ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ «ΜΕΔΟΥΣΑ»

Χωράφια μετατράπηκαν σε… λίμνες στα παρακάρλια

* Πλημμύρισαν 25 χιλ. στρέμματα * Τη βελτίωση του καιρού αναμένουν Περιφέρεια-ΤΟΕΒ Πηνειού

Δημοσίευση: 19 Ιουλ 2017 22:15

Έντονα πλημμυρικά φαινόμενα εμφανίστηκαν σε πολλά χωράφια της παρακάρλιας ζώνης, λόγω της ισχυρής βροχόπτωσης που έπληξε τον νομό, φέρνοντας σε απόγνωση τους αγρότες, καθώς η διαδικασία της αποστράγγισης των νερών είναι δύσκολη, αφού τα γειτονικά χαντάκια που αποτελούν διεξόδους διαφυγής των υδάτων είναι επίσης γεμάτα με νερό.

Αναπόφευκτα οι πλημμυροπαθείς παραγωγοί θα πρέπει να περιμένουν τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών (ήδη ξεκίνησε), την απορρόφηση του νερού στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα, ώστε αμέσως μετά να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις (by pass) απομάκρυνσης των νερών και μεταφοράς στις ανοικτές τάφρους του δικτύου και κυρίως στην 1Τ και 2Τ, αλλά και στους Ταμιευτήρες.

Σε πολλά χωριά, κυρίως Καστρί, Αμυγδαλή, Σωτήριο και Καλαμάκι τα κανάλια έσπασαν ή υπερχείλισαν, «τινάζοντας» το αρδευτικό δίκτυο της περιοχής στον αέρα. Οι αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση, κυρίως οι βαμβακοκαλλιεργητές, οι οποίοι κάνουν λόγο για «απρόσμενα μεγάλη ποσότητα νερού που κατέβηκε στην περιοχή τους, στην οποία έτσι κι αλλιώς καταλήγουν όλα τα βρόχινα νερά του επιφανειακού δικτύου του ΤΟΕΒ», ενώ σημειώνουν ότι «η ζημιά θα μπορούσε να περιορισθεί εάν τα πρόχειρα χωμάτινα φράγματα είχαν τη δυνατότητα να ανοίξουν χειροκίνητα και όχι αυτοματοποιημένα με μηχανήματα, τα οποία συνήθως δεν προλαβαίνουν τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα».

«Μέσα σε χρόνο ρεκόρ τα χωράφια μετατράπηκαν σε αυτοσχέδιες λίμνες. Αδυνατούμε να μπούμε στα χωράφια για να βγάλουμε τα νερά έξω, αφού το χώμα έχει γίνει βούρκος» δηλώνει στην «Ε» ο αγρότης από το Καλαμάκι Κώστας Βλαχάκης, ο οποίος τα βάζει με την τύχη του. «Τα χωριά μας είναι από τα πρώτα, που όταν έχουμε ανομβρία οι καλλιέργειές μας, ελλείψει νερού, καίγονται. Τώρα επειδή όλα τα νερά της περιοχής καταλήγουν σε μας έχουμε πλημμυρικά φαινόμενα. Δεν μπορούμε να σηκώσουμε κεφάλι…».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Αμυγδαλής Αλέκο Δαλαμάγκα «τα πλημμυρισμένα στρέμματα στο χωριό υπολογίζονται σε 6.000 περίπου, ενώ συνολικά η ζημιά στα παρακάρλια ίσως ξεπεράσει και τα 25.000 στρέμματα. Δεν μας έφθαναν οι ζημιές που προηγήθηκαν από τις βροχές του Μαΐου και του Ιουνίου, προέκυψε κι αυτή η πλημμύρα για να μας αποτελειώσει…».

Από το βράδυ της Δευτέρας άρχισαν να εμφανίζονται προβλήματα, καθώς η απορροή των υδάτων ήταν τόσο ισχυρή, που τα χωράφια πλημμύρισαν, ενώ από χθες το πρωί στελέχη της Περιφέρειας και του ΤΟΕΒ Πηνειού επισκέφθηκαν τις παρακάρλιες περιοχές, προκειμένου να διαπιστώσουν το μέγεθος της ζημιάς, ενώ όπου επέτρεπαν οι συνθήκες συνεργεία με τον απαραίτητο εξοπλισμό έβγαζαν ποσότητες νερού από τα χωράφια. Επίσης με αργούς ρυθμούς ξεκίνησε χθες και η διαδικασία μεταφοράς των βρόχινων νερών στους Ταμιευτήρες, η στάθμη των οποίων έχει περιθώριο εμπλουτισμού. Σήμερα ή το αργότερο αύριο θα υπάρξει σαφής εκτίμηση για το μέγεθος της καταστροφής και κυρίως πόσα στρέμματα πλημμύρισαν.

Γ. Ρούστας

Φωτ.: Λεων. Τζέκας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass