του Μαΐου μείωσαν αισθητά τις αποδόσεις στη φακή, ενώ ο πρόσφατος καύσωνας είχε αρνητικές επιπτώσεις στο ρεβίθι και το φασόλι.
Αναλυτικότερα η φακή έχει αλωνισθεί , αλλά οι βροχές του Μαΐου περιόρισαν τη συγκομιδή στα 80-150 κιλά/στρέμμα, όταν πέρυσι οι παραγωγές κυμάνθηκαν στα 220 κιλά, μέσο όρο. Οι τιμές που ακούγονται -καθώς ακόμη δεν έχουν κλεισθεί συμφωνίες- είναι από 70-80 λεπτά/κιλό από το χωράφι και φθάνει το 1 ευρώ καθαρισμένη.
Στο ρεβίθι η συγκομιδή ξεκίνησε τούτες τις μέρες, αλλά ο λίβας προκάλεσε ανησυχία αναφορικά με τις μέγιστες αποδόσεις. «Θα είναι ευτύχημα να πιάσουμε τις περσινές αποδόσεις των 250 κιλών» δηλώνει ο εκπρόσωπος της Ομάδας Παραγωγών του Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών Νίκος Νούλας και θέτει ως στόχο τουλάχιστον τις περσινές τιμές των 90 λεπτών με 1 ευρώ (1,10-1,20 ευρώ καθαρισμένο). «Η τιμή θα μπορούσε να ήταν καλύτερη, αν αναλογιστεί κανείς την αύξηση στην αγορά του σπόρου (2,5 ευρώ/κιλό), την έλλειψη φαρμάκων στην αγορά, με ό,τι αυτό σημαίνει για το πορτοφόλι μας και τον αυξημένο (στο 24%) ΦΠΑ στα αγροεφόδια, αφού η μείωση στο 13% επήλθε από 1η Ιουλίου» καταλήγει ο κ. Νούλας.
Και στο μέτριο φασόλι, ο λίβας και οι αυξημένες θερμοκρασίες θα επισπεύσουν τον αλωνισμό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις στρεμματικές αποδόσεις (λιγότερες κατά 40-50 κιλά). Αν υπήρχαν τα χρονικά περιθώρια να γίνει η συγκομιδή στην ώρα της, τότε οι προσδοκίες των παραγωγών θα ήταν καλύτερες (στόχος τα 250 κιλά/στρ). Τα ποτίσματα ολοκληρώθηκαν τούτες τις μέρες και σε 10 μέρες περίπου θα ξεκινήσει η συγκομιδή. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει το μαυρομάτικο φασόλι. Όσον αφορά στις τιμές; «Είναι σχετικά νωρίς να μιλήσουμε γι’ αυτές» το σχόλιο του κ. Νούλα.
Υπενθυμίζεται ότι φέτος παρατηρήθηκε αυξητική πρόθεση σποράς οσπρίων στον κάμπο, καθώς υπολογίζεται ότι καλλιεργήθηκαν περίπου 25.000 στρέμματα, εκ των οποίων τα μισά και παραπάνω βρίσκονται στον νομό Λάρισας. Η στροφή των Θεσσαλών καλλιεργητών οφείλεται στην αυξητική ζήτηση που παρουσιάζει η αγορά για τα όσπρια, ελέω οικονομικής κρίσης, καθώς οι καταναλωτές στρέφονται ολοένα και περισσότερο σε αυτά (υπολογίζεται ότι ο καθένας μας καταναλώνει 7 κιλά όσπρια σε ετήσια βάση), αλλά και στις χαμηλές τιμές που σημειώνουν τελευταία οι παραδοσιακές καλλιέργειες (βαμβάκι, σιτηρά).


Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass