ΑΝΕΦΕΡΕ Ο Ι. ΤΣΙΡΩΝΗΣ ΠΟΥ ΔΗΛΩΣΕ «ΚΑΘΕΤΑ ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ» ΣΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΗΜΕΡΩΝ

Δεν αύξησε τις εισαγωγές γάλακτος η αύξηση της διάρκειας ζωής του

• Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εργάζεται για τη μείωση της τιμής των κτηνοτροφικών φαρμάκων καθώς «ένα φάρμακο κτηνοτροφικό στην Ιταλία κάνει 30 ευρώ και στην Ελλάδα 130»

Δημοσίευση: 17 Ιουλ 2017 22:18

ΑΘΗΝΑ, Του Γιώργου Μακρή

 

Η πολυσυζητημένη αύξηση της διάρκειας ζωής του φρέσκου (αγελαδινού) γάλακτος δεν οδήγησε σε αύξηση των εισαγωγών, ανέφερε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιάννης Τσιρώνης.


Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Β. Κεγκέρογλου, ο κ. Ι. Τσιρώνης ξεκαθάρισε: «Εγώ είμαι κάθετα αντίθετος στην αύξηση των ημερών. Το δηλώνω, δεν είναι στην πολιτική μου άποψη. Ήταν μια πίεση που δεχθήκαμε –το ξέρετε- από την Εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ. Δεν είναι της πολιτικής μου.
Όμως, ξεκαθαρίζω –και φαίνεται από τα στοιχεία- ότι δεν άλλαξε η εισαγωγή νωπού αγελαδινού γάλακτος από αυτή την αύξηση των ημερών. Άλλωστε, οι περισσότερες εταιρείες δεν την έκαναν αυτή την αύξηση, γιατί σέβονται τον καταναλωτή τους. Ξέρετε ότι και ο καταναλωτής αυτή τη στιγμή ξέρει τι σημαίνει ποιότητα. Όσο λιγότερες είναι οι ημέρες, τόσο χαμηλότερη η παστερίωση, που σημαίνει γευστικά ότι το γάλα των πέντε ημερών είναι πολύ καλύτερο από το γάλα των επτά ημερών, των έντεκα ημερών, του ενός μήνα. Με αυτή την έννοια, οι ίδιες οι γαλακτοβιομηχανίες δεν θέλουν να αυξήσουν αυτές τις ημέρες, γιατί το γάλα δεν βγαίνει στην αγορά πάρα πολύ καλό.
Το μόνο πλεονέκτημα ίσως που δημιουργεί το να είναι το γάλα περισσότερων ημερών, επτά αντί για πέντε ημέρες, είναι ότι μπορούν τα σούπερ μάρκετ να το βγάλουν τις τελευταίες δύο ημέρες που πάει να λήξει με πολύ χαμηλότερη τιμή, αλλά από ό,τι μας λένε τα δικά μας στατιστικά στοιχεία –και αυτό γίνεται, θα το έχετε δει στην κατανάλωση- δεν έχει επηρεάσει αυτό σημαντικά –το λέω γιατί έχει μια πολύ μικρή μείωση- τουλάχιστον την τιμή του αγελαδινού γάλακτος, η οποία έχει χάσει τα τελευταία δύο χρόνια γύρω στα 4 λεπτά».

 

ΣΤΑΘΕΡΗ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Ο κ. Ι. Τσιρώνης παρέθεσε τα εξής στοιχεία για την παραγωγή αγελαδινού γάλακτος: «Το 2013 ήταν 607.000 τόνοι, το 2014 ήταν 610.000 τόνοι, το 2015 ήταν 602.000 τόνοι και το 2016 ήταν 600.000 τόνοι.
Όπως βλέπετε, δεν έχουμε κάποια σημαντική μείωση, ώστε να λέμε ότι αυτή τη στιγμή έχουμε αυτό που ονομάζουμε «κατάρρευση της παραγωγής». Ξαναλέω ότι όλα αυτά τα χρόνια η Ελλάδα δεν είναι αυτάρκης σε γάλα. Δεν το θεωρούμε αυτό το πράγμα καλό νούμερο, αλλά δεν μιλάμε για μειωμένη παραγωγή», τόνισε ενώ αναφέρθηκε και στο αιγοπρόβειο:
«Στο δε αιγοπρόβειο, που είναι και η κορωνίδα μας, γιατί εκεί πέρα στηρίζεται η δική μας παραγωγή και αυτό είναι το ιδιαίτερο προϊόν μας, το 2016 είχαμε 10% αύξηση της παραγωγής, δηλαδή είχαμε 606.000 τόνους πρόβειο και 141.000 τόνους γίδινο, ενώ το 2015 είχαμε 549.000 τόνους πρόβειο και 129.000 τόνους γίδινο. Είχαμε, δηλαδή, μια αύξηση της παραγωγής, χωρίς πάλι αυτό να σημαίνει ότι είμαστε ικανοποιημένοι με αυτά τα νούμερα».

 

ΜΕΙΩΣΗ ΤΙΜΗΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης προανήγγειλε ότι στο υπουργείο «εργαζόμαστε αυτήν τη στιγμή για να μειώσουμε το κόστος των διαφόρων φαρμάκων. Δεν είναι δυνατόν, για παράδειγμα, ένα φάρμακο κτηνοτροφικό στην Ιταλία να κάνει 30 ευρώ και στην Ελλάδα 130. Τι να τον κάνω εγώ τον ΦΠΑ να είναι 13% και 0%, όταν πληρώνω τη βασική τιμή και ο Ιταλός πληρώνει με 30; Και 50 να ήταν ο ΦΠΑ στην Ιταλία, θα το αγόραζε 45 ευρώ κι εμείς το αγοράζουμε 130».

 

 ΕΛΕΓΧΟΙ - ΙΣΟΖΥΓΙΑ
Ο κ. Β. Κεγκέρογλου ανέδειξε το θέμα των ελληνοποιήσεων γάλακτος και σημείωσε: «οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων δεν βρήκαν ικανοποιητικές τις απαντήσεις για τις καταγγελίες τις οποίες έκαναν σε εσάς προσωπικά και στον εκπρόσωπο του Οργανισμού «ΔΗΜΗΤΡΑ». Κοιτάξτε, το ότι οι γαλακτοβιομήχανοι έχουν δηλώσει υψηλά αποθέματα για να έχουν τη δυνατότητα να εισάγουν από Βουλγαρία κ.λπ., δεν σημαίνει ότι υπήρξε αύξηση της παραγωγής, ιδιαίτερα για αιγοπρόβειο γάλα. Το ισοζύγιο δεν λειτουργεί. Το σύστημα «ΑΡΤΕΜΙΣ» δεν λειτουργεί. Ή μήπως λειτουργεί;»
«Πράγματι, το «ΑΡΤΕΜΙΣ» αυτήν τη στιγμή είναι αδύνατον, έτσι όπως λειτουργεί, να πιάσει όλη τη διακίνηση και να την κάνει συνεχή, να πιάσει όλα τα ισοζύγια», παραδέχτηκε ο κ. Ι. Τσιρώνης και εξήγησε: «Χρειάζεται, οπωσδήποτε ένα cloud, ένα πρόγραμμα δηλαδή, το οποίο να είναι μια βάση δεδομένων, που να καλύπτει όλη την παραγωγή. Αυτό δουλεύουμε και προσπαθούμε να φτιάξουμε τώρα και το δουλεύουμε σε συνεργασία με τις επαγγελματικές ενώσεις, ώστε να αποκλείεται πραγματικά με το που μια εταιρεία δηλώνει ότι έφερε γάλα από την Ιταλία και έφερε δέκα τόνους και μια άλλη εταιρία δηλώνει ότι έφερε πενήντα να δούμε τι έγινε αυτό το γάλα, πώς έφτασε στην κατανάλωση».

 

 

ΕΞΑΙΡΕΘΗΚΑΝ - ΑΡΧΙΚΑ - ΕΠΕΙΔΗ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΛΑΣΗ ΕΝΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ… ΓΑΤΟΤΡΟΦΕΣ-ΣΚΥΛΟΤΡΟΦΕΣ
Στο 13% ο ΦΠΑ και για τις σύνθετες ζωοτροφές

 

«Το Υπουργείο Οικονομικών μελετάει αυτήν τη στιγμή να ενταχθούν και οι σύνθετες ζωοτροφές στον χαμηλό ΦΠΑ, το οποίο πετύχαμε σε συνεργασία με τους θεσμούς από 24% σε 13% για όλα τα άλλα προϊόντα», προανήγγειλε ο κ. Γιάννης Τσιρώνης απαντώντας στον κ. Β. Κεγκέρογλου που χαρακτήρισε «ακατανόητη την εξαίρεση από τη μείωση του ΦΠΑ των σύνθετων ζωοτροφών, των ελληνικών δηλαδή επεξεργασμένων θηραμάτων και ζωοτροφών, που αποτελούν κατά το μέγιστο ποσοστό τις ζωοτροφές που χρησιμοποιούν οι Έλληνες κτηνοτρόφοι».
Όπως εξήγησε ο αναπληρωτής υπουργός, «η δυσκολία σε αυτήν την κλάση, στην 2309, δεν οφείλεται στο ότι ήθελε η κυβέρνηση ή κάποιος άλλος να την εξαιρέσει, αλλά στο ότι σε αυτήν την κλάση υπάγονται και οι ζωοτροφές των κατοικίδιων ζώων, που όντως πρέπει να έχουν –δεν νομίζω να έχει αντίρρηση κανένας- 24% ΦΠΑ, γιατί είναι καταναλωτικό προϊόν, δεν αφορά στην παραγωγή, δεν αφορά στα παραγωγικά ζώα. Και επειδή στην κλάση 2309 είναι και αυτές οι ζωοτροφές, αυτά που αγοράζουμε δηλαδή για τα σκυλάκια και τα γατάκια, ήταν φανερό ότι το υπουργείο επεξεργάζεται μια τροπολογία ώστε να μπορέσουμε να εξαιρέσουμε τις σύνθετες ζωοτροφές και να πάνε και αυτές στην κατηγορία 13%».

 

ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΗ ΣΟΓΙΑ
«Για το θέμα που έχει να κάνει με τις σύνθετες ζωοτροφές, που αποτελούν βασικό παράγοντα για την ελληνική κτηνοτροφία, νομίζω ότι η αποδοχή του λάθους της κυβέρνησης μπορεί να οδηγήσει, εάν είναι πραγματικά το Υπουργείο Οικονομικών διατεθειμένο να επεξεργαστεί την άρση αυτής της αδικίας, σε μια σωστή απόφαση. Αναμένουμε για να δούμε τι ακριβώς θα γίνει με αυτήν την ιστορία. Όμως, δεν είναι δικαιολογία οι ζωοτροφές για τα σκυλάκια και τα γατάκια. Αυτό νομίζω τώρα ότι είναι μια δικαιολογία της στιγμής, σχολίασε ο κ. Β. Κεγκέρογλου και πρόσθεσε:
«Βεβαίως, όσο καθυστερούμε τόσο ευνοούμε τις εισαγόμενες ζωοτροφές, όσο καθυστερούμε τόσο ευνοούμε τη μεταλλαγμένη σόγια, για την οποία μειώθηκε ο ΦΠΑ στο 13%».

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass