ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΑΛΛΑΓΗ ΚΑΥΣΩΝΑ - ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΩΝ

Ο (άστατος) καιρός τρέλανε και τα φυτά

Δημοσίευση: 18 Ιουλ 2017 22:25

Την υποχώρηση των… χειμωνιάτικων καιρικών συνθηκών αναμένουν από σήμερα οι αγρότες του νομού Λάρισας, προκειμένου να διαπιστώσουν το μέγεθος της ζημιάς που προήλθε από τη συνεχιζόμενη και ισχυρή βροχόπτωση στις αγροτικές τους καλλιέργειες.

Μπορεί συγκριτικά με άλλες περιοχές (Ήπειρος, Πελοπόννησος) η Θεσσαλία να μην χτυπήθηκε τόσο πολύ από το φαινόμενο «Μέδουσα», ωστόσο η ανησυχία των παραγωγών για τυχόν ζημιές υφίσταται, καθώς βαμβάκια, ντομάτα, όσπρια και τριφύλλι βρίσκονται σε κρίσιμο στάδιο.

Οι αγρότες τα ’χουν βάλει με την τύχη τους, καθώς φέτος η χρονιά εξελίσσεται από το κακό στο χειρότερο. Αρχικά ήταν τα χιόνια του Ιανουαρίου, εν συνεχεία οι ισχυρές βροχές του Μαΐου, ακολούθησε ο πρόωρος καύσωνας του Ιουνίου και τώρα η 48ώρη συνεχής βροχόπτωση, η οποία έχει αποπροσανατολίσει «τρελάνει» τα φυτά. Σε κάποιες δε καλλιέργειες, όπως η ντομάτα η πρόσφατη βροχόπτωση αποτέλεσε το τελειωτικό χτύπημα, μιας εξαρχής προβληματικής σεζόν. Ευχή των παραγωγών η διαφαινόμενη άνοδος της θερμοκρασίας από σήμερα και μέχρι το τέλος της εβδομάδας να είναι σταδιακή και όχι ξαφνική, διότι σε αυτή την περίπτωση η ζημιά θα είναι μη αναστρέψιμη.

Αναλυτικότερα το μεγαλύτερο πρόβλημα φαίνεται να έχει η ντομάτα, η οποία βρίσκεται λίγο πριν το στάδιο της συγκομιδής και δεν υπάρχουν χρονικά περιθώρια για οποιαδήποτε καλλιεργητική μέριμνα. Ακόμη όσα τριφύλλια κόπηκαν αλλά δεν μαζεύτηκαν έχουν καταστραφεί, ενώ στα όσπρια πρόβλημα εμφανίζουν τα αλώνιστα (λόγω πρόσφατου καύσωνα) ρεβίθια και τα φασόλια, τα οποία η ισχυρή βροχή έριξε στο έδαφος. Αναφορικά με τη βαμβακοκαλλιέργεια, εκτός από το γεγονός ότι οι ψεκασμοί για το πράσινο σκουλήκι θα καθυστερήσουν, Λαρισαίοι γεωπόνοι εκτιμούν ότι θα σημειωθεί πτώση καρποφορίας. Υπενθυμίζεται ότι τυχόν ζημιές από βροχές αποζημιώνονται από τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ.

Στον αντίποδα, οι πολλές βροχές εμπλούτισαν περαιτέρω τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα, αυξάνοντας τα χαμόγελα στους αρδευτές για μία έτσι κι αλλιώς ελπιδοφόρα αρδευτική περίοδο.

Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass